Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Na jakiej giełdzie kupić?

Napisany przez kreien
Najpierw: Mam niewielką wiedzę na temat akcji, co szybko zauważysz. Więc nie rozumiem, jakie kryteria kierują wyborem miejsca transakcji podczas zakupu.

Przykład: patrz załącznik. Jestem klientem DKB i chcę kupić niektóre z akcji pokazanych na zrzucie ekranu. Gdzie więc powinienem złożyć moje zlecenie? Frankfurt? Xetra? A może Nasdaq, bo tam handlowane są o tak dużym wolumenie (pewnie z dodatkowymi opłatami zagranicznymi)?

Czy akcje kupione na giełdzie we Frankfurcie można sprzedać na wszystkich notowanych giełdach, czy jesteśmy zobowiązani do sprzedaży na giełdzie, na której zostały pierwotnie kupione?

Napisany przez 2utopus
W Hanowerze jest o 7 € tańsza niż w Stuttgarcie ...

Oczywiście zawsze zależy to od warunków, jakie masz w swoim banku - i ile akcji chcesz kupić.

(Jeśli na przykład w handlu bezpośrednim nie musisz płacić prowizji za handel na giełdzie, cena może tam być trochę wyższa i nadal masz najlepszą cenę.)

Na niektórych giełdach oczywiście jest mało ruchu - jeśli tam jest handlowanych tylko 4 sztuki, to bardzo mało.

Zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad cennikiem kosztów związanych z zakupem akcji, aby wiedzieć, ile opłat Cię czeka.

Napisany przez brainy
Jeśli kupisz w USA, musisz tam również sprzedać. Bez konta walutowego obcego kraju naliczają się dwukrotne opłaty za wymianę waluty, które zazwyczaj są dość wysokie (i dobrze ukryte). Opłaty w USA są zapewne również wyższe niż opłaty w Niemczech.

Nie ma sensu kupować tam, gdzie wolumen jest niewielki. Opłaty na giełdzie są bardzo zróżnicowane. Prawdopodobnie: Tradegate

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata