Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podwyżka opłaty za prowadzenie konta Badenia.

Napisany przez MuellerMichael
Cześć drodzy eksperci,
dostałem pismo od Badenii, w którym poinformowano mnie o podwyższeniu opłat za prowadzenie konta dla wszystkich starych umów z 9 [url]euro[/url] na 15 [url]euro[/url].
W dokumencie jest napisane, że zgadza się na podwyżkę, jeśli nie zgłosi się sprzeciwu.
Czy sprzeciw spowoduje wypowiedzenie umowy czy mogę bez problemu złożyć sprzeciw? Co myślicie?
Oryginalny tekst jest załączony.
Pozdrowienia
Michael

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ Twoja kasa zmienia AGB w Twojej starej umowie, masz - teraz w następnym akapicie sprawdzony i potwierdzony - prawo do sprzeciwu, o czym zostałeś poinformowany.

Znam jednak tylko kilka umów (LBS West/ Tarif Classic/ § 32 punkt 2 zdanie 3 AGB; LBS Südwest/ nieznany tarif), w których bank [url]hipoteczny[/url] zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia umowy w przypadku sprzeciwu.

Sprawdź swój kontrakt pod tym kątem. Jeśli zawiera taki zapis, powinieneś skonsultować się z prawnikiem przed złożeniem sprzeciwu, ponieważ w razie wątpliwości korzyści z wniesienia sprzeciwu muszą zostać zważone na ryzykiem wypowiedzenia umowy.

Ale znam kilka umów (LBS West/ Tarif Classic/ § 32 Abs. 2 S. 3 der ABB; LBS Südwest/ nieznany tarif), w których [url]kasa oszczędnościowa[/url] zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia umowy w przypadku sprzeciwu.
Sprawdź swoją umowę pod tym kątem. Jeśli zawiera taka klauzulę, powinieneś skonsultować się z prawnikiem przed wyrażeniem sprzeciwu, ponieważ w razie wątpliwości korzyści z wycofania muszą być zważone na tle ryzyka wypowiedzenia umowy.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

No zobaczymy, czy znajdę coś jeszcze, to już trochę czasu minęło, czy mam jeszcze ABB.
Korzyści i ryzyko nie idą w parze. Plan oszczędnościowy jest prawie pełny i w obecnej sytuacji przynosi dobre oprocentowanie, więc te 6 [url]euro[/url] nie grają większej roli.

Napisany przez NaTwoim13
Aby uniknąć pomyłek i unieważnienia konta, po prostu przeczytaj Warunki i Zasady oraz poproś o kopię, jeśli ich nie masz.

Po prostu przeczytaj Regulamin ogólny warunków ubezpieczenia (ABB), aby uniknąć sporów i być w stanie zrezygnować z polisy. Jeśli nie ma żadnych przeszkód, poproś o kopię.

Znalazłem właśnie Regulamin ogólny warunków ubezpieczenia online, więc moim zdaniem sprzeciw nie powinien być problemem. A co myślisz?

lub
https://www.badenia.de/fileadmin/bad...15_2015_01.pdf

Napisany przez NaTwoim13
To nie dotyczy bezpośrednio opłat za prowadzenie konta, ale jest wyraźnym sprzeciwem wobec zmian w regulaminie przy trwających umowach.
Może to być zawarte w regulaminie wszędzie. Sprawdź wszędzie.

Nie chodzi o opłatę za prowadzenie konta, ale o wyraźne sprzeciwienie się zmianie regulaminu w trakcie trwających umów.
To może być zawarte w regulaminie. Sprawdź wszędzie.

Okej, to ma sens: Znalazłem jeszcze to:
§ 21 Zmiany warunków
(1) Zmiany Ogólnych Warunków zostaną przekazane oszczędzającemu w formie pisemnejlub ogłoszone w biuletynach informacyjnych kasy oszczędnościowo-budowlanej z wyraźnymwyróżnieniem. Zmiany mogą być również przekazywane drogą elektronicznej komunikacji, jeśli ta forma została uzgodniona w ramach stosunków handlowych.
(2) Bez zgody oszczędzającego, ale za zgodą Federalnego Nadzoru Finansowego, przepisy § 2 do 7, 9, 11 do 15i 20 (2) Zasady ABB mogą być zmienione w odniesieniu do istniejących umów.(3) Pozostałe zmiany wymagają zgody oszczędzającego. Uważa się, że zgoda została wyrażona, jeśli oszczędzający nie złożył sprzeciwu w ciągu dwóch miesięcy od powiadomienia na piśmie i na początku okresu został ostrzeżony o znaczeniu zaniechania sprzeciwu.

Więc nie znalazłem już fragmentów dotyczących sprzeciwu i rozwiązania umowy.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie sprzeciw się zmianom, ponieważ wymaga to zgody oszczędzającego na budowę, a jeśli złożysz sprzeciw w ciągu 2 miesięcy, to podwyżka nie może zostać wprowadzona w życie.

Następnie się sprzecz z zmianami, ponieważ § 17 wymaga zgody oszczędzającego w systemie budowania oszczędności mieszkalnych, a jeśli sprzeciwisz się w ciągu 2 miesięcy, to zwiększenie nie może zostać wprowadzone w życie.

Chyba spróbuję tego, jutro jeszcze raz spokojnie się temu przyjrzę i sprzeciwie, jeśli nic więcej nie znajdę. Dzięki za wskazówki. Czy istnieje jeszcze jakieś inne słowo, które powinienem sprawdzić w ABB?

Cześć ponownie,
w międzyczasie otrzymałem AGB pocztą, tutaj również nie zauważyłem niczego podejrzanego.
Jednakże na stronie https://www.verbraucherzentrale.de/w...sprechen-13453 natknąłem się na coś.

Ostrożność przy sprzeciwie!
Znane są nam tylko kilka umów (LBS West/ Tarif Classic/ § 32 Abs. 2 S. 3 der AGB; LBS Südwest/ nieznany tarif), w których kasa oszczędności mieszkaniowych zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia w przypadku sprzeciwu.

Przejrzałem sobie AGB, niestety nie znalazłem §32, aby wiedzieć, na co powinienem zwracać uwagę. Czy ktoś zna mniej więcej treść takiego prawa do wypowiedzenia?
Dzięki za pomoc
Michael

Napisany przez NaTwoim13

Odnalazłem tylko fragmenty dotyczące sprzeciwu i rezygnacji.

Następnie sprzeciw się zmianom, ponieważ zgodnie z § 17 wymaga to zgody oszczędzającego, a jeśli złożysz sprzeciw w ciągu 2 miesięcy, to podwyżka nie zostanie wprowadzona w życie.

§32 dotyczy umowy z LBS, natomiast ty masz umowę z Badenią.

To jest dla mnie jasne, chciałem tylko wiedzieć, jaki dokładnie brzmiałby taki paragraf.
Wydaje mi się, że otrzymałem wszelkie odpowiedzi:
viewtopic.php?t=18021
Posiadam umowę z LBS Ost Potsdam z lat dziewięćdziesiątych. Płaciłem opłaty za konto od samego początku, wtedy 12 marek niemieckich, do zeszłego roku 9,20 euro. Od 01.01.17 żądają 24 euro. Na ostatnim wyciągu zapowiadano mi zmiany wraz z informacją o możliwości sprzeciwu. Zostałem odesłany do różnych paragrafów. Gdy je przeczytałem, byłem dosyć zszokowany. Przywołuję tutaj odpowiedni paragraf 32:
Zmiana wymaga zgody oszczędzającego na budowę. Zostaje ona uznana za udzieloną, jeśli w ciągu miesiąca nie zostanie złożony pisemny sprzeciw. A teraz uwaga!
Spółdzielnia oszczędnościowa musi szczególnie zwrócić uwagę oszczędzającemu na znaczenie jego zachowania na początku okresu. W przypadku sprzeciwu oszczędzającego, spółdzielnia oszczędnościowa może wypowiedzieć umowę oszczędnościową!

U mnie tego na pewno nie ma.

Napisany przez NaTwoim13
Nawet gdyby to było napisane, Badenia mogłaby zrezygnować z wypowiedzenia tak samo jak LBS,

Tutaj wszystko było już wyjaśnione, a instrukcje dotyczące kontroli zostały udostępnione.

Dzisiaj otrzymałem potwierdzenie, że wszystko pozostaje takie jak dotychczas.
Dziękuję jeszcze raz

Napisany przez Mawa
Cześć,
niestety 2 miesiące na odstąpienie od umowy (mam także umowę z Badenią) już minęły i dopiero teraz natknąłem się na ten wpis. Czy mimo to nadal możliwe jest złożenie sprzeciwu wobec podwyżki, czy nie ma to sensu, ponieważ nowe ogólne warunki umowy zostały teraz przyjęte milcząco?
Dziękuję za odpowiedź!

Napisany przez stuartsmith
Sprawdź, jakie terminy znajdują się w twoich oryginalnych Ogólnych Warunkach Bankowych (ABB), a jakie terminy zostały podane w Wyciągu z konta wraz z zmianami w ABB dotyczące odstąpienia od umowy. Jeśli znajdziesz tutaj rozbieżności, możesz spróbować uznając informację o terminach odstąpienia w zmienionych ABB za niepoprawną, co skutkuje tym, że termin nie biegnie, a ty zawsze możesz skorzystać z prawa odstąpienia od umowy. U mnie to zadziałało.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata