Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Proces sądowy przeciwko opłatom manipulacyjnym CreditPlus?

Napisany przez thearnieh
Cześć, czy ktoś wie, czy istnieją wyroki sądowe lub postępowania sądowe dotyczące opłat za przetwarzanie w CreditPlus Bank?

Napisany przez 2Escorpio
Nie mam pojęcia... jeśli dalej pobierają opłaty, to prawdopodobnie jeszcze nie było decyzji ani wyroku w tej sprawie.

W przeciwnym razie po prostu powołaj się na wyroki sądowe dotyczące innych banków. Jeśli bank jest mądry, to zwróci koszty tym kilku klientom, którzy naprawdę pytają... zanim ktoś złoży pozew i będą musieli zwrócić to wszystkim.

Napisany przez Jana71
Od 01.06.2012 r. Creditplus nie pobiera już opłat za przetwarzanie

Napisany przez Ravemaster84

od 01.06.2012 Creditplus nie pobiera już opłat manipulacyjnych

...i bardzo prawdopodobne, że te opłaty zostały wliczone w oprocentowanie nominalne, podobnie jak Santander obniżył swoje opłaty i zwiększył oprocentowanie

Napisany przez syvell

od 01.06.2012 Creditplus nie pobiera opłat za obsługę

Mimo to odmawiają zwrotu opłat za obsługę z wcześniejszych umów.

Napisany przez 2Escorpio

I mimo to odmawiają zwrotu opłat za obróbkę z starych umów.

Czy to prawda?

Cytat Ravemaster84

... i prawdopodobnie te opłaty zostały wbudowane w oprocentowanie nominalne, tak jak Santander obniżył swoje opłaty i zwiększył oprocentowanie: wink:

Mają do tego prawo, ale ze względu na internet i możliwość porównania 100 banków w ciągu kilku minut... to takie działanie nie przetrwa długo.

Napisany przez syvell

Czy to prawda?

Tak, potwierdzam to na podstawie własnego doświadczenia.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, potwierdzam to na podstawie własnego doświadczenia.

Czy kiedykolwiek przedstawiłeś mu te wyroki (najlepiej za pośrednictwem listu poleconego), zagroziłeś krokiem prawnym włącznie z wyznaczeniem terminu?

Napisany przez syvell

Czy kiedykolwiek przedstawiałeś mu odpowiednie wyroki (najlepiej za pośrednictwem przesyłki poleconej), zagroziłeś krokiem prawnym wraz z określeniem terminu?

Szczerze mówiąc, nie sądzę, że większość banków da się zaimponować kolejnymi pogróżkami.

Sprawa jest teraz w rękach prawnika.

W moim liście wspomniałem o istniejących wyrokach, oni z kolei układają swoje własne, dziwaczne uzasadnienia, dlaczego to się na nich nie ma zastosowania.

Napisany przez 2Escorpio

Cała szczerze, nie sądzę, że większość banków da się wzbudzić dodatkowymi listami z groźbami.

Sprawa znajduje się teraz u prawnika.

Istniejące wyroki wspomniałem w moim liście, więc oni po prostu wymyślają swoje własne, bizarne uzasadnienia, dlaczego nie dotyczy to ich.

Czasami banki są dość głupie... Ja bym jako bank natychmiast zwrócił pieniądze, żeby nie zostać pozwany i nie musieć zwracać wszystkim klientom pieniędzy z ostatnich lat.

Napisany przez syvell
Nawet jeśli bank był już pozwany, obawiam się, że nie da się uniknąć wizyty u prawnika. Prawdopodobnie odrzucą sprawę i argumentują, że sprawa pozwanego była wyjątkowa i nie można jej stosować w innych przypadkach.

Napisany przez Klaumada
Tutaj ważna strona na temat opłat manipulacyjnych Fundacji Warentest, szczególnie jeśli nie można sobie pozwolić na wynajęcie prawnika.

Opłaty za obsługę kredytu - Banki w długu - Komunikat - Fundacja Warentest

Napisany przez thearnieh
@ Jana71: Prawidłowe jest to, że CreditPlus pobiera opłaty manipulacyjne tylko częściowo przy kredycie natychmiastowym.

Oznacza to, że nie będzie postanowienia sądu.

Napisany przez Bankenschreck

Hallo,

weiß jemand ob es auch Gerichtsurteile bzw. Gerichtsverfahren bzg. Bearbeitungsgebühren gegen die CreditPlus Bank gibt?

Tak, jedna z prawniczek z Home - Vertragswertcheck obecnie pracuje nad pozwem przeciwko Creditplus. Sprawa dotyczy jednego z moich klientów. Wygląda na to, że sytuacja wygląda całkiem dobrze.
Pozdrowienia
Bankenscherck

Napisany przez Jana71
Brzmi świetnie! Trzymam kciuki!

Napisany przez tnt

Oto ważna strona Fundacji Warentest na temat: Opłata za przetwarzanie, zwłaszcza jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na wynajęcie prawnika.

Opłaty za przetwarzanie kredytów - Banki w winie - Komunikat - Fundacja Warentest

Oczywiście: Kredytobiorcy mogą samodzielnie zatrudnić adwokata i wnieść sprawę do sądu. To najbezpieczniejsza droga do otrzymania odszkodowania. Muszą zebrać wszystkie dokumenty i znaleźć adwokata, który ma już doświadczenie w prowadzeniu spraw dotyczących opłat kredytowych i który podejmuje się tego przypadku. Dla wielu osób nakład jest zbyt duży, jeśli chodzi o stosunkowo niewielkie kwoty.

Absurd. Po pierwsze, takie wartości sporów nie przyciągną żadnego prawnika, po drugie, taka sprawa byłaby rozpatrywana przed sądem rejonowym, a obowiązek korzystania z pomocy adwokata istnieje w procesach cywilnych od sądu okręgowego wzwyż, czyli od wartości sporu > 5.000 €.

Cześć,
oto moje uzupełnienie do mojego postu z 08.10.2012. W pozwie przeciwko Credit Plus chodziło pierwotnie o około 1 100 € opłaty manipulacyjnej. Pierwsze pisma mojego klienta zostały oczywiście odpowiedziane standardowym listem. Wniosek został odrzucony.
Po tym adwokat odpowiedział na list pani adwokat również standardowym pismem (ale nieco bardziej szczegółowym). Również odrzucony.
Następnie został złożony pozew. Po dalszej korespondencji adwokat Credit Plus zadzwonił i zapytał, czy klienci są zainteresowani ugodą. Zaproponował 500 €.
Ofertę odrzucili moi klienci. Adwokat moich klientów, który jak wiem złożył również inne pozwy przeciwko Credit Plus (m.in. odwołanie od RSV - termin przed LG Stuttgart odbędzie się 08.02.13), poinformował adwokata przeciwnika, że klienci zgodzili się na zapłatę 1 000 € w ugodzie. Następnego dnia przyszła pozytywna odpowiedź, a tydzień później 1 000 € trafiło na konto adwokata.

Więc można, trzeba tylko wiedzieć jak. Z odpowiednim adwokatem nie ma problemu. Ale są też adwokaci, którzy uważają, że wiedzą wszystko. Dla klienta/mającegogo klientów może to stać się loterią.
Kto chce znać adres internetowy adwokata, może zerknąć na mój post z 08.10.2012.

Życzę wszystkim miłego dnia Mikołajkowego i powodzenia w zwrocie opłat bankowych.

Strach bankowy

A propos: Bezmyślne linki w moim raporcie nie pochodzą ode mnie. Prawdopodobnie są generowane automatycznie.

Napisany przez Stumpenrudi

Cześć,
oto dodatek do mojego postu z dnia 08.10.2012. W sprawie przeciwko Credit Plus pierwotnie chodziło o opłatę manipulacyjną w wysokości około 1 100 €. Pierwsze pisma mojego klienta zostały oczywiście odpowiedziane standardowym listem. Roszczenie zostało odrzucone.
Po tym odpowiedź adwokatki była również standardowym pismem (ale nieco bardziej szczegółowym). Również odrzucony.
Następnie wniesiono pozew. Po dalszej korespondencji adwokat Credit Plus zadzwonił telefonicznie i zapytał, czy klienci są zainteresowani ugódką. Zaproponował 500 €.
Propozycję odrzucili moi klienci. Adwokatka moich klientów, która złożyła kilka innych pozwów przeciwko Credit Plus (między innymi odwołanie od ubezpieczenia od rezygnacji - termin przed Sądem Okręgowym w Stuttgarcie miał miejsce 08.02.13) poinformowała adwokata przeciwnika, że klienci przystają na zapłatę 1 000 € w ramach ugody. Następnego dnia przyszła pozytywna odpowiedź, a tydzień później 1 000 € znalazło się na koncie adwokatki.

Więc jednak się da, trzeba tylko wiedzieć jak. Z adwokatem, który zna się na rzeczy, nie ma problemu. Są jednak adwokaci, którzy myślą, że się na tym znają. Dla klienta / pełnomocnika może to być jednak loterią.
Jeśli ktoś chce poznać adres internetowy adwokatki, może zobaczyć mój post z dnia 08.10.2012.

Wszystkim życzę miłego dnia Mikołajkowego i powodzenia w odzyskiwaniu opłat bankowych.

Bankenschreck

A propos: Bezcelowe linki w moim raporcie nie są moje. Były one prawdopodobnie generowane automatycznie.

Cześć,

Gratulacje. Tylko właśnie komu tutaj gratulować? Adwokatce, o której wspominasz, czy Credit Plus lub ich adwokatowi.

Co myślisz, dlaczego adwokat Credit Plus naciskał na ugodę??? Oczywiście, ponieważ zna prawo i dokładnie wie, że Credit Plus byłoby w opałach w przypadku postępowania sądowego... jak już miało miejsce w wielu innych procesach.

A teraz ???? Teraz Credit Plus się cieszy. Nie tylko nie musi ponosić kosztów adwokackich strony przeciwnej.... nie... Nie musi nawet zwrotnej zapłacić nieuzasadnionej opłaty manipulacyjnej z odsetkami powyżej 5% nad poziomem podstawowym. Ponadto Credit Plus może stwierdzić, że opłaty manipulacyjne są dopuszczalne.

Nie chcę nikogo urazić, ale dla mnie ten post wygląda trochę jak reklama dla Twojej adwokatki, którą jako nowy użytkownik tutaj na forum już kilka razy widziałem w Twoich postach.

Napisany przez Berlinerjung
Nie znam żadnego postępowania sądowego przeciwko CreditPlus Bank. Moje wrażenie związane z tą bankiem jest raczej pozytywne. Zwłaszcza po tym, jak według mediów CreditPlus Bank ma najbardziej zadowolonych klientów. Można to znaleźć praktycznie wszędzie.

Przeczytałem także, że opłaty nie występują.

Nie słyszałem o żadnym postępowaniu sądowym przeciwko CreditPlus Bank. Mam raczej pozytywne wrażenie z tej banku. Zwłaszcza po tym, jak CreditPlus Bank według mediów ma najbardziej zadowolonych klientów. Można to znaleźć praktycznie wszędzie.

Przeczytałem również, że opłaty nie są już naliczane.

Cześć,

Tutaj nie chodzi o Credit Plus Bank, ale o Prowizję manipulacyjną przy kredytach
A jeśli Credit Plus Bank ją nalicza, pomimo jednoznacznej argumentacji kilku sądów apelacyjnych, świadczy to mniej o przyjaznym dla klienta podejściu.
Co do informacji pojawiających się w mediach, przychodzi mi tylko to na myśl:

Nie ufaj statystykom, których sam nie sfabrykowałeś.

Napisany przez syvell
Tak więc mogę powiedzieć, że Creditplus odmówił mi zwrotu.

Cześć Stumpenrudi,
najpierw co do twojego pytania, kto powinien się cieszyć. Przede wszystkim klient. Otrzymał swoje pieniądze z powrotem.
Po drugie, zarówno adwokat, jak i bank. Adwokat może dodać kolejne zwycięstwo do swojego CV. Bank może cieszyć się, że koszty nie wzrosły jeszcze bardziej i że uniknął wyroku. Chociaż sprawa kosztów jest raczej drugorzędna.

Co do reklamy dla adwokata, powiem, że długo szukałem, zanim w ogóle znalazłem kogoś, kto znał się na tym temacie i przede wszystkim nie wziął od razu kilkuset euro zaliczki. Większość prawników, których znam i spotkałem, albo nie radziła sobie z tematem, albo nie miała ochoty zajmować się tą kwestią za niewielkie pieniądze.

Część moich klientów zleciła już adwokatów zanim mnie poznali. Z różnym skutkiem. Oczywiście, jako klient, mogę trafić bezpośrednio do adwokata znającego się na tym. Ale większości prawników wartości sporu są zbyt niskie. Spróbuj namówić specjalistę od prawa bankowego do podjęcia sprawy o wartości 500 €.

W przypadku Pani Dubas (czy vertragswertcheck) chodzi nie tylko o opłaty manipulacyjne same w sobie. Często kredyt obejmuje także ubezpieczenie na wypadek niespłacenia zobowiązania. Czasami są również wcześniejsze kredyty z ubezpieczeniem, które już zostały spłacone. Możesz także bezpłatnie sprawdzić, czy można je nawet odwołać (BGH IX ZR 45/09).

Jeśli tak, to dla kredytobiorcy często chodzi o naprawdę duże pieniądze. Ten serwis, o ile mi wiadomo, jest jedyny w swoim rodzaju. Czy znasz firmę doradczą lub nawet adwokata, który po prostu sprawdzi bezpłatnie, czy istnieje szansa na sukces?

Więc jeśli klient lub doradca klienta jest zadowolony z pracy, to poleci ją dalej, prawda? Nawet jeśli nie ma z tego korzyści. Najważniejsza w takich forach jest wymiana informacji. Czy coś źle zrozumiałem?

Podsumowując: Na pewno będę polecał Panią Dubas i vertragswertcheck. Nikt nie jest zmuszany do nawiązania z nią kontaktu.
Moi klienci i ja byliśmy dotychczas w 100% zadowoleni. We wszystkich zakończonych postępowaniach moi klienci odzyskali swoje pieniądze.

Dobra, wystarczy gadania. Obiad jest gotowy.
Do zobaczenia później.

Napisany przez sunse

W celu promocji adwokata chciałbym powiedzieć, że długo szukałem, aby w ogóle kogoś znaleźć, kto znałby się na tym temacie i przede wszystkim nie pobierał od razu kilkuset euro jako zaliczkę. Większość adwokatów, których znam lub których spotkałem, albo była przytłoczona tym tematem, albo nie miała ochoty na małe pieniądze, aby się tym zajmować.

Najczęściej oba.

Cytat od Bankenschreck

A może znasz firmę doradczą albo nawet adwokata, który najpierw sprawdzi bezpłatnie, czy są szanse na sukces?

W przeciwieństwie: Jeśli płacisz, każdy sukces jest w zasięgu. Czy rzeczywiście się spełni, to już go nie obchodzi. Ma twoje pieniądze.

W przypadku Pani Dubas (lub weryfikacji wartości umowy) nie chodzi tylko o opłaty manipulacyjne. Często kredyt obejmuje również ubezpieczenie od niespłaconego zadłużenia. Czasami są również kredyty z ubezpieczeniem, które zostały już spłacone. Nawet te można sprawdzić bezpłatnie, aby sprawdzić, czy można je ewentualnie odwołać (BGH IX ZR 45/09).

Jeśli tak jest, to dla kredytobiorcy chodzi czasami o naprawdę dużo pieniędzy. Ten serwis, o ile mi wiadomo, jest jednorazowy. Czy znasz jakąś firmę doradczą lub nawet prawnika, który najpierw bezpłatnie sprawdza, czy istnieją szanse na sukces?

Cześć,

jednakże znam takie rozwiązanie.

Otóż jest to Rzecznik Banków.

Ten proces jest nawet dla klienta prywatnego bezpłatny. Ponadto bank musi stosować się do decyzji mediatora do określonej kwoty (50 000 euro).
I chyba nie próbujesz mi powiedzieć, że mówimy tu o wysokich kwotach w przypadku ubezpieczenia od niespłaconego zadłużenia i opłaty manipulacyjnej....prawda?

Ale sama piszesz to wyżej w swojej powtarzającej się kampanii reklamowej tutaj na forum.

Cytat z Ciebie:

....Auch die kannst Du kostenlos überprüfen lassen um zu checken ob die vielleicht sogar widerrufen werden können (BGH IX ZR 45/09).

Jeśli tak się dzieje, to dla kredytobiorcy jest to czasami naprawdę dużo pieniędzy.

Koniec cytatu:

Ten zdanie napisane przez Ciebie trzeba po prostu przeanalizować.

Święta korona samarytanki traci wtedy całkowicie blask.

Im więcej pieniędzy tym lepiej, i to nie tylko dla klienta. Wtedy można trochę zarobić. Nie pomijać klienta lub poszkodowanego...nawet jeśli występuje ten, który ma mniej euro. Nieważne...on też jest przeplątany.

Nikt nie ma nic przeciwko temu, że wyrażasz swoją rekomendację tutaj. Tylko częstotliwość, że w niemal każdym z Twoich postów jest ta sama bzdura, sprawia, że wydajesz się nieprofesjonalny.
Po prostu, nie próbuj zwodzić użytkowników tutaj swoim darmowym badaniem.

Ludzie mają inne problemy.

Pozdrowienia

Napisany przez sunse

Cześć,

ale znam coś w tej sprawie.

A mianowicie Rzecznika Banków.

Ten proces jest nawet dla klienta prywatnego bezpłatny. Dodatkowo bank musi przestrzegać decyzji mediatora do określonej kwoty (50 000 euro). I chyba nie chcesz mi powiedzieć, że jesteśmy tutaj w wysokich kwotach w przypadku Ubezpieczenia od utraty pracy i opłaty za obsługę... czyż nie?

Ale chcesz nam powiedzieć, że decyzje mediatora zwykle są na korzyść klientów?

Wejdź na stronę DBS Vertragswertcheck i zapoznaj się z przebiegiem procedury. Oni otrzymują opłatę wyłącznie w przypadku sukcesu. To jest różnica między Rzecznikiem a prawnikami.

Ale chcesz nam powiedzieć, że decyzje arbitra rzecznika klientów zwykle są na korzyść klientów?

Czy ja to napisałem ???

Rzecznik klientów jest neutralnym arbitrem. Oczywiście, to nie gwarantuje, że decyzja arbitra będzie na korzyść klienta. Ale chcesz mi powiedzieć, że zawsze wygrywa powód przed sądem?

Cytat od sunse

Spróbuj wejść na stronę DBS Vertragswertcheck i przeczytaj sobie przebieg procedury. Oni dostają pieniądze tylko w przypadku sukcesu. To jest różnica między rzecznikiem a prawnikami.

Ale oni nie dostają od Ciebie pieniędzy...prawda? Ale jest inaczej w przypadku DBS. Ponieważ to Twoje pieniądze dostaną, jeśli przegrasz.

Napisany przez sunse

Ale przecież pieniądze nie dostajesz od Ciebie...prawda?

Adwokat już tak. Ale obaj niezależnie od sukcesu.

Cytat od Stumpenrudi

Jednak w przypadku DBS jest inaczej. Bo wtedy to Twoje pieniądze dostają, jeśli przegrasz.

Błąd, tylko jeśli wygrasz (udział w zysku). I tylko z tego żyją. Adwokat i ombudsman zawsze dostają swoje pieniądze. Teraz możesz policzyć, kto ma interes w wyciągnięciu czegoś dla Ciebie. Absurd, co Bankenschreck pisze?

Błąd, tylko jeśli odniesiesz sukces (udział w zyskach). I tylko z tego żyją. Adwokat i ombudsman zawsze dostają swoje pieniądze. Teraz możesz policzyć, kto ma interes w wywalczeniu czegoś dla ciebie.

Po pierwsze:

Adwokata nie można porównywać do ombudsmana.

Ombudsman jest bezpłatny dla klienta indywidualnego... niezależnie od tego, jak podejmuje decyzje.
Sprawdza on sytuację prawną i podejmuje decyzje na tej podstawie. Jest to próba pozasądowego załatwienia sprawy, o którą chodzi.
Nawet jeśli rozstrzygnie przeciwko klientowi bankowemu, nie ma to żadnego wpływu na późniejsze postępowanie sądowe.

Twierdzenie, że ombudsman nie jest zainteresowany tym, co dla Ciebie wywalczyć, ponieważ i tak dostaje swoje pieniądze, jest całkowicie oderwane od rzeczywistości.

Napisany przez sunse

Adwokata nie można porównać do rzecznika konsumentów.

Nie musisz mi tego wszystkiego tłumaczyć. Miałem już do czynienia z rzecznikami konsumentów i muszę powiedzieć, że faktycznie działali oni zupełnie niezależnie i obiektywnie. To nie zmienia faktu, że zarówno adwokat, jak i rzecznik konsumentów otrzymują swoje pieniądze niezależnie od sukcesu. Dlatego jest uzasadnione zatrudnienie kogoś, kto jest wynagradzany w zależności od sukcesu. Możesz być pewny, że w tym przypadku jest to gwarantowane. DBS to naprawdę pierwsi, o których słyszę, że pracują w taki sposób. Czy to naprawdę działa, dowiesz się dopiero wtedy, gdy ich zatrudnisz. Nie znaczy to jednak, że można bezpodstawnie krytykować kogoś, kogo się nie zna.

Ale dlatego nie można od razu krytykować kogoś, kogo się nie zna.

Nie krytykuję tu nikogo....

Wręcz przeciwnie: Ja i wielu innych jesteśmy z pewnością wdzięczni za neutralne wskazówki.

Tylko u pewnego użytkownika obiektywność wydaje się być czymś, o czym nie można mówić. Wygląda zawsze tak.....

Potępiam tylko wtedy, gdy użytkownik w prawie każdym swoim poście sprawia wrażenie, że jego jedynym zadaniem tutaj na forum jest reklamowanie konkretnych osób. Niezależnie od tego, czy chodzi o radcę prawnego Dubasa czy cokolwiek innego.

Coś takiego jest nieprofesjonalne i sprawia wrażenie, że ten użytkownik służy tylko jednemu celowi w tym forum, tj. werbowani klientów - zwłaszcza że odpowiednia klientela jest tutaj dostępna.

Na pewno zrozumiesz, że szybko budzi się wrażenie, że ponawiane zalecenia dotyczące jakiejś konkretnej osoby wydają się być niesolidne.

Kiedyś staje się to irytujące, gdy każdy post jest ozdobiony takim dodatkiem.

Jak już wspomniano w innym miejscu.

Napisany przez sunse

Potępiam tylko wtedy, gdy użytkownik w niemal każdym ze swoich postów sprawia wrażenie, że jego jedynym zadaniem tutaj, na forum, jest reklamowanie konkretnej osoby.

Cytat od Bankenschreck

Co do reklamy dla adwokatki, chciałbym powiedzieć, że szukałem długo, aby w ogóle znaleźć kogoś, kto zna się na tym temacie i przede wszystkim nie bierze od razu kilkuset euro zaliczki. Większość adwokatów, których znam lub których poznałem, był albo przytłoczony tematem, albo nie miało ochoty poświęcać uwagi tej tematyce za niewielkie pieniądze.

Część moich klientów już miała adwokatów zanim mnie poznali. Z większym lub mniejszym skutkiem. Oczywiście, jako klient, mogę również trafić bezpośrednio do adwokata, który zna się na tym. Większość adwokatów uważa jednak, że wartości sporu są zbyt niskie. Spróbuj namówić specjalistę prawa bankowego do podjęcia sprawy o wartości 500 €.

Moje doświadczenia są bardzo podobne. I dlatego nie byłbym zmęczony wyrażaniem mojego zachwytu, gdybym znalazł godne pochwały wyjątki. Białego kruka znajdziesz być może szybciej. To nie ma nic wspólnego z reklamą.

Takie też są moje doświadczenia. I dlatego nie przestanę wyrażać swojego zachwytu, gdy natrafię na chwalebne wyjątki. Białego kruka może być trudniej znaleźć. To nie ma jeszcze nic wspólnego z reklamą.

Cóż... ja tak nie uważam.
Z pewnością masz rację, jeśli chodzi tylko o opłatę manipulacyjną. Choć znam wiele osób, które nie miały problemu z zatrudnieniem specjalisty w tej dziedzinie. Wręcz przeciwnie - to jak z notariuszem. Wszystko to gotowe standardy, które wymagają tylko podpisu i odpowiedniego nagłówka.
W przypadku ubezpieczenia RSV sytuacja wygląda znacznie bardziej korzystnie. Można tam zarobić trochę więcej pieniędzy, co naturalnie dodaje uroku.

Ponadto znam przypadki, gdzie Ombudsman bez problemu zobowiązywał bank do zwrotu pieniędzy. To interesujące dla osób, które nie mają RSV lub wybierają prostsze rozwiązanie, bo wydaje się być wygodniejsze.

Ostatecznie wszyscy dążymy do tego samego celu i nie powinniśmy ograniczać się tylko do jednej oferty.

Bo ta platforma powinna nadal odzwierciedlać neutralność... i nie stać się platformą reklamową określonych instytucji.

Napisany przez sunse
No cóż, jeśli przyjrzysz się niektórym fragmentom tutaj, są one wszystko, tylko nie neutralne. Całe forum jest platformą reklamową samo w sobie - spróbuj się wylogować i zobaczysz. Mogłoby się rzec, że chodzi o sprawę związana z rzucaniem kamieniami w szklany Dom.

Cześć,
są kolejne dobre wieści dotyczące Credit Plus Bank.

Jak już kilka tygodni temu wspomniałem, byłem świadomy kilku trwających postępowań sądowych przeciwko Credit Plus Bank.

Wreszcie nadszedł ten dzień. Dotychczas zarówno Sąd Okręgowy, jak i Sąd Rejonowy w Stuttgarcie wydali wyroki bardzo banko-przyjazne.

Jednakże obecnie nastąpiła zmiana w postrzeganiu prawa przez sędziów w Stuttgarcie.

Pani adwokat Dubas odnotowała ostatnio kilka sukcesów w Stuttgarcie. Z jednej strony dotyczyło to opłat manipulacyjnych (AG Stuttgart), a z drugiej strony odwołania ubezpieczeń na życie spłat kredytów (LG Stuttgart).

Szczególnie w jednym przypadku, dotyczącym odwołania umowy kredytowej z ubezpieczeniem na życie spłat kredytów, sędzia stanął po stronie powoda. Wyraźnie potwierdziła to podczas rozprawy. Ostatecznie doszło do ugody. (Chociaż wyrok byłby na pewno lepszy, ale ostatecznie decyzję podejmuje klient, nie adwokat)

Gdyby doszło do wyroku, prawdopodobnie skończyłoby się to potępieniem banku. (Jest to moja osobista ocena).

Jak już wspomniałem w innych forum i postach, dla banku fatalne jest otrzymanie wyroku przeciwko sobie. Aby temu zapobiec, banki mają tendencję do proponowania ugody lub przyznawania roszczeń, gdy dostrzegają, że sytuacja staje się trudna.

Pozytywnym aspektem całej sytuacji jest to, że sądy stopniowo zaczynają wydawać wyroki przyjazne dla konsumentów. Wiele sędziów już na wstępie zajmuje się sprawami.
Kilka miesięcy temu było inaczej. Byłem świadkiem rozpraw, podczas których sędziowie dosłownie mówili, że nie mają pojęcia o temacie i sugerowali ugodę. Prawdopodobnie po to, by pozbyć się niewygodnej sprawy.

Niestety, przyjazne dla klienta orzecznictwo nie dociera jeszcze tak dobrze do Düsseldorfu. Sądy w Düsseldorfie nadal są niestety bardzo przyjazne dla banków. Zresztą, siedzibę tam ma Targobank.

Mam nadzieję, że sytuacja się niedługo zmieni. Znane są mi przypadki postępowań w Düsseldorfie, które znajdują się w fazie odwoławczej.

Twój Przerażacz Banków

Napisany przez Alcapone

Adwokat moich klientów, który, jak wiem, w dalszym ciągu składa kolejne pozwy przeciwko Credit Plus (m.in. odwołanie od RSV - termin przed LG Stuttgart jest 08.02.13)

Bankenschreck

Co wyszło z odwołania od RSV?

Pozdrowienia

Cześć,
sędzia zaproponował porozumienie w wysokości około 50% kwoty roszczenia. (Zdarza się to prawie zawsze podczas pierwszej rozprawy pojednawczej). Sędzia nie musi już dalej zajmować się sprawą i ma kolejną sprawę załatwioną.
Klienci zaakceptowali porozumienie (niestety). Oświadczenie akceptacyjne banku jest jeszcze oczekiwane. Jeśli bank nie zaakceptuje porozumienia, prawdopodobnie zostanie wydane wyrokiem. Zobaczymy, co się wydarzy.
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłby wyrok sądu. Ponieważ sposób argumentacji sędzi byłby raczej na korzyść powoda.
Ale jak mówi się: Przed sądem i na morzu jesteś w rękach Boga.
Tak jak zdają się to widzieć także klienci i po prostu chcieli zakończyć sprawę.
Do zobaczenia następnym razem.

Napisany przez Alcapone
Okej. O jaką kwotę chodziło? Ja bym się na to nie zgodził. Pozdrawiam

Napisany przez Bankenpirat
Cześć,
chodziło o około 8000 €. To oczywiście ładna suma. Prawdopodobnie też nie zgodziłbym się na porozumienie.

Napisany przez kazantip
Cześć, są nowe informacje dotyczące banku Creditplus w Stuttgarcie. Sprawdź adwokata Lenne lub wyszukaj go w Google. Ja również próbowałem odzyskać opłaty manipulacyjne od tego banku. W międzyczasie wydano kilka wyroków. Złożyłem również pozew przeciwko bankowi Creditplus. Muszą teraz zwrócić mi opłaty manipulacyjne wraz z 5%. Zarówno tłumaczenia banku Creditplus dotyczące opłat manipulacyjnych, jak i działu prawnego pana Längsfelda, mogą przyprawić o mdłości. W międzyczasie istnieje kilka wyroków przeciwko bankowi Creditplus w Stuttgarcie dotyczących zwrotu opłat manipulacyjnych. Gorąco polecam wszyscy, którzy odebrali niesprawiedliwe traktowanie od Creditplus Bank, pozwać ten bank. Nie dajcie się oszukać przez Creditplus Bank. Nikt nie powinien już brać kredytu w tym banku Creditplus.

Napisany przez syvell
Creditplus wydaje się odwoływać się od wyroków.

Czy ktoś miał już z tym do czynienia?

Creditplus wydaje się składać apelacje wobec wyroków sądowych.

Czy ktoś miał z tym doświadczenia?

To całkowicie normalne. Banki, a także CP, próbują zastraszyć klientów, którzy starają się odzyskać opłaty, oraz odstraszyć innych klientów. Chcą jak najwięcej klientów zniechęcić i utrudnić im drogę, zwłaszcza do końca 2014 roku (kiedy dla wielu klientów zacznie obowiązywać przedawnienie). Wielu zniechęca ta dalsza walka w kolejnych instancjach.

Prawnie rzecz biorąc, doskonale wiedzą, że nie mają na to szans. Koszty procesów są dla banków żadną kwotą. Nawiasem mówiąc, stwierdzenie przez banki, że dążą do uzyskania wyroku Sądu Najwyższego, to kompletne bzdury. Przed ostatecznym wyrokiem SN często wycofują się, by uniknąć wyroku najwyższej instancji.

Ponieważ spowodowałoby to masową reakcję tysięcy klientów banku, co kosztowałoby banki kilka milionów euro.

Zgodnie z obowiązującym orzeczeniem Sądu Rejonowego w Bonn, przedawnienie dotyczy również starszych opłat do końca 2014 roku (można to przeczytać na stronie RA Lenne).

Nie poddawaj się.

Pozdrowienia

Rudi

Napisany przez syvell
Mam nadzieję, że następna instancja (w tym przypadku Sąd Krajowy w Stuttgarcie) również zadecyduje z korzyścią dla klienta. Na razie wydaje się, że nie ma jeszcze żadnych wyroków.

Myślę, że CP na pewno osiągnęła to, że bardzo dużo czasu zyskuje.

A dla klienta oznacza to znowu czekanie.......

Mam nadzieję, że następna instancja (w tym przypadku Sąd Okręgowy w Stuttgarcie) również zdecyduje w interesie klienta. Jak dotąd, nie wydano tam żadnych wyroków.

To nie do końca prawda.

Sąd Okręgowy w Stuttgarcie nawet zdecydował się po stronie banku, a nie klientów. Jednakże miało to miejsce już w 2010 roku, a odpowiedzialny sędzia, który wtedy wydał takie orzeczenie, później przyznał, że nie wiedział o wyrokach Sądów Apelacyjnych.
Teraz jednak Sąd Okręgowy w Stuttgarcie zmienił swoje podejście i decyduje po stronie klienta.

Niestety banki wykorzystują te wyroki do unikania zwrotów opłat od klientów indywidualnych.

Ale pozwól to sobie trwać. Gdzie indziej nie otrzymasz tak korzystnej odsetki, jak teraz. 6 procent to naprawdę całkiem niezłe...

Oto jeszcze jeden interesujący link:

Kreditbearbeitungsgebühren - Banken in der Schuld - Special - Stiftung Warentest

Napisany przez syvell
No cóż, będę więc czekać.

Jednak mam wrażenie, że dotychczas tylko Sąd Okręgowy w Stuttgarcie wydawał w przeszłości te nieprzyjazne dla klientów wyroki, gdzie zmieniono zdanie.

Nie mam informacji o Sądzie Krajowym w Stuttgarcie, ale możliwe, że się mylę.

Masz rację. To był sąd okręgowy.... a nie sąd krajowy.

Przepraszam....zbyt pochopnie odpowiedziałem.

Życzę powodzenia...

Napisany przez syrincs02
Hej,

mam także coś do dodania...

W 2008 roku zaciągnąłem kredyt wówczas w banku SEB... na finansowanie samochodu...

Ten bank został później przejęty przez Santander.

Teraz przeczytałem w innym forum, że można odzyskać opłaty...

W moim przypadku chodzi o 984 euro, czyli 3%... tak wynika z dokumentów.

Napisałem list polecony do Santandera, którego siedziba znajduje się około 25 km ode mnie, o treści:

Szanowni Państwo,

W związku z powyższym kredytem obciążyli mnie Państwo opłatą za obsługę kredytu w wysokości xxx euro. Nie zgadzam się z tym.

Obliczanie opłaty za obsługę kredytu jest niedopuszczalne, ponieważ obsługa kredytu nie stanowi świadczenia dla klienta, lecz odbywa się w interesie banku. Oto decyzje sądów wyższych instancji:

OLG Bamberg z 4.08.2010 r. (3 U 78/10), OLG Celle z 13.10.2011 r. (3 W 86/11), OLG Dresden z 2.12.2010 r. (8 U 1461/10), OLG Dresden z 29.09.2011 r. (8 U 562/11), OLG Düsseldorf z 24.02.2011 r. (I-6 U 162/10), OLG Frankfurt/Main z 27.07.2011 r. (17 U 59/11), OLG Hamm z 11.04.2011 (31 U 192/10), OLG Karlsruhe z 3.05.2011 r. (17 U 192/10), OLG Zweibrücken z 21.02.2011 r. (4 U 174/10).

Dlatego żądam zwrotu opłaty za obsługę wraz z odsetkami w wysokości 4% rocznie od dnia obliczenia opłaty do dnia xxx na konto nr. xxx w banku xxx, kod BIC xxx.

W przypadku braku terminowej płatności, skorzystam z usług specjalisty
ds. prawa bankowego do dochodzenia moich roszczeń.

W związku z tym skorzystam z ubezpieczenia ochrony prawnej, które mam.

Jeśli upieracie się Państwo, że przywołane wyroki sądowe nie są słuszne, to mogę przesłać Państwu wyroki, które zostały wydane niedawno przeciwko Santander.

Pan radca prawny Guido Lenne z Leverkusen chciałby zająć się moją sprawą, gdyż od jakiegoś czasu z powodzeniem występował przeciwko Państwa firmie.

Dlatego proszę o unikanie kontaktu telefonicznego.
Wolę kontakt pisemny.

Poza tym zasięgnę porady w lokalnym biurze konsumenckim.

Z poważaniem,

Sądząc po ogłoszeniu banku, raczej otrzymam odmowę, jak mogę w takim przypadku postąpić??

Pozdrowienia i dziękuję

Napisany przez syvell
To może nie pasuje tutaj do tego wątku, ale jeśli bank odmówi, to, jak już napisałeś, skontaktuję się z prawnikiem.

Dobrowolnie nie będą płacić.

Napisany przez syrincs02
masz rację, chociaż tak naprawdę nie ma znaczenia, czy to Creditplus czy Santander...

jak to wygląda, czy mogę skontaktować się z każdym prawnikiem, czy musi on być na miejscu...

ponieważ w mojej okolicy niestety nie ma takich prawników...

Napisany przez syvell
Santander ma swoją własną wątkę tutaj.

viewtopic.php?t=3915

Możesz również skontaktować się z wymienionym prawnikiem, wszystko odbywa się drogą mailową lub telefoniczną.

Napisany przez syrincs02
Och, wielkie dzięki, zupełnie tego nie zauważyłem:-))

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata