Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Problem z kasą fiskalną

Napisany przez tnt
Cześć,

Znowu znalazłem się w kropce: Udało mi się przekonać swoje ubezpieczenie zdrowotne (AOK) do kilku dobrych usług. Zwracam uwagę, że chodzi nie tylko o przetrwanie, ale o konieczność pełnej zdolności do pracy, i to jak najdłużej. Jednak moje najlepsze umiejętności przekonywania zawiodły mnie tutaj:

Wniosek o zwrot kosztów za nową parę okularów

Szanowni Państwo,

zgodnie z prawem nie są Państwo zobowiązani do zwrotu kosztów (tylko od wyższego stopnia wady wzroku), ale zasadniczo koszty zakupu okularów są podlegające zwrotowi.

Jako beneficjent zasiłku ALG II, absolutnie nie jestem w stanie pokryć tych kosztów, ale pilnie potrzebuję nowych okularów do odzyskania pełnej zdolności do pracy. Doskonała ostrość wzroku jest niezbędna do pracy w dziedzinie elektroniki. Zarówno w obszarze bliskim (nie tylko przy komputerze, ale także i zwłaszcza do precyzyjnych rysunków i mikroskopijnych elementów elektronicznych, płyt drukowanych) jak i na większe odległości, z płynnym przejściem.

Ostatnie nowe soczewki zakładałem trzy lata temu, od pewnego czasu mam z nimi problemy - patrz zmienione pomiary. Nowa oprawka jest również konieczna po 18 latach. Wybrałem optyka, którego znam jako najtańszego - w innych sklepach, gdzie pytałem, te same soczewki (tego samego producenta) kosztują podwójnie. Nie pytałem o ceny oprawek.

Dlatego bardzo proszę o zwrot kosztów. Z góry dziękuję za zrozumienie i dobre serce.

Z poważaniem

Odpowiedź odmowna - to naprawdę skandaliczne, że ubezpieczenia w ciągu lat stopniowo zmniejszały swoje świadczenia i teraz praktycznie je zawiesiły (dostępne są tylko dla prawie niewidomych), a ustawodawca to wszystko akceptuje - no więc co teraz mam zrobić. Ze współczesnymi soczewkami mogę naprawdę tylko na oko lutować, a oczy nie będą się poprawiać. Firma Fielmann dzwoniła do mnie przedwczoraj, nowe okulary są gotowe, ale pomimo wszelkiej przyjaźni - chcą za nie 627,50 €.

Napisany przez Latinl
Cześć tnt,

mam głupie pytanie - jak trafiłeś na ALG II i kiedy planujesz wrócić do pracy?

Napisany przez Ravemaster84
Ciekawe, że użytkownik w tym wątku pisze, że korzysta z ALG II, a w innym wątku wydaje się mieć bardzo dobry kontakt z finansistą dla osób prowadzących działalność gospodarczą.

Być może kwota 627,50 € na nowe okulary również może zostać opłacona przez tego finansistę dla przedsiębiorców...w ostateczności zapłaci za to urząd.

Napisany przez sitaara
hm .... noszę okulary i byłem dłuższy czas odbiorcą ALG2 i zawsze opłacałem moje okulary samodzielnie, po prostu dlatego, że uważam je za konieczne i jasne, musiałem również odkładać na nie pieniądze ... ale w Ap... zawsze można znaleźć dobre oferty, na przykład dwa szkła w cenie jednego, być może uda Ci się trochę zaoszczędzić?

Napisany przez tequila
Hm .... również noszę okulary i przez dłuższy czas otrzymywałem zasiłek ALG2 i zawsze sam płaciłem za swoje okulary, po prostu dlatego, że uważam je za konieczne i oczywiście musiałem na nie zaoszczędzić pieniądze ... jednak w Ap.... zawsze są dobre oferty, na przykład dwie szklanki w cenie jednej, może uda ci się trochę zaoszczędzić?

Cześć sitaara,
jako że jesteś nowy, mała wskazówka:
Miło, że chcesz pomóc. Tutaj jednak chodzi o coś zupełnie innego. Chodzi głównie o samozachwyt, połączony z darmową promocją Jego podejrzanych projektów.
Zrobią Państwo sobie zatem największą przysługę, nie dając platformy samozwańczemu celebrycie. W przeciwnym razie mogą Państwo zostać nieproszeni przez niego zaczepieni.

Napisany przez Latinl
Nie rozumiem.

Ogólnie nie lubię leniwych darmozjadów.

Napisany przez tnt

W przeciwnym razie możesz zostać zgłoszony do niego bez uprzedzenia.

Rozmawiałem już o tym z moderacją, więc nie martw się. Oczywiście, możesz zażądać zakończenia wszelkich osobistych kontaktów, co należy uszanować, po prostu nie pozwól sobie na zbyt wiele śmiechu: Oferta biznesowa mająca na celu wzajemne korzyści ma być traktowana jako uciążliwość.

Cytat od tequila

Cześć sitaara,
jako że jesteś tutaj nowy, chciałbym podać Ci małą wskazówkę:
To miłe, że chcesz pomóc. Jednakże, tutaj mamy osobę, dla której to nie jest celem. Tutaj ma odbyć się samouwielbienie połączone z darmową promocją jego podejrzanych projektów.

Jeśli nie chcesz ryzykować wniesienia skargi, to trochę wstrzymaj się teraz z twoimi całkowicie bezzasadnymi i wręcz tematycznie niepasującymi twierdzeniami. Odwołuję się do paragrafów, których mogę śpiewać - §§ 185 ff. Kodeksu karnego (zniesławienie, oszczerstwo, pomówienie).

Napisany przez tnt

Ciekawe, że ten TO [...] w innym wątku wydaje się mieć bardzo dobre układy z finansistą dla osób samozatrudnionych.

Pokaż mi. Wiesz więcej niż ja.

Cytat od Latinl

Cześć tnt,
mam głupie pytanie ...

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi albo ich brak.

Cytat od Latinl

Jak wpadłeś na ALG II ...

Mam ci opowiedzieć tę historię po raz setny?

Cytat od Latinl

i kiedy planujesz wrócić do pracy

W ogóle nie mam zamiaru, moja praca czeka na mnie od lat tuż przed nosem, wystarczy tylko, że otworzę oczy, chcę tylko w końcu móc ją wykonywać!

Cytat od Latinl

Ogólnie nie cierpię leniwych leniuszków

Ja też nie. :wink:

Napisany przez tnt

.. w razie potrzeby finansuje urząd.

Też szukałam w kółko i nic sensownego nie znalazłam - jedyną opcją, którą znalazłam, jest możliwość uzyskania pożyczki. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?

Napisany przez 2Escorpio

Chyba poszukałem się głupio i przekręciłem - jedyną rzeczą, którą znalazłem, jest możliwość uzyskania pożyczki. Ktoś wie coś więcej na ten temat?

Prawdopodobnie będzie to możliwe tylko w formie pożyczki.

Nie rozumiem, dlaczego zamawiasz okulary za ponad 600 euro lub w ogóle, jeśli nie jest jeszcze jasne, jak to będzie opłacone?

Napisany przez tnt

Co mnie zdziwia, dlaczego zamawiasz okulary za ponad 600 euro, albo w ogóle, skoro nie jest jeszcze jasne, jak to będzie opłacone?

Wszystko wyjaśniłem w moim pierwszym poście. Proszę przeczytaj go jeszcze raz.

Napisany przez tnt

Cześć tnt,

mam dla Ciebie głupie pytanie - jak trafiłeś do ALG II i kiedy planujesz wrócić do pracy?

To wcale nie jest głupie pytanie, ale historia mojego obecnego statusu została już omówiona tak wiele razy - to nie ma sensu. Od dłuższego czasu chodzi tylko o jedną możliwość wyjścia z tej sytuacji, czyli mój plan samozatrudnienia. To jest sprawa sama w sobie. Co do przebiegu i tła, oto linki:

viewtopic.php?p=58112

(Załącznik Aufrechterhaltung.doc), aktualny status znajdziesz w moim podpisie pod linkiem do posta.

Napisany przez 2Escorpio

Wszystko uzasadniłem w moim postępie wstępnym. Proszę przeczytaj go jeszcze raz.

Nie widzę odpowiedzi na moje pytanie w Twoim poscie wstępnym.

Mówisz tam, że zawodowo potrzebujesz, nawet jeśli aktualnie nie pracujesz... ale to można postrzegać na różne sposoby.

Jednak to nadal nie odpowiada na pytanie, jak można zamówić coś, jeśli jeszcze nie wiadomo, jak to opłacić?

Napisany przez tnt

Tam jest napisane, że potrzebujesz jej zawodowo, nawet jeśli aktualnie nie pracujesz... ale to można zinterpretować na wiele sposobów.

Faktycznie, można to zinterpretować na wiele sposobów - z obecnymi szkłami po prostu nie mogę już pracować. Mogę tylko lutować na wyczucie - nie widzę nawet samodzielnie wytworzonego zwarcia między dwiema ścieżkami o rozstawie 2,54 mm. O napisach na takich elementach elektronicznych nie wspominając: https://www.google.com/images?q=tbn:A...7oz11vIVX4zreM A to jeszcze są skały w porównaniu z dzisiejszymi powszechnie stosowanymi elementami montażowymi typu SMD.

Cytat od Escorpio

Jednak to nadal nie odpowiada na pytanie, jak można zamówić coś, jeśli nie wie się jeszcze, jak to opłacić?

Mam nadzieję, że uda się znaleźć finansowanie, można to jeszcze jakoś zrobić ze starymi szkłami, ale o wiele więcej już nie.

Napisany przez tnt

To prawdopodobnie będzie możliwe tylko w formie pożyczki.

No, zobaczymy...

Od: Hartmut Kraus

Napisany przez tnt
Więc tak: Wczoraj mój doradca był ponownie dostępny - skierował mnie do menedżera sprawy. Oczywiście, od niego przyszło tylko typowe wykręcanie się, którym nie chcę nikogo nudzić. Zasada jest oczywiście taka: To nie przejdzie - musimy to najpierw zobaczyć. Znowu trochę przepisów do przestudiowania - na pewno coś się znajdzie.

Napisany przez tnt

To będzie możliwe tylko w formie pożyczki.

Wygląda na to. Znalazłem coś teraz, ale akurat w skrzynce. :razz: Od mojego Doradcy ds. Zasiłków:

Po rozpatrzeniu, pokrycie kosztów nowych okularów jest możliwe tylko w formie pożyczki. Jeśli potrzebujesz pożyczki, prześlij nam proszę pisemny wniosek.

Więc to już praktycznie w drodze. Kto powiedział: Nie ma szans? Mój Menedżer sytuacji pozostaje więc swoim własnym najtrudniejszym przypadkiem, tak to wygląda. Ale tylko do końca roku, potem wraca do Urzędu Powiatowego ... Kariery, to trzeba przyznać.

Napisany przez Ariene
Dlaczego okulary są takie drogie? Co sprawia, że są takie drogie? Podstawowe wyposażenie okularów jest dość tanie, dopiero dodatkowe opcje sprawiają, że cena rośnie. Gdzie więc leży problem? Jeśli chodzi jedynie o to, aby mieć działającą pomoc w czytaniu, można zapłacić maksymalnie 50€.

Napisany przez 2Escorpio

Dlaczego okulary są takie drogie? Co sprawia, że są one takie drogie? Podstawowe wyposażenie okularów jest dość tanie, dopiero dodatki stają się drogie. Gdzie więc tkwi problem? Jeśli chodzi tylko o posiadanie działającej pomocy do czytania, powinno się zapłacić maksymalnie 50€.

Nie wiem, czy można to uogólnić w ten sposób.

Są ludzie, którzy potrzebują określonych okularów, ponieważ wymaga tego ich rogówka, albo widzą albo nie widzą w ogóle.... niektórzy mają też bardzo słaby wzrok, co znów sprawia, że całość jest droższa itd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata