Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Własne konto i wspólne konto w tej samej banku?

Napisany przez Grym
Jeśli masz osobiste konto wynagrodzeń oraz wspólne konto z partnerem - czy istnieją zalety i wady posiadania obu kont w jednym banku, czy też lepiej mieć je w różnych bankach? Chodzi o to, że miesięcznie ma być przekazywana jednorazowa kwota z jednego konta na drugie, a niektóre inwestycje, Riester, itp. mają być opłacane z osobistego konta, podczas gdy większość wydatków ma być pokrywana z konta wspólnego. Czy lepiej mieć oba konta w DKB lub Comdirect, jedno tutaj i jedno tam, czy rzeczywiście całkowicie obojętne?

Napisany przez DaveHester
Tylko właściwe dopasowanie karty debetowej i kredytowej o takim samym wyglądzie zniechęciłoby mnie do posiadania obu w tej samej banku.

Napisany przez 2tneub
Nasz wspólny rachunek również mamy w DKB. Dodatkowo posiadamy 3 karty kredytowe do pobierania gotówki oraz Sparcard do oszczędzania pieniędzy (nawet jeśli obecnie stopy procentowe są niskie).
Ze względów historycznych mam własne konto w Commerzbanku. Zaletą tutaj jest możliwość ewentualnego wpłacenia gotówki.

Napisany przez vision
@ tneub
Wpłacanie jest również możliwe za pośrednictwem Comdirect - w oddziale Commerzbank ;-)
Podobnie wypłata i wymiana pieniędzy (waluty)

Napisany przez 2tneub
Dziękuję, dobrze wiedzieć. Dotychczas rzadko potrzebowałem dokonywać wpłat, ale nigdy nie wiadomo. Ponieważ Commerzbank jest bezpłatny przy wpływie wynagrodzenia powyżej 1200 € (za wyjątkiem opłaty w wysokości 0,70 € za przesyłkę wyciągu), nigdy nie miałem uczucia chęci zmiany.

Napisany przez Hanomag

Ponieważ Commerzbank jest bezpłatna dla dochodów powyżej 1200 € (z wyjątkiem 0,70 € za przesyłkę wyciągu), nigdy nie miałem uczucia chęci zmiany.

Właśnie dostałem ofertę konta osobistego od Commerzbank - ważną do 31.03.2017 - o następujących warunkach:
- Brak opłat,
- Brak minimalnych wpływów,
- Premia w wysokości 150 € po trzymiesięcznym korzystaniu z konta przy co najmniej 5 transakcjach miesięcznych powyżej 25 € oraz
- darmowa analiza finansowa.
Wciąż waham się, czy zamknąć moje konto w Postbank, które prowadzę od dziesięcioleci. Od niedawna nałożono tam opłaty za prowadzenie konta, dlatego wewnętrznie przeszedłem na konto Postbank Giro extra Plus. Jednak wymagany jest tam miesięczny minimalny wpływ w wysokości 3.000 €. Ponieważ konto to jest tylko dodatkowe, zawsze muszę pilnować pod koniec miesiąca, aby osiągnąć 3.000 € i w razie czego dopłacić.

Napisany przez Liter
Moim zdaniem wszystko przemawia ZA posiadaniem wspólnych (Giro)kont w banku.
Jedyne, o co Ci chodzi, to że chcesz, aby Twoja partnerka życiowa nie miała dostępu do Twojego osobistego konta.

Napisany przez DaveHester

Moim zdaniem wszystko przemawia ZA posiadaniem konta (Giro) w jednym banku.
Jedynym powodem może być chęć zachowania prywatności przed partnerem życiowym.

Co zatem przemawia za tym rozwiązaniem?
W sprawach finansowych nigdy nie zdecydowałbym się na skupienie wszystkiego w jednym instytucie.

Napisany przez 2tneub

Wyłącznie ty chcesz, żeby twój partner życiowy nie miał dostępu do twojego indywidualnego konta.

Dla mnie to nie ma większego znaczenia, ponieważ praktycznie wszystko jest przekazywane na wspólne konto i opłacane stamtąd. Jednakże w przypadku prezentów fajnie jest, gdy partner nie widzi wcześniej, gdzie co zostało zakupione i ile coś kosztuje. Można to zapewne ustawić poprzez uprawnienia także w banku i na różnych kontach.
Jednakże byliśmy już na wakacjach, gdzie korzystając z karty Visa DKB, nie udało mi się uzyskać gotówki ani z banku Volksbank, ani z banku Sparkasse.
Choć sytuacja trochę się uspokoiła dzięki różnym wyrokomi sądowym, to nadal nie mogę w banku Sparkasse tu dostać gotówki za pomocą karty Visa DKB.
W takich przypadkach posiadanie kilku banków zawsze jest korzystne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata