Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Dokąd z 200 000 euro

Napisany przez rentner47
Cześć, wybaczcie, jestem już trochę starsza/y.
Sprzedałam/em moje mieszkanie, przeprowadziłam/em się do wynajmowanego mieszkania dostosowanego do osób starszych i niepełnosprawnych i chcę tam spędzić ostatnie kilka lat mojego życia. Mam swoją emeryturę i nie potrzebuję wiele do życia.
Jesteś wolny od długów, masz 74 lata i masz około 200 000 euro na koncie bieżącym.
Prawdopodobnie będę musiał/musiała wydać część pieniędzy na czynsz, jeśli kiedyś wzrośnie, resztę chciałbym/chciałabym ulokować w sposób, który będzie korzystny i nie zmniejszy się, a moje dziecko otrzyma je kiedyś po mojej śmierci.

Macie dla mnie jakieś zalecenia?
Dziękuję
Emeryt47

Napisany przez 2tneub
Czy ma to być suma pomniejszona o inflację czy nie?

Jeśli chodzi o inflację, to policzyłbym, ile potrzebuję z tego na życie w ciągu najbliższych 10-15 lat.
Następnie wpłaciłbym roczną kwotę na konto, kwotę na około 3 lata na lokacie terminowej i resztę na lata 4-15 w schodkowej lokacie terminowej.
Pozostałą część umieściłbym w depozycie na światowy ETF.

W ten sposób masz zapewnione bezpieczeństwo na 3 lata, że bez problemów dostaniesz do pieniędzy, regularnie coś dołoży się na skalę związanych z lokatami terminowymi, a dzięki światowemu ETF-owi uzyskasz zwrot z inwestycji, aby pieniądze były chronione przed inflacją.

Oczywiście należy to ulokować w taki sposób, abyś mógł nadal obsługiwać to w wieku 80, 85 lub 90 lat.
Jednak skoro pytasz na forum, zakładam, że znasz się przynajmniej na komputerach.
Ty najlepiej ocenisz, jakie są Twoje umiejętności w zakresie bankowości internetowej i depozytów online.

Jeśli suma ma pozostać taka sama i chcesz, aby obsługa była łatwa, pozostaw maksymalnie 100 000 € na koncie, a resztę ulokuj na lokatach terminowych, depozytach terminowych lub podobnych u swojego zaufanego banku.

Wszystko to moja osobista opinia.

Napisany przez rentner47
Dziękuję ... tak, korzystanie z forum online nie sprawia mi problemu, a także obsługa smartfona oraz bankowość internetowa.

Jednak mam ograniczone pojęcie na temat finansów. Obecnie mam konto osobiste, na który wpływa moja emerytura i z którego opłacam bieżące wydatki, oraz posiadam konto maklerskie i konto oszczędnościowe w ING DiBa. Kiedyś założyłem tam plan oszczędnościowy i co miesiąc odkładam 150€, które są inwestowane w fundusze. Dodatkowo w portfelu mam kilka akcji Telekomu, ponieważ regularnie wypłacają zyski...

Czy miałoby sens zainwestować większą część pieniędzy na przykład w akcje Telekomu?

Co oznacza Ivestitionsleiter? A co to jest World ETF?

Czy warto założyć kolejne konto maklerskie w innym banku na te inwestycje? W końcu nie chcę, żeby opłaty za prowadzenie konta zjadły moje oszczędności.

Napisany przez 2tneub
Tak więc już masz bardzo dobrą podstawę dla bankowości internetowej i konta depozytowego. Warto zainwestować jedynie w akcje, np. w Telekom, uważam za fatalne. Jeśli czujesz się pewny w inwestowaniu w akcje, to lepiej zdywersyfikować ryzyko i zainwestować w różnorodne akcje. Chcesz przecież uniknąć hazardu, a raczej zapewnić zachowanie kapitału.

ETF to także rodzaj funduszu (akcyjnego), który nie jest aktywnie zarządzany, ale opiera się na wskaźniku, np. Dax, Dow Jones itp. Jeśli chcesz nie tylko odzwierciedlić Niemcy (DAX) lub Stany Zjednoczone (Dow Jones), ale cały świat, możesz wybrać ETF, który ma świat jako podstawę. W ING na pewno znajdziesz kilka możliwości, niektóre oznaczone jako MSCI World lub FTSE All-World. Obecnie z mojego punktu widzenia coraz częściej wykorzystywany jest Vanguard FTSE All World. Istnieje w wersji dywidendowej i kapitalizującej. W zależności od dochodów emeryta, może być rozważana inna forma.

Ponieważ ETF-y nie są aktywnie zarządzane, mają bardzo niskie koszty obsługowe, co sprawia, że często wypadają lepiej niż aktywnie zarządzane fundusze.

Polecałbym pozostać przy swoim koncie w ING. Masz tam wszystko poukładane. Może obecnie to wszystko wydaje się łatwe, ale ma działać również w podeszłym wieku.

Drabinka depozytów to po prostu zestawienie kilku depozytów, które zapadają sukcesywnie. Na przykład zakładasz pierwszy depozyt na rok, kolejny na dwa lata, a trzeci na trzy lata. Kiedy minie pierwszy rok i depozyt się kończy, decydujesz, czy potrzebujesz pieniędzy, czy zakładasz nowy depozyt, który znowu będzie trwał 3 lata. Jeśli regularnie na nowo zakładasz depozyty, nazywa się to drabinką rotacyjną.

Możesz też robić drabinkę półroczną lub kwartalną, ale wymaga to trochę więcej pracy.

Napisany przez BenniG
Czy twoje dziecko ma długi czy planuje kupić Dom, dzięki czemu mogłoby już teraz skorzystać z twojego majątku?

Napisany przez rentner47
BenniG pisze:
Czy twoje dziecko ma jakieś długi, czy planuje kupić Dom, aby już teraz skorzystać ze twojego majątku?

Tak, moje dziecko ma obecnie kredyt hipoteczny na własny Dom, który jest regulowany corocznie poprzez maksymalne dodatkowe wpłaty i zostanie spłacony do 2025 roku.

Napisany przez rentner47
To może być głupie pytanie, ale czy mogę teraz bez konsekwencji przekazać mojemu dziecku część pieniędzy, aby mogło je samo zainwestować, czy mogą pojawić się problemy podatkowe? Moje dziecko ma także dostęp do mojego bankowości internetowej i mogłoby samo zarządzać finansami.

Napisany przez Cici

Właściwie jest to głupie pytanie, ale czy mogę teraz bez żadnych wad przekazać mojemu dziecku część pieniędzy, aby mogło je samo zainwestować, czy są jakieś problemy podatkowe? Moje dziecko ma również dostęp do mojego bankowości internetowej i mogłoby samo załatwiać sprawy finansowe.

Moim zdaniem możesz co 10 lat przekazać swoim dzieciom łącznie darowiznę w wysokości 400 000 [url]euro[/url], bez konieczności płacenia podatku od darowizny. Kwoty powyżej tego limitu musiałyby zostać opodatkowane. W twoim przypadku darowizna byłaby najprostszym rozwiązaniem (przy tych kwotach z podaniem informacji w zeznaniu podatkowym i ewentualnie umową darowizny).

Jeszcze jedna informacja odnośnie bankowości internetowej: Niektórym bankom zupełnie nie podoba się, gdy dane do logowania klienta są udostępniane dalej, nawet krewnym czy małżonkowi. Zdarzają się zwolnienia z takich powodów, gdy bank się o tym dowiaduje. Musicie więc uważać, żeby każdy miał swoje własne [url]konto[/url] z własnymi danymi dostępowymi, które są używane wyłącznie przez siebie, albo żeby każda osoba korzystająca z konta była zarejestrowana w banku jako pełnomocnik.

Napisany przez leon_neu
CześćRadziłbym Ci zainwestować w kryptowaluty i przekazać swoim dzieciom wiedzę, której potrzebują w tej dziedzinie. Jeśli teraz kupisz swoim dzieciom Bitcoina, to z dużym prawdopodobieństwem za 10 lat będą milionerami. Porozmawiaj z nimi o temacie kryptowalut.

Napisany przez bruno68
„To nie jest takie proste,

Darowizny mogą być częściowo odzyskane od opieki społecznej w ciągu 10 lat. Jeśli darczyńca zostanie objęty opieką, 2 do 3 lata po darowiznie, opieka społeczna odzyska sądowo 80 do 70% darowizny w celu pokrycia kosztów opieki.

Ale jak obdarowany ma wykorzystać te pieniądze? Jeśli zostaną one zainwestowane na przykład w nową budowę, skąd zostanie wzięte 140 do 160 000 €?

Ponadto ta zasada dotyczy również przypadków, gdy pieniądze „znikają”, wówczas opieka społeczna może być sądowo zwolniona z kosztów decyzją sądu. Jeśli zniknie 100 000 €, 10 lat przed koniecznością opieki, opieka społeczna może zostać zwolniona z pierwszych 100 000 €.

Jak widać, konieczne jest dokładne planowanie w celu uniknięcia przestępstw podatkowych i socjalnych.

Nawet jeśli ktoś twierdzi, że darowizna jest uznawana bez konieczności formalności, jest w błędzie, ponieważ wymaga ona formy normatywnej do uznania przez urząd skarbowy, a zatem opieka społeczna również wie, co stało się z pieniędzmi! A przechowywanie dokumentów przez urząd skarbowy trwa 10 lat + rok darowizny.

Darowizna miała miejsce 02.01.2022, a termin upływa 01.01.2033!

Bruno68

Napisany przez rentner47
Ale dlaczego powinien zainteresować się urząd socjalny, jeśli muszę być w opiece? Koszty pokrywa ubezpieczenie pielęgnacyjne oraz ja. Dopiero gdy moja emerytura nie wystarczy i moje majątek zostanie wyczerpany, urząd musiałby interweniować... Do tego czasu minie 10 lat.

Napisany przez Nellebelle
rentner47 pisze:
Ale czemu miałoby to obchodzić urząd opieki społecznej, gdybym potrzebował opieki. Koszty pokrywa ubezpieczenie opieki zdrowotnej i ja. Dopiero gdy moja emerytura nie wystarczy i moje oszczędności zostaną wyczerpane, urząd musiałby się zaangażować.... Do tego czasu minie 10 lat.

Nie oszukuj się, jak szybko mogą wzrosnąć koszty opieki! Kilka miesięcy temu placówki podniosły ceny, rzekomo z powodu minimalnej płacy dla pracowników opieki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata