Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: postbank privat rente premium: za i przeciw

Napisany przez hakshakki
Cześć kochani,

zostałem świeżo upieczonym tatą i chciałem założyć mojej małej konto oszczędnościowe, do którego będziemy co miesiąc coś wpłacać. Kiedy zgłosiłem to w Postbank, zamiast tego otrzymałem PB Premium Rentenversicherung, a dopiero pod koniec okazało się, że to jest ubezpieczenie emerytalne, czego tak naprawdę nie chciałem.

Na moje pytanie, czy są jakiekolwiek opłaty, bez względu na to czy chodzi o wypowiedzenie umowy czy coś innego, powiedziano mi, że wszystko jest bezpłatne i nie spotkają mnie żadne opłaty. Powiedziano, że jest to jak zwykłe konto oszczędnościowe, z tą różnicą, że zyski są zwolnione z podatku i można w każdej chwili uzyskać dostęp do oszczędności.

A teraz moje pytanie: czy ktoś może mi powiedzieć, czy tak jest? Czy mogę w każdej chwili odzyskać wpłacone pieniądze? Czy istnieją opłaty za wypowiedzenie umowy lub inne wady, o których mi nie powiedziano?

Z góry dziękuję

Napisany przez EasyD
Gratulacje zatem najpierw z okazji zdrowia dziecka!

Twierdzenie, że możesz wypłacić Postbank Privat Rente Premium w dowolnym momencie bez opłat za anulowanie lub podobnych, jest po prostu nieprawdziwe. Zdecydowanie występują tutaj koszty.

Napisany przez hakshakki
Dziękuję bardzo, jutro rozprawię się z doradcą...

Napisany przez hakshakki
jeszcze jedno pytanie, czy mogę po prostu wypowiedzieć podpisany umowę w ciągu 24 godzin. Dziś podpisałem umowę, ale zauważyłem, że doradca ustawił początek ubezpieczenia na 01.12 (bez pytania mnie), i teraz jest napisane, że udział do tego momentu (data anulowania) może zostać zatrzymany... Jestem teraz bardzo zły na tego faceta. Jutro będzie ogromny awantura...

Napisany przez EasyD
Masz możliwość odwołania umowy w ciągu 30 dni. Termin rozpoczyna się zawsze od otrzymania polisy ubezpieczeniowej.

Jednak chwilowo nie mogę przyporządkować, o której mówią w swoim pytaniu. W przeciwnym razie chętnie to przepiszę.

Jednakże nigdy nie musisz wpłacać składki na tę umowę, więc Deutsche Postbank nie może potrącić niczego, jeśli to jest powodem twojej obawy.

Napisany przez hakshakki
to polisa ubezpieczenia, którą otrzymam wydrukowaną, czy którą ma mi zostać dostarczona osobno pocztą....

Fragment brzmi:

W przypadku skutecznego odstąpienia od umowy ochrona ubezpieczenia wygasa, a my zwracamy część składek przypisanych do okresu po otrzymaniu odstąpienia, jeśli wyrazili Państwo zgodę na rozpoczęcie ochrony ubezpieczenia przed zakończeniem terminu na odstąpienie. Część składek przypisana do okresu do otrzymania odstąpienia, w takim przypadku możemy zatrzymać. Ta zatrzymana kwota obejmuje składki do końca okresu płatności składki poprzedzającego odstąpienie oraz proporcjonalną składkę w okresie płatności składki od odstąpienia do jego otrzymania....

Dziękuję z góry

Napisany przez EasyD
Polis ubezpieczeniowy otrzymają Państwo pocztą.

Dziękuję za wspomniany fragment tekstu. Ale jak już wspomniano wcześniej w jednym z postów, składki i tak nie będą płynęły, więc jest to dla Państwa nieistotne.

Jeśli chcą Państwo odwołać całość, proszę zrobić to tylko na piśmie i potwierdzić otrzymanie przesyłki.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
wygląda na to, że pracownik banku Post intensywnie stara się wygenerować jeszcze kilka prowizji na koniec roku.

Nie bierz tego osobiście, prawdopodobnie jest mocno pod presją swojego przełożonego.
Tutaj możesz przeczytać, co się dzieje w bankach.

A tutaj znajdziesz informacje na temat zasiłku rodzinengo.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez hakshakki
dzisiaj odwołałem ubezpieczenie. Poszedłem od razu do przełożonego, który bardzo miło przeprosił, ale bronił inwestycji. Powiedział, że to coś bardziej sensownego niż konto oszczędnościowe. No cóż, jakkolwiek. Napisał odwołanie na piśmie, którego zachował egzemplarz, a mnie wydał kopię z pieczątką wpływu i podpisem. Mam nadzieję, że to wystarczy.

Ale to było dosyć dziwne: gdy powiedziałem przełożonemu, że mogę ostatecznie dostać mniej niż wpłaciłem, powiedział, że może też być więcej. Na opłaty, które na końcu zachodzą, mógł tylko się uśmiechnąć i powiedzieć, że to prawda, podobnie jak brak gwarantowanego odkupu. Jak się nad tym zastanawiam, to przerażające, co można komuś wcisnąć, gdy nie ma się pojęcia. Dla mnie to nauka, że nigdy więcej nie podpiszę czegoś, zanim nie przeczytam wszystkiego dokładnie przez dzień.

Dziękuję jeszcze raz za wsparcie.

Pozdrowienia z Berlina.

Napisany przez Ravemaster84

dla mnie to nauka, że nigdy więcej nie podpiszę niczego, nie przeczytawszy tego dokładnie przez jeden dzień.

Bardzo ważne: Błędy są po to, aby w przyszłości robić inaczej. W niektórych przypadkach nie ma drugiej szansy, a często trzeba na to zapłacić. Ciesz się, że w Twoim przypadku wszystko dobrze się skończyło. W razie wątpliwości poświęć sobie nawet więcej czasu.

Kierownik sklepu ma rację w swoich stwierdzeniach. Jednak trzeba się przyjrzeć jego argumentacji: Jeśli zawieram ubezpieczenie emerytalne i otrzymuję gwarantowany oprocentowanie 1,75%, to zdecydowanie więcej niż na książce oszczędnościowej lokalnej kasy zabaw z 0,25%. Prawidłowe stwierdzenie. Jednakże to, że to w ogóle nie spełnia oczekiwań klienta, byłoby wtedy sprawą drugorzędną.

W innym temacie na forum obecnie omawiane są możliwości inwestowania dla przyszłych pokoleń. Możesz tam zajrzeć.

edycja:
Oto link
viewtopic.php?t=10578

Napisany przez EuroPaule

Tutaj jednak trzeba dokładnie zbadać argumentację: Jeśli zawieram ubezpieczenie emerytalne i otrzymuję gwarantowany stopę procentową w wysokości 1,75%, jest to zdecydowanie więcej niż na oszczędnościach w lokalnym banku oszczędnościowym z oprocentowaniem w wysokości 0,25%. Prawidłowe stwierdzenie.

Cześć,

Należy również zwrócić uwagę na to, na jaką kwotę naliczane są odsetki. Na oszczędności w banku od pierwszego grosza. W przypadku ubezpieczenia tylko na kwotę oszczędnościową, czyli po odjęciu wszystkich kosztów. Istnieje tu tzw. punkt zwrotny, zależny od czasu trwania, kiedy wyższe oprocentowanie w sumie przyniesie wyższe zyski.

Należy również zauważyć, że nie musi to pozostać tylko przy gwarantowanej sumie. Jeśli historycznie niskie stopy procentowe razem z inflacją ponownie wzrosną, może dojść do pozytywnych niespodzianek.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez juergenp
Postbank Privatrente Premium to konto oszczędnościowe, z którego możesz wypłacać pieniądze w dowolnym momencie lub wpłacać na nie pieniądze. Zarządza nimi największa niemiecka firma funduszy DWS, oferując ochronę kapitału na poziomie 100% po określonym okresie trwania. W tle znajdują się 5 funduszy ogólnych zarządzanych przez profesjonalistów. W przypadku złej sytuacji na rynku akcji można również inwestować w całości w papiery o stałym oprocentowaniu, co nie jest możliwe dla innych funduszy.

Fundusze są pakowane jako renta, aby oferować dodatkowe korzyści podatkowe klientom, którzy zachowują udziały do momentu przejścia na emeryturę.

Wejdź na stronę onvista.de, wyszukaj DWS002 i zobacz historię kursu od momentu emisji sprzed 7 lat. Nie uwierzysz.

To absolutnie szalone.

Tak więc absolutnie nic nie sprzedawaj.

Podpisałem taki kontrakt dla mojego syna, córki i wnuczki.

Obecnie nie ma nic lepszego!

Napisany przez Ophelia
Banki zawsze naliczają opłaty karne. Postbank nie jest tu wyjątkiem.

Napisany przez juergenp
Zawsze te uogólnienia.
Mogę w każdej chwili wypłacić pieniądze z konta oszczędnościowego, ale musi pozostać na nim 25%. Jeśli chcę wypłacić całe pieniądze, muszę zlikwidować konto, co kosztuje 98€.
konto premium nie powinno być jednak otwierane, jeśli chcę ulokować pieniądze tylko na krótki okres, ponieważ nawet na tym koncie pobierane są opłaty za jego otwarcie. Opłaca się więc dopiero po 3-5 latach trwania.

Napisany przez roberto87
Sprawdziłbym, co oferują banki internetowe, ponieważ zazwyczaj opłaty są znacznie niższe. Często tego rodzaju książeczki oszczędnościowe dla dzieci są również bezpłatne. Alternatywą są także Fundusze inwestycyjne lub ETF-y.

Pozdrawiam

Roberto

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata