Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy powinienem już teraz zwrócić moje Bafög?

Napisany przez Smuji
Cześć,
Otrzymałem maksymalną kwotę Bafög (myślę, że 10 000 €). Teraz muszę rozpocząć spłatę najwcześniej za 5 lat i otrzymałbym umorzenie, gdybym zdecydował się spłacić zobowiązanie przed czasem.
Jednak teraz mam całą tę sumę pieniędzy i leży ona bezczynnie na koncie bankowym. Myślicie, że lepiej byłoby spłacić długi teraz? Czy może lepiej poczekać i mieć nadzieję, że kiedyś zostanie uchwalona ustawa, która mi pomoże?
Martwi mnie, że moje pieniądze zamrożone są na koncie bankowym.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrowienia, Smuji

Napisany przez siscos
Jeśli masz pieniądze na spłatę i dodatkowo otrzymasz umorzenie przy wcześniejszej spłacie, to rób to!

Nie sądzę, że wkrótce lub w ogóle zostanie wydane jakieś prawo dotyczące umorzenia.

Napisany przez Smuji
Otrzymam tę zniżkę, nawet jeśli zapłacę wszystko za 4 lata i 11 miesięcy

Napisany przez 2tneub
To teraz dodajmy jeszcze trochę odsetek. Przy kwocie 10 000 € i oprocentowaniu 1% na okres 5 lat, będzie to również 500 €.

Napisany przez Smuji
Sprawa wygląda tak, że jeśli muszę zapłacić sumę X....ale suma x po 10 latach nie jest równa x...czyli jeśli na przykład w 2016 roku biorę pożyczkę bez odsetek w wysokości 10 000 euro i mam czas do 2021 roku, aby ją spłacić...to czy oni mogą mi potem powiedzieć: teraz spłać 10 100 euro z powodu dewaluacji waluty, niskich stóp procentowych, inflacji itp. ?

Byłoby to podobne do czasów marki Rzeszy...biorę kredyt w wysokości równowartości jednorodzinnego domu, potem nadejdzie czas, gdy ludzie będą wozić swoje pieniądze do banku w taczce...teraz płacisz tę samą kwotę, ale równowartość to już tylko tabliczka czekolady...że tak powiem...

Czy w takim przypadku pożyczkodawca mógłby powiedzieć: posłuchaj, pożyczyłem ci równowartość domu, a ty zwracasz mi równowartość tabliczki czekolady...czy też pożyczkodawca ma po prostu pecha?

Napisany przez 2tneub
Czy w ogóle jesteś w stanie teraz spłacić? Wątpię, żeby to było możliwe, ponieważ jeszcze nie wysłano decyzji. A ta zostanie wystawiona dopiero tuż przed terminem.
Ponadto mogą wystąpić sytuacje, które zmniejszą kwotę do zwrotu (np. dziecko)

Napisany przez Inkasso-Henry

byłoby to jak za czasów marki Rzeszy...Biorę kredyt w wysokości wartości domu jednorodzinnego, potem nadejdzie czas, gdy ludzie przewożą swoje pieniądze do banku na taczce..... teraz zwraca się tę samą kwotę, ale wartość jest teraz tabliczką czekolady..... przesadzam...
czy pożyczkodawca mógłby wtedy powiedzieć: wysłuchaj, pożyczyłem ci wartość domu, a ty zwracasz mi wartość tabliczki czekolady.... czy pożyczkodawca po prostu miał pecha?

Właśnie w ten sposób zazwyczaj przebiega reforma walutowa, dlatego wielu ludzi inwestuje teraz pieniądze w złoto, nieruchomości, akcje lub wydaje je na remonty i meble itp. Kiedy nastąpi kryzys i chleb nagle kosztuje 2000 €, można miło wymienić złote sztabki, a Dom i mieszkanie powinny zachować stabilną wartość. Oczywiście wtedy mogą pojawić się tzw. bańki.
Ja polecam szybko spłacić długi, czekanie na wielki trzask może się źle skończyć, życie jest nieprzewidywalne, jeśli coś się stanie, zostawi się po sobie długi, czego osobiście nie uważam za pożądane.

Napisany przez brainy
Jeśli to jakoś psychicznie cię uwolni, chętnie spłacę.
Jeśli naprawdę cię to nie obchodzi, poczekaj jeszcze te 4,x lat.
Z zysku z odsetek nie będziesz ani biedniejszy, ani bogatszy, ale być może będziesz mógł spać spokojniej.

Napisany przez Hanomag

Oczywiście, jeśli masz pieniądze na spłatę i otrzymasz ulgę za wcześniejszą spłatę, to zrób to!

Obawiam się, że Smuji nie otrzyma ulgi. Faktem jest, że osiągnął maksymalny limit długu w systemie BAföG w wysokości 10 000 €. Jeśli zawsze otrzymywał maksymalną kwotę BAföG, to już otrzymał dużo ulgi, dlatego spłacając od razu 10 000 €, nie przewidziano żadnej ulgi.

Napisany przez 2tneub
Tak właśnie sprawdziłem ponownie. Po około 4 latach i 6 miesiącach otrzymasz decyzję o stwierdzeniu i zwrocie środków. Dopiero wtedy będziesz mógł/a spłacić.
https://www.studentenrabatte.de/ratge...g-rueckzahlung

Napisany przez xlarge
Jakie są oprocentowanie przy 4-letnim zabezpieczeniu?

Napisany przez siscos

Ostatnio sprawdziłem. Po około 4 latach i 6 miesiącach otrzymasz decyzję o ustaleniu i zwrocie. Dopiero wtedy możesz zacząć spłacać.
https://www.studentenrabatte.de/ratge...g-rueckzahlung

Można to również załatwić od razu. Moja przyjaciółka spłaciła to kilka lat wcześniej ze zniżką. (Berlin)
Trzeba jednak uważać: Istnieje Bafög oraz pożyczka KFW poprzez Bafög; tę drugą otrzymują osoby, które wiecznie studiują i/lub zmieniły kierunek studiów. pożyczka KFW ma określoną stopę procentową i musi być spłacona w całości, zawsze!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata