Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Punktacja - Bank

Napisany przez PIYASA
Cześć Uczestnicy Forum,

Dzisiaj, podczas mojej wizyty w banku, okazało się, że mam wynik scoringu około 650, a moja żona 850. Ona ma ocenę A, a ja B. No cóż, pozwoliłem jej przejść przede mną. Żartuję... Już mogę się domyślać, dlaczego mój wynik scoringu nie wypadł tak dobrze... Do tej pory nie miałem dużego kredytu - kredytu samochodowego ani niczego podobnego... Nawet nie miałem kredytu wakacyjnego... Wygląda na to, że moja dawna umowa na telefon trzymała mój wynik nisko... Przynajmniej tak teraz przypuszczam...

No dobrze. Udało mi się rzucić okiem na tę ocenę scoringową... Nic negatywnego nie było tam napisane, nadal brak informacji...

Jak mogę poprawić ten scoring bankowy? Gdzie powinienem zacząć zbieranie informacji? Czy wystarczy ten nieformalny dokument, który otrzymuje się od Schufy? Czy tam znajduje się wystarczająco dużo danych? Pytania, pytania...

Pozdrowienia
PIYASA

Napisany przez Leroy
Dzień dobry,

trzeba odróżnić scoring banku od scoringu Schufa.
Każdy instytut, każda firma może mieć własny scoring i ustalać kryteria samodzielnie.

Scoring Schufa jest np. wyświetlany w zakresie od 0 do 100. Wygląda na to, że w Państwa bankowym scoringu tak nie jest.
W przypadku Schufa np. zmiana miejsca zamieszkania negatywnie wpływa na wynik Schufy, ale może być bez znaczenia dla Państwa banku.

Dlatego należy zasięgnąć informacji o kryteriach u swojego banku (o ile w ogóle można otrzymać informacje na ten temat).

Miałem też już do czynienia z scoringiem, w którym dane osobowe (wiek, płeć, zawód, miejsce zamieszkania) były istotne, a zupełnie nie miało to znaczenia, czy zarabiacie Państwo 10 000 € rocznie czy 500 000 €.

Napisany przez PIYASA
Cześć Leroyu,

dzięki najpierw za Twój udział!

Wczoraj byłem w banku i podał mi wynik mojego i mojej żony scoring. Od razu wydrukowałem formularz u Schufa i w ciągu kilku dni go wyślę.

Osobiście miałem zmianę mieszkania... Czytając bardzo często, że zmiana mieszkania ma negatywny wpływ. W okolicy, gdzie mieszkam, są te budynki wielorodzinne z charakterystycznymi jednopokojowymi mieszkaniami dla singli lub osób, które nie są w najlepszej sytuacji finansowej... Podejrzewam, że to również miało negatywny wpływ na mnie, ale jak już powiedziałem, to tylko przypuszczenie.

Teraz ważne jest dla mnie zrozumienie przyczyn tego, aby poprawić swoją zdolność kredytową do normalnego stanu. Według doradcy bankowego stoję dobrze i nie powinienem się obawiać o zgodę na kredyt, ale chciałbym się tym zainteresować i jak już wspomniałem, przeanalizować sprawy, które wpłynęły na to, że mój scoring nie jest tak dobry jak u mojej żony.

CO MÓWIĄ EKSPERCI NA TEMAT SCORINGU??

Napisany przez Leroy

Cześć Leroy,
Cześć PIYASA
dziękuję najpierw za Twój post!

Wczoraj byłem w banku, a on podał mi wynik mojego oraz mojej żony scoring. Od razu wydrukowałem formularz w Schufa i w ciągu kilku dni wysyłam go.
JESZCZE RAZ: Wynik scoringowy w banku i ten w Schufa nie muszą być takie same. Teoretycznie może się zdarzyć, że Twój wynik w Schufa jest absolutnie świetny, a wynik w banku jest tak słaby, że nawet nie dostaniesz 5€ kredytu.
Osobiście miałem przeprowadzkę... Czytamy często, że przeprowadzka ma negatywny wpływ. Ponieważ w pobliżu mojego miejsca zamieszkania są te wielorodzinne budynki z typowymi jednopokojowymi mieszkaniami dla singli, którzy finansowo nie są zbyt dobrze ustawieni... Podejrzewam, że to również miało negatywny wpływ na mnie, ale jak już powiedziałem, to tylko przypuszczenie.
Zmiana wyniku scoringu przy przeprowadzce nie ma nic wspólnego z miejscem zamieszkania.
Teraz ważne jest dla mnie, aby dowiedzieć się, co spowodowało, że moja zdolność kredytowa jest w normalnym stanie. Według doradcy bankowego jestem w porządku i nie powinienem obawiać się decyzji dotyczącej kredytu, ale mimo to chciałbym to sprawdzić i zająć się sprawami, które wpłynęły na to, że mój wynik scoringowy nie jest taki dobry jak mojej żony

CO MÓWIĄ EKSPERCI NA TEMAT SCORINGU??

Najpierw sprawdź, czy wynik scoringowy banku faktycznie odpowiada wynikowi w Schufie.

- Jeśli tak, to zazwyczaj nie otrzymasz od Schufy żadnych informacji na temat składu wyniku w Schufie ani możliwości poprawy wyniku (próbowałem tego).

- Jeśli nie, zapytaj w banku, w jaki sposób ustalany jest wynik scoringowy banku.

Ogólnie rzecz biorąc, czas poprawia wynik w Schufie (o ile nie dzieje się nic negatywnego). W młodym wieku wynik bywa często nieco niższy (nawet bez negatywnego wpisu w Schufie). Mój własny wynik w Schufie, na przykład, poprawił się o 4% w ciągu jednego roku w młodym wieku, mimo że nie było żadnych zmian w mojej Schufie!!!

Napisany przez PIYASA

Najpierw sprawdź, czy wynik banku jest rzeczywiście wynikiem Schufy.

Cześć Leroy,

tak, to jest to. doradca bankowy pokazał mi dokument, a wynik wynosił około 650, a u mojej żony 851, o ile dobrze pamiętam. Ja dostałem ocenę B, a moja żona ocenę A.

- Jeśli tak, to normalnie nie otrzymasz od Schufy żadnych informacji na temat składu wyniku Schufy ani o możliwości poprawy wyniku (już próbowałem).

- Jeśli nie, zapytaj w banku, jak jest ustalany wynik bankowy.

doradca podał standardowe informacje na temat sposobu wyliczania takiego wyniku. Na przykład, że u mojej żony niewielki kredyt i jego pozytywna spłata mogły mieć pozytywny wpływ. Ale będę się tym jeszcze interesował.

Ogólnie można powiedzieć, że czas poprawia wynik Schufy (jeśli nic negatywnego się nie wydarzy). W młodym wieku często wynik nie jest najwyższy (nawet bez negatywnego wpisu w Schufie). Mój własny wynik Schufy w młodym wieku poprawił się na przykład o 4% w ciągu roku, mimo że nie było żadnych zmian w mojej Schufie!!!

Mam 35 lat, a moja żona 27 lat. Ja osobiście dotąd nie wziąłem żadnego kredytu. Miałem zawsze działające umowy telefoniczne, ale poza tym do tej pory żadnego innego finansowania... Dlatego bardzo mnie ciekawi, skąd u mnie osobiście pochodzi ten wynik i czy jakieś negatywne wpisy można poprawić.. doradca podał kilka przykładów związanych z sobą i swoją rodziną..

Będę nad tym sprawą pracował.

Życzę Ci miłego wieczoru!

Napisany przez Leroy
Jeśli twój wynik wynosi 650, a wynik twojej żony wynosi 851, to NA PEWNO nie może to być wynik z Schufy!!!

Liczby w wyniku z Schufy mieszczą się w przedziale od 0 do 100 i są podawane z dwiema miejscami po przecinku.

Więc jeszcze raz: upewnij się, czy to na pewno jest wynik z Schufy. Litery banku to wewnętrzna klasyfikacja bankowa i nie mają one nic wspólnego z Schufą. Obstawiam, że w przypadku banku chodzi o bank ludowy/Raiffeisenbank...?

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli twój wynik wynosi 650, a wynik Twojej żony wynosi 851, to NA PEWNO nie jest to wynik Schufy !!!!!

Wyniki Schufy mieszczą się w przedziale od 0 do 100 i są podawane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Dlatego JESZCZE RAZ: proszę sprawdzić, czy to rzeczywiście wynik Schufy. Litery banku to rating wewnętrzny banku i nie ma nic wspólnego ze Schufą. Podejrzewam, że chodzi o bank spółdzielczy lub Raiffeisenbank...?

Pomijając fakt, że zarówno 0%, jak i 100%, nie są możliwe w Schufie, zgadzam się z tobą.

W pracy widzimy tylko wynik Schufy i rating wewnętrzny banku. Jednak kilka tygodni temu pojawił się tu już temat, w którym dwie osoby uważały, że istnieje inny wynik Schufy. W najbliższych dniach zamierzam poruszyć ten temat w dziale ds. zdolności kredytowej.

viewtopic.php?t=6957

Napisany przez Leroy

Poza tym, że zarówno 0%, jak i 100%, nie są możliwe w Schufa, zgadzam się z tobą.

W pracy widzimy tylko wynik Schufa i wewnętrzny wynik banku. Ale kilka tygodni temu pojawił się temat tutaj i znaleźli się dwaj, którzy także uważali, że istnieje inny wynik w Schufie. Teraz w najbliższym czasie zwrócę się / zapytam o to w dziale bonitacji.

viewtopic.php?t=6957
Tak, 0 i 100% są niemożliwe, ale wszystkie inne liczby pomiędzy nimi, gdzie im bliżej do 100%, tym wolniej/trudniej zbliżyć się dalej.

Nie wiedziałem, że istnieje inny wynik w Schufie, ale chętnie się uczę

Napisany przez PIYASA
Cześć Leroy, cześć Escorpio!

Nasz doradca z własnego banku, Volksbanken, jest teraz poza biurem i zabrał ze sobą podpisane dokumenty w związku z zapytaniem do Schufy i powiedział, że złoży teraz wniosek dotyczący naszego wyniku kredytowego.

Mogę jednak ponownie zapytać! To trochę potrwa, ponieważ chcę umówić nowe spotkanie i nie chcę ciągle nachodzić.

Mam teraz w ręce ofertę... Chciałbym ją zeskanować i od razu opublikować, ale niestety nie mam skanera w domu (ponieważ rzadko jest mi potrzebny).

Aktualnie z zakupem obecnego mieszkania nie wyszło, ponieważ dowiedzieliśmy się, że opłata za zarządzanie wynosi 370 € za 102 m2 bez prądu i bez rezerwowych środków. Trochę za dużo, uważamy. Szkoda..

Mimo to, nadal się angażuję, aby zgłębiać jak najwięcej wiedzy i uważam, że Forum jest świetne!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata