Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy są jakieś wady związane z wpisaną w księdze wieczystej hipoteką, mimo że kredyt został spłacony?

Napisany przez pstein
Jeśli weźmie się kredyt hipoteczny (np. w banku), wtedy pożyczkodawca zapisuje zastaw w księdze wieczystej. Po spłaceniu powiązanego kredytu, pożyczkobiorca może (ale nie musi) usunąć wpisany zastaw z księgi wieczystej. Czasami zaleca się pozostawienie tego zastawu, aby w przyszłości móc na nim zaciągnąć ewentualne kredyty. Czy są jakieś wady pozostawienia zastawu w księdze wieczystej (po spłaceniu kredytu)? Co się stanie, jeśli bank udzielający kredytu zbankrutuje? Czy wtedy roszczenie zastawu wchodzi w masy upadłościowe? Jak mogę udowodnić, że powiązany z zastawem kredyt został już spłacony? Formalne wystawienie zgody na wykreślenie ks. wieczystej zniszczyłoby możliwość ponownego korzystania ze zastawu.

Re: Czy są jakieś wady związane z wpisaną w księdze wieczystej hipoteką, mimo że kredyt został spłacony?

Napisany przez NaTwoim13
To również zależy od tego, jakie obciążenie hipoteką zostało zarejestrowane (z tytułu hipoteki z tytułem lub bez, księgowa hipoteka) lub nawet hipoteka, a nie obciążenie hipoteką. To, że kredyt nie jest już walutowany, potwierdza się za pomocą pisma końcowego lub ostatniej wyciągu rocznego, a to, że bank korzysta z wartości hipoteki bez waluty, jest mało prawdopodobne, ponieważ wierzytelność stanowi walutę, a nie hipotekę, a jeśli hipoteka miałaby być egzekwowana, ale nie byłoby waluty, to również nie mogłaby być egzekwowana.

Napisany przez reha
pstein pisze: Czasami zaleca się pozostawienie tego obciążenia hipotecznego, aby w przyszłości móc zaciągnąć na nim ewentualne kredyty.
Jeśli kogoś to nadal interesuje, oto moja opinia na ten temat.. Dla konsumenta ma sens, jeśli jest to bank, w którym planuje się zaciągnąć więcej kredytów. Jeśli chcesz później wziąć kredyt w innym banku, możesz poprosić stary bank o cesję, jednak nowy bank nie jest zobowiązany do tego. Szczególnie zwykły bank detaliczny będzie raczej upierać się przy świeżej hipotece. Głównym motywem jest raczej oszczędność kosztów sądowych. Idealnym rozwiązaniem jest: Poprosić bank o zgodę na wykreślenie i przechować ją w domu. Jeśli chcesz później obciążyć nieruchomość na nowo, cesjonować hipotekę lub sprzedać, zabierasz ten dokument na spotkanie z notariuszem. Cytat od pst... Czy są jakieś wady pozostawienia obciążenia hipotecznego w księdze wieczystej (po spłacie kredytu)? Nie, jeśli masz zgodę na wykreślenie w szu... Tak, niewielkie, a mianowicie w najgorszym przypadku kilka dni/tygodni opóźnienia w wypłacie przy ponownym obciążeniu, jeśli nie masz zgody na wykreślenie w szu... (D...). Cytat od pst... Co zrobić, jeśli bank udzielający kredytu zbankrutuje? Czy wtedy roszczenie z tytułu hipoteki wchodzi w masy upadłościowe? Nie, kredyty wchodzą w masy upadłościowe. Hipoteki nie stanowią aktywów bilansowych, a jedynie zabezpieczenie kredytu, które nie ma izolowanej wartości. W skrajnie mało prawdopodobnym przypadku recesyjnym zarządzający upadłością sprzeda kredyt, a ty po prostu spłacasz te same raty w zaciszu domowego zacisza. Nowy bank kupuje kredyt tylko z cesji hipoteki, co jest zachowane w księdze wieczystej. Cytat od pst... Jak udowodnić, że kredyt związany z hipoteką został już spłacony? Poprzez przedstawienie zgody na wykreślenie. Ogólnie rzecz biorąc, nie musisz jednak niczego udowadniać. Jeśli wierzyciel chce egzekwować, musi udowodnić istnienie roszczenia, a nie odwrotnie. Innymi słowy: Nigdy nie znajdziesz się w sytuacji, w której musisz przedstawiać zgodę na wykreślenie, aby uniknąć egzekwowania. Ogólna zasada mówi: Pomysł, że hipoteka dotyczy określonego kredytu, jest zazwyczaj nieprawidłowy dla konsumentów. Hipoteka jest zabezpieczeniem wszystkich roszczeń banku. Wyjątki dotyczą konsumentów tylko wtedy, gdy zabezpieczają swoją hipotekę kredytem od kogoś innego. Innymi słowy: Jeśli posiadasz 2 nier. w tym samym...

Napisany przez NaTwoim13
reha pisze: Jeśli chcesz wziąć kredyt w innej banku w przyszłości, możesz poprosić stary bank o cesję, jednak nowy bank nie jest do tego zobowiązany. Przepraszam, ale w takim razie nie wybieram tego banku! Typowa, zwykła bankowość detaliczna zwykle będzie bardziej upierać się przy nowym zabezpieczeniu hipotecznym. Nowe zabezpieczenie hipoteczne ??? Co to jest nowe, a co stare zabezpieczenie hipoteczne? Jak się różnią zabezpieczenia hipoteczne? Ogólnie: Pomysł, że zabezpieczenie hipoteczne należy do określonego kredytu, zazwyczaj nie jest poprawny dla konsumentów. ??? Zabezpieczenie hipoteczne odpowiada za wszystkie roszczenia. Nie. Dotyczy to tylko kredytów niemieszczących się w limicie i nie pomaga w przypadku zabezpieczenia hipotecznego, o które pyta użytkownik. Wszystkie kredyty konsumenckie są zabezpieczone dodatkową umową zabezpieczenia, czyli zabezpieczenie hipoteczne odpowiada za wszystkie obecne i przyszłe zobowiązania klienta. ??? Skąd masz takie informacje?? Teraz mogę spłacać moje zobowiązanie i jednocześnie wziąć kredyt ramowy, który bank udziela mi tylko ze względu na wolne zabezpieczenie hipoteczne. Wtedy musi to być jasno określone w umowie kredytowej lub w trakcie udzielenia kredytu. Wtedy mogę wyciągnąć wypis z mojego konta 1.1. o godz. 10:00 bez długów, a o 10:01 wykorzystać limit kredytu ramowego. Oczywiście o godz. 10:02 hipoteka zostanie obciążona w takim stopniu, że huknie, dlatego nikt nie będzie chciał wyciągać z tegoż wypisu wniosków o zabezpieczenie hipoteczne. Nie, bank nie może tak po prostu postępować! Oczywiście, masz rację, ale Valuta należy tutaj traktować jako łączne zobowiązanie. W związku z tym uściśliłem moje wcześniejsze stwierdzenie: Są pewne wady.. Jeśli planujesz nie brać już kredytów hipotecznych, ale przekroczyć istotnie limit debetowy na koncie i nigdy tego nie spłacić, lepiej wcześniej usuń zabezpieczenie hipoteczne. Nie tylko dlatego, że stracisz nieruchomość, ale też dlatego, że bank praktycznie nie będzie potrzebował tytułu wykonawczego do egzekwowania z twojego majątku do kwoty zabezpieczenia hipotecznego, np. zajęcie wynagrodzenia itp. Hasło zobowiązanie do prywatnej egzekucji Nie jest to korzyść, bo do majątku - jeśli istnieje - zawsze będą mieli dostęp, bez zabezpieczenia hipotecznego trwa to tylko trochę dłużej!
Niestety musiałem wiele poprawić.

Napisany przez reha
noelmaxim pisze: Przepraszam, ale wtedy nie wybieram tej banki!
Zawsze chętnie. Opisałem tylko sytuację prawno-prawną. Każdy musi znać swoją pozycję negocjacyjną. Nowy bank musi poczekać na decyzję starego banku, który musi wysłać pracownika obsługi do notariusza. Nowy bank musi przeprowadzić prawidłową ocenę starych zabezpieczeń hipotecznych, aby upewnić się, że są one odpowiednie dla nowego kredytu. To wymaga czasu i pieniędzy. W zwartych procesach kredytowych i niskich marżach banków bezpośrednich nie ma na to czasu. Ale Ty jesteś praktykiem. Jeśli twierdzisz, że Twoje banki to robią, wszystko w porządku.. Ja nie byłbym na to zdany, także z własnego doświadczenia. Cytat noelmaxim Nowa GS ??? Co to jest nowa, a co stara hipoteka? Jak się różnią zastawu hipotecznego? Nowa GS to potoczne określenie przeze mnie. W przypadku nowej GS bank może wybrać, co ma być zawarte w formularzu, w tym kwotę. W przypadku cesji GS nowy bank musi, jak już wspomniałem, sprawdzić stare umowy zabezpieczające oraz pracownik banku-matki z odpowiednimi uprawnieniami musi udać się do notariusza. Nie muszę Ci mówić, że to poważny wysiłek, który powinien być jak najbardziej unikany. Cytat noelmaxim Nie. Mam nadzieję, że znasz różnicę pomiędzy ściślejszą a luźniejszą umową zabezpieczającą? Jeśli nie, proszę o sprawdzenie w Google. Nie potrafię tak dokładnie ocenić rynku, ponieważ nie sprzedaję kredytów. Ale wybór między ściśłą a luźną umową zabezpieczającą jest - w przypadku kredytów konsumenckich - czysto kwestią negocjacji. Sądzę, że ściśłą umowę otrzymasz od banku jako konsument być może, gdy finansujesz tam 20. nieruchomość. Jako zwyczajny konsument masz prawdopodobnie zaakceptować luźniejszą umowę lub zrezygnować z kredytu. Luźna umowa jest korzystna tylko dla banku, 99 procent z nich na to godzi się. Wtedy zastaw hipoteczny odpowiada za WSZELKIE zobowiązania wobec tego banku, także te, które pojawią się w przyszłości. Bez względu na to, czy mi wierzysz, czy nie. Małe ćwiczenie: Szukaj w swoich dokumentach bankowych dokumentu zwanego Deklaracja celu zabezpieczenia lub Umowa zabezpieczenia, a w niej klauzuli wszystkie istniejące i przyszłe roszczenia wynikające z relacji bankowej. Przeczytaj to zdanie i pomyśl trochę, poszperaj trochę w internecie. Po raz pierwszy zauważysz, dlaczego w umowie zabezpieczenia nie wspomniano ani słowem o kredycie. Polecam przy tym kieliszek. Cytat noelmaxim Żadna korzyść, ponieważ o majątku - jeśli istnieje - zawsze można dochodzić, bez GS to tylko trwa nieco dłużej! Tak, powiedzmy, że to niewielka korzyść. Ktoś, kto próbował uzyskać tytuł egzekucyjny i widzi, jak dłużnik ukrywa aktywa w trakcie oczekiwania, zgodzi się ze mną.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To jest dość proste. W przypadku spłaconego kredytu dotychczasowa hipoteka nadal figuruje w księdze wieczystej. Jeśli właściciel nieruchomości na przykład po kilku latach chce szybko wziąć kredyt, może względnie szybko otrzymać nowy kredyt w swoim dotychczasowym banku. Ten proces nazywa się nowalutacją. Oczywiście właściciel nieruchomości może także wziąć kredyt w innym banku oferującym korzystniejsze oprocentowanie. Wówczas można rozważyć przeniesienie dotychczasowej hipoteki z starego banku na nowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata