Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Akcje spółki Shell A czy B?

Napisany przez Dante
Obecnie zastanawiam się, czy dodać akcje Shell do portfela i mam do wyboru akcje A i B.

O ile wiem, jedna z firm ma siedzibę w Holandii, a druga w Wielkiej Brytanii, co prowadzi do różnych opodatkowań dywidend.
W jednym przypadku 15% zagranicznego podatku zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania jest pobierane automatycznie, a pozostałe 10% wraz z odpowiednim Soli w Niemczech.
W drugim przypadku nie są pobierane żadne podatki i pełne 25% wraz z Soli są opodatkowane w Niemczech, co prowadzi do wyższego obciążenia podatkowego.

Teraz pytanie brzmi. Czy mój broker (DKB) automatycznie zajmuje się opodatkowaniem, czy też muszę się o coś dodatkowo troszczyć? Nie chciałbym, żeby nagle pobrano mi 15% zagranicznego podatku i nałożono dodatkowe 26,375%, które musiałbym następnie uciążliwie odzyskać.

Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Napisany przez 2utopus
Czy w momencie wypłaty dywidendy w tym roku już osiągnąłeś limit ulgi podatkowej dla oszczędności? Nie miałem dotąd problemów z opodatkowaniem akcji z NL/GB (ING/Vodafone) - ING zawsze automatycznie pobierała odpowiedni podatek. Oszczędzanie składki solidarnej od podatku źródłowego w kraju pochodzenia jest oczywiście interesujące. Oczywiście, chodzi tylko o różnicę między 26,375% a 25,55% podatków mieszanego - 0,825% przy np. 6% stopie dywidendy - przy inwestycji w wysokości 1000€ otrzymuje się 60€ dywidendy - i oszczędza się 50 centów podatku. (Oczywiście, jest to skalowane) Czy zakup obu akcji kosztuje tyle samo? Czy kurs/dywidenda są takie same? Czy są koszty wymiany waluty? Jakie będą skutki Brexitu? W przypadku CH (Nestle) nadpłacony podatek musi zostać zwrócony za pomocą formularza (do niemieckiego urzędu skarbowego/szwajcarskiego urzędu skarbowego) - na szczęście można zbierać to przez 3 lata. W przypadku IT/FR ma to być bardziej czasochłonne/trudniejsze.

Napisany przez Dante
Akcja A podlega holenderskiemu prawu podatkowemu i kosztuje obecnie 15,87€ na Tradegate. Akcja B podlega brytyjskiemu prawu podatkowemu i kosztuje obecnie 15,02€ na Tradegate.

Wygląda na to, że kiedyś było odwrotnie. Dlatego wskaźnik dywidendowy dla przeszłości jest wyższy procentowo dla akcji A. Jednak absolutna dywidenda na akcję jest taka sama dla obu.

Nie jestem pewien, czy występują koszty wymiany walut oraz czy Brexit ma wpływ.

Kwota wolna od podatku jest wykorzystana.

Słyszałem, że sytuacja we Włoszech może być bardzo nieprzyjemna.

Napisany przez 2utopus
Sprawdziłem warunki w ING:

Konwersja transakcji w obcej walucie (dopłata lub obniżka) 0,25% w stosunku do kursu średniego walut obcych.

Niektóre banki prowadzące rachunek papierów wartościowych pobierają również dość wysokie opłaty za zagraniczne dywidendy - może być pobierane nawet 5 € za wypłatę dywidendy.
Najlepiej zajrzeć samemu do DKB.

Napisany przez Dante
Przejrzałem PLV DKB i nie znalazłem w nim tych informacji.
W dotychczasowych rozliczeniach dywidend w USA wymienione zostały tylko obce opłaty dodatkowe.

Napisany przez 2utopus
Widocznie nie mogę tego zobaczyć w rozliczeniach dotyczących GBP/CHF - kurs wymiany jest prawdopodobnie wtedy gorszy w ING.

Nie mogę nic powiedzieć na temat kursów z Bayern-LB z PLV od DKB - oczywiście zawsze istnieje pewna różnica między kursem kupna i sprzedaży.

Jednak nawet przy 10 000€ chodzi tylko o 5€/rok, więc prawdopodobnie po prostu kupiłbym tańszą akcję. (Przy różnicy cen 5,65% przy 10 000€ to 565€ - aby zaoszczędzić na podatkach musiałbyś trzymać akcję przez ponad 100 lat...)

Napisany przez Dante
Myślę, że również do tego dojdzie u mnie.

W odniesieniu do Brexitu ponownie poszukałem informacji i znalazłem następujące informacje na stronie Ministerstwa Finansów:

https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/FAQ/2019-03-29-brexit-faq.html

Zgodnie z tym opodatkowanie nie powinno ulec zmianie.

Napisany przez Dante
Pomóż mi zauważyć, czy popełniam błąd w myśleniu.

Aby otrzymać 100€ dywidendy przy dywidendzie w wysokości 0,57€ na akcję, potrzebuję 175 akcji.

175 akcji akcji A kosztuje łącznie 2777,25€ przy cenie 15,87€ za akcję.

175 akcji akcji B kosztuje łącznie 2628,50€ przy cenie 15,02€ za akcję.

Powoduje to różnicę w wysokości 148,75€.

Przy akcji A po opodatkowaniu 25,55% podatkiem od 100€ dywidendy zostaje 74,45€.

Przy akcji B po opodatkowaniu 26,375% podatkiem od 100€ dywidendy zostaje 73,625€.

Powoduje to różnicę w wysokości 0,825€.

W rezultacie, przy akcjach B zapłaciłbyś nieco więcej podatków i mógłbyś ponieść dodatkowe koszty związane z walutą.

Ponieważ Holandia używa euro, przy niższym obłożeniu podatkowym ta różnica by nie miała miejsca.

Różnica polegałaby na zakupie tych samych ilości akcji w przypadku wyższej ceny.
Albo w odwrotnym przypadku, kupienie niższej ilości za tę samą sumę.

Jeśli cena sprzedaży akcji A nadal byłaby wyższa od ceny akcji B, ważne byłoby to, czy dywidenda, którą otrzyma się dzięki różnicy w liczbie posiadanych akcji, oferuje większą korzyść niż niższe obciążenie podatkowe. Czy ja dobrze to rozumiem?

Przykład:

Za 1000€ dostaje się 63 akcje akcji A.
Za tych 63 akcje otrzymuje się 35,91€ dywidendy brutto i 26,75€ dywidendy netto.

Za 1000€ dostaje się 66 akcji akcji B.
Za tych 66 akcji otrzymuje się 37,62€ dywidendy brutto i 27,70€ dywidendy netto.

Ostatecznie, netto na korzyść akcji B daje różnicę 0,95€ pomimo wyższego obciążenia podatkowego w przypadku akcji B.

Napisany przez 2titan1981
Mam inną brytyjską akcję, jest kurs wymiany i brak podatków po stronie brytyjskiej, ale nie wiem, czy kurs wymiany się zgadza. Dopóki dywidenda po opodatkowaniu nadal jest znacznie wyższa od inflacji.

Napisany przez Dante
Mam jeszcze jedno obliczenie.

Jeśli kupiłbym po 70 sztuk obu, to

akcje A kosztowałyby mnie 1110,90 €, a akcje B 1051,40 €.

Oznacza to różnicę w wysokości 59,50 €.

Za obie otrzymałbym taką samą dywidendę brutto w wysokości 39,90 €.

Po opodatkowaniu byłoby to odpowiednio 29,71 € dla akcji A i 29,38 € dla akcji B.

Różnica wynosi 0,33 €.

Oznacza to, że jeśli teoretycznie nic się nie zmieni i te wartości pozostaną stałe, niższy podatek zniweluje niższą cenę zakupu po 180,3 lata.

Prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata