- ndz maja 10, 2020 6:38 am
Cześć,
w Münster, podobnie jak w wielu innych miejscach, ceny nieruchomości są względnie wysokie i przede wszystkim ciągle rosną. Moja żona i ja (2 dzieci) stajemy teraz przed pytaniem: Kupić własny[url]Dom[/url] , który na pewno spłacimy do emerytury, czy taki, który spełnia nasze marzenia, ale nie da się go spłacić do emerytury z dzisiejszym planem spłat. Wydaje mi się, że druga opcja jest całkiem sensowna, z następujących powodów:
Sytuacja cenowa w Münster jest przynajmniej stabilna, jeśli nie wzrasta. To oznacza, że sprzedaż domu jest dość pewna przy dobrych warunkach. Straciłbyś wtedy tylko odsetki, ale możliwe byłoby uzyskanie zysku ze wzrostu wartościGrunt miałby nawet potencjał na przyszłość, aby w razie trudności finansowych sprzedać część lub wybudować na nim kolejny[url]Dom[/url] do wynajęcia lub sprzedażyNasi rodzice mają domy, które są w znacznym stopniu spłacone; więc być może odziedziczymy je kiedyś, aby spłacić pozostały [url]kredyt[/url] . Z drugiej strony: Planując bez długu i dostając rzeczywiście spadek, miałbyś mnóstwo pieniędzy, ale nie miałbyś tego wymarzonego domu.Przy obliczaniu długu z uwzględnieniem tego, że w przyszłości będziemy w stanie zwiększyć ratę dzięki wzrostowi wynagrodzenia i pozasłużbowej pracy (rata jest dopasowana do obecnego urlopu macierzyńskiego, przy następnym, gdy oboje pracujemy 150%, byłoby to łatwe do zrealizowania, gdybyśmy obydwoje wrócili kiedyś do pracy w pełnym wymiarze, moglibyśmy płacić znacznie wyższą ratę albo wpłacać dodatkowo do spłatyNa starość można też wynająć część domu i dalej obsłużyć ratę.W końcu zawsze było częścią naszego planu sprzedać [url]Dom[/url] , jeśli dzieci dorosną - byłoby to i tak przed emeryturą i wtedy i tak z pozostałym długiem
Martwiłbym się po prostu, że będziemy żałować, jeśli w wieku 60 lat spłacimy[url]Dom[/url] i nagle będziemy mieli nadmiar pieniędzy, a potem odziedziczymy, że nie żyliśmy w większym domu, zwłaszcza z większym ogrodem.
Głupie/naywne, zrozumiałe? Przestrzenie myślowe? Cieszę się na odpowiedzi:-)
w Münster, podobnie jak w wielu innych miejscach, ceny nieruchomości są względnie wysokie i przede wszystkim ciągle rosną. Moja żona i ja (2 dzieci) stajemy teraz przed pytaniem: Kupić własny
Sytuacja cenowa w Münster jest przynajmniej stabilna, jeśli nie wzrasta. To oznacza, że sprzedaż domu jest dość pewna przy dobrych warunkach. Straciłbyś wtedy tylko odsetki, ale możliwe byłoby uzyskanie zysku ze wzrostu wartościGrunt miałby nawet potencjał na przyszłość, aby w razie trudności finansowych sprzedać część lub wybudować na nim kolejny
Martwiłbym się po prostu, że będziemy żałować, jeśli w wieku 60 lat spłacimy
Głupie/naywne, zrozumiałe? Przestrzenie myślowe? Cieszę się na odpowiedzi