Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Przeróbka portfela ETF

Napisany przez ZehWeh
Od 2014 roku oszczędzam na depozycie ETF. Dla uproszczenia chciałbym teraz przejść do depozytu z 1 ETF, a konkretniej do Vanguard FTSE All World. Obecnie w depozycie znajduje się 4 ETF i fundusz Arero!

Problem: Aby go oszczędzać, musiałbym najpierw przenieść się do ING lub Scalable, obecnie jestem w Consors. Otwarcie depozytu nie byłoby problemem, pytanie tylko, co zrobić z istniejącymi aktywami? Znam ING, ale dotąd nie miałem doświadczeń z Scalable.

Sprzedaż nie jest tak łatwa, ponieważ sam MSCI World wykazuje kilka tysięcy euro zysku, i oczywiście chcę uniknąć płacenia podatku od zysków kapitałowych. Mogę sprzedawać akcje stopniowo korzystając tylko z kwoty wolnej od podatku i następnie przekazywać je do FTSE. Resztki zostaną zbyte!

Po prostu pozostawić istniejące aktywa? Trzymać się dwóch stron, co oznaczałoby więcej pracy, chociaż nie jest to dużo, ale trzeba jednak regularnie monitorować oba depozyty.

Rozważałem również dodanie SC obok FTSE jako koncepcję, ale gdy porównuję wyniki SC (bez różnicy czy chodzi o Europę czy świat) z FTSE, nie jest to opłacalne! Więc to pomysł został odrzucony!

Ostatnim pytaniem byłoby, czy akumulacyjny czy dywidendowy. Depozyt obecnie ma wartość około 40 000 euro! Kwota wolna od podatku nie jest jeszcze wykorzystywana.

Jak najlepiej postępować?

Napisany przez brainy
Co roku sprzedawałbym tyle, ile pozwala na to limit zwolniony z podatku. Tak, te ułamki. Produkt uboczny planów oszczędnościowych. Właściwie można je wycofać, czyli wyrzucić. Warto zastanowić się nad tym, czy co miesiąc ręcznie kupować fundusz ETF, aby uniknąć tych ułamków. Zawsze warto wybrać fundusz kapitalizujący. Czy ci nowicjusze nadal istnieją za kilka lat, to kwestia otwarta. Warto zastanowić się nad Smartbrokerem. Ich model biznesowy wydaje mi się dopracowany.

Napisany przez 2titan1981
Wykorzystaj kwotę wolną od podatku, następnie zainwestuj w indeks ftse. Przejmij całe udziały i sprzedaj resztę. Następnie zainwestuj ponownie lub poszukaj innej platformy, która Ci odpowiada.

Napisany przez Cici
ZehWeh pisze:
Problem: Aby zaoszczędzić, musiałbym najpierw przełączyć się do ING lub Scalable, obecnie jestem w Consors.

Czy musi to koniecznie być FTSE All World? Porównywalny byłby na przykład także MSCI ACWI, który w większości banków powinien faktycznie być podstawową ofertą w planach oszczędnościowych.

W przeciwnym razie uważam, że należy zawiesić plany oszczędzania dla starych inwestycji, pozostawić udziały na razie i stopniowo je sprzedawać, wykorzystując kwotę wolną od podatku. Ułamki nie muszą być wykreślane, zazwyczaj mogą być sprzedane.

Napisany przez ZehWeh
Możesz zdecydowanie wybrać ACWI w Consorsbank, ale w tym przypadku opłata TER wynosi 0,45% w porównaniu do 0,22% w Vanguard FTSE!

To całkiem spora różnica.

Napisany przez ZehWeh
brainy pisze:
Sprzedawałbym tyle rocznie, ile pozwala na to limit zwolnienia podatkowego.

Tak, te ułamki. Produkt uboczny planów oszczędnościowych. Prawdopodobnie można je wykreślić, czyli wyrzucić.

Warto byłoby zastanowić się nad ręcznym kupowaniem miesięcznych funduszy ETF, aby uniknąć tych ułamków.

Zawsze wybrałbym fundusz o kapitalizacji.

Co do tych Neos, czy będą istniały za kilka lat, to kwestia otwarta. Warto pomyśleć o Smartbrokerze. Model biznesowy wydaje się być dopracowany.

No właśnie te ułamki... Skoro w końcu i tak wybieram fundusz o kapitalizacji, to mogę na razie zostawić stare pozycje w Consors i sprzedawać je stopniowo. Nie ma na to pośpiechu! Tylko pozycję World pewnie trzeba będzie sprzedawać trochę dłużej, pozostałe pozycje mogę prawdopodobnie sprzedać z limitu na ten i przyszły rok!

Smartbroker wydaje się interesujący, ale Vanguard FTSE nie jest tam dostępny do bezpłatnego oszczędzania, tak samo jak ishares ACWI. Myślę, że lepiej jest pozostać przy ING.
Z drugiej strony, mogę po prostu ręcznie oszczędzać przez Smartbrokera. Przy wartości zlecenia powyżej 500 € prawdopodobnie bez opłat za transakcje za pośrednictwem Gettex. Zaleta polega na oszczędności znacznych opłat, gdy będę sprzedawać moje stare pozycje. W ING kosztuje to 4,90 + 0,25% przy każdym zleceniu!

Czy już sprawdzałeś ebase? Być może znajdziesz coś, co cię zainteresuje. Zazwyczaj mamy tylko niewłaściwe konto inwestycyjne.

Mimo wszystko zawsze wybrałbym fundusz dywidendowy, ponieważ ETF-y wypłacają dywidendy w dość stabilnych kwotach, a niektóre konta inwestycyjne automatycznie reinwestują dywidendy bez dodatkowych opłat.

Napisany przez ZehWeh
Z moim kontem Giro jestem zazwyczaj bardzo zadowolony, jeśli chodzi o zmiany, nie widzę takiej potrzeby.To z dywidendami jest mi jasne, ale z drugiej strony mogę po prostu sprzedać części akcji pod koniec roku u Neobrokera i ponownie zainwestować, w najgorszym przypadku kosztuje to 2 € rocznie. Jestem jednak naprawdę zdezorientowany co do wyboru.Smartbroker wydaje się być bardziej solidny i klasyczny, ale musiałbym samodzielnie inwestować w FTSE i nie ma aplikacji. Moje stare inwestycje mogłyby być sprzedane bardzo tanio i przeniesione do FTSE.Scalable jest bardziej cyfrowy, ale ma mniej dostępnych miejsc handlowych. FTSE byłby dostępny jako plan oszczędnościowy. Scalable niestety też często ma problemy z czerwonymi liczbami.

Nie mówię o koncie oszczędnościowym, lecz o ebase jako depozycie.

Napisany przez ZehWeh
Przejrzałem to, ale dla mnie jest nieciekawe. 80€/rok, aby prowadzić plan oszczędnościowy z 1 ETF.... Zbyt drogie, mimo wszystko dzięki.

Jak doszłeś do kwoty 80€?

Napisany przez ZehWeh
O, przepraszam, oczywiście chodziło mi o 20 €, ale w dodatku są jeszcze opłaty za plan oszczędnościowy. ebase moim zdaniem nie oferuje niczego, czego inne firmy nie oferują taniej.

Opłata za składanie zależy od tego, z którego dostawcy jesteś, i z czasem znika wraz z rosnącym rozmiarem depozytu. Następnie opłata za zakup pozostaje na poziomie 0,2%. Wypłaty są automatycznie reinwestowane bez dodatkowych opłat.

Napisany przez 2utopus
Mimo że opodatkowanie nie jest zawsze proste - istnieje częściowe zwolnienie podatkowe w wysokości 30% - często pierwsze kupione udziały są sprzedawane jako pierwsze - wtedy trzeba znać kurs, po jakim zakupione zostały te pierwsze udziały, aby móc ustalić odpowiednią kwotę wolną od podatku.
Czy istnieje ewentualnie możliwość uwzględnienia zaległych strat?

Należy zatem sprawdzić, jak wysokie są rzeczywiste podatki - na przykład (moje założenia nie muszą być prawdziwe):

Zysk ze sprzedaży: 4000 euro - 30% częściowe zwolnienie: 2800 euro podlegające opodatkowaniu - pomniejszone o 800 euro kwotę ryczałtową: 2000 euro * 26,375% = 527,5 euro podatku.

Oczywiście można to rozłożyć na 3-4 lata - wtedy oszczędza się odpowiednie podatki każdego roku - trzeba jednak uwzględnić koszty sprzedaży/opłaty za prowadzenie portfela.

Napisany przez ZehWeh
To jest mi jasne. Jednak, moim zdaniem, historia zakupów jest przekazywana, więc można łatwo policzyć, ile udziałów można sprzedać, nie przekraczając kwoty wolnej od podatku.

W przypadku banku Consorsbank widzę tę historię i zawsze do tej pory wykorzystywałem mój limit wolny od podatku.

W przypadku funduszu World byłoby kilka częściowych sprzedaży, co w przypadku ING lub Consors oznaczałoby opłaty między 10€ a 69€ za każde zlecenie. Razem z EM i SC można się spodziewać, że opłaty wyniosą ponad 100€. Dlatego wolę jednak nowoczesnego brokera.

Właśnie zapytałem w Scalable. Historię zakupów można uzyskać tylko w formie PDF, więc nie są one wyświetlane na żywo w depozycie, co oznacza, że trzeba by samemu ją każdorazowo policzyć.

W Smartbrokerze jest podobnie, ale tam istnieje możliwość dostosowania wyświetlania danych. Trzeba jednak wysłać brokerowi e-mail z wszystkimi danymi...

Oznacza to więc trochę pracy w obu przypadkach, ale myślę, że w akceptowalnych ramach. Pozycje EM i SC można sprzedać od razu w całości. Tylko dla funduszu World musiałbym policzyć.

lub po prostu sprzedawać kawałki i zachować oraz przenieść to, co się ma, potem upewniać się, że z dywidendami zawsze przekracza się kwotę wolną od podatku i następnie inwestować w fundusz ETF kapitalizujący. Wtedy odpada praca zawsze muszenia się ze sprzedawaniem części itp. Dywidendy zostaną opodatkowane po osiągnięciu kwoty wolnej od podatku i automatycznie reinwestowane. Teraz praca polegałaby tylko na sprzedaży ułamków, przesunięciu całości udziałów na odpowiednie konto depozytowe i po osiągnięciu kwoty wolnej od podatku pozostawienie dywidendy, a następnie poszukiwanie funduszu ETF kapitalizującego i dalsze trwałe inwestowanie w fundusz. Jeśli kwota wolna od podatku zostanie podwyższona, być może trzeba będzie uzupełnić podatek w przypadku funduszu dywidendowego, dopóki granica nie zostanie osiągnięta... Nie widzę sensu w dokonywaniu rocznej roboty... jeśli można zrobić to łatwiej i interweniować tylko w przypadku fundamentalnych zmian... Należałoby to jednak również uwzględnić przy zmianach dokonywanych poprzez częściowe sprzedaże... Nie widzę sensu w robieniu sobie rocznej roboty... jeśli można zrobić to łatwiej i interweniować tylko w przypadku fundamentalnych zmian... Jeśli chcesz działać aktywnie, polecam inwestowanie w akcje, tutaj można dać upust swojej chęci ryzyka na własne ryzyko.

Napisany przez 2utopus
ZehWeh pisze:
Mogę zdecydowanie wziąć ACWI w Consorsbank, ale widzę tutaj TER wynoszący 0,45% w porównaniu do 0,22% w Vanguard FTSE!

Moim zdaniem to całkiem sporo.

ETF z niższym TER niekoniecznie musi lepiej radzić sobie niż ten z wyższym TER.
Porównaj oba ETF-y ze sobą i zobacz, jak radziły sobie w ciągu ostatnich 1/3/5/10 lat, jeśli to możliwe.

Napisany przez ZehWeh
Już dawno się stało, są one bardzo blisko siebie. W ciągu ostatnich kilku lat ACWI wypadł minimalnie lepiej (0,2%), w tym roku FTSE minimalnie prowadzi. Myślę, że różnica będzie bardzo niewielka. ACWI ma jednak znacznie gorsze TD! Ostatecznie są one naprawdę na podobnym poziomie, ACWI ma około 0,2% lepszy ogólny wynik, a FTSE około 0,2% lepszy TD! Jeśli zdecydowałbym się na ishares ACWI, mógłbym korzystać z mojego portfela w Trade Republic, dotychczas używałem go głównie do kryptowalut lub kilku pojedynczych akcji.

Napisany przez ZehWeh
Przemyślałem to wszystko jeszcze raz i zdecydowałem się to zrobić przez Smartbroker. Jedyną wadą jest brak aplikacji, ale jest ona planowana, oraz konieczność ręcznego zakupu (w przeciwnym razie obciążone zostałyby opłaty za FTSE).

Ponieważ Smartbroker jest również BNP, transfer z Consors powinien przebiec bez problemów.

Dziękuję jednak za wszystkie Wasze sugestie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata