Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Opłata przechowalnicza / Odsetki karne

Napisany przez Eberhard3010
Cześć,

Moje bank poinformował mnie, że od 01.09. mam zapłacić opłatę depozytową w wysokości 0,5% powyżej określonej kwoty wolnej od opłaty.
Chciałbym teraz przeniesć kwotę przekraczającą tę kwotę - jest to kwota sześciocyfrowa - do innych banków, które nie pobierają opłaty depozytowej.

Ponieważ nie jestem ryzykantem ani ekspertem finansowym, moim pomysłem jest ulokowanie tych pieniędzy na kontach oszczędnościowych w 3 lub 4 bankach tutaj w Niemczech. Nie zależy mi tak bardzo na dochodach z odsetek, bardziej na bezpieczeństwie w przypadku ewentualnego bankructwa banku.

Teraz moje pytanie:

Czy pomysł ulokowania sześciocyfrowej kwoty na kontach oszczędnościowych w kilku bankach jest sensowny, czy może istnieją inne bardzo bezpieczne możliwości inwestowania? Jak już wspomniałem, nie zależy mi na pomnażaniu pieniędzy, ale tylko na ich zachowaniu.

Pozdrowienia
Eberhard3010

Napisany przez 2utopus
Ogólnie rzecz biorąc, można oczywiście rozłożyć swoje pieniądze na kilka banków i utrzymywać saldo poniżej 100 000€ gwarancji bankowej.

Należy jednak pamiętać, że przy zachowaniu nie wystarczy patrzeć tylko na same liczby, ale również na siłę nabywczą.

Przykładowo, mając 500 000€ i 2% inflacji, roczna utrata siły nabywczej wynosi około 10 000€ - co daje po 10 latach już kwotę sześciocyfrową - jeśli jesteś gotów/a zaakceptować tę stratę, możesz to zrobić. Alternatywnie, można rozważyć inne możliwości inwestycji - nieruchomości/akcje/metal szlachetny itp.

Dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście, 2% utrata wartości z powodu inflacji nie stanowi argumentu. Jednakże inne możliwości inwestycyjne, takie jak akcje czy metale szlachetne, wydają mi się bardziej lub mniej spekulatywne. Co do nieruchomości, nie widzę dla siebie możliwości, ponieważ obecnie są przecenione pod względem ceny, a ja po 70-tce nie chcę już zajmować się wynajmem. Myślę, że lokata terminowa lub lokata oszczędnościowa będą dla mnie najlepszą alternatywą.

Napisany przez 2utopus
Generalnie warto inwestować tylko w aktywa, które się rozumie - i niekoniecznie ufać doradcy/sprzedawcy, który chce coś wcisnąć.

Jeśli nie da się żyć z wahaniem na giełdzie, pozostaje niewiele poza depozytami terminowymi/kontami oszczędnościowymi, być może obligacjami skarbowymi.

Oczywiście, jeśli wszystko ulokuje się w jednej klasie aktywów (pieniądze/euro), to istnieje pewne ryzyko skupienia - jeśli euro idzie w dół, to pech ... można zerknąć tutaj, jaką mają wartość majątek oprócz gotówki - jeśli posiada się nieruchomości, można być może zainwestować pewien procent w metale szlachetne i być może w solidne firmy (aktywa rzeczowe) - alternatywnie można również rozważyć oldtimery/sztukę/wino/whisky albo inne waluty niż euro - ale oczywiście tylko jako pomysły - nie trzeba tego robić.

Jeśli pieniądze nie są potrzebne teraz, można również zastanowić się, czy nie chciałoby się przekazać już teraz części spadkobiercom - wtedy można być może cieszyć się z tego, co oni z tym zrobią.

Napisany przez 2titan1981
Jak już wspomniano, jeśli ktoś nie chce inwestować w akcje, fundusze, nieruchomości, crowdfunding, bitcoiny ani metale szlachetne, pozostaje praktycznie tylko lokata terminowa i lokata oszczędnościowa. Jednak wszystkie te opcje powinny być wymienione, być może znajdziesz coś interesującego dla siebie. Również nie zdecydowałbym się już na obligacje państwowe, ponieważ ich wartość spadnie wraz z wzrostem stóp procentowych. Ale jedna rzecz - istnieje 1 000 prawidłowych odpowiedzi i trzeba znaleźć tę właściwą dla siebie. Z wahaniem kursów walutowych również nie warto ryzykować po przekroczeniu 70 lat. Aby zmniejszyć straty związane z inflacją, można zainwestować w terminowe depozyty w krajach Północnej i Środkowej Europy i nie przekraczać limitu 100 000 € na bank. Wówczas strata wyniesie około -0,58% wskutek inflacji przy obecnych 0,88% inflacji rocznie.

Dziękuję za obszerne wiadomości.
Wkrótce poczytam sobie trochę o lokatach terminowych.

Napisany przez HausundBoden
Na ten pomysł podziału depozytów terminowych na pewno jeszcze przyjdzie więcej klientów.
Dlatego można się spodziewać, że w końcu będzie to możliwe tylko w jednym banku, co może budzić obawy.
Pomimo europejskiego porozumienia w sprawie ochrony danych, wymiana danych nie powinna stanowić problemu.
Dlatego jako bezpieczny cel inwestycji proponuje się jedynie Luksemburg.

Napisany przez Yvonne_H
HausundBoden pisze:
Na ten pomysł podziału depozytów terminowych na pewno wpadnie więcej klientów.
Dlatego można się spodziewać lub obawiać, że w końcu będzie to możliwe tylko w jednym banku.

To teraz wydaje się być nieco daleko idące.

Cytat od HausundBoden

Dlatego jako bezpieczny cel inwestycyjny proponuje się tylko Luksemburg.

Dlaczego miałoby być lepiej w Luksemburgu, skoro obowiązują tam te same przepisy dotyczące gwarancji depozytów (prawo UE)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata