Re: Plan oszczędnościowy na ETF dla początkujących WHEN broker) - pomoc/doradztwo.
Napisany przez Attra -
- pn cze 14, 2021 7:00 am
Witajcie,
potrzebuję Waszej pomocy/rad dotyczących ETF-ów.
Mam teraz na oku 2 brokerów, 3 niestety odpada!
ING DiBa = obecnie bezpłatne (czy to prawda?)
Consorsbank = 1,50% za transakcję / 1,50 € za plan oszczędnościowy ETF na 100 €
DKB = 1,50 € za transakcję / 1,50 € za plan oszczędnościowy ETF na 100 €
Niestety nie można pobierać przelewów z kont osób trzecich = bez konta w DKB nie mogę założyć planu oszczędnościowego ETF w DKB, czy tak jest (nie mam)?
Chciałbym zacząć z ETF-ami w ING DiBa, proszę o sprzeciw, jeśli idę w złym kierunku.
Kolejna sprawa, największym ryzykiem strat jest kwota, którą wpłaciłem do ETF + opłaty, prawda?
np. za pośrednictwem planu oszczędnościowego wpłacę do 50.000 € + opłaty, później chciałbym wypłacić, ale jeśli dojdzie do całkowitej utraty, to 50.000 € + opłaty zostaną utracone, czy tak?
Chciałbym zacząć od tych ETF-ów, z ustaloną miesięczną kwotą jako plan oszczędnościowy:
Xtrackers Stoxx Europe 600 Food & Beverage Swap UCITS ETF 1CiShares STOXX Europe 600 P & H G UCITS ETF (DE)Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1CiShares S&P 500 Consumer Discr. Sector UCITS ETF USD (Acc)
Jakie dokumenty muszę dostarczyć swojemu doradcy podatkowemu?
Podatek jest pobierany tylko przy iShares (jeśli poniżej 74,99 €), w przeciwnym razie inwestycje są dokonywane ponownie we wszystkich 4 (kapitalizujące)? Lub sprzedaż jest realizowana.
O, znowu zrobiło się więcej tekstu, mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
Dziękuję
Pozdrawiam
Tom
potrzebuję Waszej pomocy/rad dotyczących ETF-ów.
Mam teraz na oku 2 brokerów, 3 niestety odpada!
ING DiBa = obecnie bezpłatne (czy to prawda?)
Consorsbank = 1,50% za transakcję / 1,50 € za plan oszczędnościowy ETF na 100 €
DKB = 1,50 € za transakcję / 1,50 € za plan oszczędnościowy ETF na 100 €
Niestety nie można pobierać przelewów z kont osób trzecich = bez konta w DKB nie mogę założyć planu oszczędnościowego ETF w DKB, czy tak jest (nie mam)?
Chciałbym zacząć z ETF-ami w ING DiBa, proszę o sprzeciw, jeśli idę w złym kierunku.
Kolejna sprawa, największym ryzykiem strat jest kwota, którą wpłaciłem do ETF + opłaty, prawda?
np. za pośrednictwem planu oszczędnościowego wpłacę do 50.000 € + opłaty, później chciałbym wypłacić, ale jeśli dojdzie do całkowitej utraty, to 50.000 € + opłaty zostaną utracone, czy tak?
Chciałbym zacząć od tych ETF-ów, z ustaloną miesięczną kwotą jako plan oszczędnościowy:
Xtrackers Stoxx Europe 600 Food & Beverage Swap UCITS ETF 1CiShares STOXX Europe 600 P & H G UCITS ETF (DE)Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1CiShares S&P 500 Consumer Discr. Sector UCITS ETF USD (Acc)
Jakie dokumenty muszę dostarczyć swojemu doradcy podatkowemu?
Podatek jest pobierany tylko przy iShares (jeśli poniżej 74,99 €), w przeciwnym razie inwestycje są dokonywane ponownie we wszystkich 4 (kapitalizujące)? Lub sprzedaż jest realizowana.
O, znowu zrobiło się więcej tekstu, mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
Dziękuję
Pozdrawiam
Tom