Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Hanomag

Dlaczego pojedynczy przypadek?

Myślę, że dotyczy to wielu przypadków

Zakończenie przed 2002 rokiem, nie ma potrzeby WRB
refinansowanie w 2011 roku, bank tworzy WRB
Do umowy nie ingerowano
Umowa została podpisana przez klienta, ponieważ oferta została wysłana pocztą

Zauważyliście tutaj, że w przypadku sprzedaży wysyłkowej konieczne jest pouczenie, zatem konieczne jest WRB. Drugie pytanie brzmi ogólnie, jak różni się pouczenie po sprzedaży wysyłkowej od tego, który klient podpisał w siedzibie banku. Czy znowu coś źle widzę?

Teraz również reprezentuje takie samo stanowisko w odniesieniu do odwołania. Nawet założył własny wątek na ten temat.

Co zadziwiające, nikt się tym nie interesował, przecież musiało być tysiące osób dotkniętych?

Napisany przez schober53

Co myślicie o tej wspaniałej wypowiedzi?

Frech!!

Übersetzt: Kiedy moi przełożeni wydają mi polecenia, nie trzymam się ich, bo wiem lepiej!!

Napisany przez kreis96

Hanomag teraz wyraził taką samą opinię. Nawet założył własny wątek na ten temat.

Zaskakująco niewielu było zainteresowanych, przecież musiałoby to dotyczyć tysięcy osób?

Cześć Hanomag;

o jaki chodziło widerruf ? Widerruf IG ? proszę podaj konkretną informację oraz nazwę wątku.

Napisany przez 3ducnici
Stopa zwrotu i oprocentowanie spadły ponownie....

Napisany przez sebkoch
[cytat=schober53">
Frech!!

Przetłumaczone: Gdy moi przełożeni wydają mi polecenia, nie przestrzegam ich, ponieważ wiem lepiej!!
[/cytat]
Teraz, Sąd Apelacyjny z pewnością nie jest nawet w przybliżeniu tym, co można nazwać przełożonym sędziego sądu okręgowego. Oczywiście rozumiem, że dla dotkniętej osoby jest to frustrujące, ale proszę sobie czasem uświadomić znaczenie niezależnego sądownictwa.

Napisany przez sebkoch
[cytat=Hanomag">
Teraz odwołuje tę samą opinię. Nawet założył osobny wątek na ten temat.

Zaskakująco mało kogo to zainteresowało, przecież powinno to dotyczyć tysięcy osób?

W tej kontekście interesujące może być to, czy terminy wyłączenia w myśl art. 229 § 32 ust. 2 EGBGB (27.06.2015) znajdą zastosowanie. Zgodnie z § 32 ust. 4 nie obejmują one usług finansowych, ale jeśli ostatecznie stwierdzi się, że nie udzielono ani nie zmodyfikowano prawa do korzystania z kapitału i dlatego nie ma obowiązku pouczenia zgodnie z prawem dotyczącym umów kredytowych, to już pojawia się pytanie, czy prolongata jest w ogóle usługą finansową. W takim przypadku termin wyłączenia mógłby mieć zastosowanie.

Warto mieć to jako potencjalne ryzyko przynajmniej na uwadze.

Napisany przez NaTwoim13
Hej sebkoch,

jakoś nie ogarniam tego, co piszesz. Czy próbujesz wywołać zagrożenia, aby sprawę nie była zbyt łatwa i żeby konieczna była interwencja prawnika? Oczywiście rozumiem, że w takiej sytuacji trzeba skorzystać z usług prawnika, że sprawa musi być indywidualnie rozpatrzona i oszacowana przez prawnika, ale z tego co zauważyłem na forum, wynika, że tak trzeba postępować zawsze, w każdej sytuacji.

Nie chcę zastępować porady prawnej pytaniami na forum, chcę raczej zorientować się, jak mogę pomóc wszystkim moim klientom z ostatnich lat w kwestii odwołania joker widełek. Dotychczas z różnych powodów trzymałem się z dala od tej tematyki, ale teraz, gdy coraz więcej klientów samodzielnie się do mnie zwraca, muszę zmienić swoje podejście do tego tematu, dlatego zaczynam głębiej zgłębiać temat w zależności od przypadku.

Zawsze czytałem tu i ówdzie, uważam, że mam dobry zasób wiedzy podstawowej na temat tej sprawy, ale teraz zajmuję się nią również z myślą o moich klientach, dlatego teraz zadaję kilka pytań, dotyczących konkretnych przypadków. Jednak nie mogę pozwolić sobie na to, aby nabywać tu niebezpieczne półwiedzę, aby potem w interesie klienta próbować negocjować kompromis z bankiem, co zresztą zdałem sobie sprawę w wyżej wymienionym przypadku. Nie jest to dobry sposób postępowania, ale z drugiej strony chciałbym zrozumieć, jak to działa, po prostu przekazanie klienta prawnikowi byłoby dla mnie zbyt nudne, temat jest zbyt interesujący i porywający.

Napisany przez sebkoch
Nie tworzę tutaj żadnych zagrożeń, jedynie zwracam uwagę na pewne kwestie i decyzja o skorzystaniu z usług prawnika przez Państwa lub Państwa klientów pozostaje oczywiście Państwa gestem. Uważam, że forum powinno być miejscem, gdzie poruszane są zarówno pozytywne, jak i negatywne kwestie, aby ujrzeć szanse i ryzyka. Mogę oczywiście prowadzić reklamę, rozpraszając tylko pozytywne wiadomości, ale nie uważam tego za celowe.

Na koniec chciałbym uczciwie powiedzieć, że uważam za bardzo problematyczne, gdy szczególnie doradcy finansowi udzielają porad klientom w tych kwestiach, co stanowi niedozwoloną poradę prawną (RDG) i w przypadku błędnej porady klienci nie mogą skorzystać z obowiązkowego ubezpieczenia OC, które obowiązkowo jest zawarte u prawnika.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, doceniam Państwa wsparcie poprzez udział tutaj, dziękuję również za to.

No cóż, teraz wiedzą Państwo dlaczego dotychczas unikałem tej tematyki.

Napisany przez schober53

Teraz, Sąd Apelacyjny z pewnością nie jest nawet w przybliżeniu tym, co można by nazwać przełożonym sędziego Sądu Okręgowego. Oczywiście rozumiem, że dla każdego zainteresowanego jest to irytujące, ale proszę czasami uświadomić sobie znaczenie niezawisłości sądownictwa.

Ok, przepraszam, ale myślałem, że wyroki wyższych sądów są wiążące dla niższych sądów. Dlaczego wszyscy zawsze są tak zainteresowani, gdy Sąd Najwyższy podejmuje decyzję w sprawie? Czy niższe sądy mogą po prostu przejść nad tym do porządku dziennego??

Napisany przez Fondsinvestor
Na portalu Jurion przeczytałem to:

Umowa kredytu konsumenckiego - prof. dr Kai-Oliver Knops i Ulf Martens badają kwestie prawa odstąpienia

Skrót informacji na temat Odstąpienia od kredytu w przypadku wspólnych kredytobiorców, umów kredytowych i praw odstąpienia autorstwa prof. dr. Kai-Oliver Knopsa i Ulf Martensa, pierwotnie opublikowany w: WM 2015 numer 43, 2025 - 2029.
Knops i Martens na wstępie wyjaśniają, że w ramach umów kredytowych mamy do czynienia z solidarnością dłużników, gdy większość kredytobiorców zaciąga wspólnie kredyt. Co do statusu konsumenta zgodnie z § 13 BGB, należy rozważać każdą osobę oddzielnie, ponieważ umowy zawarte tylko do celów prywatnych podlegają ochronie prawa konsumenckiego, choć cel w ramach grupy dłużników solidarnych może być zróżnicowany. Gdy konsument i przedsiębiorca zawierają umowę jako dłużnicy solidarni, są one zatem traktowane prawnie różnie. Autorzy wyjaśniają następnie, że ograniczenie zakresu stosowania § 495 BGB dotyczące konsumentów w przypadku dłużników solidarnych prowadzi do podziału na dłużników uprawnionych i nieuprawnionych do odstąpienia. W kolejnej części autorzy analizują skutki odstąpienia od umowy. Wyjaśniają § 355 ust. 1 zd. 1 BGB i wskazują, że ryzyko braku możliwości dostępu do wszystkich pierwotnych dłużników, a jedynie tych pozostałych, ponosi kredytodawca. Następnie Knops i Martens wyjaśniają, że gdy umowę kredytową należy rozliczyć wyłącznie z odstępującym konsumentem, należy zwrócić wszystkie otrzymane świadczenia oraz zwrócić wszystkie świadczenia złożone przedsiębiorcy.
Jednakże odstępujący konsument nie jest zobowiązany do zapłaty odsetek zgodnie z § 357a ust. 3 zd. 1 BGB. Autorzy wyjaśniają dalej, że z odstąpieniem zanika skutek spełnienia zgodnie z § 422 ust. 1 BGB na korzyść pozostałych dłużników solidarnych, co oznacza, że ci ponownie muszą zwrócić świadczenia złożone przez odstępującego przedsiębiorcy. Knops i Martens wskazują następnie, że roszczenia pozostałych dłużników solidarnych z tytułu odstąpienia są wyłączone na podstawie § 361 BGB, który jest decydujący co do skutków prawnych. Ponadto autorzy zajmują się pouczeniem o odstąpieniu w przypadku większej liczby osób i umów. Biorą pod uwagę stosunek pomiędzy prawem odstąpienia a innymi prawami kształtującymi. Wyjaśniają jasno, że inne prawa kształtujące i inne środki zaradcze przysługujące konsumentowi jako stronie umowy na podstawie ogólnego prawa cywilnego mogą być stosowane obok odstąpienia. Konsument ma możliwość wyboru między prawem odstąpienia, złożeniem ewentualnej odwołania, wypowiedzenia lub rezygnacji, albo skorzystaniem z innych środków kształtujących (np. powołanie się na § 138 BGB). Ponadto odstępujący konsument może dochodzić roszczeń z oryginalnej relacji umownej.
Ten wpis został przygotowany przez radcę prawnego dr. Henninga Seela.

Moim zdaniem ma to zastosowanie do wielu kredytobiorców, ponieważ w większości przypadków jako kredytobiorcy występują małżonkowie. Wiele umów kredytowych i związane z nimi pouczenia o odstąpieniu nie odzwierciedla jednak tego stanowiska prawnego.
Konkretny przykład na podstawie umów kredytowych Coba: Trzech kredytodawców (Commerzbank, Eurohypo (obecnie Frankfurter Hypo) & KfW) i dwóch kredytobiorców. Dla wszystkich trzech kredytów zostało udzielone pouczenie o odstąpieniu, które podpisali obaj kredytobiorcy, ale nie było dwóch egzemplarzy.

Moim zdaniem wiele sądów nie podąża tą drogą i uważa, że jedno pouczenie o odstąpieniu jest wystarczające.
Czy spotkaliście się z tym problemem i jeśli tak, czy kiedyś rozmawialiście z waszymi prawnikami, jak sobie z tym poradzić?

Pozdrowienia, Inwestor Funduszy

Napisany przez sebkoch
Sąd Okręgowy w Verden wydał wyrok w dniu 04.09.2015 r. w sprawie 4 O 333/14 dotyczącej większości umów zawartych z pouczeniem. Kilka tygodni temu zwróciłam uwagę, że właśnie model Coba z kilkoma pożyczkami od różnych dostawców może być bardzo podatny na ataki.

Napisany przez sebkoch

OK, przepraszam, myślałem jednak, że wyroki sądu wyższego są wiążące dla sądów niższych. Dlaczego wszyscy zawsze tak bardzo oczekują, gdy Federalny Trybunał Sprawiedliwości podejmuje decyzję? Czy niższe sądy mogą po prostu nad tym zapanować??

Mogą, w końcu jest to swoisty rodzaj faktycznego wiązania, ponieważ sąd nie chce łatwo zezwolić na unieważnienie przez instancję odwoławczą i dlatego z tego powodu będzie się zorientować w stronę swojej instancji odwoławczej.

Napisany przez Hanomag

Sąd Okręgowy w Verden wydał wyrok w dniu 04.09.2015 r. w sprawie 4 O 333/14, w którym wypowiedział się na temat większości umów zawartych z pouczeniem. Już kilka tygodni temu zwróciłem uwagę, że model Coba z wieloma pożyczkami różnych dostawców może być bardzo podatny na atak.

Mam umowę, w której bank przesłał mi trzy kopie. Kopię bankową ja i moja żona podpisaliśmy i odesłaliśmy. Nasze kopie nadal mamy.

W jaki sposób bank w tym przypadku udowodni, że przesłał kopię każdemu pożyczkobiorcy?

Napisany przez Pajak
Nie widziałem tego tutaj (i mam nadzieję, że tego nie przeoczyłem), dlatego chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że niedawno profesor Bülow napisał esej na temat wygaśnięcia prawa odstąpienia od umowy. W artykule autor podkreśla, że w przypadku błędnej informacji o prawie do odstąpienia od umowy brakuje zwłaszcza elementu okolicznościowego, aby uznać zaistnienie wygaśnięcia. Dotyczy to także już spłaconych pożyczek. Na razie nic nadzwyczajnego.

Co jest jednak o wiele bardziej interesujące, to miejsce publikacji tego eseju. W MAGAZYNIE WM (Czasopismo Prawne i Bankowe) !!!! Dotychczas uważałem to czasopismo za broszurę reklamową banków.

Wygaśnięcie prawa do odstąpienia, zwłaszcza w przypadku kredytów konsumenckich, w doktrynie prawa cywilnego w WM 2015, 1829 ff.

Napisany przez 3ducnici
Już pobrane... Super:

III. Wniosek Surowość prawa w przypadku niewystarczającej informacji na temat prawa do odstąpienia z reguły nie jest łagodzona nawet przez zarzut utraty prawa.

Napisany przez 2RAM
Cytat z nowego eseju Bülowa:

Jednocześnie, zgodnie z tą propozycją, w przypadku umów kredytowych ogólnokonsumenckich nie podważa się prawa do odwołania.

Czy planowane zakończenie prawa do odwołania dotyczy tylko kredytów hipotecznych, a nie pożyczek konsumenckich?

Napisany przez 3eugh

Dla nowych tutaj też warto przeczytać, a dla starych wyjadaczy też.

https://www.eclaim.de/dev1/widerrufsrecht.pdf

Jednak w związku z umorzeniem roszczenia wobec banku, rekompensata powinna być zadeklarowana w możliwie późnym terminie, aby uniknąć strat z tytułu odsetek z powodu niższego odszkodowania za korzystanie.

Ale kiedy w takim razie? Podczas negocjacji?

Cytat sebkocha

Ta forma / argumentacja na piśmie nie jest nowa i została dotychczas odrzucona jednomyślnie przez OLG zarówno w Hamm, jak i Frankfurtu.

Z moich wzorców odwoławczych:

Formularz jest wadliwy, ponieważ jest sprzeczny z § 355 ust. 2 BGB, gdy w pierwszym punkcie jest napisane

„Egzemplarz tej beletrystyki”.

§ 355 ust. 2 BGB wymaga „beletrystki”. Tutaj termin zdefiniowany prawem z § 126b BGB jest zastąpiony niejasnym terminem egzemplarz. Jest to mylące, ponieważ w poprzednim akapicie użyto terminu „beletrystka”, a konsument może oczekiwać, że chodzi tutaj o coś innego.

A jeśli brakuje egzemplarza, czyli po prostu w WRB jest napisane z otrzymaniem tej informacji?

Cytat sebkocha

LG Verden orzekło w wyrokiem z dnia 04.09.2015 r. – 4 O 333/14 na temat różnych umów z klauzulą informacyjną. Już kilka tygodni temu zwróciłem uwagę, że szczególnie model Coba z kilkoma pożyczkami różnych dostawców jest bardzo podatny na krytykę.

Czy może Pan/ Pani umieścić ten tekst wyroku tutaj? Z góry dziękuję!

Cytat od Funduszowego inwestora

Na portalu Jurion znalazłem następujące informacje:

Umowa kredytu konsumenckiego - prof. dr Kai-Oliver Knops i Ulf Martens analizują kwestie prawa do odstąpienia od umowy

Krótka wiadomość o „Odstąpieniu od umowy kredytowej w przypadku współwłaścicieli, kontraktów kredytowych i praw do odstąpienia” prof. dr Kai-Oliver Knops i Wiss.-Mit. UIf Martens, pierwotnie opublikowane w: WM 2015, nr 43, 2025 - 2029.
Knops i Martens wstępnie wyjaśniają, że w ramach umów kredytowych odpowiedzialność zbiorowa zachodzi wtedy, gdy więcej niż jedna osoba bierze kredyt wspólnie. W odniesieniu do statusu konsumenta zgodnie z § 13 BGB należy rozpatrywać każdą osobę osobno, ponieważ umowy zawarte wyłącznie w celach prywatnych podlegają ochronie prawa konsumenckiego, choć cel w ramach grupy współwłaścicieli może być zróżnicowany. Gdy konsument i przedsiębiorca zawierają umowę jako współwłaściciele, są traktowani inaczej z punktu widzenia prawnego. Autorzy następnie analizują skutki wykorzystania prawa odstąpienia. Wyjaśniają § 355 ust. 1 zd. 1 BGB i podkreślają, że dawca kredytu ponosi ryzyko, że nie będzie mógł już wyegzekwować długu od wszystkich pierwotnych dłużników, a jedynie od pozostałych. W kolejnym akapicie Knops i Martens wyjaśniają, że gdy umowę kredytową należy odwrócić wyłącznie w stosunku do odstępującego konsumenta, należy zwrócić wszelkie otrzymane świadczenia oraz dokonane przez niego wpłaty przedsiębiorcy.
Niemniej jednak nie ma obowiązku zapłaty odsetek przez odstępującego konsumenta zgodnie z § 357a ust. 3 zd. 1 BGB. Autorzy wyjaśniają następnie, że skuteczność wykonawcza § 422 ust. 1 BGB na rzecz pozostałych współwłaścicieli wygasa w wyniku odstąpienia, co skutkuje ponownym zobowiązaniem tych współwłaścicieli do świadczeń dokonanych przez odstępującego przedsiębiorcy. Knops i Martens zaznaczają, że roszczenia zastępcze pozostałych współwłaścicieli są wyłączone w wyniku odstąpienia zgodnie z § 361 BGB, który zamknął kwestię skutków prawnych. Ponadto autorzy zajmują się pouczeniem o odstąpieniu w przypadku współwłasności i większej liczby osób i umów. Biorą pod uwagę stosunek i wzajemne oddziaływanie uprawnień do odstąpienia i innych uprawnień kształtujących. Przy czym wyraźnie podkreślają, że inne uprawnienia kształtujące i inne środki ochrony prawnej przysługujące konsumentowi jako stronie umowy na podstawie ogólnego prawa cywilnego mogą być realizowane w pełni obok odstąpienia. Konsument ma wybór między prawem do odstąpienia, złożeniem ewentualnego zaskarżenia, wypowiedzeniem umowy lub wykonaniem innego działania kształtującego (np. powołanie się na § 138 BGB). Ponadto wznawiający odstępujący konsument może dochodzić roszczeń z pierwotnej umowy.
Ten artykuł został przygotowany przez adwokata dr. Henninga Seela.

Moim zdaniem to dotyczy wielu kredytobiorców, ponieważ w przypadku znacznej liczby umów kredytowych małżonkowie pojawiają się jako kredytobiorcy. Jednak wiele umów kredytowych i związane z nimi informacje odstępcze nie odzwierciedla tego stanowiska prawnego.
Konkretnym przykładem są umowy kredytowe Coba: Trzech kredytodawców (Commerzbank, Eurohypo (obecnie Frankfurter Hypo) i KfW) oraz dwóch kredytobiorców. Dla wszystkich trzech pożyczek udzielono pouczenia o odstąpieniu, które podpisało obydwu kredytobiorców, ale nie było dwóch egzemplarzy.

Moim zdaniem liczne sądy rejonowe nie podążają tą drogą i uważają, że jedno pouczenie jest wystarczające.
Czy sami mieliście ten problem i jeśli tak, to czy konsultowaliście go już z waszymi prawnikami?

Pozdrowienia dla Funduszowego inwestora

Dziękuję! Jeśli ktoś ma pełny artykuł, byłoby świetnie, gdyby powiadomił mnie o tym (chętnie także prywatnie).

Ale co oznacza to konkretne, gdy dwóch kredytobiorców (powiedzmy małżonków) zawarło umowę z bankiem (nawet jeśli na jednym tylko piśmiennym egzemplarzu w formie tekstowej), obaj odstąpili od umowy, ale potem tylko jeden z nich (ciągle szczęśliwie żonaty) chce wnieść pozew o rozwiązanie umowy (powiedzmy, bo jest to dla kogoś zbyt stresujące)? Czy to teraz stanowi problem czy nie? Wyżej były już wspomniane 2 § Kodeksu cywilnego, ale niestety nie zrozumiałem z nich zbyt wiele.

Napisany przez 2RAM

Pobrane już... świetne:

Autor to profesor Bülow, papież niemieckiego prawa kredytowego dla konsumentów i autor komentarza o tej samej nazwie.

Po tym wszystkie sądy będą musiały się jakoś ustawić - BGH też to robi.

Napisany przez sebkoch

sebkoch
Sąd Okręgowy w Verden wydał wyrok w dniu 04.09.2015 r. – 4 O 333/14 w sprawie większości umów z pouczeniem. Kilka tygodni temu zwróciłem uwagę, że model Coba z kilkoma pożyczkami od różnych dostawców może być bardzo podatny na kwestionowanie.

Czy mógłbyś/podać tu tekst tego wyroku? Serdecznie dziękuję!

Chętnie wyślę go na żądanie drogą prywatną.

Napisany przez Pajak
Popieram prośbę dotyczącą wyroku Sądu Krajowego w Verden z dnia 04.09.2015 r. - Nr sprawy 4 O 333/14.

Napisany przez sebkoch

Autor tego tekstu to prof. Bülow, papież niemieckiego prawa kredytowego i autor komentarza o tej samej nazwie.

Wkrótce wszystkie sądy będą musiały się na to zwrócić - tak robi także Federalny Sąd Najwyższy.

Papież, rzeczywiście

Napisany przez 2RAM
Tak twierdzą przynajmniej izby bankowe w Berlinie....

Napisany przez okerke

Autor zresztą jest Prof. Bülow, papież niemieckiego prawa kredytowego dla konsumentów i autor odpowiedniego komentarza.

Następnie wszystkie sądy będą musiały się na niego odwoływać w krótkim lub długim okresie - tak robi również BGH.

Dlaczego sądy muszą się na to odwoływać? Nie mogę tego do końca zrozumieć.

Napisany przez sebkoch
Prof. Bülow napisał głównie komentarz dotyczący prawa czekowego. Jego praca dotycząca prawa prywatnego konsumenckiego jest podręcznikiem skierowanym do studentów, z tego co widzę. Jest to ważne, ale praktyka opiera się na komentarzach. Wszystkie istotne komentarze dotyczące prawa cywilnego w zakresie kredytów konsumenckich są komentowane przez innych profesorów uczelni. Koncepcja, że Sąd Najwyższy lub inne sądy kierują się poglądem wykładowcy akademickiego, można powiedzieć, że jest nowa. Istnieje raczej pewna podstawowa nieufność między tzw. praktykami (sędziami i prawnikami) a czasem nieco zatroskanymi profesorami uczelnianymi. To nie jest ocena, ale obie grupy mają nieco inne podejście.

Napisany przez Hanomag

dlaczego prawa muszą się do tego odnosić? Nie do końca rozumiem

Pisał o sądach, ale pytanie pozostaje takie samo.

Napisany przez okerke
[cytat=Hanomag">
On pisał przepisy kulinarne, ale tu pojawia się takie samo pytanie.
[/cytat]
zgadza się, zmienione

Napisany przez kreis96

Sąd LG Verden wydał wyrok w dniu 04.09.2015 r. - 4 O 333/14 w sprawie większości umów z pouczeniem. Już kilka tygodni temu zwróciłem uwagę, że model Coba z kilkoma pożyczkami różnych dostawców może być bardzo podatny na krytykę.

Czy dotyczy to również umów z 2001 roku? Wiadomo mi, że okres przed 11/2002 nie jest istotny dla tematu WRB. Ponieważ mam umowę z Coba z kilkoma pożyczkami z 2001 roku, ale z WRB, byłbym zainteresowany Pańską opinią na ten temat.

Napisany przez sebkoch
Musielibyście już tutaj opublikować WRB, ponieważ może to dotyczyć tylko przepisów HTWiG lub ewentualnie VerbrKrG, a w przypadku VerbrKrG istniał jeszcze maksymalny termin określony w § 7 ust. 2 VerbrKrG.

Napisany przez kreis96

trzeba byłoby dodać WRB tutaj, ponieważ może to być tylko zgodne z Ustawą o handlu detalicznym online albo ewentualnie z Ustawą o ochronie konsumenta, gdzie istniał termin zawyżony zgodnie z § 7 ust. 2 Ustawy o ochronie konsumenta.

już zrobione, choć myliłem się o rok.

Napisany przez Nafets
Proszę o bieżącą sytuację w odniesieniu do mojego odwołania. Jak widać, taka sprawa zawsze się przeciąga:

14.06.2015 Wycofanie odwołania
02.07.2015 Odrzucenie mojego odwołania przez ING-DiBA
20.07.2015 Zobowiązanie do pokrycia kosztów przez ARAG, ale tylko: stwierdzono, że... Umowa kredytowa.... została skutecznie odwołana. W żadnym wypadku nie należy przyjmować jako wartości przedmiotowej pierwotnej pełnej kwoty kredytu lub pozostałej kwoty kredytu.
05.08.2015 Projekt pozwu do Sądu Okręgowego we Frankfurcie
08.09.2015 Postanowienie sądu, że wartością przedmiotową jest pozostała kwota kredytu
20.10.2015 ARAG odmawia pełnego zobowiązania kosztów
04.11.2015 Mój prawnik informuje ARAG o naszym stanowisku prawnym (z wyrokiem Sądu Okręgowego w Monachium z września 2015) i grozi pozwem

Dlatego nasz pozew przeciwko ING-DIBA nadal nie został dostarczony - czas płynie. W tym miejscu chciałbym podziękować ARAG :-(

Dam znać, gdy będą jakiekolwiek nowe informacje.

Napisany przez sebkoch
jak już podejrzewano, jest to kredyt konsumencki zgodnie z ustawą o kredytach konsumenckich (wygląda na to, że nie jest to pożyczka zabezpieczona hipotecznym zastawem. W takim przypadku obowiązywał termin wykluczenia określony w § 7 ust. 2 ustawy o kredytach konsumenckich.

Napisany przez Fondsinvestor
Artykuł został opublikowany.

Napisany przez okerke

Krótko o moim odstąpieniu. Jak widać, to zawsze trwa:

14.06.2015 Wycofanie zgłoszone
02.07.2015 Odrzucenie mojego odstąpienia przez ING-DiBA
20.07.2015 Zgoda na koszty ARAG - jednake tylko: zostało ustalone, że... Umowa kredytowa.... została skutecznie odwołana. W żadnym wypadku jako wartość przedmiotowa nie podaje się oryginalnej pełnej kwoty kredytu lub jeszcze niespłaconej kwoty.
08.09.2015 Postanowienie sądu, że wartością sporu jest pozostała kwota kredytu
20.10.2015 ARAG odmawia pełnej zgody na koszty
04.11.2015 Mój prawnik informuje ARAG o naszym stanowisku (z wyrokiem Sądu Okręgowego w Monachium z września 2015 r.) i grozi pozwem

Tak więc nasz pozew przeciwko ING-DIBA wciąż nie został doręczony - czas ucieka. W tym miejscu chciałbym podziękować ARAG :-(

Dam znać, jeśli będą jakieś nowości.

Witaj w klubie poszkodowanych przez ARAG, gdzie ARAG u mnie uregulowała z zaliczką rachunek sądowy. Czy mógłbyś podać numer aktu wyroku Sądu Okręgowego w Monachium.

Napisany przez Nafets
Sprawa: 3O8118/15 LG Monachium z dnia 10.09.2015

Napisany przez okerke

Az.: 3O8118/15 LG München vom 10.09.2015

Proszę przesłać jako PW, jeśli to możliwe, wygląda na to, że nie jest opublikowane.

Napisany przez Nafets

Proszę wysłać e-mailem jako PW, wygląda na to, że nie zostało opublikowane.

Cześć, mój prawnik odniósł się do wyroku w ARAG - sam niestety nie mam kopii wyroku, przepraszam.

Napisany przez okerke

Witam, mój prawnik powołał się na wyrok w dyskusji z ARAG - niestety sam nie mam tego wyroku, przepraszam.

W porządku, czy istnieje możliwość uzyskania wydruku wyroku od twojego prawnika? W takim przypadku mógłbym przekazać to jako dodatkowy punkt uzyskania zgody na ochronę ubezpieczeniową ARAG.

Napisany przez Nafets

Ok, czy istnieje możliwość, aby uzyskać od Twojego adwokata wyciąg z wyroku? W przypadku sukcesu, mógłbym przekazać to jako kolejny argument dla udzielenia zgody na pokrycie kosztów ARAGowi.

Zwrócę się do niego w tej sprawie, gdy wróci z urlopu.

Napisany przez kreis96

Wskazówka dla wszystkich, sprawdźcie, czy otrzymaliście wraz z dokumentami umownymi „Standardowe Europejskie Karty Informacyjnej” (zwłaszcza IngDiba) i sprawdźcie, czy znajduje się tam klauzula o prawie do odstąpienia od umowy (szczególnie dla Kreis96). Otrzymałem dwie różne klauzule o prawie do odstąpienia od umowy. Sprawdzę, czy ma to wpływ na mój proces, po konsultacji z moim adwokatem. Obecnie istnieje wyrok LG Nürnberg-Fürth, który uznaje takie konstelacje za niedopuszczalne (6 O 9499/14). Całkowicie wystarczyłoby wpisanie informacji o obowiązującym prawie do odstąpienia od umowy. Załączam obie klauzule o prawie do odstąpienia od umowy, pierwszą z mojej umowy, drugą z wzoru (umowa została zawarta pod koniec 2010 roku):

Cześć derpicknicker,
Najpierw serdeczne podziękowania za przypomnienie o Twoim wpisie nr 5795 z dnia 17.09.2015 otrzymane na prywatnej wiadomości i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, zwłaszcza że jestem osobiście wspomniany. Forum czyta się interesująco jak nudna gazeta codzienna, ale jakoś mi to umknęło.

Faktycznie, oprócz umowy kredytowej z znaną klauzulą o prawie do odstąpienia od umowy z 2010 roku, posiadam drugą klauzulę o prawie do odstąpienia od umowy, która stanowi część wspomnianego przez picknickera Standardowego Europejskiego Arkusza Informacyjnego. Ten arkusz informacyjny UE został wysłany przez ING wraz z listem, jednak w przeciwieństwie do innych dokumentów nie został w ogóle wymieniony. Wyślę ten nowy stan rzeczy teraz mojemu adwokatowi i skontaktuję się z Wami ponownie, gdy tylko będę miał wynik. Mój adwokat ma jedynie główną umowę. Obecnie trwa walka mojego adwokata z ARAG w sprawie decyzji dotyczącej udzielenia wsparcia finansowego po moim odstąpieniu od umowy.

Napisany przez 3eugh
Kilka kancelarii prawniczych podejmuje działania przeciwko końcowi tzw. jokera odstąpienia od umowy i łączy siły na stronie: www.jetzt-widerrufen.de.
Być może adwokaci także są zainteresowani. Nie mam żadnych powiązań z tą stroną ani inicjatywą i nie otrzymuję z tego tytułu żadnego wynagrodzenia ani innych korzyści.

Jeśli ktoś uzna to za czystą reklamę, proszę o wybaczenie i usunę ten tekst.

Napisany przez Widerruf jetzt
[cytat=Hanomag">
Widerruf jetzt hat die gleich Ansicht vertreten. Er hat mit dem Thema sogar einen eigenen Thread aufgemacht.

Erstaunlicherweise interessierte es niemand, es müssten doch Tausende betroffen sein?
[/cytat]
tak, również się dziwię.
Napisałem tam:
Das Thema unechte Abschnittsfinanzierung / Prolongation / WRR bei Konditionsvereinbarungen wird meines Erachtens trotz der vermeintlich klaren BGH-Entscheidung noch Groß aufkommen.

to jest wątek na ten temat

viewtopic.php?t=15477

Wj

Napisany przez Widerruf jetzt

Cześć Hanomag;

Jaki odwołanie? Czy chodzi CI o odwołanie związane z IG? Proszę podaj konkretną informację i nazwę wątku.

Chyba mnie miał na myśli

i ten wątek
Pozdrowienia
Odwołanie teraz

Napisany przez schober53
Czy to prawda, co przeczytałem na stronie https://www.anwalt.de/rechtstipps/nur...rz_074169.html, że prawo do odwołania istnieje tylko do 21 marca 2016 roku?

Napisany przez 3ducnici

Czy to prawda, co czytam na stronie https://www.anwalt.de/rechtstipps/nur...rz_074169.html, że prawo do odwołania istnieje tylko do 21 marca 2016 r.?

Proszę, proszę, proszę: nie mylić odwołania z protestem i nie mieszać tych pojęć. Protest istnieje w przypadku ubezpieczenia.

Co do pytania, dla starych przypadków ma obowiązywać trzymiesięczny okres przejściowy po wprowadzeniu nowego prawa. Według informacji, dokładna data przedawnienia będzie obowiązywać około 20.06.2016 r.

Ale na pewno nic nie jest jeszcze pewne. Sprawa ta jest obecnie u Bundesratu, który chciałby uwzględnić stare przypadki, czego rząd federalny nie uwzględnił jeszcze w projekcie ustawy. Kraje mają duże zainteresowanie tym, aby prawo ochrony konsumentów przestało obowiązywać... ponieważ są one dobrze reprezentowane przez instytucje finansowe państwowe i tym samym osiągają dobre wyniki, takie jak BayernLB w przypadku DKB...

Jeśli chcesz złożyć jeszcze odwołanie, zalecam zrobienie tego w 2016 r., a nie w 2015 r. Wtedy możesz zyskać dodatkowy rok na przedawnienie środków odwoławczych!

Do końca 2019 r. wiele może się jeszcze zmienić w orzecznictwie... co może umożliwić składanie środków odwoławczych bez ryzyka....

Napisany przez casixx
Jeśli jeszcze nie znany. Na końcu tekstu znajduje się plik PDF. Wyrok sądu w Berlinie.

https://www.gunkel-partner.eu/service...e/default.aspx

Napisany przez okerke

Jeśli jeszcze nie jest to znane. Na końcu tekstu znajduje się plik PDF. Orzeczenie berlińskie.

https://www.gunkel-partner.eu/service...e/default.aspx

Sąd Najwyższy orzekł w odwrotnym przypadku, w którym formularz zawierał nagłówek Prawo odstąpienia od umowy, ale nie zawierał dalszego nagłówka Informacje o prawie do odstąpienia od umowy, że istnieje szkodliwe odchylenie od wzoru informacyjnego, ponieważ dla konsumenta nie jest wystarczająco jasne, że w następujących wyjaśnieniach ma zostać poinformowany nie tylko o swoim prawie do odstąpienia od umowy, ale także o obowiązkach związanych z korzystaniem z tego prawa. Jednakże brak nagłówka Prawo odstąpienia od umowy nie może być uznany za nieszkodliwy zgodnie z tymi kryteriami, ponieważ konsumentowi brakuje istotnej informacji, że informacja dotyczy prawa, które ma on samodzielnie wykonać.
Samo zachowanie treściowo zgodnego z zapisem tekstowym przewidzianym pod tym tytułem nie wystarcza do spełnienia wymogu jasności (Sąd Okręgowy, wyrok z dnia 22 grudnia 2014 r., 24 U 169/13, zd. 45).

dotyczy również WRB DSL.

Napisany przez Polli1209

Krótko o moim odwołaniu. Jak widać, taki proces zawsze się przeciąga:

14.06.2015 Złożenie odwołania
02.07.2015 Odrzucenie mojego odwołania przez ING-DiBA
20.07.2015 Obietnica pokrycia kosztów przez ARAG - jednak tylko: stwierdzenie, że... umowa kredytu... została skutecznie odwołana. W żadnym wypadku jako wartość przedmiotu nie należy przyjmować oryginalnej pełnej kwoty pożyczki ani kwoty pozostałej do spłaty.

08.09.2015 Postanowienie sądu, że wartość sporna to pozostała do spłaty kwota kredytu
20.10.2015 ARAG odmawia pełnego pokrycia kosztów
04.11.2015 Mój adwokat informuje ARAG o naszym stanowisku prawnym (z wyrokiem Sądu Okręgowego w Monachium z września 2015 r.) i grozi pozwem

Nadal nasz pozew przeciwko ING-DIBA nie został dostarczony - czas płynie. W tym miejscu chciałbym podziękować ARAG :-(

Poinformuję, gdy pojawią się nowe informacje.

Interesujące - złożyliśmy odwołanie do Ing-Diba 19.10.15 i do dziś nic nie usłyszeliśmy (termin minął w poniedziałek). Wczoraj wysłano upomnienie z terminem do 11.11.15 (za pośrednictwem faksu oraz listem poleconym).
Czy teraz także IngDiba idzie drogą unikania odpowiedzi, jak DSL...?

Napisany przez 2RAM
Jedno jest pewne: INGDiBa odrzuci odwołanie i pozwie cię do sądu. Jeśli wygrasz w pierwszej instancji, INGDiBa złoży apelację.

Być może będą prowadzone negocjacje w sprawie ugody (to zależy od WRB), ale zazwyczaj nigdy przed pozwem. Chcą bowiem najpierw wiedzieć, czy myślisz poważnie i czy masz wystarczająco dużo pieniędzy na proces lub ubezpieczenie od kosztów sądowych. Banki zawsze spekulują, że powód nie wytrzyma finansowo....

Napisany przez andi1104

Interesujące - złożyliśmy odwołanie do Ing-Diba 19.10.15 i do dzisiaj nic nie usłyszeliśmy (termin minął w poniedziałek). Wczoraj wysłano upomnienie z terminem do 11.11.15 (za pomocą faksu i listu poleconego).
Czy IngDiba również teraz pójdzie drogą udawania martwego, podobnie jak DSL...?

Nie, muszą najpierw przetrawić szok i wymyślić nową strategię, po tym jak najpierw OLG, a teraz także LG Frankfurt/Main wydały przeciw nim wyrok, który stał się publiczny, zupełnie bez klauzuli poufności.
Dotychczas mogli wykupić się z takich wyroków, ale teraz kot jest już z worka.
  • 1
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata