Warto tutaj również podkreślić:
Krótki opis sytuacji:
Moi teściowie oboje są emerytami, on otrzymuje 1465,-
euro, a ona 615,-
euro miesięcznie.
Mają około 80 000
euro długów. Przeciwko pożyczkom i kredytom w wysokości około 180 000
euro stoi nieruchomość o wartości około 100 000
euro. Poza 10-letnim łóżkiem wodnym nie ma żadnych innych wartościowych przedmiotów.
Moi teściowie przeprowadzili się rok temu z domu do wynajmowanego mieszkania. Powrót do domu nie ma sensu, ponieważ wymaga on poważnych remontów i nie jest odpowiedni dla osób starszych.
To tylko długi bankowe, opłaty za telefon, prąd i czynsz są zawsze płacane na czas. Raty
kredytów również zawsze były płacone, pomagali w tym ich córki.
Chciałbym porozmawiać z wierzycielami o umorzeniu długów, ale potrzebuję kilku liczb, aby zrozumieć, jakie roszczenia mieliby wierzyciele podczas prywatnej upadłości.
Poniższe wynikły z moich poszukiwań w internecie, więc będę wdzięczny za ewentualne poprawki:
Emerytura mojej teściowej w kwocie 615,-
euro podlega egzekucji komorniczej. Z emerytury mojego teścia kwota egzekwowalna wynosi 270,28
euro. Istnieje jednak wątpliwość, czy moja teściowa jest osobą zobowiązaną do płacenia jego utrzymania, nie byłaby w stanie utrzymać się z kwoty 615,-
euro miesięcznie. W takim przypadku nic nie mogłoby być egzekwowalne od mojego teścia.
Egzekwowalna suma całkowitej emerytury moich teściów wynosi 270,28
euro miesięcznie, czyli poprawnie?
W sumie mówimy więc o 72 miesięcznych egzekucjach w wysokości każdorazowo 270,28
euro, co daje łącznie 19 460,16
euro. Pozostały dług, pomijając koszty postępowania, zostanie umorzony. Czy to prawda?
Ostatecznie pozostanie 5 wierzycieli, dwie banki, które razem nadal żądają około 30 000
euro, oraz dwie córki i ja jako zięć, którzy żądają około 50 000
euro. Nasze roszczenia mogą być przedstawione przed syndykiem upadłościowym i wszystkie były obsługiwane przez konta bankowe.
Czy można w przybliżeniu oszacować koszty syndyka upadłościowego i postępowania?
Jeśli keep się przy kwocie 270,28
euro, jak zostaną one rozdzielone?
Co z tego trafi do syndyka upadłościowego, co do sądu i ile pozostanie dla wierzytelnych?