Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.
Napisany przez EtherCoiner
Cześć
chciałem zapytać, czy ktoś z was zna się na Ethereum Coins? Czy widzicie potencjał długoterminowy do rozwoju? Zamierzam wkrótce bardziej zgłębić ten temat, ale obecnie widzę niewielką różnicę w porównaniu do Bitcoina - jak na początkującego oczywiście
Dlatego chciałbym usłyszeć, co o tym sądzicie.
Czekam na dyskusję
Napisany przez Cici

ale obecnie rzeczywiście nie widzę prawie żadnej różnicy w porównaniu z Bitcoinem - jak na początki oczywiście

Szczerze mówiąc, czy przeczytałeś chociaż oba artykuły na Wikipedii dotyczące Bitcoina i Ethereum? Oba sieci mają zupełnie różne zastosowania. Jeśli mimo tego widzisz ledwo jakąś różnicę pomiędzy nimi, to albo nie masz jeszcze wystarczającej wiedzy, aby móc tu sensownie dyskutować, albo nie rozumiesz koncepcji. W obydwu przypadkach muszę zdecydowanie odradzić inwestowanie pieniędzy w którąkolwiek z tych kryptowalut.
Napisany przez Yoneo
Mogę tylko odradzić inwestowanie w ETH. W obecnej formie protokół ten nie jest przystosowany do masowego użytku. Technicznie nie jest skalowalny. Ponadto głowa projektu, niestety, nie jest zbyt kompetentna. Informacje czerpałem z tego podcastu: https://coinspondent.de/news-nachrichtenpodcast-aus-leipzig/
Lepiej zainwestować bezpośrednio w BTC, które ma przyszłość na dłuższą metę (mam nadzieję). Jeśli jednak chcesz ryzykować dla szybkich zysków, to można skorzystać z ETH. Jednak tylko krótkoterminowo jako spekulacja.
Napisany przez Cici

Mogę tylko odradzić ETH. W obecnym stanie protokół nie jest przyjazny masom. Technicznie nie jest skalowalny.

Wydaje się, że odradzasz Ethereum na tej samej zasadzie, na której polecasz Bitcoina?! Obecnie na sieci Bitcoinowej i Ethereum jest podobna ilość transakcji dziennie. W Ethereum pieniądze są dostępne w ciągu minuty, podczas gdy w Bitcoinie może to potrwać nawet godzinę (chyba, że zapłacisz dużą opłatę). Ponadto Ethereum może zrobić znacznie więcej niż tylko przekazywać pieniądze. Moim zdaniem, w obliczu znacznego wzrostu wolumenu transakcyjnego w ostatnich miesiącach, Ethereum skaluje się całkiem dobrze. Nie trzeba przepadać za raczej autorytarnym stylem zarządzania zespołem Ethereum (na przykład podczas hard forka z powodu błędu w DAO), ale idzie to przynajmniej do przodu.
W Bitcoina brakuje prawdziwego postępu pod względem skalowalności przez już dwa lata (?). Miejmy nadzieję, że sierpień przyniesie wreszcie jakieś poprawy. Jednak Bitcoin pozostaje daleki od przyjazności masom. Według mnie, to co utrzymuje cenę Bitcoina na wysokim poziomie, to głównie rozpoznawalność oraz to, że firmy, które akceptują kryptowaluty, zazwyczaj akceptują Bitcoina. Jednak pod względem technicznym Bitcoin nie powinien nawet znaleźć się w pierwszej dwudziestce. Dlatego uważam, że Ethereum ma większy potencjał na dłuższą metę niż Bitcoin.
Napisany przez Yoneo
Na ETH zostało po prostu spakowane wszystko, co tylko technicznie możliwe, i powiedziano: One for all. Nikt nie wie, czy to naprawdę będzie działać długoterminowo. ETH nie jest przeznaczone jako waluta, lecz bardziej do umów inteligentnych. Bitcoin istnieje od wieków i dotychczas nie został zhakowany, ani nie ma jakichkolwiek innych problemów.
Oczywiście, debata skalowania musi wreszcie dobiec końca, ale gdyby chiński pool górniczy nie stawiał oporu, byłaby ona już dawno zakończona. Transakcje na BTC są naprawdę zbyt drogie i zbyt wolne... ale mimo to BTC będzie istniało przez długi czas dzięki swojemu szerokiemu rozpowszechnieniu jako referencyjnej kryptowaluty. Również z powodu akceptacji w wielu sklepach.
Napisany przez Cici

W przypadku ETH po prostu wszystko, co technicznie możliwe, zostało umieszczone w jednej walucie i powiedziano: One for all. Nikt nie wie, czy to naprawdę będzie działać długoterminowo. ETH nie jest przeznaczony jako waluta, ale bardziej do inteligentnych umów.

Dlatego właśnie uważam, że długoterminowo jest to bardziej obiecujące niż Bitcoin. To nie jest po prostu waluta do przesyłania pieniędzy, ale może być wykorzystane do autonomicznego przeprowadzania negocjacji pomiędzy maszynami. Myślę, że w ciągu następnych lat powstaną prawdziwie sensowne przypadki użycia, zwłaszcza że inteligentne maszyny, które mają kiedyś korzystać z sieci Ethereum, są obecnie w fazie rozwoju. Na razie cała ta sytuacja zdaje się być taka, jakby ulice były budowane, zanim nawet wynaleziono samochód. Z punktu widzenia inwestora wiąże się to oczywiście z pewnym ryzykiem. Jeśli jednak sieć ta się przyjmie w tym obszarze, to powinno to generować ogromne zapotrzebowanie i miejmy nadzieję, dalsze zyski kursowe. Z punktu widzenia stosunku szans do ryzyka widzę dlatego po prostu większy potencjał w przypadku Ethereum.

Bitcoin istnieje już od dłuższego czasu i jeszcze nigdy nie został zhackowany, ani nie pojawiły się żadne problemy.

Długość istnienia jest teraz nieco przesadzona, Bitcoin jest tylko o 5 lat starszy od Ethereuma. Żaden z nich nie został dotąd zhackowany.
Napisany przez Yoneo
Mogę zrozumieć Twój argument. Niestety nikt nie potrafi spojrzeć w przyszłość. Jestem ciekawy, jak rozwinie się ETH!
Z całą pewnością, jak już wspomniałeś, jest to ryzykowna inwestycja z dużymi szansami na zysk.

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata