Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: międzynarodowy transfer pieniędzy

Napisany przez ADMCI4
Cześć kochani!

Mam nadzieję, że zgadza się to miejsce na moje pytanie, z tak wieloma ekspertami finansowymi...niestety nic sensownego nie znalazłem podczas moich poszukiwań online...

Szukam pilnie sposobu odbierania międzynarodowych płatności (szczególnie z Mongolii). W moim biznesie mam wielu klientów z Mongolii i otrzymuję od nich płatności. Przelew z konta tam na konto w Europie jest bardzo drogi, dlatego pomyślałem o PayPal. Niestety nie jest dostępny w Mongolii. Czy znacie inne opcje lub dostawców, u których taka operacja byłaby możliwa? Bardzo dziękuję! Pozdrowienia Martin

Napisany przez 2utopus
Na przykład można skorzystać z Western Union - tutaj, o ile mi wiadomo, można wysyłać pieniądze praktycznie na całym świecie.

Napisany przez ADMCI4
utopus pisze:
Na przykład Western Union - moim zdaniem można wysyłać pieniądze praktycznie na całym świecie.

Dziękuję za odpowiedź! Niestety, od naszego mongolskiego partnera otrzymaliśmy informację, że przy tej usłudze zawsze stosowany jest bardzo niekorzystny kurs wymiany (dla nas), a opłaty są również bardzo wysokie. Czy istnieją inne znane firmy świadczące podobne usługi?

Serdeczne podziękowania!

Napisany przez 2utopus
Można jeszcze rozważyć płatność za pomocą Bitcoina - lub co powiesz na Moneygram lub M-Pesa?

Napisany przez Dante
Można jeszcze rozważyć płatność za pośrednictwem Bitcoina

Wtedy wszyscy klienci musieliby zapoznać się z Bitcoinem, go zdobyć i być gotowymi zmierzyć się z jego zmiennością.
Zwłaszcza zmienność Bitcoina prawdopodobnie sprawi, że dotychczas powstające wysokie koszty wydadzą się przestarzałe. Nie potrafiłbym sobie wyobrazić, że klient przelewa mi 10 000 € w Bitcoinach, a następnego dnia są one warte tylko 7 000 €.

Napisany przez ADMCI4
Dziękujemy za informację! Niestety, Bitcoin również nie jest idealny dla naszej oferty usług. Mamy wielu klientów i stosunkowo niewielkie kwoty, dlatego temat Bitcoin byłby zbyt skomplikowany. Czy są tutaj inni eksperci, którzy mogliby uprzejmie się zaangażować?
Serdeczne podziękowania! Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Nie mam pojęcia, czy to możliwe, ale być może można otworzyć konto w mongolskiej walucie i przelać dużą sumę pieniędzy przy korzystnym kursie wymiany.

Napisany przez StGe1973
No cóż, nie wykluczałbym tematu kryptowalut w sposób zbyt ogólny...

Jeśli świadczysz usługi dla klientów w Mongolii z Europy, to w zasadzie mogą to być tylko usługi cyfrowe. Przy niewielkich kwotach wysyłka do Mongolii w przypadku jakiejkolwiek usługi fizycznej nie byłaby możliwa, a koszty byłyby podobne do kosztów przelewów.

Jeśli chodzi o klientów z Mongolii zamawiających usługi cyfrowe w Europie, to można by im przypisać pewne zrozumienie świata cyfrowego, włącznie z kryptowalutami.

Poza tym: Możesz założyć konto w Mongolii (prawdopodobnie można to zrobić także stąd, korzystając z notarialnego dowodu tożsamości), na które wpłacają pieniądze Twoi klienci. Dzięki bankowości internetowej masz dostęp również z Europy i możesz monitorować wpływy i wypływy.

Następnie albo od czasu do czasu jechać tam na wakacje, wypłacić gotówkę i przywieźć ją z powrotem do Europy. Jeśli kwota przekracza 10 000 euro, musisz ją zgłosić przy odprawie celnej, ale ponieważ jesteś w stanie udowodnić, że zapłaciłeś podatki tutaj, nie będzie to problem.

Albo: Czekasz aż osiągniesz określone limity na koncie i tuż przed nimi dokonujesz przelewu. Dokładne zasady znam tylko dla USA, gdzie do 12 500 euro jest to stosunkowo tanie, około 20 euro. Powyżej 12 500 euro jest znacznie drożej. Bank w Mongolii prawdopodobnie też ma takie limity, wystarczy zapytać i w razie potrzeby dokonać przelewu.

Jeśli nie (nie mam pojęcia czy to jest możliwe):
Zapytaj w niemieckim banku lub Commerzbanku, czy mają oddziały w Mongolii. Załóż tam konto i zapytaj, ile kosztuje przekazanie z niemieckiego banku na konto w niemieckim banku w Niemczech. Być może potraktują to jak przelew wewnętrzny banku i cena będzie odpowiednio niska. Jednak wątpię, czy niemieckie banki tam mają oddziały, ale zapytać nic nie kosztuje...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata