Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 5 tys. euro dla wnuczka...

Napisany przez wegomyway
Cześć drodzy członkowie forum, pierwszy post i od razu pytanie. Z mojego statusu TATA zrobiłem się jako fajerwerka sylwestrowego jeszcze w 2021 roku stałem OPA. To samo dotyczy kobiety. W porządku, do tego czasu dobrze, teraz kobieta i ja zastanawiamy się, czy chcemy zainwestować kwotę 5 tys. €. Na pewno nie dużo, ale ze względu na długi okres inwestycyjny, powyżej 15 lat, być może przydatne/wygodne. Nie mamy ochoty biegać do jakiegokolwiek banku (nawet do banku domowego), ponieważ może się okazać, że coś wyniknie, co pomoże bankowi, ale nie spełni naszych oczekiwań. Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie wskazówki czy porady, dzięki którym moglibyśmy podjąć decyzję. Trochę jeszcze mamy czas, nasze dziecko ma zaledwie 3 dni.

Napisany przez 2titan1981
Przy długim okresie inwestycji zdecydowałbym się na fundusz ETF na światowe indeksy. W zależności od tego, czy inwestycja jest prowadzona na dziecko czy na nazwisko dziadków, można wybrać fundusz dywidendowy lub kapitalizujący. Oba mają swoje zalety i wady. Przy pierwszym opcja mamy kontrolę po 18. urodzinach dziecka, przy drugim nie.

Napisany przez 2utopus
Sprawdziłbym tutaj na przykład Junior-Depot w ING - tutaj można otworzyć darmowe plany oszczędnościowe ETF od 1€/miesiąc.

Jeśli chcesz zachować kontrolę (i nie pozwolić, aby dziecko wydało wszystko po osiągnięciu 18. roku życia), można też założyć konto na swoje własne imię.
(Warto rozważyć, jeśli nie został wykorzystany limit 801€/1602€ odliczenia od dochodu z oszczędności.)

Napisany przez wegomyway
Cześć Wam obojgu, dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi.
Chciałbym po prostu przejść na kapitalizujący. Ponownie reinwestować wypłatę, ponieważ w przypadku wypłacającej wersji trzeba się zastanowić gdzie ją ulokować ?! Przepraszam, ale roczna/miesięczna wypłata przy tej sumie nie będzie tak wysoka, żeby koniecznie inwestować ją gdzie indziej (nie wiem, czy mam rację czy nie) ? To generuje dodatkową pracę...
https://www.honorarfinanz-ag.de/etf-...ausschuettend/ ... przeczytałem to, ale będę musiał zrobić to ponownie.
Nie można także zapominać o czymś ważnym, nie można lekceważyć, że się starzejemy i co jeśli coś się stanie ?
Ponadto, świetnie zauważyłeś, że w wieku 18 lat można poszaleć !!!
Zaraz spojrzę na Juniora, tam też jest sporo do przeczytania...

Napisany przez 2tneub
Postępujemy podobnie. Oprócz pieniędzy podarowanych na narodziny, zostaje niewielka comiesięczna kwota zapisywana na Juniordepot w comdirect. Ponieważ nie chcemy, aby dziecko mogło roztrwonić wszystko po osiągnięciu 18 roku życia, planujemy po spłaceniu kredytu hipotecznego zacząć oszczędzać pewną kwotę na nasze nazwiska. Wówczas będziemy mogli sami decydować, kiedy i w jakim celu przekazać pieniądze. Być może warto też skonsultować to z rodzicami, aby część środków została zainwestowana na dziecko, a część na rodziców/dziadków.

Napisany przez wegomyway
Rodzice ... aktualnie MATKA ...
obecnie rozważamy, czy ma sens założyć brokera na nazwisko matki, na przykład Scalable. Aby zrealizować to, musimy niestety zawsze myśleć o przyszłości, o TYM co będzie potem. Ona będzie mogła podjąć decyzję, czy się to sprawdzi, czy nie. Broker ... wybrać innego?
Może to pomoże, że matka ma konto w Comdirekt, teraz w Commerzbank.
EDYCJA: Na razie założyliśmy konto na moje nazwisko w „Sca”. Właśnie wpłynęło potwierdzenie realizacji.

w przypadku gdy istnieje tylko ...MATKA... i to związane z nią trwające rozwody, nie inwestowałbym pieniędzy w imieniu matki. Dopóki rozwód nie zostanie sfinalizowany, może to prowadzić do dodatkowych trudności dla wszystkich stron.... Nie ma jednak przeszkód, aby dziadkowie ulokowali pieniądze na siebie, a następnie po zakończeniu rozwodu przekazali je matce w formie darowizny. W ten sposób matka miałaby po rozwodzie możliwość zarządzania pieniędzmi. Jeśli nie ma rozwodu, drogą jest podarowanie pieniędzy córce, która następnie nimi zarządza. Z kwotą 5000€ wszystkie wolne kwoty są zachowane, matka musi wówczas opodatkować zyski wynikające z tego.

Dla zachowania przejrzystości nie mieszalibyśmy pieniędzy dziecka z pieniędzmi matki. Być może pojawi się więcej potomstwa, dla którego również należałoby stworzyć podobną strukturę.

Zazwyczaj najpierw wybiera się fundusz, który chce się oszczędzać, a następnie odpowiedni depozyt, który będzie najbardziej opłacalny dla tego funduszu. Koszty utrzymania powinny być bliskie 0€. Oznacza to koszty depozytu

Napisany przez wegomyway
Cześć, nie, żadnych rozwodów, po prostu jakoś to nie pasowało. Matka jest jedynaczką. Dlatego nie ma stresu związanego z dziedziczeniem. Dziedziczenie i koniec. W międzyczasie zdałem sobie sprawę ... jest jeszcze wiele do przeczytania. Tak, jeśli jest ukierunkowane na matkę, to oczywiście obciąża cię podatkiem. Wtedy trzeba zastanowić się, czy wolisz dywidendy (ze względu na kwotę 801) i zmusić się do ponownego ich inwestowania. Niemniej jednak na pewno nie wyjdziemy tak szybko z minusów na zyski. Ale przy tej formie inwestycji to pewnie nie ma znaczenia, oprocentowanie oszczędności (lokata etc.) i tak działa na korzyść.

Dobre konta inwestycyjne automatycznie reinwestują dywidendy z funduszy poprzez bezpłatny zakup nowych jednostek. Dzięki temu można wykorzystać kwotę 801€ i nie trzeba się tym martwić.

Napisany przez wegomyway
Na rynku jest tyle brokerów ...
Trade Republic czy Consorsbank, to tylko dwa z wielu ...
iShares Core MSCI World WKN: A0RPWH · ISIN: IE00B4L5Y983 może być tym, którego wybierzesz ...

Poprawne, trzeba też sprawdzić, czy fundusz docelowy jest tam również długoterminowo dostępny w atrakcyjnej cenie, czy też jest to jedynie krótka akcja, która szybko się zakończy. Dlaczego nie Vanguard FTSE All World UCITS ETF?

Napisany przez wegomyway
@titan1981 ...
dlaczego nie Vanguard FTSE ALL World UCITS ETF?
Och, to takie proste... bo go nie znałem/znałem
Ale teraz mogę porównać i przeczytać, jakie są różnice. To naprawdę obszerny temat.
Mogę sobie nawet wyobrazić, że podzielę. Być może zwiększę to do 7500. Więcej na pewno nie będzie.

On reprezentuje około dwukrotność wartości pojedynczych punktów od około 3200. Jest wypłacalny dla kwoty 801€, co też byłoby interesujące. Teraz trzeba znaleźć niedrogi depozyt, w którym można regularnie odkładać te środki i ewentualnie reinwestować wypłaty.
Podzielić na co dokładnie? Czas inwestycji wynosi 18 lat, ewentualnie +X jeśli w ciągu okresu inwestycji mają być dokonywane wypłaty i jeśli te terminy są znane, dodatkowo interesująca byłaby odpowiednia drabinka lokat terminowych. W ten sposób ryzyko konieczności sprzedaży w gorszych czasach byłoby zredukowane, ale kosztem ogólnego zwrotu..

Napisany przez wegomyway
Podział... mogę sobie wyobrazić zwiększenie kwoty z 5 tys. do 7,5 tys. €. Może warto zamówić jedną część za 5 tys. €, a pozostałe 2,5 tys. € zainwestować gdzie indziej?! Zawsze długoterminowo. To kres wydatków inwestowanych w €.
Wycofanie... nie powinno mieć miejsca. Inwestować i zostawić. Zobaczymy, ale w pewnym sensie lepiej trzymać się z dala...
Scalable jest już aktywowany. Byli tam szybcy. Pozostałe dwa znalazłem na stronie, gdzie ktoś opowiadał o ETF-ach, także o tym, który wymieniłem... wszystko, co się da, z poradami i zaleceniami... dosyć tej stron.

Napisany przez wegomyway
https://northern.finance/etf-sparplan-vergleich/
już miło jest przeczytać, co różni tylko te cztery, zwłaszcza jeśli chodzi o automatyczne reinwestowanie. Poszukiwania trwają dalej...
https://depotstudent.de/so-lange-sol...u-etfs-halten/
miłe dla początkujących jak ja...
Całość jest bardzo, bardzo obszerna

Napisany przez wegomyway
W zasadzie idzie to powoli. Bardzo niewielu brokerów automatycznie reinwestuje (na przykład flatex, ING, Consors. Każdy ma swoje haczyki). Idealnego rozwiązania z pewnością nie ma! Na JustETF mogłem kiedyś sprawdzić, jakie są koszty zakupu zgodnie z moim życzeniem, jednorazową inwestycją. Można postępować zgodnie z opinią testową lub najniższą ceną. W pierwszym przypadku jest to Sca, a w drugim finanzen.net.zero. Jedna z nich oferuje Xetrę, druga nie, ponadto Sca ma wszystkie ETF-y, a fin jest ograniczony... Cóż, skoro nie trzeba otrzymywać zamówień w pewnych odstępach czasu, można być może zajrzeć do fin. Obydwa oczywiście nie reinwestują automatycznie... ale żaden z nich nie pobiera ujemnych odsetek od środków na koncie...

Napisany przez Marc2512
Zakup Bitcoinów, stworzenie portfela cold-wallet, umieszczenie w sejfie, cieszyć się za 18 lat. Ryzyko = Wkład - Szansa = wysokie.
Za 18 lat z 5000 EUR ETF może stać się 10000 EUR? Po korekcie inflacyjnej gdzie będziemy?

Alternatywnie 2-3 uncje złota.

Tylko moja opinia. Teraz możecie krytykować kryptowaluty... złośliwe jest...

Napisany przez 2utopus
Marc2512 pisze:
Czy z 5000 EUR ETF może za 18 lat wyniknąć ewentualnie 10000 EUR?

Przy stopie zwrotu 7% r/r z 5000€ po 18 latach powstanie prawie 17.000€

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata