Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: MoneYou zamiennik

Napisany przez titzi
Cześć,

Niestety muszę zauważyć, że MoneYou zamyka swoją usługę w 2021 roku. Teraz oczywiście szukam zastępstwa.

Co robicie, jeśli jesteście klientami MoneYou, albo gdzie trzymacie swoje oszczędności? Co możecie polecić?

W MoneYou podobała mi się szczególnie możliwość założenia kilku kont (z własnym numerem konta), aby jasno rozdzielić różne cele oszczędzania.
Oczywiście ważne jest dla mnie zabezpieczenie depozytów. Stopa zwrotu na lokacie gra dla mnie tylko drugorzędną rolę.

Czekam na Wasze propozycje i opinie.
Pozdrowienia
Titzi

Napisany przez 2titan1981
Trudno powiedzieć. Model z wieloma kontami jest bardzo rzadki. Nie znam żadnego innego banku, który nadal oferuje coś takiego. Najprawdopodobniej będziesz musiał zdecydować, czy chcesz wszystko umieścić na jednym koncie, czy otworzyć kilka kont oszczędnościowych w różnych bankach.

Co do wyboru banków, warto zwrócić uwagę, aby nie pochodziły one z krajów znajdujących się w kryzysie, czyli północnej, zachodniej i środkowej Europy. Przy wyborze waluty musisz zdecydować, czy chcesz ulokować pieniądze w euro czy w obcej walucie, co oznacza, że będą występować dodatkowe wahania kursów walut.

Mam kilka kont oszczędnościowych w różnych bankach, z których część nie jest aktywnie wykorzystywana, ale w razie potrzeby mogę szybko przenieść pieniądze na inne konto w innym banku, bez konieczności zakładania nowego konta. Nie zawsze mam czas na zrealizowanie procesu Postident.... Albo lepiej powiedziane, Poczta nie zawsze u mnie działa tak szybko.

Napisany przez Birgit
Chyba zawsze można było założyć do 3 podkont w RaboDirekt.
Razem z kontem głównym byłoby ich więc 4.

Stopa procentowa zawsze była podobna do Moneyou

Napisany przez kub0185
Mam konto TG w Cosmosdirect, gdzie trzymam swoje oszczędności. W PSD Bank mam dodatkowe konto oszczędnościowe jako bufor na roczne płatności oraz konto oszczędnościowe na wakacje i rozrywkę, co mi wystarcza. Mogę sobie wyobrazić, że jeśli uprzejmie zapytam w PSD Bank, to mogę otworzyć jeszcze jedno lub dwa konta oszczędnościowe.

Napisany przez Mai
Myślę, że w ING Diba można mieć kilka kont oszczędnościowych, ale nie jestem pewien, czy mają one rzeczywiste numery kont, ani jak dokładnie to tam działa. (Osobiście korzystam z comdirect, ale tam można mieć tylko jedno konto, tak samo jak przypuszczam w przypadku większości banków.)

Ogólnie stopy procentowe są wszędzie niskie.

Napisany przez Counter
Cześć,
Szukam również zamiennika dla Moneyou. W ING mam już dwa konta oszczędnościowe. Drugie otrzymało własny numer IBAN. Nie wiem, czy istnieje ograniczenie w ilości kont oszczędnościowych.

Rabodirect byłby w porządku, gdyby nie Digipass. Nie mam na to ochoty.

Dla mnie byłoby ok, gdybym miał tylko jedno konto oszczędnościowe, na którym jednak mogę kategoryzować. Na przykład: Samochód, Wakacje, ...
Czy ktoś wie, czy istnieje coś takiego?

Oczywiście można to zrobić samodzielnie w Excelu. Ale jest to dla mnie zbyt uciążliwe. Aplikacja, która jest powiązana z kontem oszczędnościowym, nadal byłaby w grze.

Napisany przez 2titan1981
W ING można mieć maksymalnie 2 konta oszczędnościowe.

Jeśli chcesz mieć więcej kont oszczędnościowych, pozostaje tylko Rabobank, oferujący oprocentowanie w wysokości 0,1% wobec inflacji na poziomie 0,88%. Skuteczne oprocentowanie wynosi -0,78% po uwzględnieniu inflacji. W takim przypadku warto rozważyć lokowanie pieniędzy w innych miejscach, jeśli nie są one potrzebne w formie dostępnej natychmiast (np. na samochód, wakacje itp.).

Ja osobiście trzymam pewną kwotę pieniędzy na koncie oszczędnościowym odpowiadającą mojemu miesięcznemu wynagrodzeniu, oraz cztery razy tyle na koncie dostępnym w ciągu 5 dni, aby móc zrealizować płatności, oraz mam wysoki limit debetowy, pozwalający generować dodatkowe środki finansowe w krótkim okresie, które potem można zrekompensować środkami z konta miesięcznego.

Napisany przez Counter
Znalazłem to w Vivid. Bardzo proste w użyciu, choć wszystko działa za pośrednictwem aplikacji na smartfona. Jest kilka dodatkowych funkcji oprócz podkont. Jestem bardzo zadowolony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata