Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy warto inwestować w bitcoiny jako formę lokaty pieniędzy?

Napisany przez Miara
Witam wszystkich,

pierwszy raz w życiu zastanawiam się nad inwestowaniem pieniędzy i utknąłem przy artykule o nowej elektronicznej walucie Bitcoin. Bitcoiny są generowane przy pomocy potężnego sprzętu i kupowane/sprzedawane po aktualnych kursach na oficjalnych giełdach (bit.ly/ZmfUYu). Co 4 lata ilość wygenerowanych Bitcoinów ma zostać zmniejszona, co sprawi, że ich wartość w przyszłości znacznie wzrośnie.
Dodatkowo, elektroniczna waluta nie podlega inflacji i dotychczas nie znaleziono żadnych luk w jej zasadach czy technologii.
Statystyki pokazują, że na początku 2010 roku kurs był w centach, a około rok temu wynosił około 3,xx €/Bitcoin. Dziś już imponujące 108€/Bitcoin!

Czy więc nie byłoby warto jak najszybciej zainwestować, kupując Bitcoiny na giełdzie i sprzedając je w późniejszym terminie, biorąc pod uwagę tak szybki wzrost kursu w ostatnich miesiącach?

Jestem ciekawa Waszej opinii. ?

Mia

Napisany przez soundjunk
Wszystko w porządku. Zawsze podchodzę bardzo sceptycznie do nowych trendów. Pozostaje zobaczyć, jak kurs Bitcoina zareaguje, gdy nadejdzie dzień X, w którym znowu będzie duże zaufanie do euro i dolara.

Moim zdaniem całość powinna być wykorzystywana - jeśli w ogóle - jako niewielkie urozmaicenie z maksymalnie 10% dostępnych środków inwestycyjnych.

Napisany przez soundjunk
Sprzedaż paniki w przypadku Bitcoina. Koniec cyfrowego gorączki złota?

Koniec cyfrowego gorączki złota?: Sprzedaż paniki w przypadku Bitcoina - n-tv.de

Napisany przez Matthew Pryor
Zwróć uwagę na wykres powyżej artykułu
https://medium.com/money-banking/2b5ef79482cb

Napisany przez soundjunk
Niezłe

Napisany przez tiemann
To dla mnie nadal zbyt niebezpieczne ze względu na ataki hakerów lub technologię, która wydaje się być nadal bardzo podatna na awarie (ze względu na duże obciążenie lub coś w tym rodzaju)

Napisany przez Kitschel
Cześć,

Jeśli jesteś w stanie zebrać pieniądze na inwestycję w tę walutę, zdecydowałbym się na to...
Oczywiście przy cenie 108€ za Bitcoina bardzo dokładnie bym się zastanowił, czy istnieje wystarczająco duże prawdopodobieństwo wzrostu.
Ostatecznie jednak to Twoja decyzja...

Napisany przez Christian70
Muszę przyznać, że chciałbym być na początku hossy, gdy cena wynosiła około 5 euro. Teraz, obecnie, wydaje mi się, że cała sytuacja jest zbyt gorąca. Ta waluta nie opiera się na gospodarce narodowej, lecz jedynie na popycie, który, trzeba przyznać, pochodzi od wielu osób.

Napisany przez MysticX
Imponujące, jak rozwija się ta sprawa. Po odczuciu już przy 140 € zbyt szybkiego wzrostu, zbliżamy się do 500€. Wykres nadal jest bardzo silnie wspierany przez fale zakupów o dużym wolumenie - Chińczycy masowo kupują i już przejęli 32% rynku Bitcoin. Dobre narzędzie do wykresów z wskaźnikiem wolumenu znajdziecie tutaj: bitcoinexplorer.de
Gdzie handlujecie?

Napisany przez GeraldmitdemHut
Nie handluję, po prostu kupuję i trzymam przez 12 miesięcy :-) jednak nie bitcoiny, a litecoiny i kilka primecoinów.

Krótko mówiąc: dlaczego cena Bitcoina jest tak wysoka? Ponieważ spekuluje się na przyszłość. Mianowicie, że bitcoiny kiedyś zaistnieją w gospodarce. Być może nawet staną się globalnym graczem.

Znaczy to, że jeśli faktycznie miałyby one jakiś wpływ, to cena prawdopodobnie ustabilizuje się bardziej lub mniej. Może to być cokolwiek między 50€ a 5000€.

Edycja: Jestem na stronie btc-e.com. Jednak mam portfel papierowy

Napisany przez MysticX
Przybycie Bitcoina do gospodarki rzeczywistej już się rozpoczęło. Pierwsze bankomaty Bitcoin zostały zainstalowane, wiele innych zostało zamówionych, na chińskim odpowiedniku Google - Baidu, można kupować usługi za pomocą Bitcoina, a w Niemczech można na przykład płacić Bitcoinem na stronie Lieferservice.de.

(skonsolidowane wiadomości na ten temat w sekcji wiadomości na bitcoinexplorer.de)

... jeśli ten rozwój będzie kontynuowany i w końcu dołączą do niego duże firmy, takie jak np. Amazon i Ebay (ta druga ma już tę możliwość w swoich planach), to kapitalizacja rynkowa skoczy naprawdę wysoko... aktualnie jest to tylko kilka miliardów (obecnie, jak sądzę, od 4 do 6 miliardów). Kiedy to nastąpi, kurs Bitcoina będzie raczej w przedziale pięciocyfrowym do sześciocyfrowym.

Tutaj także nie do końca się z Tobą zgadzam. Czy dotarliśmy do gospodarki realnej? Tak, można zapłacić za pizzę w Berlinie za pomocą BTC. I Ebay lub Amazon prawdopodobnie chcą również wdrożyć płatności BTC. Ale: to tylko niewielka część gospodarki realnej. Firma nie może kupować usług ani towarów od innej firmy za pomocą BTC. Dopiero wtedy BTC stałyby się częścią gospodarki realnej - obecnie są używane tylko w niszowym sektorze (jeśli Amazon i Ebay wdrożą płatności BTC). Nie zrozum mnie źle, byłem już zaangażowany w 2010 roku. Ale byłbym ostrożny, jeśli chodzi o przyszłość Bitcoina. Cena jest po prostu tak wysoka z powodu spekulacji. Spekulacji na przyszłość. A ta nie jest ustalona.

Napisany przez MysticX
Tak, Gerald, zgadzam się z Tobą, nadal jesteśmy na początku. Jednak bitcoiny nie są już tylko obiektem spekulacji, pierwsze kroki na rynku zostały poczynione, ale do pełnej dojrzałości jest jeszcze długa droga.

Napisany przez petethefarmer
Bardzo interesujący film na temat: Wywiad z Bobbym Lee, CEO BTC China - YouTube

Największe zapotrzebowanie w Chinach wydaje się być napędzane spekulacjami. Mam wrażenie, że nie dotyczy to tylko Chin.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bitcoiny jako inwestycja?
Tak, najlepiej poinformować wszystkie fundusze emerytalne i kasy emerytalne, żeby wpłacały tam pieniądze i uczestniczyły w tym wirtualnym cyrku. Cyrk, więcej niczym to nie jest i wkrótce zniknie tak szybko, jak się pojawił.

Pracownik banku: Chcesz obstawić, że bitcoiny szybko znikną? Ja postawię moje Litecoiny jako zakład :-)

Niech będzie pytanie, proszę o poważne odpowiedzi: Na zyski z kursów Bitcoina państwo pobiera podatki: Bitcoiny: Urząd skarbowy nie chce pobierać podatków - Wiadomości - CHIP Online

Pytanie: czy dotyczy to tylko Bitcoina, czy również wszystkich innych kryptowalut?
Jeśli mam na przykład Litecoiny, czy również muszę płacić podatki?

Napisany przez Peter Wolnitza
Właśnie przeczytane....

Kto teraz co obstawił..?
Kiedy zakłady zostaną rozliczone?

Gdyby nie było to tak poważne - dla zainteresowanych - można by się roześmiać...

Internetowa waluta: Bitcoins na skraju bankructwa - DAS INVESTMENT

- przynajmniej teraz rozwiązano pytanie dotyczące opodatkowania jakichkolwiek zysków - chociaż nie jestem nawet pewien: Zyski zanotowane na papierze faktycznie mogą skutkować obowiązkiem podatkowym, dodatkowo utrata wpłaconego kapitału... świetna transakcja...

Ale jeśli to pocieszy: Twoje pieniądze nie zniknęły - po prostu ktoś inny je ma teraz

Założenie, że teraz znowu pojawi się argument krytykowania i panikowania przez ludzi, którzy nie zrozumieli koncepcji?

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez Cici

Zakładam, że teraz pojawi się argument o złym mówieniu i wprowadzaniu w panikę osób, które nie zrozumiały tego konceptu?

Nawet jeśli z góry z tego śmieszysz, po samej tytule można zauważyć manipulację w tym artykule. Upadła jedna giełda. Ci, którzy tam handlowali, teraz się przypalili. Dochodzi do tego, że była to jedna z największych giełd Bitcoin.

Jednak potępiać teraz cały projekt Bitcoin jest kompletnie absurdalne. To, że taka sytuacja (krótkoterminowo) wpływa na kurs, jest logiczne. Niemniej jednak, Bitcoiny wciąż oscylują wokół 600 dolarów, co i tak oznacza sześciokrotne zwiększenie kursu w porównaniu do pół roku temu!

Wyobraź sobie, że giełda Papierów Wartościowych w Stuttgarcie zbankrutowałaby z powodu błędu programistycznego. Czy wtedy też podniosłaby się taka fala i od razu pośmiertnie zapytałaby o losy akcji?

Napisany przez Sandokan
To, że Bitcoin stracił grunt pod nogami, również gdzieś przeczytałem. Osobiście jednak jestem przeciwny tej walucie, ponieważ nie ma ona żadnego realnego wsparcia. Inwestowanie w coś takiego - nazwijmy to projektem - byłoby dla mnie zbyt ryzykowne.

Napisany przez Ophelia
To już chyba jasne, że Bitcoin już nie ma przyszłości.....sprawdźcie obecną ofertę publiczną

Napisany przez CFO
giełda informuje jedynie o zmienności i tym samym ryzyku związanym z tą wirtualną walutą, handel którą jest w pełni zakazany w Chinach. Także Stany Zjednoczone i Japonia, po aferze z MT.Gox, zastanawiają się, czy konieczne są jakieś ograniczenia.
 Moja ocena: Jeśli ktoś nie chce inwestować w wysoce spekulacyjne instrumenty finansowe, powinien trzymać się z daleka od Bitcoina. Pełna utrata jest możliwa, jeśli handel zostanie zakazany na wzór Chin.

Coś, co zwolennicy Bitcoina starają się bagatelizować, to teraz ogłoszony wniosek o upadłość Mt.Gox. To przecież była największa giełda Bitcoina. I już bardziej niepokojące są słowa Karpelesa może zniknąć około 400 milionów dolarów z funduszy inwestorów.

Podsumowując: Trzymaj się z dala od walut pobocznych, jeśli nie są one w pełni handlowalne, mają wysoką zmienność lub nie są powiązane z oficjalną walutą i tym samym nie są zabezpieczone.

I jak już wielokrotnie wspomniano: Strata to w końcu tylko wirtualna strata. Większość osób zainwestowała marginalne kwoty w Bitcoina i przez krótki czas widziała na papierze nawet do 1000 USD.

Podsumowując: Jak się zyska, tak się straci!

MGF CFO

Napisany przez Cici

Zatem wydaje się jasne, że Bitcoin nie ma już przyszłości.....spójrzcie na obecną ofertę publiczną

Jeśli chodzi o dynamikę kursu, nie rozumiem tej konkluzji. Cena Bitcoina spadła o około 50% od zeszłego roku. Po wzroście dziesięciokrotnym w ciągu roku i dwustukrotnym (!) wzroście kursu w ciągu ostatnich dwóch lat, uważam to za bardziej niż zdrową reakcję. Dlaczego miałoby to teraz oznaczać koniec Bitcoina? Nie rozumiem tego w ogóle.

Akcje spadły o 50% również w 2008 roku i zobacz, gdzie są dziś. Prokon zbankrutował i nikt nie powiedziałby, że oznacza to koniec energetyki wiatrowej. Jeszcze jedno porównanie: Cała branża internetowa doświadczyła kryzysu akcji około przełomu wieków po spektakularnej bańce. Mimo to Internet i cała otaczająca go gospodarka nie zniknęły. Wręcz przeciwnie, jesteśmy bardziej skomunikowani niż kiedykolwiek, a świat bez Internetu jest dzisiaj absolutnie nie do pomyślenia.

Takie wydarzenia oczywiście mają wpływ na dynamikę kursu, ale moim zdaniem patrząc z długoterminowej perspektywy, to raczej zdrowie oczyszczenie rynku. Być może za 10 lat płacenie za pomocą Bitcoinów będzie zupełnie normalne.

Na marginesie: Sam nie mam żadnych Bitcoinów i nie chcę doradzać, aby je kupować. Po prostu szkoda mi, że w dyskusjach na ten temat zawsze obecne są wiele uprzedzeń i czasami wręcz szyderstwa. Uważam pomysł Bitcoina jako alternatywę dla przymusowego pieniądza państwowego za super rzecz. Natomiast to, że realizacja jest czasami niesatysfakcjonująca, nie jest problemem samej idei, takie rzeczy można znaleźć w większości branż.

Napisany przez CFO
@Cici
Kursschwankungen niepokoją nie tych, którzy lubią poruszać się w spekulacyjnym środowisku. Zgadzam się całkowicie. W ten sposób użytkownicy Bitcoina zdają sobie sprawę z ryzyka wysokich strat kursowych (a także z możliwości wysokich zysków).

Niepokojące jest oświadczenie dyrektora Mt.Cox, że około 400 milionów USD po prostu zginęło i nikt nie wie, jak?

Co by się stało z małym regionalnym bankiem, gdyby wydał podobne oświadczenie.

Zgadzam się także, że cyfrowa waluta w jakiejkolwiek formie znajdzie swoje miejsce w gospodarce, po prostu pojawia się pytanie o jej znaczenie.

Tak, w 2001 roku z powodu bańki internetowej wiele firm internetowych nagle zniknęło z rynku, kilka przetrwało.

Obecny obraz Bitcoina sugeruje, że temu konstruktywni ma niewielkie szanse na przetrwanie, przedstawiciele mocno polegają na wierze, nadziei i modlitwie.

Faktem jest też, że teraz więcej państw zwraca uwagę na ten koncept. Samo w Szwajcarii istnieje 5 firm związanych z Bitcoinem, GmbHs i AGs. Zajmie to sporo czasu, aby dokładnie zdemaskować wszystkie organizacje związane z Bitcoinem i Bitminingiem. Jeśli ten projekt zawali się z powodu decyzji politycznych, rozprucie go będzie wymagało wiele wysiłku. Przejrzystość nigdy nie była mocną stroną Bitcoina.

Upadłość Mt.Cox ma jednak swoje dobre strony. Organizacje kilku państw będą teraz przyjrzeć się temu problemowi nieco dokładniej.

Czas pokaże, co stanie się z Bitcoinem. Na światowym rynku istnieje przecież jeszcze ponad dziesięć innych podobnych konstrukcji, w których można spróbować swojego szczęścia.

Pozdrowienia CFO

Napisany przez CFO
Jako anglojęzyczny współczesny powiedziałbym teraz:

Doszliśmy teraz do punktu, w którym rzeczy zaczynają się komplikować!

Byłoby to śmieszne, gdyby nie były to tak tragiczne wydarzenia jak nienaturalna śmierć Autumn Radtke, szefowej firmy First Meta, zwłaszcza że była to platforma handlu Bitcoinami.

Dodatkowo Flexcoin w Kanadzie zamyka platformę handlową dla Bitcoinów, po tym jak ukradziono 896 Bitcoinów (o wartości około 450 000 USD). Platforma uważa, że nie jest w stanie pokryć straty!

Ponadto Satoshi Nakamoto zaprzecza, że był zaangażowany w wprowadzenie Bitcoina.

Po tych informacjach zaufanie spadło na samo dno.

Moja rekomendacja: Przy kursie 630 USD opłaca się jeszcze wycofać.

Pozdrawiam CFO

Napisany przez matty73
Mogę także wycofać się z Bitcoina. Nie ma cech prawdziwej waluty i jako zastępstwo złota jest zbyt niepewne

Napisany przez Cici

To nie posiada cech prawdziwej waluty...

Wydaje mi się, że dochodzi do fundamentalnego nieporozumienia. To, że bitcoiny nie posiadają cech prawdziwej waluty fiducjarnej, nie jest żadnym wadą ani niczym negatywnym, wręcz przeciwnie, tego właśnie oczekiwano, dlatego stworzono bitcoiny! Brak tych cech nie jest więc powodem do sprzedaży bitcoinów, lecz właśnie tym, dlatego ludzie decydują się na tę walutę.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, jest ono porównywalne z innymi formami inwestycji. Można albo zadbać o przechowywanie samodzielnie, albo zaufać innym. To drugie, jak już widzieliśmy na przykładzie Mt. Gox, może się niestety czasem nie udać.

Napisany przez MTN
Zawsze miło jest obserwować, jak inwestorom wyciąga się pieniądze z kieszeni. Dla każdej nowej wirtualnej m... inwestowane są tysiące euro, podczas gdy inwestycje o wysokiej stopie zwrotu od 60 lat budzą nieufność! Dlaczego? Ponieważ inwestorzy wolą szukać okazji w dyskontach, targując się o ceny w groszach, zamiast poświęcić 30 minut na odpowiednie zainwestowanie swoich pieniędzy.

Cytat: Lepiej przez jeden dzień w miesiącu myśleć o swoich pieniądzach, niż cały miesiąc pracować na nie. W tej kwestii...

Napisany przez Marc2512
To diabelstwo, dobrze, że zalecono wcześnie opuszczenie... 2014 lol

Napisany przez Freeliner
..........

Napisany przez Freeliner
Bankkaufmann pisze:
Bitcoiny jako inwestycja?
Tak, najlepiej poinformować wszystkie fundusze emerytalne i kasy emerytalne, żeby tam wpłaciły pieniądze i brały udział w tym wirtualnym cyrku.
Cyrk, to nic więcej, i wkrótce zniknie tak, jak przyszedł.

...co najmniej podkręciłby zyski funduszy...nawet jako niewielkie dodatki

....hehe....a cyrk wciąż trwa i to nawet w dużym namiocie z wyższymi cenami biletów

Napisany przez Egocentaur
Według mojej oceny, w ciągu 5-10 lat z pewnością zobaczymy znacznie wyższe kursy Bitcoina niż obecnie około 35 000 USD za Bitcoina, a w mojej wyobraźni krąży naprawdę notowanie giełdowe rzędu 1 000 000 USD za Bitcoina.

Uzasadnienie: Bitcoin jest ograniczony do 21 000 000 Bitcoinów, co czyni go ograniczonym pod względem ilości oraz cennym produktem, którego zarządzanie jest zasadniczo zdecentralizowane. Ponadto daje nam możliwość odkrywania nowych systemów finansowych z wykorzystaniem Bitcoina.

W gruncie rzeczy, Bitcoin jest obiektywnie i w długiej perspektywie najbardziej dochodową inwestycją na całym rynku finansowym.

Egocentauri Messias Christi

Napisany przez Marc2512
To po prostu nie jest odpowiednie forum do rozmów o kryptowalutach. Tak samo jak w kościelnym forum nie zapytasz, jak najszybciej wystąpić z kościoła... odpowiedzi będą tak samo bezwartościowe jak tutaj w przypadku BTC, NEO, ETH, DOT itp.

@Marc2512Z Twojej wiadomości: Bitcoin to cyfrowy instrument finansowy (waluta), który jest handlowany na całym świecie na giełdach Bitcoin. Tutaj jesteśmy w forum finansowym.Gdzie tkwi Twój problem - czy to nasz problem, że nie masz pojęcia o finansach i systemach finansowych?Egocentauri Messias Christi

Napisany przez Marc2512
Cześć? Masz trochę czasu? Obroniłem cały czas BTC itp. jako inwestycję. Spójrz wyżej przed publikacją takich bzdur. Pracuję w tej branży od 20 lat...

PS: Inwestuję w BTC od 2016 roku, obok różnych innych kryptowalut. PoW i PoS.

To raczej konserwatywne forum. Zazwyczaj jestem na bitcointalk, jeśli chodzi o kryptowaluty...

Celem zasady Bitcoina jest stworzenie zdecentralizowanego systemu walutowego, który będzie kompatybilny na całym świecie.

Egocentauri Messias Christi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata