Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zamknięcie konta ze względu na odmowę podwyższenia opłat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

mam krótkie pytanie:
Bank poinformował mnie, że od 01.07.2015 nie będzie już darmowych kont bankowych i podał opłaty. W odpowiedzi pismem informacyjnym napisałem, że nie akceptuję tego podwyższenia (lub wprowadzenia) i teraz bank twierdzi, że w takim razie rozwiąże konto (termin wypowiedzenia 2 miesiące).

Czy słusznie sądzę, że to rozwiązanie konta NIE będzie miało negatywnego wpływu na moją historię kredytową w Schufa ??

Napisany przez Daukind
Zasadniczo poprawne. To nie jest wpis negatywny. Jednak zakończenie istniejącej umowy i rozpoczęcie nowej tymczasowo obniży wynik

Napisany przez katalog49

Zakończenie istniejącego stosunku umownego i rozpoczęcie nowego spowoduje tymczasowe obniżenie punktacji

Tego razu wątpię, nawet w tym przypadku.

https://www.creditolo.de/aktuell/431...zogenem-dispo/

Myślę, że Daukind ma na myśli spadek wyniku z np. 98% do 96%.
Nie chodzi o negatywny wpis w Schufa.

Zatem ten drugi powinien być wykluczony?

W ten sposób mogę znaleźć nowe konto, bank wypowiada mi stare, a ja mam 2 miesiące czasu.

Napisany przez katalog49
Wpływ na wartość punktacji musi mieć jakieś źródło. W tym przypadku byłaby to informacja od banku o zamknięciu konta, jednak w tym konkretnym przypadku nie powinno do tego dojść.

Jeśli chcesz uniknąć zamknięcia konta ze względu na takie obawy, po prostu sam je zamknij.

Napisany przez Daukind

To, ośmielę się powiedzieć, zwłaszcza w tym przypadku, podważyć.

https://www.creditolo.de/aktuell/431...zogenem-dispo/

Prawie każda zmiana obniża wynik. Schufa nagradza stabilność i długotrwałe relacje biznesowe.

Nikt nie wspomniał o negatywnym wpisie.

I oczywiście bank zgłasza, i musi to zrobić, zakończenie relacji biznesowej. To zgłoszenie jest neutralne.

Napisany przez katalog49

Niemal każda zmiana obniża wynik. Schufa nagradza stabilność i długotrwałe relacje biznesowe.

Nikt nie mówił o negatywnym wpisie.

Oczywiście bank zgłasza i musi to zrobić, zakończenie relacji biznesowej. To zgłoszenie jest neutralne.

To nie jest jednak temat. Chodzi o to, że zauważasz obniżenie wartości wyniku, nawet w przypadku neutralnego zgłoszenia (które takie jest). To naprawdę nie może być. Nawet zgłoszenie daty urodzenia traktowane jest jako neutralne zgłoszenie. Dlaczego miałoby to teraz obniżyć wartość wyniku, nawet jeśli w minimalnym stopniu?

Napisany przez Daukind
To jest prawda. Niezależnie od tego, czy wierzysz w to czy nie.

Do skryptu wpływa m.in. czas trwania relacji biznesowej. Rozwiązanie istniejącej relacji jest traktowane negatywnie. Zawarcie nowej relacji zazwyczaj również wiąże się z początkowym obniżeniem oceny. Szczególnie jeśli zgłoszono dodatkowo debet lub dołączoną kartę kredytową.

Ocena szybko się jednak zregeneruje. Nie spadnie również o xx punktów, ale spadnie.

Napisany przez 2Escorpio

To nie jest tematem. Chodzi raczej o to, że widzisz obniżenie wartości punktacji nawet w przypadku neutralnego zgłoszenia (które takie właśnie jest). To naprawdę nie może być. Nawet późniejsze zgłoszenie daty urodzenia uważane jest za neutralne zgłoszenie. Dlaczego więc miałoby to obniżyć wartość punktacji, choćby w niewielkim stopniu?

Według twojego stanowiska punktację można by od razu zlikwidować i oceniać tylko po negatywnych wpisach.

I tak, Daukind ma rację... Każda zmiana relacji biznesowej wpływa na punktację... Wypadniecie konta bieżącego może jednak być też pozytywne, na przykład z powodu odpadnięcia zobowiązania płatniczego. Jednak zawsze zależy to od indywidualnych warunków.

Nowe konto bieżące (którego potrzebuje TE) zawsze będzie miało negatywny wpływ na punktację... Nawet przy korzystnych warunkach zmiany, jego punktacja będzie gorsza.

Zmiana daty urodzenia zresztą nie jest zgłoszeniem, lecz dodatkiem do trwającej relacji biznesowej / produktu... To również wpływa na punktację w zależności od typu, na przykład przy przeprowadzce. (Nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku daty urodzenia).

Napisany przez katalog49
Zgodnie z Twoim stwierdzeniem, wynik kredytowy można by było od razu zrezygnować i oceniać tylko na podstawie negatywnych wpisów.

Na podstawie mojego zdania nie chciałbym tego wnioskować. Kto np. ma wynik 90, ten poprawi ten wynik poprzez spłatę kredytu? Przeciwko temu trudno byłoby się sprzeciwić.

Mamy tutaj po prostu różne poglądy. Sama Schufa klasyfikuje zmianę konta jako neutralną. A jeśli prawidłowo rozumiem to słowo neutralnie, oznacza to jednakowoż brak wpływu według powszechnej opinii. Jeśli jednak wynik kredytowy zmienia się przynajmniej minimalnie, to jednak nie byłoby to już neutralne.

Ale jak już wspomniałem, to tylko moje zdanie.

Napisany przez 2Escorpio

Według twojego stanowiska można by od razu zlikwidować scoring i oceniać tylko na podstawie negatywnych wpisów.

Nie chciałbym wyciągać takich wniosków na podstawie mojej opinii. Kto na przykład ma wynik punktowy na poziomie 90, ten prawdopodobnie poprawi ten wynik poprzez spłatę kredytu? Przeciwko temu trudno byłoby coś zarzucić.

Mamy tutaj po prostu różne poglądy. Sama Schufa klasyfikuje zmianę konta jako neutralną. A jeśli prawidłowo rozumiem słowo neutralny, oznacza to najprawdopodobniej bez wpływu. Jeśli jednak wynik punktowy się zmienia, nawet nieznacznie, to już nie byłoby to neutralne.

Ale jak już wspomniałem, to tylko moje zdanie.

Nie mam tutaj swojego zdania, codziennie współpracuję z Schufa i już zgłosiłem i usunąłem setki kont oszczędnościowych.

Ocenić ZNIKNIECIE ZOBOWIĄZANIA FINANSOWEGO jako neutralne byłoby całkowicie bez sensu.

Także Daukind czy Bankkaufmann mają kontakt z Schufa.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Schufa, zapraszam do przeczytania tutaj.

viewtopic.php?t=6957

Napisany przez katalog49

Nie mam tutaj żadnego zdania, codziennie współpracuję z Schufa i już zgłosiłem i usunąłem setki kont bieżących.

Chętnie poddaję się tej wiedzy specjalistycznej.

Naprawdę nie wiedziałem, że podczas zgłaszania lub usuwania kont otrzymuje się informacje zwrotne dotyczące starej i nowej wartości punktacji w Schufa. To dla mnie zupełnie nowe.

Napisany przez 2Escorpio

Chętnie przyznaję się do tej specjalistycznej wiedzy.

Naprawdę nie wiedziałem, że w przypadku zgłoszenia lub usunięcia konta otrzymuje się z powrotem wartość starych i nowych punktów w Schufa. To dla mnie było naprawdę nowe.

Kto mówi o starych / nowych punktach? My mówimy, że wartość punktów się zmienia, po zakończeniu konta oszczędnościowego nie otrzymasz jednak punktów takich jak przed założeniem konta.

Dla przykładu... (Spadek i wzrost punktów są tylko przykładowe)

1. Masz dziś ocenę punktową 98,06%

2. Jutro składasz wniosek o konto oszczędnościowe i z tym wiążesz się ZOBOWIĄZANIEM... Karta debetowa, czekownictwo, przekroczenie limitu, przekroczenie limitu debetowego, itp. - Tutaj dlatego Twój wynik spada o 1% do 97,06%

3. Pojutrze zamykasz konto oszczędnościowe... Schufa karze krótki związek biznesowy i zabiera Ci 0,5% - W związku z tym miałbyś teraz 96,56%.

3.1. Jednocześnie Schufa znów podnosi Twój wynik, ponieważ zobowiązanie związane z kontem oszczędnościowym znika... Dzięki temu Schufa zwraca Ci z powrotem 0,8%.

Twój wynik wynosi zatem 97,36%

Jeśli teraz założysz konto oszczędnościowe gdzie indziej po 3 dniach, Schufa bardzo prawdopodobnie zabierze Ci 1,2% punktów... Dlaczego? Ponieważ Twoja podstawowa wiarygodność wynosi teraz 97,36%, co jest gorsze niż kilka dni temu z 98,06%... Dlatego również nowe zobowiązanie ma większe znaczenie.

Te raporty nie są postrzegane ani pozytywnie, ani negatywnie przez partnerów biznesowych Schufa, jednak wpływają na wynik.

Napisany przez guest
Aby odpowiedzieć na TE, najpierw znajdź nowe konto osobiste - NA RAZIE są one bezpłatne - a następnie zakończ istniejące konto.

Co jest lepsze dla twojej historii kredytowej w bazie Schufa: czy bank powinien złożyć wypowiedzenie, czy ty sam, nie mogę ci powiedzieć.

Nawet posiadając 4 (lub więcej) konta osobiste, można mieć wynik 98,x w bazie, więc się nie martw. Po pierwsze, ważne jest, aby zastanowić się, jakie zobowiązanie związane z bazą Schufa będzie trzeba wziąć na siebie w (niedalekiej) przyszłości.

W zależności od banku, możesz też spróbować umówić się na osobiste spotkanie, zwłaszcza jeśli rozważasz tam skorzystanie z finansowania nieruchomości.

Powodzenia!

gość

Dziękuję najpierw za wskazówki.

Problem polega na tym, że otrzymałem informację dopiero w poniedziałek (strajk pocztowy...), ale akurat byłem w podróży służbowej do wczoraj wieczorem i nie mogłem zbyt wiele zrobić.

To znaczy, że dziś bank zamierza zlikwidować moje konto, co samą w sobie nie stanowi problemu, 20 metrów dalej są jeszcze 2 inne banki, do których dziś zajrzę. Chciałem tylko upewnić się, że nowy bank nie odmówi otwarcia konta, ponieważ według informacji z Biura Informacji Kredytowej moje obecne konto zostało zlikwidowane.

Na obecnym koncie mam 6000 EUR debetu, ale go nie wykorzystałem, zawsze pozostaje na plusie.

Napisany przez guest
Dzień dobry Herrmueller,

nie powinno być problemów z Schufą, ponieważ bank zamknął Ci konto z innych powodów. Nie ma żadnych problemów z płatnościami.

Ograniczenie debetowe jest fajne, jeśli od dawna go nie używasz i prawdopodobnie nie będziesz go używać w przyszłości, po prostu o nim zapomnij. Nowy bank będzie starał się zarabiać pieniądze z Tobą, więc od razu lub dosyć szybko przyzna Ci limit, który w zależności od długości, dochodów, a także potrzeb może być zwiększony. Tutaj również pytanie: jakie są Twoje krótkoterminowe plany wydatkowe.

Musisz zdecydować, czy prawnik miałby na celu datę otrzymania listu przez Ciebie i na tej podstawie obliczenie terminu wypowiedzenia, czy też nie przejmować się tym. Moim zdaniem nie warto stresować się i tracić czasu. Czy został zachowany standardowy termin wypowiedzenia (data listu)?

Jeśli obie banki nie są bankami PSD/Sparda, może być trudno znalezienie darmowego konta z osobistą obsługą. Banki muszą przecież z czegoś żyć. Dla Spardy może być trudniej: Sparda West 3,5% dywidenda, lokalna Raiffeisenbank 5% (obniżone do 2013 roku).

Pozdrowienia

Gość

Napisany przez Suxxess
W innym przypadku wystarczy korzystać z bankomatów w banku internetowym, tak jak zawsze. Możesz także zrezygnować z korzystania z drukarek wypisów konta i załatwić wszystko online. To też działa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata