Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy na ETF dla początkujących WHEN broker) - pomoc/doradztwo.

Napisany przez Attra
Witajcie,

potrzebuję Waszej pomocy/rad dotyczących ETF-ów.
Mam teraz na oku 2 brokerów, 3 niestety odpada!

ING DiBa = obecnie bezpłatne (czy to prawda?)
Consorsbank = 1,50% za transakcję / 1,50 € za plan oszczędnościowy ETF na 100 €

DKB = 1,50 € za transakcję / 1,50 € za plan oszczędnościowy ETF na 100 €
Niestety nie można pobierać przelewów z kont osób trzecich = bez konta w DKB nie mogę założyć planu oszczędnościowego ETF w DKB, czy tak jest (nie mam)?

Chciałbym zacząć z ETF-ami w ING DiBa, proszę o sprzeciw, jeśli idę w złym kierunku.

Kolejna sprawa, największym ryzykiem strat jest kwota, którą wpłaciłem do ETF + opłaty, prawda?
np. za pośrednictwem planu oszczędnościowego wpłacę do 50.000 € + opłaty, później chciałbym wypłacić, ale jeśli dojdzie do całkowitej utraty, to 50.000 € + opłaty zostaną utracone, czy tak?

Chciałbym zacząć od tych ETF-ów, z ustaloną miesięczną kwotą jako plan oszczędnościowy:

Xtrackers Stoxx Europe 600 Food & Beverage Swap UCITS ETF 1CiShares STOXX Europe 600 P & H G UCITS ETF (DE)Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1CiShares S&P 500 Consumer Discr. Sector UCITS ETF USD (Acc)

Jakie dokumenty muszę dostarczyć swojemu doradcy podatkowemu?
Podatek jest pobierany tylko przy iShares (jeśli poniżej 74,99 €), w przeciwnym razie inwestycje są dokonywane ponownie we wszystkich 4 (kapitalizujące)? Lub sprzedaż jest realizowana.

O, znowu zrobiło się więcej tekstu, mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
Dziękuję

Pozdrawiam
Tom

Re: Plan oszczędnościowy na ETF dla początkujących WHEN broker) - pomoc/doradztwo.

Napisany przez Dante
Do ING nie mogę powiedzieć wiele. Mam konto maklerskie w DKB. Faktycznie, musisz otworzyć konto osobiste w DKB, aby otworzyć konto maklerskie. Jednak oba są bezpłatne.

Następna sprawa, najwyższa stopa utraty to wpłacona kwota do ETF + opłaty, prawda? Na przykład, wpłacając do 50 000 € poprzez plan oszczędnościowy + opłaty, później wypłacasz, ale dochodzi do całkowitej straty, wtedy te 50 000 € + opłaty są stracone, prawda?

Teoretycznie jest to prawda, jednak całkowita utrata oznaczałaby, że na przykład w przypadku MSCI World, światowa gospodarka kompletnie upadła. Aby doszło do czegoś takiego, musielibyśmy zmierzać w kierunku totalnego zniszczenia poprzez wojnę atomową lub kompletną zagładę spowodowaną chorobami. Więc raczej mało prawdopodobne.

O ile nie uwzględni się opłat i podatków, które zapłacono w okresie, nie można stracić więcej niż się wpłaciło.

Zacząłbym od następujących ETF, z określoną stałą sumą miesięcznie jako planem oszczędnościowym:

Xtrackers Stoxx Europe 600 Food & Beverage Swap UCITS ETF 1CiShares STOXX Europe 600 P & H G UCITS ETF (DE)Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1CiShares S&P 500 Consumer Discr. Sector UCITS ETF USD (Acc)

Skąd masz te ETFy?

Co dokładnie muszę dać mojemu doradcy podatkowemu w dokumentach?
Tylko iShares podlegają opodatkowaniu (jeśli kwota poniżej 74,99 €), w przeciwnym razie inwestycje będą ponownie inwestowane we wszystkie 4 (kapitalizujące)? Czy sprzedaż następuje.

Najlepiej przekazać doradcy podatkowemu wszelkie dokumenty, które otrzymasz od dostawcy usług maklerskich do złożenia zeznania podatkowego (które zwykle jest tożsame z zaświadczeniem podatkowym). W przypadku funduszy dywidendowych, dywidendy są opodatkowane, jeśli przekraczają kwotę zwolnienia podatkowego, dlatego nie zapomnij wydać dyspozycji zwolnienia od podatku.
Przy funduszach kapitalizujących rocznie naliczana jest z góry pałoyndanie, które ma na celu opodatkowanie w trakcie trwania, Jednak aktualna stawka jest tak niska, że prawie nie ma opodatkowania.

Napisany przez ZehWeh
Consorsbank oferuje również bezpłatne programy oszczędnościowe Lyxor, Amundi i iShares. Na ich stronie jest lista tego rodzaju produktów.

Dlaczego wybrałeś te 4 ETF-y?

Napisany przez 2titan1981
DLaczego nie zainwestować w pojedynczy ETF na cały świat z wypłatami dywidendy do momentu wyczerpania kwoty wolnej od podatku, a następnie przenieść środki do drugiego, kapitalizującego ETF? Dlaczego zagłębiać się w konkretne sektory, takie jak żywność, technologia informacyjna itp.?

Na początek wystarczy wybór globalnego ETF na cały świat, z wypłatami dywidendy, fizycznie replikowany, o niskiej prowizji zakupu

Napisany przez Attra
Dziękuję za opinie!

Ing Diba wybrał 4 odpowiednie ETF-y, ale jako zupełny nowicjusz chętnie przyjmuję poradę dotyczącą na przykład globalnego ETF.
Czy istnieją odpowiednie filtry do wyszukiwania tylko globalnego ETF-a w przypadku Ing Diba, czy coś możecie mi polecić, aby jako początkujący znaleźć odpowiednie ETF-y?

Napisany przez ZehWeh
https://www.justetf.com/de/how-to/msci-world-etfs.html

Tutaj masz przegląd. W ING chyba wszystkie plany oszczędnościowe są bezpłatne. Musisz się jednak zdecydować, czy chcesz dywidendy czy też kapitalizować zyski.

Dywidendy zazwyczaj są nieco droższe pod względem całkowitych kosztów, ale korzystasz wtedy z korzyści podatkowych.

Ja osobiście wybrałbym ten oto, zawsze go biorę, gdy rodzina chce coś zainwestować.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Distributing
IE00B3RBWM25

Napisany przez Attra
Na World ETF (za pośrednictwem justetf) wybrałem teraz drugą opcję.
Czy wybór ten jest zdecydowanie lepszy dla początkującego niż pierwsze 4, które początkowo wybierałem?

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) Share Class
ETF
|A0RPWH|IE00B4L5Y983

Amundi MSCI World UCITS ETF - EUR – kapitalizacja
ETF
|A2H59Q|LU1681043599

Napisany przez ZehWeh
Tak, ale potrzebujesz zaoszczędzić tylko jeden z nich, ponieważ oba są identyczne, różnią się tylko dostawcami, ishares jest w USD, a Amundi w EUR.

Napisany przez KingRollo
Na ile chcesz zainwestować miesięcznie? 100 euro, jak podano w pierwszym poście? Przy tak małej kwocie wystarczy fundusz ETF, na przykład Vanguard FTSE All-World dywidendowy lub MSCI ACWI, choć tutaj koszty są wyższe.

Wszystko inne przy takich kwotach ma mało sensu, jest zbyt mało efektywne. Jeśli przez jakiś czas wszystko dobrze się układa, możesz dodać coś innego, ale prawdopodobnie również nie ma to sensu przy 100 euro miesięcznie.

Zasadniczo najlepiej najpierw wybrać fundusz ETF, a potem brokera. Chcesz zainwestować w ETF, a nie w brokera.

ING oferuje bezpłatne plany oszczędnościowe.

Co do DKB, należy zauważyć, że jest to stała suma za każde wykonanie transakcji. Jeśli więc inwestujesz 100 euro miesięcznie, opłata wynosi 1,50 euro, jeśli jednak wpłacasz 200 euro co dwa miesiące, również wynosi 1,50 euro, czyli połowę. Wtedy sytuacja wygląda już zupełnie inaczej.

Napisany przez bruno68
Prawdopodobnie 01.2022 nastąpi koniec z ETF-ami!

Ponieważ wówczas uprzywilejowane emitowanie zostanie zakończone! Wtedy również wymagana będzie obowiązkowa konsultacja w sprawie częściowej lub całkowitej utraty wartości lub płynności.

Zgodnie z TVO prawdziwe koszty zostaną wtedy udostępnione klientom, czy będą oni uczestniczyć w zyskach tylko w 25%, 75% i/lub 100% strat.

Zobaczymy, kiedy dla klientów zacznie być obowiązkowe zaznaczanie odpowiednich pól przez brokerów lub emitentów!
Dotychczasowe klasyfikacje dotyczyły jedynie pytania o gotowość do ryzyka, z wynikiem możliwej całkowitej straty kapitału, czy akceptowano to!

Koszty nie składają się tylko z opłat, ale także z zysków zatrzymanych, ponieważ kto potrafi śledzić, czy w przypadku ETF-ów z 600 największych firm zyski, składające się z zysków kapitałowych i dywidend, są również 1:1 przekazywane! Jeśli dywidendy wypłacane są co kwartał!

Kto rozumie,

- że wypłacane dywidendy obniżają wartość księgową firmy o wartość dywidendy!

A następnie odkrywamy, że pomimo wypłaty dywidendy wartość księgowa firmy nie spada? jak to? Witaj Enron, Wirecard

Prawda byłaby: Nikt!

czas samozwańczych ekspertów nieuchronnie się kończy! Ponieważ emitenci będą wtedy odpowiedzialni!

bruno68

I twoje źródło to znowu Bruno, proszę po prostu podaj link.

Wiesz też, że od 31.12.2021 mowa błyskotliwa z 1.01.1950 roku będzie karalna wstecz. Oznacza to, że jeśli można udowodnić mowę błyskotliwą, każdy, również w przyszłości, odpowiada razem ze swoimi spadkobiercami za czyny swoich rodziców.

Więc ja bym się zastanowił, ponieważ wtedy masz tylko wybór między więzieniem a życiem w Syberii

Napisany przez Attra
Niestety nie zostało to przeze mnie jednoznacznie napisane (100 € zostało wzięte z porównania brokerów). Na początku maksymalnie 500 €, a później do maksymalnie 1000 € (miesięcznie)!

Na razie nie zmieniaj nic w procesie wykorzystywania kwoty wolnej od podatku (801/1602 €/r) z dywidendy i zdobądź pierwsze doświadczenia jako początkujący inwestując w fundusz. Będzie to po prostu trochę szybsze, aż osiągniesz limit kwoty wolnej od podatku. Wtedy będziesz musiał zacząć korzystać z funduszy w obszarze światowym, które reinwestują zyski. Do tego czasu powinieneś zdobyć pierwsze doświadczenia lub wiedzę, aby móc samodzielnie wybrać drugi fundusz i dostosować go do swoich potrzeb.

Napisany przez Finanzweg
Cześć Tom,

bardzo dobrze się na tym temacie znam, ponieważ pracuję samodzielnie w branży finansowej. Znam doskonale opinię, jaką ma ta branża. Jeśli chcesz, napisz mi swojego maila, a chętnie opowiem Ci kilka rzeczy na ten temat.

Pozdrawiam

Tim

Napisany przez bruno68
Tutaj wiadomość dla użytkowników niewidomych i nieumiejących czytać.

Punkt numer 3 to ten, który mnie.

Niestety, plik jest za duży! Oto nazwa pliku pdf: https://dserver.bundestag.de/btd/19/214/1921470.pdf

Adres internetowy: https://www.bmjv.de/SharedDocs/Downl...gerschutz.html

bruno68

I gdzie teraz to zostanie zrobione. Kolejny przypadek chmury dymnej.....

Napisany przez Attra
Teraz zgłaszam się ponownie Ostatni podoba mi się bardziej ze względu na gromadzenie kapitału, co myślicie?HSBC MSCI World UCITS ETF USDISIN IE00B4X9L533, WKN A1C9KKiShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)ISIN IE00B4L5Y983, WKN A0RPWH

Napisany przez 2utopus
ETF MSCI World zazwyczaj różnią się podstawowo tylko w kwestii kapitalizacji/korzysci z funduszu - metody replikacji, waluty funduszu (które mogą wpływać na wyniki na papierze - ale akcje mają zasadniczo tę samą wartość w EUR/USD) i opłaty TER (gdzie nawet ETF z wyższym TER może się rozwijać lepiej niż te z niższym TER - choć nie musi) - można także sprawdzić, jak duży jest ETF - w razie wątpliwości większy jest lepszy ... oraz oczywiście warunki, na jakich mogę handlować danym ETF-em w moim preferowanym banku depozytowym.

Jeśli skorzystałeś z kwoty wolnej od podatku, nie ma przeciwskazań.

Napisany przez bkbs
Chciałem nie zakładać nowego wątku, dlatego przesyłam moje pytanie:

Aktualnie ING zachęca do korzystania z bezpłatnych planów oszczędzania w ETF-ach. Jednak jeśli na przykład pod koniec miesiąca zostanie mi trochę pieniędzy i chciałbym je zainwestować w ETF, to może być kosztowne: 4,90€ + 0,25% wartości kursowej https://www.ing.de/wertpapiere/direk...gaAkG-EALw_wcB.

Czy dobrze to rozumiem? W takim razie oferta nie jest tak atrakcyjna, i lepiej jest po prostu kontynuować plan oszczędzania?

Napisany przez ZehWeh
Oczywiście, ale można założyć dowolną liczbę oszczędnościowych planów i je także natychmiast usunąć.

Więc jeśli masz dodatkowe pieniądze, po prostu załóż kolejny plan oszczędnościowy na tę kwotę i po wykonaniu usuń ten plan oszczędnościowy! Dodatkowo, w ING, konieczne jest zapłacenie opłaty za automatyczne reinwestowanie dywidend. Jednakże, o ile mi wiadomo, można się sprzeciwić automatycznemu reinwestowaniu i zamiast tego dołączyć dywidendy do zwykłego planu oszczędnościowego!

Ale właśnie z powodu tych opłat, aktualnie przechodzę na platformę Neobrokera, ponieważ coroczne ponowne dostosowanie również generuje spore opłaty! Scalable, Smartbroker i Trade Republic to najlepsze miejsca docelowe!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata