zawsze na gorąco wobec prawników
Nie tak to miało być, dlatego proszę nie przesadzaj z reakcjami.
Cytat sebkoch
Opłaty sukcesowe nie są zabronione dlatego, że klient ma
Dom, ale zasada ta dotyczy każdego zleceniodawcy, który ze względu na swoje sytuację finansową vernünftigą ocenę potrzebowałby umowy opartej na opłacie sukcesowej, aby zaniechać dochodzenia swoich praw. Zdaniem uzasadnienia Rekomendacji Komisji Prawnej (BT-Drs. 16/8916 z 23.4.2008), taki przypadek istnieje nie tylko wtedy, gdy sytuacja finansowa nie daje prawnie poszukującemu alternatywy. W szczególności w przypadku odwołania
kredytów i wysokich wartości sporów, które są wskazywane dla nich, moim zdaniem jest to nawet przykład, gdzie jest to dopuszczalne. OLG Stuttgart również argumentuje w swoich decyzjach w sprawie ustalania wartości sporu, że rzekomo zbyt wygórowane ustalanie wartości sporu we Frankfurcie i Kolonii jest w stanie powstrzymać prawnie poszukujących przed wypełnieniem swoich praw.
Zgodnie z komentarzem do § 4a RVG, jest to również dopuszczalne dla średnich przedsiębiorstw budowlanych w przypadku dużego przedsięwzięcia budowlanego. To pokazuje, że nie ma to znaczenia wyłącznie dla majątku poszukującego prawa.
To prawdopodobnie jest słuszne, ale nie zostało to przeze mnie zakwestionowane.
Cytat od Hanomag
Lobby jurystów w każdym razie zadbało o to, aby nie pozwalać sobie zabrać chleba. Jeśli ktoś nie będzie zadowolony z (zleconego) wykonania przez rzemieślnika, może go ewentualnie poprawić i w razie niepowodzenia odmówić mu wynagrodzenia. To samo zrobiłby jednak z prawnikiem, który otrzymałby swoje wynagrodzenie zgodnie z taryfą nawet wtedy, gdy praktycznie nic nie zrobił.
Jednak porównałem to z rzemieślnikiem i nie odpowiedziałeś na to. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby prawnik otrzymał odpowiednie wynagrodzenie, ale powinien za to - jak każdy rzemieślnik - dostarczyć coś odpowiedniego. Bo jeśli moje
ubezpieczenie mówi mi: Jeśli zmienimy prawnika, obu należy się pełne wynagrodzenie za ewentualnie nie załatwioną część pierwszego.