Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Proszę o pomoc w moim zabezpieczeniu emerytalnym.

Napisany przez McButch
Cześć wszystkim, r n właśnie skończyłem studia i minęło moje okres próbny w pracy. W tej chwili mam około 1000€ wolnych każdego miesiąca (takie są moje doświadczenia z ostatnich miesięcy), ale wciąż nie robię nic dla prywatnego zabezpieczenia emerytalnego. Po przeczytaniu nieco tutaj i na Finanztipp moim pomysłem jest: r n Chciałbym zainwestować część środków w ubezpieczenie, aby otrzymać przynajmniej niewielką rentę dożywotnią. Tak jakby podstawę, aby uzupełnić fundusze ETF. r n PPK nie wchodzi w grę, ponieważ mój pracodawca nie płaci absolutnie nic do PPK. Także żaden z moich kolegów. r n Zdecydowałem, że nie będę korzystał z Riester, ponieważ oczekiwane zwroty są tam raczej niskie. Ponadto renty Riester są dość niesprężyste, więc nie mógłbym tak po prostu dysponować kwotą, gdybym zmienił zdanie. r n Pośrednik pracujący na prowizji polecił mi ubezpieczenie emerytalne, w którym inwestowane są w akcje. Być może menedżer funduszu jako ubezpieczenie. Mogę w każdej chwili wypłacić całe pieniądze i zrezygnować z wszystkiego. Opłaty zależą od wpłaconej kwoty. Jeśli wpłacam 100€ miesięcznie, to jest 1200€ opłat przez pierwsze 5 lat. Przy 200€ to 2400€ itd. Nie ma żadnych gwarancji co do zwrotów. Jednak podoba mi się elastyczność i to, że po kilku latach nie ma już dodatkowych opłat. Na początek chciałbym zainwestować 150€ miesięcznie. r n Dodatkowo chciałbym inwestować w ETF-y poprzez Onvista. Wybrałem Onvista, ponieważ mogę tam bezpłatnie inwestować w MSCI World i Emerging Markets od iShares. Początkowo planowałem 300€. r n Resztę co miesiąc będę odkładać na konto oszczędnościowe, ponieważ chciałbym mieć trochę więcej dostępnych środków na wszelki wypadek. Dotychczas zrobiłem to kompletnie. r n Jakie są wasze myśli na ten temat? Szczególnie interesuje mnie wasza ocena produktu ubezpieczeniowego. r n Pozdrawiam

Napisany przez Shorty
Jeśli Twój limit zwolnienia podatkowego nie został jeszcze w pełni wykorzystany, nie musisz nawet rozważać alternatywnych form inwestycji, takich jak [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne z funduszem inwestycyjnym.
Moim zdaniem najważniejsze jest gromadzenie oszczędności, odpowiednie [url]ubezpieczenie[/url] od ryzyka i dopiero potem można zastanawiać się nad innymi formami inwestycji. Oczywiście wcześniejsze zgłębienie tematu nie zaszkodzi.
Inwestycje w fundusze (czy to ETF-y czy w inny sposób) są możliwe także bez asekurowania w ramach ubezpieczenia, a przynajmniej ja nie widzę w tym żadnych korzyści, jeśli pozostały jeszcze jakieś niewykorzystane kwoty zwolnień podatkowych.

Napisany przez McButch

Jeśli twój limit zwolnienia podatkowego jeszcze nie został w pełni wykorzystany, nie martwiłbym się o alternatywne możliwości inwestycyjne, takie jak funduszowa polisa emerytalna.

Cześć Shorty,
dzięki za odpowiedź.

Z podatkowych powodów masz rację. Jednak dla mnie logiczne było, że sensowne jest mieć produkt, który gwarantuje rentę do końca życia. Przy oszczędzaniu w funduszach będę musiał potem sam podzielić sporą kwotę pieniędzy. Jeśli żyłbym dłużej niż wyliczyłem, mogłoby być trudno.

Cytat od Shorty
Moim zdaniem najważniejsze jest gromadzenie oszczędności, odpowiednie [url]ubezpieczenie[/url] od ryzyka i dopiero potem można zastanowić się nad innymi formami inwestycji. Wcześniejsze gruntowne zaznajomienie się z tematem nie zaszkodzi w ogóle.

O oszczędnościach pewnie mówisz o dostępnych środkach, jak Fundusz Awaryjny. Jestem już w tym pilny i ma to dla mnie najwyższe znaczenie. Mam [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy na 80% mojego wynagrodzenia netto oraz [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej i [url]ubezpieczenie[/url] majątkowe. Co jeszcze mógłbym potrzebować?

Cytat od Shorty
Inwestowanie w fundusze (czy to ETF-y czy w inny sposób) jest również możliwe bez osłony ubezpieczeniowej, a ja osobiście nie widzę w tym żadnych korzyści, jeśli pozostały jeszcze niewykorzystane kwoty wolne od podatku, które chciałoby się wykorzystać.

Dlaczego chcę mieć produkt ubezpieczeniowy, już napisałem. Być może przeoczyłem coś w tym miejscu. W długim okresie oszczędzania około 40 lat uważam również za korzystne, że po 5 latach nie ma już opłat.

Napisany przez 2Bolitho
Hej, fajnie, że interesujesz się tematem inwestycji finansowych i podejmujesz odpowiedzialność za budowę swojego majątku. To oznacza, że jesteś na właściwej drodze.

Moja filozofia, może coś dla Ciebie: Zanim przejdziesz do inwestowania, musisz upewnić się, że finansowo czujesz się dobrze. To znaczy: Jak długo chcę żyć na moim obecnym poziomie wydatków, nawet jeśli źródło mojego dochodu zniknie. Dla mnie jest to 24 miesiące. Mam zatem awaryjne środki finansowe składające się z 24-krotności miesięcznych wydatków minus 12-krotności zasiłku dla bezrobotnych i innych pewnych dochodów. Dzięki temu można żyć o wiele bardziej zrelaksowanym życiem i mieć wystarczająco dużo spokoju, aby przetrwać niekorzystne warunki rynkowe w inwestycjach finansowych.

Ja nie kupuję ubezpieczeń ani niczego podobnego. Dlaczego? Z niewielkim wysiłkiem można wszystko zorganizować samodzielnie, a ryzyko i tak nikt Ci nie zabierze.

Jeśli chodzi o budowę własnej emerytury na całe życie, postępowałbym w następujący sposób:
Kiedy już masz awaryjne środki finansowe, przejdź do budowy podstawowego kapitału w wysokości około 15 000 euro. Możesz to zrobić poprzez ETF-y. Jak najszersza dywersyfikacja. Jednocześnie zacząłbym zajmować się strategią dywidendową i szukał firm, które nadają się do własnej inwestycji finansowej. Gdy podstawowy kapitał zostanie osiągnięty, ETF-y są sprzedawane, a budowane są 15 pozycji po 1000 euro w akcjach dywidendowych z różnych sektorów.

Następnie, kiedy tylko masz dostępne 1000 euro, kupujesz nową pozycję lub zwiększasz istniejącą. Wszystkie dywidendy są oczywiście reinwestowane. Wkrótce będziesz mieć spory pakiet udziałów w firmach, które generują pasywne dochody z zysków (dywidend). Przy wyborze akcji zwraca się uwagę na ich zrównoważenie i stały wzrost dywidend. To nie jest zbyt trudne.

Więcej informacji: https://divipedia.de/blog/32

Napisany przez McButch

... Więc mam awaryjną kasę składającą się z 24 x miesięcznych wydatków minus 12 x ALG I. i inne pewne dochody.

Cześć Bolitho,

Masz rację. Obecnie awaryjna gotówka ma u mnie najwyższy priorytet. To w zasadzie to, na co do tej pory wydałem pieniądze, które zostały. Jednak gdy mówimy o czysto awaryjnej gotówce, która nie będzie używana na zakupy, jak nowy samochód, planuję ją pomniejszyć w stosunku do twojej kwoty.

Cytat od Bolitho
Nie kupowałbym ubezpieczeń czy podobnych rzeczy. Dlaczego? Z niewielkim wysiłkiem możesz zorganizować wszystko samodzielnie, a nikt nie odbierze ci ryzyka.

Odkryłem to już jakiś czas temu. Z jednej strony sądzę, że mógłbym sam zarządzać tym wysiłkiem, o którym piszesz (np. poprzez inwestycje w fundusze ETF).
Ponadto zdobyłem jeszcze jedną wiedzę. Dotychczas mocno skupiałem się na potrzebie posiadania dodatkowej, gwarantowanej emerytury obok emerytury z obowiązującego systemu. Powodem było to, że nie mogłem sobie wyobrazić, jak kwota pieniędzy może zostać przeliczona na emeryturę miesięczną bez popełnienia błędu. Jednakże przeczytałem już badanie Trinity i oprocentowanie bezpiecznej wypłaty i jestem przekonany, że w ciągu 40 lat jakoś sobie poradzę.

Cytat od Bolitho
Gdy osiągnąłem kapitał podstawowy, sprzedam fundusze ETF i zbuduję 15 pozycji po 1000 euro w akcjach dywidendowych z różnych sektorów.
Odtąd, za każdym razem gdy dostępne będą 1000 euro, kupię albo nową pozycję, albo zwiększę istniejącą.

Okej, musiałbym najpierw zgłębić tę tematykę. Dotychczas zupełnie nie myślałem o akcjach dywidendowych. Czy mógłbyś podać mi kilka słów kluczowych, które mogę sprawdzić, aby dowiedzieć się, jaka jest zaleta akcji dywidendowych w porównaniu do funduszy ETF? Dotychczas moim planem było: zakładanie planu oszczędnościowego na ETF i dostosowywanie go co kilka miesięcy w zależności od płynności finansowej. W pozostałych przypadkach po prostu trzymałem to w ruchu.

W temacie mojej sytuacji może jeszcze kilka słów:
Jestem świadomy, że mam dość przywilejowaną pozycję i dotychczas finansowo miałem po prostu szczęście.
Mam 26 lat i jestem inżynierem. Zarobki około 2800 € netto, umowa na czas nieokreślony. Myślę, że w 2019 roku wzięciemy ślub z moją dziewczyną. Jednak na razie nie spieszymy się z planowaniem dzieci. Od połowy tego roku zamieszkamy w spłaconym mieszkaniu własnościowym, które już należy do mnie. Z powodu nietypowego roku 2017 dla kryptowalut, większość mojej własności stanowi teraz portfel kryptowalut. Mogę więc też rozważyć generowanie kapitału podstawowego na przyszłe inwestycje poprzez sprzedaż 1-2 bitcoinów. Mam zamiar zrealizować kilka zysków, zanim wszystko poszaleje.
Obecnie moje cele finansowe są następujące:
- Zacznij oszczędzać na emeryturę wcześnie.
- Oszczędzaj kapitał na własne mieszkanie (mieszkanie własne być może za 5 lat?)
Jeszcze mam sporo do zrobienia i pod względem średnioterminowego oszczędzania jestem całkiem zagubiony. 5 lat to naprawdę niezbyt korzystny okres. lokaty terminowe? Może jeszcze raz umieszczę drugi wątek tutaj, aby uniknąć chaosu.

Napisany przez 2Bolitho
Kapitał na Dom własny: w tej chwili pozostają tylko lokaty terminowe, depozyty oszczędnościowe itp. Chcesz mieć dostęp do pieniędzy w określonym momencie i nie możesz sobie pozwolić na spadki na rynkach. Tak, inflacja obniży siłę nabywczą. Ale na krótką metę da się to znieść. ... Warto również zastanowić się, czy projekt domu własnego nie powinien zostać zrealizowany w pełni, a dopiero potem rozpocznie się budowę majątku. Utrzymywanie się na starość jest właściwie bez sensu, przynajmniej jeśli chodzi o samo określenie. Chcesz budować majątek i ostatecznie nie ma znaczenia, na co zostanie wykorzystany. I tak, prawdopodobnie będzie to wykorzystane na starość. ... lub, jeszcze bardziej radykalnie, zacząć budowę majątku już teraz i zapomnieć o domu własnym, pozostając elastycznym. Strategia dywidendowa w celu budowania pasywnego dochodu w skrócie. Istnieją spółki akcyjne, które wypłacają dywidendy od lat i zwiększają je co roku. Ta kultura nie jest jeszcze bardzo rozwinięta w Europie, ale jest bardzo silna w Ameryce Północnej. Większość akcjonariuszy jest tam zainteresowana ciągle rosnącymi dywidendami, a zarządy uwzględniają to i działają odpowiednio rozważnie. Wyobraź sobie, że spółka akcyjna z historią ponad 25 lat nieprzerwanego wzrostu dywidend musi obniżyć dywidendę i firma traci status arystokraty dywidendowego. Byłoby to skandaliczne i wizerunek publiczny firmy bardzo by ucierpiał, nie wspominając już o cenie akcji na giełdzie. W tej sytuacji zarząd będzie robił wszystko, aby móc kontynuować podwyżki w przyszłości, i można liczyć na wzrost przychodów. Teraz można złożyć własny mały fundusz i kupić na przykład akcje 10 firm po 1000 euro każda. Dla uproszczenia załóżmy, że każda firma ma stopę dywidendy wynoszącą 2,5%. W takim przypadku otrzymam od zakupu roczne dywidendy w wysokości 250 euro (o ile nie dojdzie do obniżenia dywidendy). A teraz wchodzą do gry podwyżki dywidend. Załóżmy, że nasze 10 firm zwiększają dywidendę średnio o 8% rocznie. Wówczas w przyszłym roku otrzymam 270 euro, a następnie 291,60 euro. Po 5 latach: 367,33 euro, po 10 latach: 540 euro, po 20 latach: 1165 euro. A wszystko to można jeszcze zwiększyć, reinwestując otrzymywane dywidendy w akcje i dalej kupując akcje/udziały firm z miesięcznej stopy oszczędności. W szczegółach dotyczących akcji na Divipedia.de, można zobaczyć, jak rozwijałby się plan oszczędnościowy w przypadku danej firmy. Z rzeczywistymi danymi. Kapitał początkowy wynoszący 1200 euro, a następnie co roku inwestowane są ponownie 1200 euro plus otrzymane dywidendy. To ciekawe, aby spojrzeć na to dla różnych firm. https://divipedia.de/stocks/GIS/# Nawiasem mówiąc, nie musisz martwić się o wypłatę. W idealnym przypadku dywidenda w późniejszym wieku jest wystarczająca i nie musisz sprzedawać udziałów. Dodatkowym atutem jest to, że nawet w późniejszym wieku dywidendy wzrastają dalej. Zaletą w porównaniu do ETF-ów jest moim zdaniem bezpośrednie posiadanie udziału w firmie. Jestem współwłaścicielem części firmy (aktywa materialne), a nie produktu finansowego. Jeśli pozostały jakieś pytania, śmiało napisz do mnie: info@divipedia.de - Czytam tutaj już tylko okresowo. Oto kolejne źródło odniesienia: https://www.rente-mit-dividende.de/blog/

Napisany przez Shorty
Cześć,
oto wspaniała i przekonująca analiza, dlaczego inwestorzy w dywidendy chętnie oszukują samych siebie:
https://frugalisten.de/die-dividende...-selbstbetrug/

Napisany przez 2Bolitho

Cześć,
oto wspaniała i przekonująca analiza, dlaczego inwestorzy w dywidendy chętnie oszukują samych siebie:
https://frugalisten.de/die-dividende...-selbstbetrug/

Wspaniały artykuł typu Clickbait autorstwa kogoś, kto preferuje ETF-y. Wszystko, co tam powiedziano, jest wspaniałe i prawdziwe. Samooszukiwanie nie jest jednak zauważalne w strategii dywidendowej.
Warto również zauważyć, że przeciwko ETF-om można stwierdzić, że otrzymuje się wszystkie firmy z indeksu. Zarówno te dobre, jak i złe. Niektórym może także przeszkadzać inwestowanie w sektory takie jak na przykład przemysł zbrojeniowy.

Napisany przez Shorty
Divipedia - Z strategią dywidendową do finansowej wolności. W Divipedii znajdziesz wszystkie ważne wskaźniki, wiadomości ze świata inwestorów dywidendowych i wiele więcej

I to akurat Ty chcesz teraz opowiadać nam o Clickbait? Wady strategii dywidendowej są tam (→ w artykule, do którego zestawiłem link) wystarczająco wyjaśnione i poparte argumentami. Przeciwko dywidendom przemawia również fakt, że nie są one stałe. Ale oczywiście, wtedy rozważa się odpowiednią równowagę lub marzy o świecie matematycznym, w którym wypłaty płyną równomiernie i nawet rosną z roku na rok. A na emeryturze wszyscy młodzi poborcy dywidend są zadowoleni i szczęśliwi.
I najlepiej nie wspominać o tym, jakie ma to konsekwencje dla kursu akcji. Prawa kieszeń, lewa kieszeń, to właśnie w mojej ocenie jest trafne.

Napisany przez 2Bolitho
Zawsze pozostawaj wyluzowany. Życie jest zbyt piękne, aby się denerwować. Proszę, trzymaj się swoich ETF-ów lub czegokolwiek innego, co lubisz i co do Ciebie pasuje.

Napisany przez McButch
Spokojnie, chłopaki
Dziękuję wam w każdym razie za wasze propozycje. Moje podsumowanie brzmi: Zacznę od połączenia ETF-ów i lokat terminowych. Akcje dywidendowe brzmią dla mnie trochę jak hazard przy Stock pickingu. Moje zapotrzebowanie na hazard jest na razie zaspokojone przez Bitcoiny itp. Na razie nie będę brał pod uwagę ubezpieczeń.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata