Co mówi adwokat:
Oszustwo pośredników kredytowych: Wyjaśnienie finansowe
W przypadku „wyjaśnienia finansowego” chodzi faktycznie o usługę, która miała być pomocą zewnętrzną w odbudowie finansów dłużnika. Oznacza to, że zewnętrzny
doradca interweniuje w sytuację finansową osoby zadłużonej, sprawdza ją i pomaga następnie przywrócić kontrolę nad sytuacją finansową przy pomocy dostępnych dochodów itp. Nie ma tu udzielania pożyczki. Tak przynajmniej powinno być.
Faktycznie rzekomy specjalista od wyjaśniania finansowego prezentuje jednak, że dostaniesz pożyczkę w wysokości żądanej kwoty bez konieczności sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej.
W rzeczywistości umowa podpisana jako „wyjaśnienie finansowe” to wspomniana wcześniej usługa, która po prostu odbiera Ci pewne zadania. Kwota
kredytu nie powinna być wypłacona.
Problematyczne jest jednak to, że do czasu podpisania umowy o odbudowie finansowej klientowi wmawia się, że faktycznie otrzyma pożyczkę. Firma odbudowy finansowej nie mówi jednak klientowi o tym, że w rzeczywistości podpisuje się umowę o odbudowie finansowej.
Cała umowa, informacje kontraktowe i formularz do wypełnienia są tak spreparowane, że wprowadzają klienta w błąd co do możliwości uzyskania pożyczki. Pożądany
kredyt, okres spłaty i miesięczna rata są wyraziste i wyraźne. Dawkuje to przekonanie klientowi, że jest to zwykła
pożyczka, ponieważ kluczowe cechy są wyraźnie wyeksponowane. Prawdziwa treść umowy jest drukowana małym drukiem i niezrozumiałymi frazami. Konieczne jest dokładne przeczytanie umowy i ewentualne skorzystanie z porady dotyczącej praw konsumentów, aby laik prawny mógł zrozumieć, że faktycznie nie chodzi o umowę kredytową, ale raczej o pułapkę umowną dotyczącą bezwartościowej usługi.
Kiedy klient firmy odbudowy finansowej raz podpisze umowę o odbudowie, wpada w pułapkę. Nawet później ofiara oszustwa nie jest informowana o prawdziwych okolicznościach. Klientowi wmawia się przez długi czas, że jest to rzeczywista
pożyczka, a wypłata
kredytu nastąpi wkrótce. Początkowo klient powinien zapłacić już wymienioną w umowie „opłatę manipulacyjną”. Pobranie tej opłaty stanowi jedno z głównych źródeł dochodu dla firmy odbudowy finansowej, ponieważ pieniądze te są zatrzymywane, nie świadcząc zazwyczaj żadnych dodatkowych usług.
Jeśli stałeś się ofiarą oszustwa odbudowy finansowej, możesz zakwestionować umowę ze względu na popełnione oszustwo.
Unieważnienie umowy prowadzi do tego, że nie musisz płacić ani jednorazowej opłaty określonej w umowie o odbudowie, ani ewentualnej miesięcznej raty ustalonej umownie.
Wykonywanie unieważnienia:
Unieważnienie jest dokonywane poprzez złożenie oświadczenia drugiej stronie umowy. W przypadkach oszustwa musi to nastąpić w ciągu roku. (nie ma tu kwestii 14-dniowego prawa do odstąpienia).
Tak więc: Unieważnij umowę ze względu na oszustwo
Może to wyglądać tak:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marian Miejscowicz-
Ulica Mistrzowska 99
11111 Miejscowość Mistrzowska
List polecony z dowodem odbioru
Adres dostawcy Data
Unieważnienie umowy nr. ______ z dnia _______ Numer klienta: __________
Szanowni Państwo,
Zostało mi przedstawione nieprawdziwe twierdzenie, że otrzymam od was pożyczkę. Zgadzałem się na zawarcie umowy jedynie z tego powodu.
Jednakże chodziło tutaj o usługę (dla mnie) bezwartościową (odbudowa finansowa).
Dlatego niniejszym unieważniam moje oświadczenie o umowie z dnia __________ z powodu oszustwa (§§ 119-123 BGB)
Proszę o potwierdzenie unieważnienia na piśmie, a na otrzymanie odpowiedzi ustaliłem sobie termin do __________ (dzień dzisiejszy + dwa tygodnie).
Z poważaniem (Podpis)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czy rzeczywiście istnieje biuro przy Kirchgasse 33, to inna historia.
Prawda