- śr sty 10, 2018 6:22 pm
Cześć wszystkim, r n właśnie skończyłem studia i minęło moje okres próbny w pracy. W tej chwili mam około 1000€ wolnych każdego miesiąca (takie są moje doświadczenia z ostatnich miesięcy), ale wciąż nie robię nic dla prywatnego zabezpieczenia emerytalnego. Po przeczytaniu nieco tutaj i na Finanztipp moim pomysłem jest: r n Chciałbym zainwestować część środków w ubezpieczenie, aby otrzymać przynajmniej niewielką rentę dożywotnią. Tak jakby podstawę, aby uzupełnić fundusze ETF. r n PPK nie wchodzi w grę, ponieważ mój pracodawca nie płaci absolutnie nic do PPK. Także żaden z moich kolegów. r n Zdecydowałem, że nie będę korzystał z Riester, ponieważ oczekiwane zwroty są tam raczej niskie. Ponadto renty Riester są dość niesprężyste, więc nie mógłbym tak po prostu dysponować kwotą, gdybym zmienił zdanie. r n Pośrednik pracujący na prowizji polecił mi ubezpieczenie emerytalne, w którym inwestowane są w akcje. Być może menedżer funduszu jako ubezpieczenie. Mogę w każdej chwili wypłacić całe pieniądze i zrezygnować z wszystkiego. Opłaty zależą od wpłaconej kwoty. Jeśli wpłacam 100€ miesięcznie, to jest 1200€ opłat przez pierwsze 5 lat. Przy 200€ to 2400€ itd. Nie ma żadnych gwarancji co do zwrotów. Jednak podoba mi się elastyczność i to, że po kilku latach nie ma już dodatkowych opłat. Na początek chciałbym zainwestować 150€ miesięcznie. r n Dodatkowo chciałbym inwestować w ETF-y poprzez Onvista. Wybrałem Onvista, ponieważ mogę tam bezpłatnie inwestować w MSCI World i Emerging Markets od iShares. Początkowo planowałem 300€. r n Resztę co miesiąc będę odkładać na konto oszczędnościowe, ponieważ chciałbym mieć trochę więcej dostępnych środków na wszelki wypadek. Dotychczas zrobiłem to kompletnie. r n Jakie są wasze myśli na ten temat? Szczególnie interesuje mnie wasza ocena produktu ubezpieczeniowego. r n Pozdrawiam