Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy składki na emeryturę zawsze są zwolnione od podatku?

Napisany przez ADMCI4
Cześć tutaj na forum. Obecnie staram się znaleźć najlepsze i najbardziej odpowiednie dla siebie zabezpieczenie emerytalne pod względem efektywności. Oczywiście wysokość wypłacanej sumy poźniej odgrywa dużą rolę, ale ważne jest także rozważenie, jakie korzyści mogę już teraz z tego mieć. Dlatego dla mnie ważne jest dowiedzieć się, w jaki sposób mogę oszczędzać podatki już teraz przy zabezpieczeniu emerytalnym. Być może istnieją dodatkowe środki wsparcia, dzięki którym będę w stanie wywiązać się z miesięcznej składki w wysokości około 30 euro, aby później otrzymać wypłatę w wysokości około 100 euro. Czy we wszystkich składkach na zabezpieczenie emerytalne nie trzeba obecnie płacić podatków?

Napisany przez Matthew Pryor
Czy dla wszystkich składek na emeryturę obecnie nie trzeba płacić podatków?

Cześć, Musisz już rozróżniać między fazą oszczędzania a fazą wypłat. Fazy oszczędzania, które są korzystne pod względem podatkowym, obejmują np. renty Riester i Rürup, a także emeryturę pracowniczą. Jednakże w fazie wypłat są one całkowicie doliczane do dochodu podlegającego opodatkowaniu. Dla akcji, programów oszczędzania funduszy, umów oszczędzania budowlanego itp. obowiązuje podatek od zysków kapitałowych, który jest potrącany bezpośrednio po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku.

Być może istnieją dodatkowe dotacje. Jeśli otrzymujesz świadczenia majątkowe, to w zależności od wysokości dochodu może Ci przysługiwać także premia mieszkaniowa i dopłata pracownicza do oszczędzania. Dotyczy to również określonych form oszczędzania (np. funduszy akcyjnych, programów oszczędzania bankowego, umów oszczędzania budowlanego).

Oczywiście istotną rolę odgrywa również wysokość wypłaconej sumy. Ten aspekt powinien faktycznie być na pierwszym planie, a mianowicie po odpowiednim opodatkowaniu.

Napisany przez verschaukelt
Alternatywnie można także rozważyć ubezpieczenie kapitałowe.
Oszczędzasz podatki i składki na ubezpieczenie społeczne w fazie oszczędzania, pracodawca w wielu przypadkach również się angażuje (czasami nawet jest to obowiązkowe, zależy od układów zbiorowych !) ponieważ pracodawca również oszczędza składki na ubezpieczenie społeczne....
Ponieważ istnieje wiele różnych wariantów ubezpieczenia kapitałowego, konieczne jest szczegółowe doradztwo.

Napisany przez Patrizia Monaco
Cześć Maxime, mogę podzielić się swoimi własnymi doświadczeniami. Podpisałem umowę na Rentę Rürup i płacę miesięcznie 200,-€. Tę kwotę odliczam od podatku jako osoba samozatrudniona. Pod koniec roku kwoty są równoważone z zyskiem. Jednakże robi to mój doradca podatkowy. Co jest jednak ważniejsze: jeśli podpiszesz umowę na Rentę Rürup, to musisz ją monitorować, czyli sprawdzać jej rozwój. Większość ludzi przestaje się nią interesować, a potem są zszokowani, gdy kursy spadną. Ja zlecam to mojemu agentowi ubezpieczeniowemu, który wybrał dla mnie tę rentę. Jest z Monachium i nazywa się Franz Leeb.

Napisany przez Matthew Pryor
Bardzo ważne jest to, że jeśli zdecydujesz się na emeryturę typu Rürup, będzie ona musiała być monitorowana.

I jak wygląda monitorowanie w tradycyjnym ubezpieczeniu emerytalnym? Monitorowanie udziałów w zyskach, których nie można przewidzieć? Wydaje mi się, że dużo ważniejsze jest dokładne zbadanie obciążenia kosztami przed podpisaniem umowy oraz warunków w okresie pobierania renty.

Mam wrażenie, że tutaj nie chodzi naprawdę o takie drobnostki...

Napisany przez Mike Spezi

Cześć Maxime, mogę opowiedzieć tylko ze swojego własnego doświadczenia. Podpisałam polisę emerytalną Rürup i płacę miesięcznie 200 €. Tę kwotę odliczam od podatku jako osoba samozatrudniona. Pod koniec roku kwoty są przeciwdziałane zyskom. Jednak robi to mój doradca podatkowy. Co jest jednak ważniejsze: gdy zdecydujesz się na polisę emerytalną Rürup, musisz ją monitorować, czyli sprawdzać jej rozwój. Większość osób przestaje o tym dbać i są wtedy bardzo zaskoczone, gdy kursy spadną. Ja zlecam to mojemu maklerowi ubezpieczeniowemu, który wybrał dla mnie tę polisę. Jest z Monachium i nazywa się Franz Leeb.

No, oto i znowu ten Franzel!
(patrz także tutaj: viewtopic.php?t=11065

Mówiąc krótko... Monacofranzel, pasuje do Pingwinka!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata