Re: Wohnriester - zawiesić, niższe wpłaty / spłata jednorazowa, wypłata / zrezygnować?
Napisany przez Tom79 -
- wt kwie 14, 2020 7:28 am
Cześć wszystkim,
już przeczytałem wiele postów na forum, czasopism branżowych itp. i mam dość dobre rozeznanie w tematach finansowych i rozumiem produkty. Jednak to, czego do tej pory nie rozumiem w stu procentach i co mnie miejscami totalnie dezorientuje, to Wohn-Riester. To, co nasz państwo skonstruowało, jest bardziej skomplikowane niż można sobie wyobrazić. Mam nadzieję, że jakiś ekspert tutaj na forum może mi rzucić światło na ten temat... (zanim umówię się na spotkanie z doradcą, chcę to lepiej zrozumieć). Obawiam się, że tekst trochę się przeciągnie... Przepraszam za to z góry.
Oto sytuacja:
Moja żona i ja mamy obydwoje Wohnriester w Schwäbisch Hall (Fuchs WohnRente) z kwotą oszczędności na budowę domu wynoszącą po 65 000 EUR (w 2009 r.). Stopa oprocentowania oszczędności wynosi 1%. Alokatę otrzymuje się przy 41%, a stopa odsetek kredytu wynosiłaby wtedy 2,95% (co oczywiście przy obecnej i pozostającej na wiele lat niskiej stopie procentowej jest bardzo niekorzystne...). Opłaty za zakład wynosiły odpowiednio 2 x 650 EUR :-(
Od samego początku wpłacamy po 1 950 EUR rocznie. Do naszej własnej dopłaty po 175 EUR moja żona otrzymuje dodatkowo 3 x 300 EUR na dzieci.
Aktualnie, według wyciągu, mamy następujące oszczędności na emeryturę (choć nie do końca rozumiem, dlaczego nie wszystko się 1:1 dodaje / jak uwzględniane są odsetki?):
Ja:
Dopłaty: 1 561 EUR
Wpłaty: 21 447,50 EUR
Oszczędności na emeryturę: 23 589,26 EUR (różnica między tymi dwoma pozycjami u góry: 880,76 EUR)
Płatności odsetkowe: 1 230,76 EUR (?)
Moja żona:
Dopłaty: 8 461 EUR
Wpłaty: 21 147,50 EUR
Oszczędności na emeryturę: 30 455,97 EUR (różnica między tymi dwoma pozycjami u góry: 847,47 EUR)
Płatności odsetkowe: 1 497,47 EUR (?)
Razem:
Dopłaty: 10 022 EUR
Wpłaty: 42 295 EUR
Oszczędności na emeryturę: 54 045,23 EUR (różnica między tymi dwoma pozycjami u góry: 1 728,23 EUR)
Płatności odsetkowe: 2 728,23 EUR (?)
Różnica między płatnościami odsetkowymi a wartością, której nie potrafię wyjaśnić, wynosi 350 lub 650 lub 1 000 EUR razem -> nie rozumiem...
Do tej pory unikałem tematu Wohnriester i opodatkowania itp., ale z jakiegoś powodu kilka dni temu znów się pojawił i nie mogę przestać o tym myśleć...
Aktualna sytuacja polega również na tym, że moja żona nie pracuje od około 8 lat (najpierw cały urlop rodzicielski, teraz z powodu choroby + dzieci nie jest to już możliwe). Ale ja nadal wpłacam te 1 950 EUR rocznie, mimo braku dochodu.
Pytania:
1: Czy powinienem obniżyć kwotę dla mojej żony do minimum 60 EUR, aby niepokojąco szybko wzrastało konto wsparcia mieszkaniowego?
2. W nawiązaniu do punktu 1.: Czy również wpłaty, które nie były odliczane od podatku, są zaliczane do WFK? Czy maksymalnie 2 100 EUR rocznie na osobę?
Kupiliśmy Dom i za około 4 lata będziemy musieli przedłużyć kredyt o 280 000 EUR lub refinansować. Aktualnie (pewnie za 4 lata będzie podobnie) możliwe jest to w tej samej banku z oprocentowaniem 0,7% na kolejne 10 lat (wartość domu jednorodzinnego obecnie ok. 1,1 mln).
Jakie są opcje związane z Wohnriesterem lub co warto rozważyć?
3. można kontynuować oszczędzanie w niewielkim stopniu i po upływie kolejnych 10 lat wypłacić środki na spłatę? Czy można to zrobić bez problemu czy tylko w fazie oszczędzania?
4. jak kontynuować oszczędzanie i po 10 latach wypłacić na spłatę?
5. czy oszczędzać mniej lub tak jak dotychczas i skonstruować kredyt tak, aby Wohnriester został wypłacony tuż przed przejściem na emeryturę w celu spłaty reszty?
6. kontynuować oszczędzanie z Wohnriesterem i nigdy go nie używać? Co stanie się w momencie przejścia na emeryturę?
7. zastosować Wohnriestera i oszczędzacz równocześnie po upływie pierwszych 10 lat? Ale wtedy zapewne z niższą stopą oprocentowania i bardzo szybko rosnącym WFK -> bardzo wysokie opodatkowanie w późniejszym wieku?
8. przekształcić Wohnriestera w inny Riester - czy to w ogóle możliwe (i jeśli tak, czy również w Schwäbisch Hall), czy ma to sens?
9. Pozostawić umowę w stanie uśpienia - czy to w ogóle możliwe, aby już nic nie wpłacać, czy to nie ma sensu zwłaszcza z powodu dopłat na dzieci?
10. przełknąć żabę i zrezygnować z całego bałaganu, a zamiast tego zabrać pozostałe pieniądze, nie mając żadnych zobowiązań w późniejszym wieku i zyskując większą elastyczność?
11. Jak można jak najbardziej ograniczyć WFK w ogóle lub w moim przypadku, aby uniknąć/w zmniejszyć wysokie opodatkowanie? 2% fikcyjnego opodatkowania przy obecnej i zapewne na następne dziesięciolecia zerowej stopie procentowej + dewaluacji waluty jest przecież stratą, prawda?
Jak widać... pytania na pytania... głowa mi eksploduje.
Kto to wymyślił?
Dzięki z góry za wasze pomysły / pomoc!