Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Handlować ETF-ami w depozycie ING-DiBa?

Napisany przez 3eugh
Cześć wszystkim,
Jakie są Wasze doświadczenia z handlem ETF-ami w depozycie ING-DiBa pod względem prostoty, dostępności i kosztów? Dziękuję za Wasze opinie.
Pozdrowienia,
Eugen

Napisany przez centjunkie
Cześć Eugen,
moje dotychczasowe doświadczenia z Diba są bardzo pozytywne. Koszty są również w porządku. Z pewnością są tańsi dostawcy, ale Ing-Diba wydaje się być solidnym bankiem, w którym trudno popełnić błąd. Jak założyć plan oszczędnościowy na ETF, możesz przeczytać w tym wpisie na blogu (https://www.sparplanrezept.de). Trudno znaleźć coś prostszego. Jeśli chcesz handlować ETF-ami, zakładam długi horyzont inwestycyjny. Jeśli chcesz inwestować co miesiąc niewielkie kwoty (

Napisany przez 3eugh
Cześć centjunkie,
Dziękuję Ci za Twoją opinię. Chodzi mi o średnioterminowy cel inwestycyjny (ok. 1 rok) w wysokości ok. 6000€ (jednorazowo, nie jako plan oszczędnościowy), bez kapitalizacji zysków i najlepiej bez używania instrumentów swapowych. Czy będę co jakiś czas dodawał dodatkowe środki, to zobaczę...
Pozdrowienia,
Eugen

Napisany przez domrepp

Chodzi mi o średnioterminowy horyzont inwestycyjny (około 1 roku) w kwocie około 6000 euro (jednorazowo, nie w ramach planu oszczędnościowego), bez kapitalizacji zysków i preferowanych instrumentów typu swap.
Pozdrowienia,
Eugen

Tutaj mówisz o zakupie akcji, gdzie rok nie ma nic wspólnego ze średnioterminowym podejściem, bardziej byśmy mówili tu o 5-10 latach!!!! Co zrobisz, jeśli po roku twoja inwestycja, po spadku o 30%, będzie warta tylko 3-4000 euro??? To wcale nie jest takie niemożliwe. Oczywiście, duży ETF typu MSCI World jest dobrze zdywersyfikowany i wymagałoby dużo, żeby całość straciła 30%, ale jest to możliwe!
Mój zalecany kierunek: Jeśli będziesz potrzebował tych pieniędzy za rok, w żadnym wypadku nie inwestuj w akcje.

Napisany przez 3eugh
Twoje obawy rozumiem - częściowo dlatego, że napisałem średnioterminowo i około 1 roku, co jest samym w sobie sprzecznością. Przepraszam za mój błąd. Pozwól, że sformułuję to w ten sposób: Chciałbym zdecydować, co zrobić z pieniędzmi za rok, nie będę ich pilnie potrzebować.

A propos MSCI World (przepraszam, jeśli teraz trochę odbiegam od tematu głównego): Jest notowany w dolarach amerykańskich. Jakie są twoje myśli na ten temat, szczególnie jeśli horyzont inwestycyjny wynosi (na razie) tylko 1 rok? Przy dłuższym okresie czasu zakładam, że wahania kursu USD/EUR nie mają aż tak dużego znaczenia, ale po zaledwie 1 roku? Czy byłoby wtedy rozsądniejsze (dla osób o delikatniejszych nerwach) wybrać ETF w euro?

Napisany przez Cici

To nie ma znaczenia, ponieważ chcesz kupić swoje ETF-y w Niemczech, kurs walutowy nie ma tu znaczenia, niezależnie od waluty, w której jest wyceniany indeks lub fundusz.

Napisany przez 3eugh

W ogóle nie. Ponieważ chcesz kupić swój ETF w Niemczech, kurs wymiany walut tutaj nie ma znaczenia, bez względu na to, w jakiej walucie jest wyceniany indeks lub fundusz.

Interesujące, tam pisze coś innego:

ETF-y na indeks MSCI World są ryzykowne, ponieważ są w dolarach
Zalecany przez nas MSCI World jest notowany w dolarach amerykańskich. W stosunku do euro istnieje ryzyko walutowe polegające na tym, że inwestor w euro podczas sprzedaży swoich udziałów ryzykuje potrącenia, jeśli kurs euro będzie gorszy niż podczas zakupu. Niemniej jednak, przez dłuższe okresy zmiany kursów wymiany nie mają zazwyczaj tak dużego wpływu. Szerokie rozproszenie może dodatkowo zrównoważyć różne ryzyka związane z kursami wymiany. Nasze obliczenia pokazują: Nawet światowy indeks akcji przeliczony na euro zwiększył swoją wartość średnio o 6,7 procent rocznie w ciągu ostatnich 45 lat.
W naszym wpisie na blogu przeanalizowaliśmy inne krytyczne punkty dotyczące ETF-ów.

Podobne wskazówki znajdują się także tam:
Fund CurrencyTrading CurrencyCurrency of the securities depicted - co prawdopodobnie ma kluczowe znaczenie dla ryzyka walutowego inwestora
Gdy patrzę na listę ETF-ów MSCI World tam, widzę, że są one handlowane w € lub w US$ - to zupełnie mi nie było jasne.

Napisany przez Cici
[cytat=eugh">
Interesujące, tam jest coś innego
[/cytat]
Według mojego zrozumienia, odnosi się to tylko do samego indeksu, a nie do funduszu, który ostatecznie go realizuje. Fundusz dolarowy będzie (teoretycznie) odzwierciedlał indeks w stosunku 1:1, fundusz euro musi go najpierw przeliczyć na euro. Jako inwestor posiadający depozyt w euro (i tylko taki oferuje ING-Diba, jak wygląda), fundusz dolarowy musi więc ponownie być handlowany w euro, co ostatecznie powinno prowadzić do tych samych wartości w obu funduszach. Może wewnętrznie w funduszu mogą pojawić się pewne różnice z powodu różnych kosztów odsetek itp., ale powinny być one marginalne.
Pytanie, czy należy kupić fundusz dolarowy czy euro na MSCI World, moim zdaniem, nie powinno mieć znaczenia. Decydujące byłoby raczej pytanie, czy w ogóle chcesz kupić fundusz, który śledzi indeks oparty na dolarze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata