Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak opodatkować nieudokumentowane inwestycje kapitałowe?

Napisany przez BmR
Jakiś czas temu zainwestowałem w schemat piramidy finansowej.
Oczywiście muszę opodatkować zyski z niego.
Jak to zrobić prawidłowo?
Pieniądze z systemu nigdy nie otrzymałem, system nie pobrał żadnego podatku od zysków kapitałowych, nie zainwestował pieniędzy i nie wydał żadnego potwierdzenia podatkowego.
Jak więc prawidłowo wypełnić zeznanie podatkowe?
Wszystkie oprogramowania podatkowe obliczają tylko, ile podatku można odzyskać.
Ale trzeba zapłacić podatki.
Jeśli pójdę do doradcy podatkowego i poproszę go o pomoc w zeznaniu podatkowym, muszę przedstawić potwierdzenia, których nie mam.
Ponadto usługa jest płatna, na którą również nie mam pieniędzy, ponieważ, jak wspomniałem, nie otrzymałem żadnych zysków z systemu piramidy finansowej.
Były one tylko na papierze, ale nigdy nie istniały.

Napisany przez ZehWeh
Jeśli pieniądze nigdy nie zostały zainwestowane, skąd miałby pochodzić ewentualny podatek od zysków? Sam/a piszesz:

że system nie odnotował żadnego podatku od kapitałowych zysków

Po prostu zostałeś/a oszukany/a. Droga prowadzi cię nie do doradcy podatkowego, ale do adwokata lub przynajmniej na policję, aby zgłosić oszustwo!

Jeśli zgłosisz te fikcyjne zyski z papierów do opodatkowania urzędowi skarbowemu, sam/a dopuścisz się oszustwa podatkowego!

Napisany przez BmR
Jak już wspomniałem, zyski istniały tylko na papierze.Na przykład niedawno w programie Aktenzeichen XY była specjalna emisja na temat oszustw.Jeden z uczestników zainwestował w kryptowaluty.Jednak tych nie było, mimo to zyski były widoczne na koncie handlowym i trzeba było je opodatkować, niezależnie od istnienia walut.Tak było również w moim przypadku. Wyniki rzekomo znajdowały się online, ale w rzeczywistości ich nie było.Ponadto, gdybym poszedł na policję, wydałbym się sam, ponieważ systemy piramidowe są zakazane i ja brałem w nich udział.

Napisany przez 2titan1981
Zrób to także, gdy to wyjdzie na jaw.

Napisany przez Freeliner
https://www.vlh.de/kaufen-investiere...e-faellig.html

Brak chęci do wykonywania czynności - brak obowiązku podatkowego

Dlatego dotkniętym inwestorom pozostaje tylko nadzieja: chęć do wykonania czynności. Czy operator systemu piramidy finansowej zawsze natychmiast spełniał życzenia wypłaty inwestora? Czy odmówił lub opóźnił wypłatę? Jeśli jest to drugie i inwestor jest w stanie przekonać organy podatkowe, że dłużnik odmówił wypłaty, to również nie podlegają one opodatkowaniu pozorne zyski. W tym przypadku urząd podatkowy zawsze decyduje indywidualnie.
Nawiasem mówiąc:

Jeśli operator systemu piramidy finansowej zaleca inwestorowi ponowną inwestycję zamiast wypłaty, to zgodnie z Bundesfinanzhof nie uważa się tego ani za odmowę, ani opóźnienie.

https://www.tagesschau.de/wirtschaft...nzhof-101.html

Napisany przez BmR
Znam już raport telewizyjny, ale to mi nie pomaga. Bo skąd mam wiedzieć, czy system planuje wypłaty czy nie?

Napisany przez BmR
titan1981 pisze:
Robisz to nawet jak wyjdzie.

Dlatego cieszę się, że tutaj jestem anonimowy.

Napisany przez 2titan1981
Anonimowy w internecie nie istniejeJeśli to system piramidy finansowej, nie planują wypłat dla poszkodowanych, ale beneficjenci otrzymają wypłaty i już dawno znikną.

Napisany przez BmR
To jest prawda.
Dokładnie tak jest.
Szefowie są już dawno za grzbietem.
Nie zwerbowałem nikogo do tego systemu, ponieważ coś mi w nim nie pasowało.
Dlatego pomyślałem, że lepiej jest stracić jedynie moje własne pieniądze, niż doprowadzić innych do ruiny.
To jednak nie zmienia faktu, że fikcyjne zyski muszą być opodatkowane.

Napisany przez Marc2512
Na pewno oszuści nie złożyli żadnego zawiadomienia do urzędu skarbowego. W przeciwnym przypadku trzeba iść na policję i/lub do doradcy podatkowego. Na pewno nie zapłaciłbym podatków za to

Napisany przez 2utopus
Czy jeśli należy opodatkować fikcyjne zyski, czy można także odliczyć rzeczywiste straty?

Napisany przez ZehWeh
Nie ma nic do opodatkowania. Opodatkowanie czegoś fikcyjnego, czyli czegoś, czego nie ma, jest oszustwem podatkowym.

Chcesz zachować anonimowość, ale chcesz zgłosić rzeczy urzędowi skarbowemu bez dowodów? Nie brzmi zbyt mądrze.

Po prostu zaakceptuj fakt, że zostałeś oszukany i traktuj swoją stratę jako lekcję, zamiast teraz próbować wyciągać korzyści z tej sytuacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata