Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie na życie z kapitałem - sprzedać lub odkupić wartość wykupu

Napisany przez Brennholz
Cześć drogie forum,

Jestem tutaj nowy i próbuję dowiedzieć się czegoś na temat pewnej sprawy. Mam tu do czynienia z trzema polisami na życie.

Generali Deutschland Lebensversicherungen AG (dawniej Aachen Münchner) z 1995 roku (zakończenie w 2030 roku)
Württembergische Lebensversicherung AG z 1989 roku (zakończenie w 2024 roku)
Württembergische Lebensversicherung AG z 1998 roku (zakończenie w 2023 roku)

W ramach spadku staliśmy się dziedzicami domu, ale musimy wypłacić innym spadkobiercom kwotę X. Wartości wykupu polis na życie wystarczyłyby na to +/-, inne środki w gotówce obok kryptowalut i ETF-ów nie są dostępne.

Teraz rozważamy sprzedaż polis na życie. Niestety, jeśli chodzi o to, jestem na to jeszcze zielony i nie wiem, czy to byłoby sensowne?

Właśnie przeglądałem oryginalne polisy. Wówczas zawierały one zupełnie inne (wyższe) sumy. Wygląda na to, że wynika to z tego, że w wyniku okresu niskich stóp procentowych udziały w zyskach topnieją, prawda? I wygląda na to, że coraz więcej polis na życie ma trudności z zarobieniem wystarczająco dużo, aby zapewnić świadczenia gwarantowane itd....

Czy zasadniczo ma sens sprzedać polisę na życie, aby sfinansować Dom? Czy to w ogóle ma sens? Na przykład mam stary oszczędnościowy z oprocentowaniem 4,5%. Byłoby głupie z niego zrezygnować. Czy równie głupie byłoby sprzedanie polisy na życie?

Dzięki z góry za wskazówki i oceny!

Napisany przez bruno68
Niestety, z Twoich informacji wynika, że możesz ponieść poważne straty finansowe bez odpowiedniego doradztwa. Bez przeglądu dokumentów byłoby to fatalne. Szacowane straty finansowe mogą wynosić dziesiątki tysięcy euro. Proszę skorzystaj z profesjonalnej konsultacji. Daj znać, jeśli potrzebujesz więcej informacji. bruno68

Napisany przez bruno68
Niestety, mało kto się tutaj odezwie, ponieważ wymaga to znacznej wiedzy fachowej, czego brakuje!

Ponieważ konieczne jest pojedyncze sprawdzenie umów pod kątem zwolnienia podatkowego, rentowności, itp.

Osoba, która potrafi tylko sprzedawać, nie ma tutaj szans. Konieczne są szczegółowe obliczenia, aby znaleźć najbardziej korzystną umowę! W przeciwnym razie można łatwo stracić kilka tysięcy lub dziesiątki tysięcy euro.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Co do ubezpieczeń na życie, niestety nie mogę pomóc. Jeśli jednak rozwiązanie umowy o oszczędności budowlane lub ubezpieczenie na życie jest zbyt drogie, bardziej sensowne byłoby wzięcie krótkoterminowego kredytu hipotecznego lub kredytu hipotecznego o zmiennej stopie procentowej i spłacenie go po wygaśnięciu polis ubezpieczeniowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata