Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: LBS nagle żąda opłat za prowadzenie konta dla starych umów - czy to zgodne z prawem?

Napisany przez NoPlan
Cześć,
mam stary kontrakt oszczędnościowy LBS, zawarty w 2001 roku, opłata za prowadzenie konta nie była ustalona. Właśnie sprawdziłem wyciąg za 2016 rok online. Na razie nie otrzymałem go pocztą. Teraz jednak niespodzianka: W drobnym druku w wyciągu za 2016 rok jest informacja o zmianie warunków umowy ogólnych dotyczących kontraktów oszczędnościowych oraz o wprowadzeniu od 01.01.2017 opłaty za prowadzenie konta w wysokości 9,60 euro rocznie. Ponadto podano tam, że mogę się sprzeciwić tej zmianie na piśmie i jeśli nie złożę sprzeciwu w ciągu dwóch miesięcy od ogłoszenia, to uważa się, że zgadzam się na te warunki.
Mam kilka pytań w tej sprawie:
1. Kiedy upływają te dwa miesiące? Dopiero po otrzymaniu wyciągu także w formie pisemnej czy już teraz?
2. Co się stanie, jeśli się sprzeciwie? Czy LBS może wypowiedzieć mi umowę oszczędnościową?
Każdemu, kto ma taki stary kontrakt oszczędnościowy w LBS, mogę tylko doradzić, aby dokładnie przeczytał drobny druk w swoim wyciągu.
Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Re: LBS nagle żąda opłat za prowadzenie konta dla starych umów - czy to zgodne z prawem?

Napisany przez obelix

... Umowa oszczędnościowa LBS...

Która LBS? W Niemczech istnieje dziesięć różnych.

Cytat od NoPlan
Wyciąg z konta za rok 2016 został sprawdzony online. Na razie nie otrzymałem go pocztą.

Poczekam, aż będę miał prawdziwy wyciąg z konta w ręku, zanim zaczynam robić zamieszanie.

Były stare taryfy, w których w regulaminie przy zawieraniu umowy był wymieniony opłata za prowadzenie konta, z której Bausparkasse tymczasowo zrezygnowało. Nie mogę sobie wyobrazić późniejszej zmiany warunków, musiałaby na to zgodzić się BaFin. Chętnie się jednak przekonam.

Napisany przez NoPlan
W moim przypadku LBS Bayern. Przeczytałem oryginalne warunki zawarte w ABB i nie ma tam mowy o tymczasowym zrzeczeniu się opłat za prowadzenie konta. Jest natomiast zapisane, że zmiany w warunkach ABB wymagają zgody posiadacza konta miesiąc po ich ogłoszeniu. W drobnym druku w wyciągu z konta jest napisane, że jest to dwumiesięczny okres. Jednak nie ma tam zawartych informacji na temat konsekwencji sprzeciwu. Mam nadzieję, że w przypadku sprzeciwu wszystko pozostanie bez zmian?

Myślę, że po prostu zakłada się, że ludzie nie czytają małego druku i w ciągu najdalej dwóch miesięcy milcząca zgoda zostanie zastosowana. Inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć, ale przeczytałem to kilka razy i nie wiem, gdzie mogłem się pomylić. Ponieważ LBS wyraźnie zaznacza prawo do sprzeciwu, cała sytuacja powinna być zgodna z BaFin, czyż nie?

Napisany przez obelix

... , że zmiany w regulaminie ABB wymagają zgody właściciela umowy miesiąc po ogłoszeniu.

To może być wystarczające i nie wymaga ponownej zgody.
W każdym przypadku poczekam na wyciąg z konta w formie papierowej. W razie potrzeby dowiem się, kiedy zostanie dostarczony. Następnie - jeśli ten sam zapis jest tam zawarty - zapytam bezpośrednio w LBS, jakie konsekwencje miałby sprzeciw, który dla mnie wydaje się logiczny.
... i tutaj podzielę się informacją.

Napisany przez NoPlan
@obelix: O co dokładnie chodzi z nie wymagają ponownego zatwierdzenia? Czy to oznacza, że nie jest wymagane ponowne zatwierdzenie przez BaFin?

W międzyczasie dowiedziałem się, dlaczego w moich oryginalnych Warunkach Ogólnych Bausparvertrag (ABB) mowa o jednym miesiącu, a w drobnym druku w wyciągu z konta o dwóch miesiącach. ABB zostały zmienione kilka lat temu, a termin na złożenie sprzeciwu na korzyść klienta został zwiększony z jednego na dwa miesiące.

Teraz poczekam rzeczywiście, aż otrzymam papierowy wyciąg z konta. Według strony internetowej LBS, powinienem otrzymać go około na początku lutego. Na pewno pozostanie zachowany termin dwóch miesięcy. Jeśli to, co znajdę w wersji papierowej, będzie takie samo jak w wyciągu z konta online, faktycznie zgłoszę sprzeciw. Nie wyobrażam sobie, że sprzeciw może faktycznie upoważnić LBS do wypowiedzenia mojego Bausparvertrag. W oryginalnych ABB nie ma nic o prawie do wypowiedzenia umowy przez kasę oszczędnościową po sprzeciwie klienta wobec przyszłych zmian w ABB.

W lutym opowiem, co się dalej wydarzyło. Jeśli ktoś to przypadkiem przeczyta, kto już w przeszłości sprzeciwił się przyszłym zmianom w ABB swojej kasy oszczędnościowej - może było to z innego powodu - byłbym wdzięczny za relację, co się stało i czy poniosło to jakieś konsekwencje.

Napisany przez JohnnyD
Cześć, jestem klientem LBS Hessen-Thüringen i mam ten sam problem. Otworzyłem konto w 2011 roku i do tej pory nigdy nie płaciłem opłaty za prowadzenie konta. Wczoraj otrzymałem wyciąg bankowy i we wrześniu 2016 roku nawet dwukrotnie naliczono mi opłatę za prowadzenie konta w wysokości 9,50 euro i odjęto ją od moich środków na koncie oszczędnościowym. Raz za 2016 rok, a nawet raz wstecz za rok 2015! W internecie zobaczyłem, że już 2 stycznia naliczono mi kolejne 9,50 euro na rok 2017. To skandal. Mam również stary pakiet z oprocentowaniem w wysokości 1%. Nie mogę sobie przypomnieć, aby kiedykolwiek informowano mnie w LBS Hessen Thüringen o wprowadzeniu opłaty za prowadzenie konta. Jak mogę się temu przeciwstawić? Czy ktoś zna przepisy prawne dotyczące tego zagadnienia?

Napisany przez obelix
Najpierw skonsultuj się z odpowiednim towarzystwem budowlanym, a następnie ewentualnie podejmij dalsze działania.

Napisany przez fiskare
Cześć wszystkim,
wczoraj również otrzymałem wyciąg z mojego konta oszczędnościowego za rok 2016. Jestem klientem LBS Bayern i mam bardzo stary kontrakt. Mój pakiet to LBS-V. Zmiany w Warunkach Ogólnych Umowy (ABB) mają wejść w życie od 01.01.2017 r., co oznacza naliczenie opłaty za prowadzenie konta w wysokości 9,60€.
W odniesieniu do prawa do sprzeciwu wymienione jest:

Istotne zmiany warunków wymagają Państwa zgody. Niniejszym pragniemy Państwa poinformować, że zgodnie z ABB Państwa zgoda uważana jest za udzieloną, jeśli nie sprzeciwiają się Państwo zmianom warunków. Sprzeciw należy zgłosić w formie pisemnej (list, faks, e-mail) w ciągu dwóch miesięcy od ogłoszenia zmian warunków. Zmiany warunków zostały ogłoszone razem z otrzymaniem niniejszego pisma.

Dzisiaj (w poniedziałek) zadzwonię i zapytam, czy sprzeciw spowoduje wypowiedzenie umowy.
Pozdrowienia,
fiskare

Napisany przez JohnnyD
@obelix
Zrobię to! Dzisiaj napisałem sprzeciw i w przypadku odmowy anulowania opłat zawiadamiam o zamieszczeniu właściwego Rzecznika Finansowego VÖB (Federalny Związek Banków Publicznych Niemiec). Jestem ciekawy, co LBS odpowie, i będę nadal informować na ten temat!

Napisany przez NoPlan
@fiskare: Dokładnie to samo, co u mnie. Czy otrzymałeś już wyciąg z konta na papierze? Proszę daj znać, co powiedziała ci LBS. Szczególnie interesuje mnie na jakiej podstawie prawnej mogłoby być uzasadnione wypowiedzenie, jeśli LBS faktycznie grozi wypowiedzeniem w przypadku sprzeciwu. Jak powiedziałem, będę też jeszcze raz zapytać, jak tylko dostanę wyciąg papierowy i opowiem, co mi powiedziano.
@JohnnyD: Czy przeczytałeś drobny druk na odwrocie swojego wyciągu z konta? Czy był tam możliwość sprzeciwu? Być może już w zeszłym roku lub dwa lata temu? Czy w twoich oryginalnych warunkach bankowych jest napisane, że zwolnienie z opłat za prowadzenie konta jest jedynie tymczasowe? Ponieważ obciążenie zostało przeprowadzone we wrześniu 2016 r., istnieje możliwość, że termin na zgłoszenie sprzeciwu już minął. Trzymam za ciebie kciuki, że wszystko się uda i jestem również ciekawy, jak potoczyły się dalsze wydarzenia.

Napisany przez bqrg17a
@all:
Ostatniego tygodnia dostałem wyciąg z konta LBS z informacją o opłatach za prowadzenie konta. Planuję złożyć sprzeciw. Ale prawdopodobnie niewiele to zmieni. Pomysł z OMBUDSMANN-em wydaje mi się dobry!

Napisany przez obelix

Mam zamiar złożyć sprzeciw. Ale prawdopodobnie niewiele to zmieni.

dlaczego sprzeciw miałby niewiele zmienić?
Moja osobista ocena/przypuszczenie:
Tylko z nieba i dlatego, że kasy oszczędnościowe pilnie potrzebują dochodu oraz chcą uczynić wysokie stawki procentowe mniej atrakcyjnymi, opłata za prowadzenie konta nie może zostać nagle nałożona. Musi istnieć legalna podstawa do tego. Fakt, że wielu klientów zdziwiło się i sprzeciwia wprowadzeniu opłaty za prowadzenie konta, jest na pewno jasny dla kasy oszczędnościowej, którą również się tego spodziewa. Nawet jeśli klient nie zgłasza sprzeciwu, nieuzasadniona opłata za prowadzenie konta nie będzie trwała. Moim zdaniem nie będzie to strzał w ciemno.
Proszę kontynuuj relację! W końcu powinniśmy tu przeczytać odpowiedź kasy oszczędnościowej na sprzeciw. Ja od razu chwyciłbym za telefon i zadzwoniłbym bezpośrednio do kasy oszczędnościowej.

Napisany przez NoPlan
Tak, jak to rozumiem, podstawowa podstawa prawna wydaje się być obecna, gdy oszczędzający na budowę udziela swojej zgody. Zgoda ta zostaje udzielona milcząco, jeśli oszczędzający nie złoży sprzeciwu w ciągu dwóch miesięcy. Jasne, kasy oszczędności budowlanej zakładają również, że niektórzy klienci złożą sprzeciw, ale czy naprawdę sądzisz, że będzie ich tak wielu? Nie sądzę, ponieważ większość klientów albo w ogóle nie przeczyta małego druku, przeczyta go za późno, albo przeczyta i nie złoży sprzeciwu, ponieważ sądzą, że i tak to nic nie da. Do czasu, kiedy się dowiedzą, że sprzeciw w końcu mógłby coś zmienić, miną już dwa miesiące. Oczywiście mogę się mylić, ale dla mnie postępowanie kasy oszczędności budowlanej pod tymi względami jest bardziej niż zrozumiałe.

Znalazłem podczas googlowania również interesujący wpis z innego forum. Chociaż dotyczy on Debeki, to poza tym problem wyjściowy jest identyczny. Mam nadzieję, że nie będzie problemu, jeśli podam tutaj link do tego wpisu: https://www.finanztip.de/community/th...-widersprechen

Napisany przez obelix
_Nie_ mogę sobie wyobrazić, że jakikolwiek bank oszczędnościowy zdecydowałby się wejść na to śliskie lód bez zabezpieczenia.
Nawet jeśli (wielu) klientów nie czyta drobnego druku i nie sprzeciwia się, w krótkim czasie ktoś na pewno na to wpadnie i podejmie odpowiednie działania, np. skorzysta z usług rzecznika finansowego. Czy banki hipoteczne, których wizerunek w wyniku (uzasadnionych? i nieuzasadnionych) wypowiedzeń wysokooprocentowanych kredytów już cierpiał, zaryzykują to ryzyko? Akceptacja (niewykorzystania) poprzez brak reakcji? To grząski grunt.
Wydaje się, że - nagłe, późne - wprowadzenie opłat za prowadzenie konta nie jest wyjątkiem? Jak długo potrwa, zanim jakaś gazeta, niekoniecznie Bild.... chociaż wtedy odczyta to bardzo wielu czytelników, na to zareaguje.
Jak wyżej wspomniano, to wszystko moja osobista ocena/przypuszczenie!

Byłoby miło, gdyby ktoś poszkodowany skonsultował się z bankiem oszczędnościowym i wypowiedział tutaj! Pierwszym moim krokiem byłoby podniesienie słuchawki.

Napisany przez bqrg17a
Wczoraj złożyłem sprzeciw drogą mailową. Dam wam znać, gdy otrzymam odpowiedź.

Napisany przez fiskare
Telefonicznie otrzymałem następujące informacje od LBS Bayern:
w przypadku sprzeciwu obowiązują stare warunki ogólne umowy-> Brak opłat za konto. Nie ma żadnych innych konsekwencji, specjalnie pytałem, czy umowa zostanie wtedy wypowiedziana czy coś w tym rodzaju

Napisany przez NoPlan
@obelix: No cóż, utrata wizerunku nastąpiła głównie wśród i tak niechętnych już klientów stałych. Liczba nowych umów pozostaje nadal stała, pomimo informacji o częściowo nieuzasadnionych wypowiedzeniach starych umów, które pojawiają się od około dwóch do trzech lat. Nowy klient, który chce zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie kredytu na przyszłość, nie interesuje się problemami posiadaczy starych umów z ich kasy oszczędnościowej. Wprowadzenie opłaty za prowadzenie konta dotyczy ponownie tylko stałych klientów z starymi umowami. Kontynuowanie drażnienia ich może nawet przynieść korzyści dla kas oszczędnościowych, ponieważ w końcu chcą się ich pozbyć. Oczywiście to także tylko moja osobista ocena/przypuszczenie.

@bqrg17a: Gratulacje! Wydaje się, że coraz bardziej ujawnia się, że sprzeciw w naszych przypadkach faktycznie jest jedyną właściwą decyzją. Jestem ciekaw, czy i co odpowie kasa oszczędnościowa.

@fiskare: Dziękuję za informację zwrotną! To brzmi już trochę uspokajająco. Chociaż ustne informacje zawsze należy traktować ostrożnie, to zgadza się z Ogólnymi Warunkami Umowy, w których również nie wymieniono konsekwencji za sprzeciw.

Napisany przez obelix
@fiskare; Dziękuję za odpowiedź.
@NoPlan; ogólnie rzecz biorąc, zgadzam się z Twoimi uwagami. Chodzi mi głównie o to, że nie potrafię sobie wyobrazić, aby kasa oszczędnościowo-budowlana mogła jednostronnie wprowadzić pogorszenie/wpłatę i niezareagowanie miało być traktowane jako zgoda? Jeśli jest to prawne możliwe, to otworem stoją wszystkie możliwe nadużycia (również przez inne firmy).
Jeśli już, to proszę na odwrót: Klient, który zgadza się na (nową) opłatę, musi to potwierdzić.
Na przykład przy przedłużeniu umowy o telefon komórkowy jest to od razu uregulowane w warunkach. Jeśli klient nie złoży wypowiedzenie trzy miesiące ....
Nie wiem, czy to jest porównywalne 1:1.

Napisany przez blondie
Cześć, także otrzymaliśmy taką zmianę. Opłata wynosi 12,-€ rocznie (może wzrosnąć do 24,-€) LBS Sachsen nie była w stanie udzielić mi informacji na temat konsekwencji odstąpienia od umowy. Jedynie pisemnie. A dyrekcja na miejscu zaleciła mi złożenie sprzeciwu. Przerażające jest, jak teraz ponownie próbuje się wyłudzać pieniądze od klientów...

Napisany przez blondie
Dla tych, którzy nie chcą lub nie potrafią w to uwierzyć..

Napisany przez obelix
To interesujące, co jest napisane w §21 ust. 3.?

Napisany przez NoPlan
Staje się tu coraz lepiej. §21 ust. 3 to najprawdopodobniej ustęp, który stwierdza, że zmiany w Regulaminie ABB mogą być dokonywane po fakcie za zgodą klienta, a zgoda ta uważana jest za udzieloną, jeśli sprzeciw nie zostanie zgłoszony w określonym terminie po ogłoszeniu. Mimo to, radziłbym ci, blondie, przeczytać dokładnie ten §21, czy gdzieś tam nie ma mowy o konsekwencjach sprzeciwu. Jeśli tam nic nie ma, zaryzykowałbym sprzeciw. Dodatkowo, warto także zapytać pisemnie w swoim LBS, jakie konsekwencje miałby sprzeciw. Pamiętaj jednak, żeby nie przegapić, w twoim przypadku, terminu sześciu tygodni, jeśli LBS nie odpowie lub zrobi to zbyt późno.

Napisany przez blondie
https://www.lbs.de/media/service/ost..._Classic15.pdf
Tak, tutaj ABB
(3) Inne zmiany warunków wymagają zgody klienta. Zostaje ona uznana za udzieloną, jeśli klient nie zgłosi sprzeciwu w formie pisemnej w ciągu sześciu tygodni od ogłoszenia zmiany i został pouczony o znaczeniu zaniechania sprzeciwienia się przed upływem terminu. Zdanie 2 nie dotyczy przypadku zmiany § 18 ust. 2 ABB, chyba że zmiana ma jedynie charakter redakcyjny lub wynika z zmiany ustawowej
I §17 został uzupełniony przez punkt 5... Już wysłałem maila do Stowarzyszenia Ochrony Konsumentów w Saksonii z tym przypisem... to jest po prostu bezczelne ze strony nich...

Napisany przez obelix
To wszystko jest jasne i tak jak już podejrzewałem (#12), ta zmiana lub zmiany nadchodzące zostały zatwierdzone w ABB. Inaczej sobie tego nie wyobrażałem. Bardzo interesujące, ale nadal ma dla mnie nieprzyjemny posmak, że na przykład opłata za prowadzenie konta (dodatkowa) może być wprowadzana tylnymi drzwiami. Przede wszystkim irytuje mnie to milczące zgody klienta.

Napisany przez blondie
W związku z tym sprzeciwiam się i koniec... Ale jednakże już odnoszę wrażenie, że to ma pewien *niedosyt*. Zwłaszcza starsze osoby odkładają coś takiego bez czytania, i nagle w przyszłym roku z pewnością zostanie nałożona opłata w wysokości 24,-€... Wiadomo, że są to umowy o wysokiej stopie zwrotu (u nas 4%). Ale kiedy bankom szło dobrze, nikt nie pisnął.

Napisany przez NoPlan
@blondie: ... i zostałaś poinformowana o znaczeniu zaniechanego sprzeciwu na początku okresu. Zostałaś poinformowana o znaczeniu, czyli w tym przypadku wprowadzeniu opłaty za konto, w przypadku zaniechanego sprzeciwu. Rozumiem to tak, że konsekwencją sprzeciwu byłoby to, że zmiana nie wchodzi w życie, co i tak chcesz. Nie ma tam mowy o dalszych konsekwencjach. Dlatego ABB raczej przemawiają za sprzeciwem niż przeciw. Jestem tylko laikiem, dlatego moje zalecenia nie są gwarantowane, ale na twoim miejscu sprzeciwiłabym się.
@obelix: Przepraszam, ale w tym punkcie przestaję cię rozumieć, albo jakoś nie potrafimy się porozumieć. Dotychczas zawsze twierdziłeś, że nie wyobrażasz sobie, że kasy oszczędnościowo-budowlane podejmą takie ryzyko. Uważam, że to nie jest ryzyko, o ile klient zostanie poinformowany o swoim prawie do sprzeciwu, co właśnie miało miejsce za pośrednictwem wyciągów bankowych. A teraz piszesz, że już podejrzewałeś, że jest to zatwierdzone? To była również moja domniemana przypuszczenie, dlaczego więc wcześniej mówiłeś o ryzyku?
W każdym razie, sądzę, że wszyscy zgadzamy się przynajmniej w tym punkcie, że w tym roku klienci posiadający konto oszczędnościowo-budowlane powinni dokładnie czytać swoje wyciągi bankowe i w razie potrzeby podejmować działania.

Napisany przez NoPlan

Dlatego się sprzeczać i już... Ale coś mi tu wydaje się podejrzane. W szczególności starsi ludzie odkładają coś takiego nieczytane i hop, w przyszłym roku pewnie zapłacą 24 € opłaty.. Oczywiście są to wysoko oprocentowane umowy (u nas 4%). Ale gdy bankom szło dobrze, nikt nie zawracał sobie głowy.

Zdarzyło mi się to pokryć z moim ostatnim postem, ale teraz zauważyłem: Jeśli faktycznie otrzymujesz jeszcze 4% odsetek, to warunki ogólne, do których podałaś link, nie są warunkami ogólnymi obowiązującymi w chwili zawarcia twojej umowy. A tylko te są dla ciebie istotne.

Napisany przez obelix

@obelix: Przepraszam, nie rozumiem cię w tej kwestii, albo po prostu rozmawiamy obok siebie. Dotychczas zawsze twierdziłeś, że nie możesz sobie wyobrazić, że kasy oszczędnościowo-budowlane stawiają się na cienkim lodzie. Jestem zdania, że to nie jest cienki lód, o ile klient jest informowany o swoim prawie do odwołania, co odbywało się poprzez wyciągi bankowe. A teraz piszesz, że podejrzewałeś, że zostało to zatwierdzone? To była też moja domysłna, dlaczego więc wcześniej mówiłeś o cienkim lodzie?

Cytat od obelixa
Moja osobista ocena/domysł:
Tylko z czystego nieba oraz dlatego, że kasy oszczędnościowo-budowlane pilnie potrzebują dochodów oraz chcą uczynić stawki oprocentowania mniej atrakcyjnymi, opłata za prowadzenie konta nie może zostać nagle pobrana. Musi istnieć prawna podstawa dla tego.

Do niedawna nikt tutaj nie podawał odpowiednich warunków w Regulaminie. Dokładnie to była moja domysł; że podstawa do wprowadzenia opłaty za prowadzenie konta znajduje się w Regulaminie... i jest zatem zatwierdzona przez BaFin. Bez tej podstawy byłoby to bardzo cienkie lód.

Napisany przez blondie

Przesunięte jest w stosunku do mojego ostatniego posta, ale właśnie zauważyłem: Jeśli faktycznie otrzymujesz jeszcze 4% odsetek, to warunki, do których odniosłaś się w linku, nie są warunkami obowiązującymi w chwili zawarcia twojej umowy. I tylko te są dla ciebie istotne.

Musimy sprawdzić, czy coś jeszcze zostało. To był przekazany spadek po bausparvertragu

Napisany przez NoPlan

Do kilku ostatnich wpisów nikt tutaj nie podał odpowiednich warunków w AGB. Dokładnie to było moje przypuszczenie; że podstawa do wprowadzenia opłaty za prowadzenie konta istnieje w AGB... i została zatwierdzona przez BaFin. Bez tej podstawy byłoby to bardzo kruche lądowanie.

Cytując mój wpis #3:

Z cytat NoPlan
Przeczytałem oryginalne AGB i nie ma tam nic o tymczasowym zrzeczeniu się opłat za prowadzenie konta. Ale jest tam napisane, że zmiany w AGB wymagają zgody posiadacza umowy miesiąc po ich ogłoszeniu.

Chciałem tym wyrazić, że podstawa do zmiany AGB była już zawarta w oryginalnych AGB. Przynajmniej w moim przypadku.

Z cytat blondie
Trzeba sprawdzić, czy tam jeszcze coś jest. To był spadkowy kontrakt oszczędnościowy

Jeśli nie, możesz również poprosić o odpowiednie AGB w swojej LBS. Ale najlepiej najpierw zapytać, czy za to również pobierają opłaty.

Napisany przez blondie

Cytuję mój post #3:

Chciałem przekazać, że podstawa do zmiany AGB została już zawarta w oryginalnym AGB. Przynajmniej w moim przypadku.

Jeśli nie, możesz poprosić o odpowiednie AGB w swojej LBS, jeśli jesteś zainteresowany. Ale najlepiej zapytaj najpierw, czy za to pobierają opłaty

Chociaż chciałbym przypuszczać, że obowiązują nowe aktualne AGB. Z dużym prawdopodobieństwem zmiany nie były kiedykolwiek sprzeciwiane przez osobę, która zawarła umowę...

Napisany przez NoPlan

Gdzie chciałbym przypuszczać, że obowiązują teraz nowe aktualne Warunki Ogólne Umowy (ABB). Z dużym prawdopodobieństwem zmiany nie zostały zakwestionowane przez osobę, która zawarła umowę...

Ostrożnie! Każdy taryfikator ma inne Warunki Ogólne Umowy. Jaki masz taryfikator, możesz sprawdzić na wyciągu bankowym. Inaczej mówiąc: Jeśli te ABB, do których linkujesz, dotyczyłyby twojej umowy, otrzymałbyś tylko 0,05% oprocentowania podstawowego i płaciłbyś już 9 euro rocznej opłaty za umowę.

Napisany przez Tom1987
Czy jest już odpowiedź na odwołanie?

Napisany przez fiskare
Zostało potwierdzone, że moje odwołanie zostało otrzymane pocztą. Odwołanie zostało odnotowane, nadal nie płacę opłat za konto. Więcej nie było napisane w liście

Napisany przez Waidla
Cześć, dostałem także wczoraj wyciąg z mojego konta oszczędnościowego za rok 2016. Jestem klientem LBS Bayern. Mój plan to LBS-V35. Zostanie zmieniona opłata za konto na kwotę 9,60 € od 01.01.2017 r. Mam zamiar napisać i wysłać odwołanie, a w przypadku odrzucenia żądania zwrotu opłaty, zgłoszę sprawę do odpowiedniego rzecznika VÖB.

Napisany przez Alex0204
Sprzeciw, zresztą bez e, powinien być wystarczający.
Wcześniej również zgłosiłem sprzeciw poprzez załączenie pliku PDF do wiadomości e-mail oraz wysłanie listem poleconym. Na moją wiadomość e-mail odpowiedziano bezpośrednio, a opłaty za prowadzenie konta nie zostały pobrane.

Napisany przez NoPlan
W międzyczasie ukazał się interesujący artykuł Fundacji Warentest na temat: https://www.test.de/Debeka-Neue-Gebu...ich-5132973-0/
Moje pierwotne pytania zostały rozwiązane, ale oczywiście można kontynuować dyskusję.

Napisany przez matotin
Od lat dziewięćdziesiątych mam umowę z LBS Ost Potsdam. Płacę opłaty za konto od początku, wtedy 12,- DM, do zeszłego roku 9,20 euro. Od 01.01.17 żądają 24,- euro. Na ostatnim wyciągu bankowym ostrzeżono mnie o zmianach z możliwością sprzeciwu. Zostałem pouczony o różnych paragrafach. Gdy przeczytałem §§ 32, byłam dosyć zszokowany. Powtórzam odpowiednie przepisy: Zmiana wymaga zgody oszczędzającego. Zgoda ta jest udzielona, jeśli w ciągu miesiąca nie zostanie złożony pisemny sprzeciw. A teraz uwaga! Kasa oszczędności mieszkaniowych ma obowiązek szczególnie poinformować oszczędzającego o znaczeniu jego zachowania na początku okresu. W przypadku sprzeciwu ze strony oszczędzającego, kasa oszczędności mieszkaniowych może rozwiązać umowę oszczędnościową! Czy to nie jest niemoralne!?

Napisany przez BenniG
Ale jakie byłyby skutki wypowiedzenia umowy ze strony kasy oszczędnościowej? Czy otrzyma się swoje oszczędności wraz z normalnymi odsetkami zwrotnie? Czy otrzyma się ewentualne odsetki premiowe? Czy otrzyma się zwrot opłaty za założenie?

Napisany przez matotin
Mam nadzieję, że w końcu wypłacą te środki. Moim problemem jest fakt, że jako klient jestem całkowicie uzależniony od § 32 kasy oszczędnościowo-kredytowej. Oznacza to, że mogą zmieniać wszystkie warunki umowy na swoją korzyść. Jeśli się nie zgodzę, po prostu mnie wypowiedzą. Jak można dopuścić tak jednostronne umowy na niekorzyść klienta pod nadzorem finansowym? Rozumiem, że chcą, abym złożył sprzeciw, a następnie mnie wypowiedzieli. W ten sposób, myślą, pozbywają się starych klientów z wysokooprocentowanymi umowami. Z wstydem muszę przyznać, że przy podpisywaniu umowy nie przeczytałem wszystkich drobnych szczegółów. Wtedy nie dostalibyście moich pieniędzy. Zauważyłem również, że żaden z uczestników forum nie zgłosił takich jednostronnych warunków umowy. Jeszcze raz, mowa o LBS Ost Berlin-Brandenburg!!

Napisany przez obelix

To oznacza, że mogą zmieniać wszystkie warunki umowy na swoją korzyść.

W wielu obecnych taryfach większość kas oszczędnościowych zachowała sobie otwartą furtkę. Zazwyczaj chodzi o stawki procentowe. Spowodowane doświadczeniami z obecnej fazy niskich stóp procentowych trwającej od kilku lat. Warunki starych taryf są również dokładnie analizowane pod kątem ukrytych pułapek. Bez wsparcia matek i ucieczki na inne obszary biznesu, zwłaszcza finansowanie, niektóre - także duże - kasy oszczędnościowe musiałyby już zamknąć swoje drzwi.
Z perspektywy klienta/j dla klienta jest to bardzo irytujące i trudne do zrozumienia.

Cytat od matotin
Jeśli się z tym nie zgadzam, po prostu mnie zwolnij. Jak można wprowadzać tak jednostronne umowy na niekorzyść klienta pod nadzorem finansowym? Jest dla mnie jasne, że chcą, abym złożył sprzeciw, aby mnie potem zwolnić. W ten sposób, jak wierzą, pozbywają się starych klientów z dobrze oprocentowanych umów.

Szczerze mówiąc, to mnie zaskakuje. Jak wspomniałem powyżej, w przypadku obecnych (zatwierdzonych) taryf jest to prawie standardowe, ale co w przypadku starych taryf???
Pamiętam, że włodarze kasy oszczędnościowej (obecni) potrząsali głowami dokładnie nad tym, że nie ma ukrytych pułapek w starych taryfach. Ale kto [wcześniej] przypuszczał, że faza niskich stóp procentowych potrwa tak długo?

Cytat od matotin
Zauważyłem również, że żaden uczestnik forum nie zgłaszał takich jednostronnych warunków umowy.

Możliwe wyjaśnienie podałem powyżej. Kolejne komentarze na temat tego, czy w innych kasach oszczędnościowych również znajdują się takie (stare) warunki, byłyby interesujące i ważne.
Ogólnie mam nadzieję - i oczekuję - że rzecznik finansowy i/lub nadzór finansowy zajmą się tą problematyką. Również konieczne jest zaangażowanie organizacji ochrony konsumentów.
Czy absolutnie pewne jest, że cytowany §32 faktycznie znajduje się w aktualnych Warunkach Ogólnych dla TEGO taryfy w LBS Ost i nie w późniejszym?

Napisany przez 2tneub
dopasowane do tematu:
https://www.t-online.de/wirtschaft/baufinanzierung/id_80287808/wegen-niedrigzinsen-bausparkassen-veraergern-mit-neuer-servicepauschale-ihre-kunden.html

Tam jest również link do listu sprzeciwu ze strony stowarzyszenia konsumenckiego.
W nim znajduje się zdanie:

Wyraźnie zaznaczam, że na podstawie mojego sprzeciwu nie przysługuje Państwu prawo do rozwiązania umowy.

Napisany przez NoPlan
@matotin: Jestem również zszokowany. Zwłaszcza, jeśli ta klauzula o wypowiedzeniu faktycznie tam jest, mogliby zażądać od Ciebie w przyszłym roku 50 lub 100 euro, a Ty nie mógłbyś nic zrobić. Nie wydaje się być żadnego limitu na dopuszczalne opłaty za konto. Mogę sobie wyobrazić, że pewnego dnia sąd może orzec, że tak nie można postępować, ale musiałby najpierw ktoś złożyć skargę.
Jak zalecał obelix, również zalecam sprawdzenie, czy ten paragraf faktycznie znajduje się w obowiązujących dla Ciebie warunkach konta.
Jeśli tak, nie zaleciłbym Ci sprzeciwiania się.
Możesz złożyć skargę do BaFin. Nie wiem, czy to coś da, ale może warto spróbować. Mają również infolinię dla konsumentów, zobacz https://www.bafin.de/DE/Verbraucher/...efon_node.html
W innym przypadku dobrą opcją może być skontaktowanie się z biurem konsumenta. Wierzę, że w tym przypadku ombudsman nie przyniesie korzyści, ale również nie zaszkodzi.
I nawet jeśli nie przyniesie to natychmiastowych rezultatów: Im więcej osób się skarży, tym prawdopodobniej ktoś kiedyś złoży skargę. W przypadku korzystnego wyroku dla konsumentów opłaty mogłyby być również żądane zwrotnie.

Napisany przez matotin
§ 32 z kilkoma akapitami znajduje się w mojej umowie z początku lat dziewięćdziesiątych zawierającej wyżej wymienione elementy. Nie mam informacji na temat obecnych postanowień ogólnych umów sprzedaży. Jak już wspomniałem, odnoszę się tylko do swojej umowy (lata dziewięćdziesiąte).

Napisany przez Kwyjibo
Jestem również dotknięty (LBS Bayern), zarówno w przypadku dwóch umów z 2001 i 2009 roku.
Natychmiast złożyłem sprzeciw drogą mailową, gdy zauważyłem odpowiednią klauzulę na odwrocie moich wyciągów bankowych. W zasadzie sprzeciw sprowadzał się tylko do 5 linijek.
LBS zaakceptowała sprzeciw bez zbędnych kłopotów i wczoraj pisemnie potwierdziła kontynuację umowy na obowiązujących warunkach.
Próba wypowiedzenia umowy przez LBS nie została podjęta. Wyraźnie zdają sobie sprawę, że w ten sposób naraziliby się na ryzyko procesu sądowego.

Napisany przez matotin
Zakładam, że groźba wypowiedzenia umowy (LBS Bayern) nie jest ujęta na piśmie tak jak w moim przypadku.?

Napisany przez Kwyjibo
Nein, w moim przypadku podane są tylko standardowe powody wypowiedzenia umowy (brak oszczędności pomimo trzykrotnego upomnienia itp.).

Twój przypadek jest naprawdę szokujący. Zwróciłbym się do adwokata (jeśli masz ubezpieczenie prawne) i/lub organizacji konsumenckiej. LBS w Twoim przypadku faktycznie zabezpiecza się na wypadek, gdyby mogła jednostronnie zmienić umowę.

Kiedyś był pozew organizacji konsumenckiej z Hamburga przeciwko firmie Debitel, w którym podobna klauzula została odrzucona: Sąd Okręgowy w Itzehoe przeciwko Talkline/debitel (Az.: 10 O 91/08). Być może zły list od adwokata z wyrokiem jako amunicją sprawi, że się złamią. Sądzę, że nie zechcą oni zaczynać sporu sądowego o kilka groszy.

Napisany przez matotin
Dziękuję za informację!

Napisany przez NoPlan
Krótki feedback odemnie: po otrzymaniu wyciągu papierowego z konta, również złożyłem sprzeciw. Dziś dostałem potwierdzenie od LBS, że sprzeciw został odnotowany i że w przyszłości nie będą naliczane opłaty za konto. Happy End!
(U mnie również nie było zagrożenia wypowiedzeniem w pouczeniu o sprzeciwie, ani w regulaminie ABB.)

Napisany przez matotin
To dokładnie jest moim problemem !!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata