Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Produkty finansowe o odwrotnej charakterystyce - jak to działa?

Napisany przez Jochenweisswas
Cześć.
Być może ktoś ma link prowadzący do strony, gdzie to jest dobrze wyjaśnione.
Dotąd nie znalazłem dobrej strony internetowej.
Moje amatorskie pytania:

A) Jaka jest dokładna zasada działania?
B) Kto oferuje tego rodzaju produkty? Banki?
C) Czy te produkty opierają się na akcjach?
D) Czy te produkty można zawsze kupować i sprzedawać?
E) Czy te produkty są notowane na giełdzie?
F) Według jakich kryteriów dokonywany jest zakup/sprzedaż?
G) Czy są terminy ważności, czy można je dowolnie definiować?
H) Czy te produkty są właściwie zakładami na spadające kursy dla nabywcy lub rosnące kursy dla emitenta?

Być może moje pytania nie są trafne.
Mimo to, dziękuję za opinie.

Jochen

Napisany przez Cici
Skąd masz ten termin? Nie mówi mi on wiele. W najgorszym wypadku podejrzewałbym, że chodzi tutaj o instrumenty finansowe, na których można zyskać na spadających kursach. W tym przypadku poszukiwanie krótkoterminowych certyfikatów, opcji sprzedaży (puts) lub putów powinno Cię dalej zaprowadzić.

Napisany przez Dante
Brzmi trochę jak swaps.

Już teraz dziękujemy za opinię.
Nie znam jeszcze tego fachowego terminu.
Inwersywne produkty to prawdopodobnie papiery (instrumenty finansowe?), które zapewniają malejące zyski przy rosnących cenach i rosnące zyski przy malejących cenach.
Invers oznacza przeciwieństwo.
Ponieważ w tej chwili nie wiem i liczę na uzasadnione odpowiedzi.

Jochen

Cześć wszystkim.
Po raz kolejny pytam, ponieważ nadal nie jest to jasne.
Być może ktoś zdobył nową wiedzę?
Konkretnie chodzi o strategię zarządzającego majątkiem, który chce zabezpieczyć majątek w przypadku gwałtownego spadku kursów (rynek niedźwiedzi).
Proszę o opinie.

Jochen

Napisany przez 2tneub
Coś takiego na przykład?
https://www.weltsparen.de/geldanlage/etf/short-etf/

tneub pisze:
Czy coś takiego na przykład?
https://www.weltsparen.de/geldanlage/etf/short-etf/

Dziękuję.
Według tytułu idzie to już w dobrym kierunku.
Przeczytam artykuł, mam nadzieję zrozumieć i w razie pytań zapytam tutaj.

Jochen

Napisany przez 2tneub
Nigdy osobiście z tego nie korzystałem i nie mogę udzielić informacji na ten temat. Widziałem to tylko kiedyś na innym forum.

Napisany przez bruno68
Jochenweisswas,

może tutaj przeczytasz!

https://wirtschaftslexikon.gabler.de.../inverse-37788

Według opisu, ""invers"" oznacza ostatecznie oszustwo!

Zobacz sobie teczkę, ""Invers"" oznacza tam, że istnieje funkcja odwrotna!

Co innego oznacza, że musisz zapłacić, jeśli produkt ponosi straty zgodnie z umową, a rzeczywiste straty w produkcie, które mogłyby prowadzić do wypłaty, oznaczają oczywiście, że produkt jest niewypłacalny i tym samym bezwartościowy!

Zapytaj o prospekt produktu odwrotnego!
Zapytaj o zezwolenie Bafin, jeśli go nie ma, to i tak nie jest zatwierdzony w Niemczech!
Zapytaj o adres emitenta w Niemczech!

Zapamiętaj jedno: trzy razy ""nie"" oznacza brak zezwolenia, nawet jeśli raz powiesz ""nie"", to brak zezwolenia! Dla Niemiec

Ach tak, zanim rozpocznie się sprzedaż, wszystko musi być gotowe! Nie później!

Masz jeszcze jakieś pytania?

bruno68

Napisany przez 2tneub
Czytasz te bzdury jeszcze raz zanim je opublikujesz? Jak pijany trzeba być, żeby codziennie pisać takie bzdury!

Napisany przez StGe1973
Jochenweisswas pisze:
Cześć.
Być może ktoś ma link do strony, na której jest to dobrze wyjaśnione.
Dotąd nie znalazłem dobrej strony internetowej.
Moje amatorskie pytania:

Masz na myśli opcyjne puty na poszczególne akcje lub indeksy.

A) Jaka jest dokładna zasada działania?
Zasada działania jest bardzo prosta. Gdy kurs spada, rośnie kurs putów. Do tego czas wartości (jak długo trwa put lub call) i wartość kursu odniesienia dla akcji lub indeksu odgrywają rolę.

B) Kto emituje takie produkty? Banki?
Tak.
C) Czy te produkty opierają się na akcjach?
Nie tylko, można też kupować puty na złoto, ropę lub cokolwiek innego, co jest notowane na giełdzie.

D) Czy można je zawsze kupować i sprzedawać?
Tak, mają swoją cenę, jak akcje, i można je kupować lub sprzedawać co minutę.

E) Czy te produkty są notowane na giełdzie?
Tak.

F) Na jakiej podstawie odbywa się kupno/sprzedaż?
Na podstawie twoich własnych kryteriów, kiedy chcesz kupować lub sprzedawać.

G) Czy trzeba uwzględniać okresy trwania, czy można je dowolnie definiować?
Tak, okres trwania ustala emitujący bank.

H) Czy te produkty są właściwie zakładami na spadające kursy jako kupujący lub rosnące kursy jako emitent?
Jeśli są one kupowane osobno, to tak. W połączeniu z innymi produktami służą zabezpieczeniu portfela. Oznacza to na przykład, że kupujesz za kwotę x fundusz DAX, który oczywiście zyskuje na rosnących kursach akcji. Aby zabezpieczyć się przed spadkami kursów (w których twój fundusz oczywiście traci na wartości), kupujesz put na DAX. Jednak w takiej sytuacji nie zyskujesz tak bardzo na wzrostach kursów, ponieważ w zamian twój put traci na wartości.

Być może moje pytania nie są skonkretyzowane.
Dziękuję jednak za informacje zwrotne.

Jochen

Mam nadzieję, że mogłem pomóc...

StGe1973 pisze:
Mam nadzieję, że pomogłem...

Dziękuję za opinię.
Częściowo pomogłeś.
Wiem, co to jest akcja. Jest to rzeczywista wartość. Udział w firmie.
Ale czy muszę najpierw zrozumieć Put?
Na pewno kupuje się inwersyjne ETF-y z wyprzedzeniem, zanim zacznie się niedźwiedzi rynek.
Jakie kryteria definiują, kiedy jest odpowiedni czas?
Czy teraz można już kupować inwersyjne ETF-y w czasach hossy?

Jochen

Napisany przez 2utopus
Przy produktach inwestycyjnych opartych na kontraktach różnic kursowych, tracisz pieniądze, gdy ceny rosną...

utopus pisze:
Przy produktach inwestycyjnych odwrotnych tracisz pieniądze, gdy kursy rosną ...

Dziękuję. To już wiedziałem.

Jochen

Napisany przez bruno68
Ja, ja tneub,

welche Tanzschule haben sie je mal besucht!

Mein Tip für Finanzanlagen beziehen sich grundsätzlich nur auf den weissen Markt!

also haben diese Produkte

a) ein Prospekt
b) eine Wertpapierkennnummer
c) eine ladungsfähige Adresse in Deutschland

Jochenweisswas kann weder das eine noch das Andere hier veröffentlichen.

Damit kann man davon ausgehen das dies wieder ein heißer Tipp ist!

Er fragte nach: Inverse Finanzprodukte wie funktioniert das?

Natürlich sind diese Produkte, ganz klar strukturiert und zwar zu Lasten des Kunden! Denn der Emitten baut dies ja zusammen um Geld zu verdienen und nicht Geld zu verschenken!

Der Emitte kann sein synthetisches Produkt so gestalten, das der Kunde bestensfalls keine Zuzahlung leisten muss!
Durch die Strukturierung der Papiere durch den Emitten kann sogar ein illiquider Markt erzeugt werden, wenn in diese Strukturpapier vereinbart wird, das nur ein Rückkauf des Emitten möglich ist, was eine Art OTC ist, letztendlich ein außerbörslicher Handel ist!

Mich erstaunt immer wieder, wie Menschen sich mit solchen Produkten beschäftigen, deren volle Wirkung die völlig finanzielle Vernichtung des Kunden bedeutet!

Flatex schreibt darüber folgendes: Was ist ein CFD?

Egal ob Long oder Short - mit CFDs können Sie auf beiden Seiten profitieren!

Risiken beim CFD-Handel
a) Verlustrisiken
Zu den besonderen Eigenschaften von CFDs zählt die unter Umständen recht hohe Hebelwirkung. Bei einem Kapitaleinsatz von 1.000 EUR und einer zum Beispiel 10-prozentigen Margin-Anforderung können Sie eine Position mit einem Handelsvolumen von 10.000 EUR eröffnen. Bei einem Kursanstieg von 5 Prozent steigt der Wert Ihrer Position auf insgesamt 10.500 EUR. Somit hätten Sie mit einem Einsatz von 1.000 EUR einen Gewinn in Höhe von 500 EUR erzielt. Umgekehrt kann der Markt aber auch gegen Sie laufen und Ihnen einen Verlust in gleicher Höhe bescheren. Die Hebelwirkung kann je nach Marktentwicklung bis max. zum Totalverlust Ihres eingesetzten Kapitals führen. Dieses Risiko besteht insbesondere bei Positionen, die über Nacht gehalten werden, da der Kurs des Basiswertes, den Sie…

Hallo, ja tneub,
welche Tanzschule haben Sie jemals besucht?
Meine Empfehlungen für Finanzanlagen beziehen sich grundsätzlich nur auf den regulären Markt!
Daher sollten diese Produkte:
a) ein Prospekt haben
b) eine Wertpapierkennnummer haben
c) eine ladungsfähige Adresse in Deutschland haben.
Jochenweisswas kann weder das eine noch das andere hier veröffentlichen.
Daher kann man davon ausgehen, dass es sich hierbei um einen heißen Tipp handelt!
Er hat gefragt: Wie funktionieren inverse Finanzprodukte?
Natürlich sind diese Produkte klar strukturiert, jedoch auf Kosten des Kunden! Denn der Emitter baut diese Produkte, um Geld zu verdienen und nicht zu verschenken!
Der Emittent kann sein synthetisches Produkt so gestalten, dass der Kunde im besten Fall keine zusätzliche Zahlung leisten muss! Durch die Strukturierung der Papiere durch den Emittenten kann sogar ein illiquider Markt erzeugt werden, wenn in diesen Strukturpapieren vereinbart wird, dass nur ein Rückkauf durch den Emittenten möglich ist, was eine Art OTC ist und letztendlich außerbörslicher Handel!
Mich erstaunt immer wieder, wie Menschen sich mit solchen Produkten beschäftigen, deren volle Wirkung die finanzielle Vernichtung des Kunden bedeutet!
Flatex schreibt darüber folgendes: Was ist ein CFD?
Egal ob Long oder Short - mit CFDs können Sie auf beiden Seiten profitieren!
Risiken beim CFD-Handel:
a) Verlustrisiken: Zu den besonderen Eigenschaften von CFDs zählt unter Umständen die recht hohe Hebelwirkung. Bei einem Kapitaleinsatz von 1.000 EUR und einer beispielsweise 10-prozentigen Margin-Anforderung können Sie eine Position mit einem Handelsvolumen von 10.000 EUR eröffnen. Bei einem Kursanstieg von 5 Prozent steigt der Wert Ihrer Position auf insgesamt 10.500 EUR. Somit hätte…

Ich hoffe, das hilft Ihnen weiter. Wenn Sie weitere Fragen haben, stehe ich Ihnen gerne zur Verfügung.

bruno68 pisze:
Moją radą dotyczącą inwestycji finansowych są tylko rynki wewnętrzne!

Dziękuję, także za obszerne wyjaśnienia.
Niestety, nie pomagają mi one, ponieważ wykraczają poza moją dotychczasową wiedzę.
Rozumiem jednak... do tej pory nie wiedziałem, że rynek wewnętrzny jest definiowany przez następujące kryteria.

czyli te produkty

a) mają prospekt
b) posiadają numer papieru wartościowego
c) posiadają adres do doręczeń w Niemczech

Jochenweisswas nie może opublikować ani jednego, ani drugiego.

Można więc założyć, że to znowu gorąca wskazówka!

To nie była gorąca wskazówka, ale została przedstawiona w oficjalnej prezentacji jako strategia dla rynku niedźwiedzia.
Czyli przekształcenie części inwestycji w fundusze ETF o odwrotnej zgodności.
Obecnie posiadam 70% akcji i 30% obligacji.

Jochen

Napisany przez StGe1973
Puty i Cally to opcje, czyli nie są rzeczywistymi wartościami takimi jak akcje (reprezentujące udziały w firmie).

Put oznacza, że zabezpieczasz sobie prawo do sprzedaży akcji, ropy, złota lub czegoś innego po ustalonej cenie. Dlatego kurs rośnie, gdy cena referencyjna spada (co oznacza, że nadal możesz sprzedać za 100 euro, mimo że kurs spadł do 80 euro. Zatem spekulujesz na spadki kursów za pomocą Puta.

Call działa dokładnie na odwrót, oznacza to, że zabezpieczasz sobie prawo do zakupu po ustalonej cenie. Jeśli teraz akcje, ropa, złoto albo cokolwiek innego rośnie, to wzrasta też cena Twojego opcji, bo możesz kupić za 100 euro, mimo że kurs wynosi na przykład 120 euro.

Dźwignia przy opcjach polega na tym, że prawo zazwyczaj nie odnosi się do 1 akcji, ale do wielu akcji.

Puty i Cally możesz kupować zawsze i o każdej porze...

Problem polega na właściwym czasie. Nikt nie wie kiedy to jest. Nikt nie wie na przykład, czy to krótka korekta czy początek niedźwiedziego rynku. Można to powiedzieć tylko z perspektywy czasu. Dlatego nikt nie jest w stanie podać Ci właściwego momentu, to po prostu spekulacja.

W zasadzie nie poleciłbym nikomu opcji, to są produkty przeznaczone dla prawdziwych profesjonalistów....

W przypadku akcji zawsze (oprócz przypadku upadłości firmy) masz pewność długoterminowej inwestycji. Ponieważ opcje mają zawsze określony termin, może to szybko skończyć się źle.

Ale każdy musi podjąć tę decyzję sam. Jako inwestor indywidualny, najlepiej jest użyć ich do maksymalnego zabezpieczenia portfela akcji....

Jako strategię na rynku niedźwiedzi obecne rozłożenie 70% akcji i 30% obligacji oznacza wagę 30% akcji, 20% odwrotnych ETF-ów, 40% instrumentów dłużnych (obligacje lub papiery wartościowe), 9% gotówki, 1% opcji sprzedaży. Akcje są dla mnie jasne, obligacje także, gotówka także. Reszta jest nadal niejasna. jochen

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
jakiej szkoły tańca kiedykolwiek uczęszczałeś!

Nigdy nie nauczyłem się tańczyć.
Wygląda na to, że w Waldorfschule zapomniałeś nauczyć się różnicowania.
Nawet nie chcesz zastanowić się, jakiego produktu TA sobie wyobraża, dla ciebie Product Inverses zawsze jest produktem stratnym i szary rynek kapitałowy.
To może być częściowo prawda, ale mogę również łatwo podać przykłady produktów, dla których nie ma to zastosowania.

Zastanawiam się, jak chcesz sensownie doradzać klientom, jeśli dla ciebie akcje i ETF-y są diabelnymi rzeczami, a ty wykluczasz jakiekolwiek ryzyko z oferty produktów.

Napisany przez StGe1973
Jochen,

nie jest mi zupełnie jasne, dokąd zmierzasz...

Obligacje: Aktualnie nie jest możliwe bez ryzyka. Bez względu na to, czy chodzi o obligacje skarbowe czy obligacje korporacyjne, musisz zwrócić się w kierunku obligacji korporacyjnych, aby uzyskać dodatni realny zysk, co oczywiście wiąże się z odpowiednim (nawet jeśli niewielkim) ryzykiem.

Ogólny problem polega na tym, że dzisiaj nikt nie wie, czy np. czeka nas krótkoterminowa korekta, rozpoczynający się rynek niedźwiedzia (trwale spadające ceny) czy też ceny akcji znowu osiągną nowe historyczne maksima.

Wygląda na to, że masz na myśli coś w rodzaju funduszu Dirk Müllera, który inwestuje w duże ilości akcji, ale również zabezpiecza się poprzez opcje PUT. Pomijając fakt, że nie mam zbyt dobrego zdania o Dirku Müllerze, zawsze pojawia się duży problem:

Oczywiście, można zabezpieczyć akcje przed spadkiem, tak jak to robi na przykład fundusz Dirk Müllera, który choć traci na wartości, to w porównaniu z innymi funduszami lub indeksami pozostaje stosunkowo stabilny pod względem wartości. Ale w przypadku wzrostów na rynkach tego rodzaju zabezpieczenia oczywiście prowadzą do wyraźnej niższej rentowności w porównaniu z porównywalnymi funduszami lub indeksami.

W ostatecznym rozrachunku:
Nie istnieje na giełdzie coś takiego, jak ""nie tracę (prawie) nic w złych czasach, ale zyskuję znacznie w dobrych czasach"". Zawsze będziesz musiał się zdecydować na jedną stronę (spadające lub rosnące ceny) i każde zabezpieczenie (jeśli twoje oczekiwania się nie spełnią) oznacza, że tracisz rentowność, gdy twoje oczekiwania się spełnią.

Już samo wybieranie akcji zależy od twoich oczekiwań: w okresie niedźwiedzia (gospodarka stoi w miejscu lub jest recesja), lepiej stawiać na wartości defensywne, takie jak farmacja, nieruchomości, towary konsumpcyjne itp. W okresie wzrostu lepiej się sprawdzają banki, wartości chipowe (dostawcy technologii) itp.

Nie ma 100% bezpiecznej strategii na giełdzie... dlatego zainwestuj tylko pieniądze, których w przyszłości nie będziesz potrzebować. Jeśli naprawdę chcesz zbudować bardzo skomplikowany portfel z opcjami, to oczywiście twoja decyzja. Ale najprawdopodobniej spotka cię to samo co (prawie) wszystkich menedżerów funduszy: długoterminowo indeks będzie cię wyprzedzał... dlatego powinieneś rozważyć regularne wpłacanie niewielkich kwot w ETF. Wtedy nie będziesz zależny od bieżących trendów rynkowych, takich jak hossy czy niedźwiedzie...

StGe1973 pisze:
Jochen,

mir ist nicht so ganz klar wohin du willst....

Chciałbym zrozumieć strategię zarządcy majątku dotyczącą ETF-ów o odwrotnej zależności. Jeszcze nie wszystko jest dla mnie jasne, ale stopniowo zaczyna robić się jaśniej dzięki odpowiedziom tutaj.
Poza tym nie interesują mnie wysokie stopy zwrotu.
Moja inwestycja rozpoczęta u zarządcy majątku pod koniec 2018 roku wzrosła o 32%. Ten wzrost mi wystarcza. Chodzi mi o to, aby w przyszłości nie wszystko uleciało podczas rynku niedźwiedzia.

Jochen

Napisany przez 2utopus
Jako dodatkowa wskazówka:

Jeśli mam akcje lub zwykłe fundusze ETF / fundusze, kurs może spaść tylko o 100%, ale może wzrosnąć znacznie bardziej.

W przypadku produktów odwrotnych jest na odwrót - tutaj mogę stracić więcej niż 100% - a w przypadku kompletnego załamania kursu (i tym samym 100% zysku dla inwestora) na giełdzie można zadać pytanie, jaki jest poziom ryzyka emitenta - i co pozostaje z gospodarki/waluty w ogóle.

Napisany przez bruno68
Cześć Jochen,

aby zrozumieć, chciałbym to wyjaśnić:

Na giełdzie istnieją tylko 3 podstawowe rodzaje:

a) Rosnące ceny (Byki)
b) Spadające ceny (Niedźwiedzie)
c) Ceny boczne (Chomiki)

Nic więcej! Wszystko inne opiera się na tym!

Chciałbym krótko wyjaśnić, co oznacza c, ponieważ jest to najmniej znany rodzaj transakcji na giełdzie! Ale jednocześnie jest najłatwiejszy do wyjaśnienia!

1) Jest to strukturyzowany produkt! Jego czas trwania był ograniczony do 400 dni. Opcja kosztowała 5 €. Maksymalny zysk wynosił 20,00 €, zysk dzienny wynosił 0,05 €, bazowy kurs wynosił 1,10 $ za 1 €! Zakres wynosił 0,05 €.

Produkt ten nazywał się Opcja Turbo Kwadratowa i był bardzo zyskowny, ponieważ inwestując w dolara codziennie określano wartości w bilionach, nawet odchylenie o 100 mld prawie nie zmieniało proporcji.

Aby to rozwiązać: Kupujący otrzymywał codziennie zapis 0,05 €, jeśli kurs wymiany zmieniał się między 1,125 $ a 1,075 $, po 100 dniach koszty w wysokości 5 € zostały zwrócone! Zysk wyniósł 0 %, od 101. dnia zarabiano codziennie dodatkowe 0,05 €.

Jeśli kurs wychodził poza zakres, nie było żadnego zysku, aż kurs wracał do zakresu! Jeśli po 400 dniach opcja wygasła, wypłacano resztę zysku!
Opcję można było sprzedać w dowolnym momencie, po cenie rynkowej, lub po 366 dniach zwolniona z podatku z premią!

Maksymalna strata wynosiła 4,95 € na opcję, a zysk 15 € na opcję!

Przy wkładzie 1.000 € oznaczało to maksymalną stratę 990 € lub zysk 3.000 €

Teraz dodam tylko jeden element: Marżę, czyli dźwignię! Marża 10 % oznacza 10 % kapitału własnego i 90 % pożyczki!

Przy wkładzie 1.000 € oznaczało to maksymalną stratę 9.900 € lub zysk 30.000 €! Jednak obie strony musiałyby dodatkowo zapłacić odsetki od pożyczki w wysokości 3,5 % r./r.! W tym przypadku (3,5 %/365 dni) * 400 dni, czyli efektywnie 3,836 %

Czyli strata wynosiłaby 9.900 + 3,836 % lub zysk maksymalny 30.000 € pomniejszony o 3,836 %! Wkład w wysokości 1.000 € również przepadał!

Dla zrozumienia: Punkt zwrotny zysku przesuwał się o 101 dzień na 120 dzień przez wzięcie pożyczki, a maksymalny zysk zmniejszał się z 299 dni do 280 dni!

I to wszystko przy jednym prostym produkcie strukturyzowanym!

Czy więc uważasz, że dla klienta lepiej jest, jeśli prospekty mają objętość 100 do 300 stron?

bruno68

@bruno68
dziękuję za obszerną wyjaśnienie.
Absolutnie nie rozumiem, co ma to wspólnego z moim początkowym pytaniem.
Jochen

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Jeszcze jedna wskazówka:

Jeśli mam akcje lub zwykłe ETF-y/fundusze, kurs może spaść tylko o 100%, ale wzrosnąć znacznie bardziej.

W przypadku produktów odwrotnych jest odwrotnie - tutaj mogę stracić więcej niż 100% - a w przypadku całkowitego spadku kursu (i tym samym 100% zysku dla inwestora) na giełdzie pojawia się pytanie, jakie jest ryzyko emitenta - i co pozostanie z gospodarki/waluty w ogóle.

Pytanie brzmi, jak często giełda do tej pory wzrosła o 100%? Prawdopodobnie tyle samo razy, ile spadła do zera.

Produkty odwrotne nie mogą być jedynymi produktami, w które trwale inwestuje się pieniądze. W końcu giełda generalnie rośnie.
Dlatego mogą stanowić jedynie produkty zabezpieczające, np. do akcji lub produkty krótkoterminowe w przypadku spadających kursów.
Oczywiście w trudniejszych czasach można także sprzedać zawartość portfela. To jednak może generować dodatkowe opłaty lub podatki.

Napisany przez 2utopus
Na przykład indeks Nasdaq100 w ciągu ostatnich 10 lat wzrósł z około 2000 punktów do około 12000 punktów - o około 600% więcej (dividendy nie uwzględnione).

Zazwyczaj giełdy rosną tendencyjnie - częściowo z powodu inflacji - oraz wzrostu gospodarczego.

Problemem jest oczywiście szklana kula - nazywana również markettimingiem - można łatwo zobaczyć, kiedy trzeba było kupić/sprzedać daną akcję / ETF itp., ale z góry jest trudno to ocenić - nawet wielu uważało spadek w zeszłym roku w 03/2020 za początek trendu spadkowego - ale w retrospekcji tego nie nastąpiło.

A produkty odwrotne kosztują oczywiście pieniądze nawet w przypadku bocznego ruchu - co widać dobrze w powyższym linku od Weltsparen. Tam również jest napisane, że te produkty są bardziej odpowiednie dla inwestorów spekulacyjnych i nie są przeznaczone do długoterminowego trzymania.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Na przykład indeks Nasdaq100 wzrósł z około 2000 punktów do około 12000 punktów w ciągu ostatnich 10 lat - to oznacza około 600% wzrostu (nie uwzględniając dywidend).

OK... w moim pytaniu oczywiście zapomniałem o krótkoterminowej perspektywie.
Dla poszczególnych akcji wzrost o ponad 100% może występować również krótkoterminowo (patrz Gamestop i jego krótkosprzedawcy).
Byłoby interesujące, czy coś takiego mogłoby wystąpić, czy już wystąpiło krótkoterminowo (dni/tygodnie) w przypadku (nieuwzorcowanych) odwróconych ETF-ów.

Cytat od utopusa

Oczywiście, odwrócone produkty również generują koszty przy ruchu bocznym - jak można dobrze zobaczyć w powyższym linku od Weltsparen.
Tam jest również wspomniane, że te produkty są bardziej odpowiednie dla spekulacyjnych inwestorów i nie nadają się na dłuższy okres czasu.

Efekt ścieżkowy jest taki sam jak w przypadku zniekształconych ETF-ów.

Zazwyczaj giełdy rosną tendencyjnie - częściowo przez inflację - oraz poprzez wzrost gospodarczy.
Problem polega oczywiście na kryształowej kuli - nazywanej również markettiming - można łatwo zobaczyć, kiedy należało kupić/sprzedać którąkolwiek akcję/ETF itp. - ale trudno jest to przewidzieć z wyprzedzeniem - nawet zeszłoroczny załamanie 03/2020 było przez wielu postrzegane jako początek niedźwiedziego rynku - jednak patrząc z perspektywy czasu, nie stało się to.

Dodatkowo było już wcześniej przeszarżowane, do tego jeszcze skutki koronawirusa. W rzeczywistości trudno jest zrozumieć euforię na giełdach.
Uzasadnieniem zawsze jest to, że jest dużo drukowanej gotówki, która jednak prawie wcale nie przekłada się na inflację.

Napisany przez bruno68
Od wczoraj zaczęło się stawać niebezpieczne, pierwszy bank w tym roku zostanie zamknięty!

Finansowy nadzór zamyka bank Greensill w Bremie i składa zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa
Brema grozi nadmiernym zadłużeniem bankowi Greensill AG. Dlatego nadzór finansowy Bafin zamyka bank i jednocześnie składa zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez instytut. Dla oszczędzających prawdopodobnie teraz obowiązuje ustawowe zabezpieczenie depozytów. Gwarantuje ono ochronę depozytów oszczędnościowych do kwoty 100 000 euro.

Frankfurt/Bremen. Nadzór finansowy Bafin zamyka bank Greensill AG z Bremy z powodu groźby nadmiernego zadłużenia. Podległa brytyjsko-australijskiemu konglomeratowi finansowemu Greensill, bank zostaje natychmiast zamknięty dla obsługi klienta, poinformował nadzór finansowy w środę. Nałożono zakaz zbycia aktywów i płatności. Moratorium ma na celu zabezpieczenie aktywów. Jednocześnie nadzór złożył zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez instytut, jak powiedział rzecznik Prokuratury w Bremie na zapytanie. Ani on, ani Bafin nie podali szczegółów. Podczas specjalnej kontroli nadzór stwierdził, że bremeński instytut nie był w stanie dostarczyć dowodów na istnienie zbilansowanych roszczeń, które zakupił od grupy GFG Alliance.

Nadzór nałożył wówczas specjalnego przedstawiciela w banku.
Brak zagrożenia dla stabilności finansowej
Bank Greensill AG nie ma, według Bafin, istotnego znaczenia systemowego. Jego trudna sytuacja nie stanowi zatem zagrożenia dla stabilności finansowej. Bilans instytutu wynosił pod koniec 2020 roku około 4,5 miliarda euro. Bremeński instytut wywodzi się z Banku Nordfinanz.
Oprócz finansowania dla firm oferuje również lokaty terminowe i oszczędnościowe, przyciągając klientów nienormalnie wysokimi oprocentowaniem. Inwestycje były oferowane przez sam bank i portale finansowe w Internecie, takie jak na przykład Weltsparen.
Według informacji od Weltsparen, chodziło o kwotę kilkuset milionów euro.
Ustawowe zabezpieczenie depozytów: Oszczędności do 100 000 euro na klienta są chronione
Jeżeli Bafin oficjalnie stwierdzi, że bank Greensill AG nie jest w stanie zwrócić depozytów, oszczędności do 100 000 euro na klienta są chronione w ramach ustawowego zabezpieczenia depozytów. Ponadto banki z Bremy należą do Niemieckiego Zrzeszenia Banków (BdB) w zakresie zabezpieczeń depozytów, w przeciętnym przypadku każdy klient ma chronionych co najmniej 750 000 euro na instytut. W przypadku wielu banków granica zabezpieczenia jest znacznie wyższa, w przypadku...

Proszę pytać o uzupełnienie tłumaczenia.

@bruno68

Aby to było zrozumiałe, te 10 miliardów dolarów z funduszy mogą być sfałszowane! Teraz pojawia się pytanie: Ile produktów Working Capital Solutions znajduje się w Twoich ETF-ach?

Jeśli pytanie było skierowane do mnie na dole?
Mam 30% obligacji, ale żadnych ETF-ów.

Jochen

Napisany przez 2tneub
[cytat=bruno68]
Aby zrozumieć, że 10 miliardów dolarów z funduszy mogą być nieprawidłowe!
[/cytat]
Nie mam pojęcia, skąd to wyczytujesz. To by oznaczało, że w funduszu nie ma żadnych wartościowych aktywów. Na szybko znalazłem to tutaj:

Pieniądze z likwidacji będą wypłacane inwestorom w kilku transzach. Pierwsze wypłaty w wysokości około 80 procent dostępnych środków płynnych rozpoczęły się w poniedziałek dla trzech funduszy z siedzibą w Luksemburgu, a później w tym tygodniu dla funduszu z siedzibą w Liechtensteinie. Według wcześniejszych informacji łączne środki płynne wynosiły około 3,7 miliarda dolarów.

Nie ma absolutnej pewności, ani przy lokatach bankowych, ani w kasach oszczędnościowych, ani w ubezpieczeniach, nawet aktywa rzeczowe, takie jak złoto czy nieruchomości, nie oferują absolutnego bezpieczeństwa.

Napisany przez 2utopus
Dokładnie - zawsze może nam spaść niebo na głowę - samoloty mogą się rozbijać, chociaż są najbezpieczniejszym środkiem transportu na osobokilometr.
Nieruchomości również mogą być skonfiskowane - tylko w przypadku whisky minimalna zawartość wynosi 40%.

A co z depozytami powyżej 100 000 € - czy ma się tutaj prawo do przeniesienia papierów wartościowych do innych instytucji -
czy może się zdarzyć, że nastąpi rodzaj przymusowej sprzedaży, a następnie wypłata gwarancji depozytowej do 100 000 €, a reszta nie zostanie zwrócona?

Napisany przez bruno68
Cześć Jochenweisswas,

oczywiście nikt nie rozumie, co to są produkty strukturyzowane!

Czy kiedykolwiek słyszałeś o funduszach funduszy? Jeśli nie, należysz do większości społeczeństwa!

To już są pierwsze strukturyzowane produkty! Oczywiście istnieją również ETF-y, obligacje lub inne obszary! przy użyciu najprostszego produktu chcę to wyjaśnić!

Ponieważ fundusze funduszy, oznacza to po prostu, że to, co jest kupowane, to fundusz dachowy (1. warstwa), nic poza tym!

Jak można wypełnić to wartościowo? Jakie warunki lub cele musi spełniać fundusz dachowy?

Najłatwiej jako fundusz dachowy indeksu Niemiec! (1. warstwa) Co ma być odwzorowane? Najlepiej według punktów indeksów!

Więc przychodzi Dax z 14 000 pkt., M Dax z 32 000 pkt. i S Dax z 14 000 pkt., razem 60 000 pkt. (2. warstwa). Jak powinienem ocenić punkty - 1:1 czy 1 000:1 w €?

Oznaczałoby to przy przeliczeniu 1 000:1 cenę 60 € za udział w funduszu dachowym! Kto kupiłby udział w cenie 60 000 € za udział?

Oczywiście mogę również wprowadzić fundusz dachowy jako odwrócony fundusz indeksu Niemiec, co oznacza tylko to, że Dax i S Dax są ważone razem, zamiast M Dax, który ma zaniżoną wartość 28 000 pkt.!

Jak zmieniłby się cena emisyjna odwróconego funduszu indeksu Niemiec? W ogóle - nadal kosztowałby 60 €! Ponieważ to jest tylko 1. warstwa.

Ale teraz pojawia się zupełnie inne pytanie: Ponieważ fundusz dachowy Niemiec indeksuje indeks (1. warstwa) tylko poziomo lub również pionowo poszczególne Daxy (2. warstwa) z nimi, czy przeciwstawia ich wadze Daxowi, M-daxowi lub SDaxowi?
Czy wagi mogą się zmieniać tylko w obrębie Daxa, M- lub SDax (3. warstwa), czyli wagi akcji mogą zmieniać się?

Jak chcesz kontrolować, czy twój udział jest zawsze sprawiedliwie i poprawnie wyceniany? To jest całkowicie niemożliwe! Jeszcze bardziej niezrozumiałe staje się to, gdy zastosuje się zasadę odwróconego na 3. warstwie, tj. największe pozycje poszczególnych Daxów w odwróconym funduszu indeksu Niemiec, a najmniejsze pozycje!

I jak chcesz sprawdzić, czy oba wspomniane fundusze - odwrócony fundusz indeksu Niemiec i fundusz indeksu Niemiec - nie są tylko wirtualne, a więc systemem typu ""piramida finansowa"", ale zawierają rzeczywiste aktywa, czyli akcje?

Dokładnie, istnieje taki sposób, a mianowicie akcje, które mają dodatek NA lub vNA po swoich nazwach, te firmy wpisują swoich akcjonariuszy do rejestru udziałów!

A jeśli fundusze nie są zarejestrowane w rejestrze udziałów, to nie mają udziałów w firmach! Jeśli zatem druga strona, czyli odwrócony fundusz indeksu Niemiec lub fundusz indeksu Niemiec, zbankrutuje lub zniknie, cała wartość aktywów zniknie!

I nazywa się to wtedy produktami strukturyzowanymi z gwarancją utraty pieniędzy lub schematem piramidalnym,....

zobacz też https://de.wikipedia.org/wiki/Schneeballsystem

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata