Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wykorzystaj oszczędności mądrze.

Napisany przez Janx0
........................

Napisany przez 2utopus
Na własne wykształcenie. Na własną nieruchomość. Na potomków.

Napisany przez Bambusa

Na własne wykształcenie.
Na nieruchomość użytkowaną przez siebie.
Na potomstwo.

A jeśli krok z własną nieruchomością nie wypali, bo na przykład okaże się, że rata kredytowa jest zbyt wysoka, spróbuj z mniejszymi nieruchomościami, które możesz wynająć. W idealnym przypadku własność bez dodatkowych kosztów.

Napisany przez Leberwurstliebe
W grach hazardowych lub innych formach ryzykownych działań nie wydałbym swoich ciężko zarobionych pieniędzy. Lepiej zainwestować w nieruchomości, dalej oszczędzać na przyszłość i dla potomków, albo na przykład zafundować sobie wspaniałą podróż z partnerem lub partnerką. To ostatnie najbardziej mi odpowiada. Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Janx0,

Czego tak naprawdę chcesz? Twoim tematem jest sensowne wykorzystanie oszczędności? Ale ja mam pytanie zwrotnie: Co jest sensowne?

Twardym rdzeniem prawdy jest to, że wielu ludzi nie rozmawia właściwie na ten temat! Nikt nie przyznaje się do tego, że pragnie być bogaty lub naprawdę bogaty! Zawsze tylko gadają w kółko, że nie chcą tego ani tamtego! Hej, w ten sposób nic z tego nie będzie!
Pierwsze pytanie brzmi: Ile mam, ile powinno to być i w jakim przedziale czasowym! Na tej podstawie można już stworzyć wykres sektorowy, z osiami x (wysokość) i z (szerokość). Jeśli założymy, że jako wyznacznik przyjmujemy 30 lat, 1,0 mln € jako końcowe wartości i mam początkowe majątek y. To prowadzi do przekątnej wskazującej stopień oprocentowania!
W taki sposób można określić średnie wymagane oprocentowanie jako założenie lub cel referencyjny: Wszystkie produkty, które trwale znajdują się poniżej tej linii celowej, eliminowane są jako forma inwestycji!
Mając obliczoną stopę podatku obciążającego odsetki, o ile lepszy musi być procentowo zwrot z produktów. Albo produkty, gdzie nie ma zwolnienia z podatku odsetkowego ani podatku spekulacyjnego, takie jak zyski ze sprzedaży, od 366. dnia po zakupie metali szlachetnych! Jak widzisz, bez pogłębionej wiedzy fachowej na temat rozwoju gospodarczego, to nie ma szans!
Możesz stworzyć majątek rzędu 200-500 tys. € bez dużej wiedzy, ale zazwyczaj związany z nieruchomością! Większość ludzi ledwo jest w stanie zrozumieć i utrzymać gotówkę na ponad 50 000 €! Bo gdy suma ta zostanie przekroczona, zaczyna się budowa własnego domu, który często kończy się saldem zadłużenia w wysokości 250 000 €. Muszą więc pracować na siebie przez 30 lat!
Ale obliczając utratę oprocentowania z salda 50 000 €, prognozując na okres spłaty całkowitego [url]kredytu[/url] przez 30 lat! (Zwrot z akcji z okresów ruchomych z indeksu DAX od 1949 r., 30-letni okres minimalnego oprocentowania 5%, średnio 9%, maksymalnie 14% rorocznie), bez podatku odsetkowego, z zasadą kapitalizacji.
Albo wzrost wartości domu oraz spłata długu i odsetek stanowią wzrost majątku!
Jednakże, czy lepsza jest jedna forma czy druga, będziemy mogli ocenić dopiero po 10 latach!

Faktem jest, że niezależnie od formy majątku, którą wybierzesz! Przy wyborze średniej opcji produktów, możesz osiągnąć tylko średni wynik, niższy wynik to po prostu pech, a wyższy to po prostu szczęście przegranego!

W przypadku pytań szczegółowych, proszę skonsultować się z ekspertem! Który nie chce od razu sprzedać!

bruno68

Napisany przez Dante
Chciałbym napisać Rzadko czytałem taki nonsens, ale dzięki tobie stało się to normą.

Napisany przez roborowski
Również utopus moim zdaniem trafił w sedno. Te 3 rzeczy byłyby dobrą strategią inwestycyjną. Warto inwestować w swoje własne wykształcenie. Na początku może się wydawać, że jedynie wydajesz pieniądze, ale one wracają potrójnie. Nazywa się to także inteligencją finansową. W szkole uczą nas tylko jak zarabiać pieniądze, ale niestety nie uczą, jak je zachować lub inwestować z zyskiem.

Inwestowanie w potomstwo jest ważne, i moim zdaniem rozsądne, ponieważ nasze własne dzieci stanowią także pewnego rodzaju zabezpieczenie starości. W innych krajach i kręgach kulturowych jest to znacznie bardziej rozpowszechnione niż u nas, ale ważne jest wspieranie naszego potomstwa i najlepiej nauczenie ich samodzielności w myśleniu.

Co do inwestowania w własną nieruchomość, mam mieszane uczucia. Jeśli już posiadasz nieruchomość, może mieć sens inwestowanie w nią. Jednak nabywanie nowej nieruchomości dla własnego użytku uważam za luksus, na który trzeba sobie pozwolić. Z kolei zakup nieruchomości na wynajem nie jest złym pomysłem, ale moment inwestycji niekoniecznie jest korzystny. Porównuję to często do rynku akcji. Wchodzisz na rynek, gdy akcje są najdroższe, i liczysz, że kurs pozostanie stabilny lub dalej będzie rosnął. Aktualnie nieruchomości są tak drogie, ponieważ stopy procentowe są niskie. To ważne, by o tym wiedzieć i to ważne jest przy tak dużych inwestycjach. Myślę więc, że inwestycja powinna ci odpowiadać i musisz na nią pozwolić sobie finansowo.

bruno68 już to wspomniał. Jesteśmy znani z tego, że planujemy wszystko - od posiadania dzieci, przez karierę zawodową po wakacje. Tego, czego nie planujemy, to naszych finansów, ponieważ z jednej strony nie nauczyliśmy się tego w szkole, a z drugiej strony nie lubimy rozmawiać o pieniądzach. Uważam też, że potrzebny jest plan finansowy. Powinien on być podobny do finansowania domu. Oprocentowanie, odsetki skumulowane, miesięczna rata oszczędzania i ustalona wartość wydatków po X miesiącach.

Moje zalecenia to:

- Inwestuj w siebie! Wykorzystaj część swojej inwestycji na swoje doskonalenie. Weź udział w seminarium, które cię interesuje lub które nauczą cię, jak zarabiać pieniądze lub inwestować. Dzięki temu zdobędziesz dobry wgląd w rynek i nie będziesz prosił o rady, jak zarządzać swoimi oszczędnościami. Pamiętaj: rady mogą być ciosami!

- Żyj swoim życiem! Odkładaj trochę pieniędzy i ciesz się pozostałym wolnym czasem. To wspomaga także twój rozwój osobisty, sprawia, że jesteś szczęśliwy i pomaga zachować zdrowie :-)

- Inwestuj w firmy! Inwestowałem część w akcje. Wybieram inne podejście: analizuję firmy, które będą odgrywać jeszcze ważniejszą rolę w przyszłości. Firmy, które osiągają zyski nawet w czasach kryzysowych lub których usługi będą nadal poszukiwane w przyszłości. Na rynku jest wiele firm, które są bardzo interesujące z punktu inwestycyjnego.

- Inwestuj w nowe rynki poza UE. Ponieważ w nadchodzącym dużym kryzysie finansowym twoje oszczędności z banku znikną, a przetrwa tylko bardzo niewielka liczba aktywów. Inwestowałem w bankomaty (www.bargeldautomat24.de), które generują znaczne zyski i będą to robić nawet wtedy, gdy system UE upadnie. To prawie jak dochód pasywny - niezależnie od tego, gdzie będziesz mieszkać w przyszłości. Jednak może to być nie dla każdego.

- Inwestuj w kryptowaluty! Na rynku są bardzo interesujące tokeny (np. IOTA), które są bardzo tanie i mają duży potencjał, ponieważ nie są przeznaczone do konsumpcji ani spekulacji, ale do korzystania jako środki płatnicze w przyszłych technologiach. Rynek finansowy będzie się w przyszłych latach silnie zmieniał.

Na rynku z pewnością jest wiele innych interesujących możliwości. Znajdź specjalistę w danej dziedzinie lub posłuchaj kilku opinii. Pamiętaj: Dobrą inwestycję nie trzeba sprzedawać!!!

Powodzenia! roborowski

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata