Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: budować działkę

Napisany przez username
Cześć ludzie,

zastanawiam się nad zakupem działki na wsi.

Ponieważ działka ta wiąże się jednak rocznymi kosztami (podatkiem od nieruchomości, ubezpieczeniem od odpowiedzialności cywilnej i pielęgnacją chodnika), zastanawiam się, jak mogę nieco zrekompensować te koszty.

I doszedłem do następujących pomysłów:

Miejsce parkingowe:

Jakie obowiązki muszę w związku z tym ponieść (odśnieżanie? Zwalczanie chwastów? Zamiatanie? dodatkowe ubezpieczenia)

Kto jest właściwym partnerem do konsultacji i wszechstronnej porady w tej kwestii?

Miejsce parkingowe z ładowarkami:

Skontaktować się z lokalnym dostawcą energii i zaoferować mu działkę jako teren dzierżawy (oczywiście jeśli jest zainteresowanie mieszkańców)

Instalacja fotowoltaiczna:

Zainstalować instalację fotowoltaiczną odpowiednią do wielkości działki i podłączyć ją do sieci

Tu, myślę, początkowo może to być dość drogie, zanim się to opłaci

Oczywiście wszystkie te pomysły pod warunkiem uzyskania zgody od urzędu budowlanego.

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tych pomysłów :-)

Napisany przez 2utopus
Czy to obszar przemysłowy/mieszkalny czy mieszanka obu? Jeśli chcesz to robić w celach komercyjnych, koniecznie zdobądź zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej oraz nowy numer podatkowy od urzędu skarbowego, abyś mógł załatwić odpowiednie sprawy podatkowe. Czy kupujesz działkę z własnego kapitału, czy musisz wziąć kredyt? Bank może wymagać zgody na wykorzystanie komercyjne. Oprocentowanie może być ewentualnie odliczone od podatku. Ubezpieczenia mogą cię ochronić przed stratami - rozważ odpowiednie ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (sprawdź również, czy obecne jest na to pokryć lub czy można je rozszerzyć). I oczywiście musisz zadbać o to, aby działka nie stanowiła zagrożenia ani nie powodowała szkód.

Napisany przez username
Cześć,

chciałbym znaleźć działkę w strefie mieszkalnej. Nadal mam [url]kredyt[/url] z mojego mieszkania, które niedługo chcę sprzedać. Chcę zainwestować zysk z tej sprzedaży. Czy mimo to muszę poinformować kredytodawcę?

Czy naprawdę potrzebuję zezwolenia działalności gospodarczej na te pomysły? Myślałem, że prywatnie można to zrobić, podobnie jak wynajmowanie mojego mieszkania.

Dzięki za odpowiedź i pozdrowienia :-)

Napisany przez ZehWeh
Nie możesz po prostu kupić działki w strefie mieszkalnej i postawić tam parking.

Działki w wyłącznie mieszkalnych obszarach można zagospodarować tylko na cele mieszkalne. Nawet w tzw. ogólnych strefach mieszkalnych nie można budować wszystkiego, a w obszarach mieszanych dozwolone są tylko działalności gospodarcze, które nie zakłócają funkcjonowania mieszkańców.

Dlatego też sprawdź wcześniej plan zagospodarowania przestrzennego gminy, co gdzie jest dozwolone.

Napisany przez username
To jasne, dlatego napisałem, że zakładam, iż zostanie to zatwierdzone przez urząd budowlany.

Na razie nie mam jeszcze informacji, na jakiej działce to będzie, ponieważ na razie wszystko krąży tylko jako pomysł w mojej głowie :-)

Napisany przez 2utopus
Do czego chcesz właściwie wykorzystać tę działkę?

W przypadku parkingu możesz mieć problemy, jeśli wycieki płynów będą zagrażały terenowi - czy chcesz zbudować ogrodzenie z systemem szlabanów?
Czy każdy może tam parkować? Kto to będzie monitorował?

Musisz zachować odległość od sąsiednich działek w wielu kwestiach - sąsiedzi nie powinni być zakłócani ponad miarę.

Instalacja PV opłaca się często tylko wtedy, gdy można zaoszczędzić na niej odpowiednie zużycie własne (30ct/kWh) - wtedy operator sieci często oferuje tylko 7ct/kWh jako taryfę sprzedaży energii do sieci - może się to opłacać tylko z tego powodu...

Napisany przez username
Podstawową myślą przy zakupie działki jest inwestycja pieniędzy, aby pieniądze na koncie nie traciły na wartości ze względu na inflację (kto wie, co przyniesie przyszłość) i być może służyć jako zabezpieczenie na starość. Ale ponieważ działka generuje coroczne koszty takie jak podatek od nieruchomości, ubezpieczenie i sprzątanie/odśnieżanie chodnika, zastanawiałem się, jak można zrównoważyć te koszty. Być może możliwe będzie wynajęcie słupa ogłoszeniowego do reklam. Jak wspomniałem, wszystko to pod warunkiem uzyskania zgody urzędu budowlanego.

Napisany przez username
Ale jakoś już wiedziałem, że parking wiąże się z wieloma warunkami. Na szczęście są fora takie jak to, gdzie można się trochę dowiedzieć :-)

Napisany przez 2utopus
Może więc raczej akcje spółek deweloperskich?Czy może udział w spółdzielni energetycznej?Czy może kupno i wynajmowanie mieszkania?

Napisany przez username
Akcje jakoś nie są moją dziedziną jeśli chodzi o inwestycje w pięciocyfrowym zakresie. Po prostu czuję się z nimi niekomfortowo i myślę, że powinienem z tego zrezygnować. Czy mógłbyś coś bardziej dokładnie wyjaśnić? Brzmi interesująco. Mam już własne mieszkanie - trochę się na nim przejechałem - ostatecznie wyszedłem z tego cało, choć nie bez strat - teraz nie mam na to ochoty - chcę sprzedać mieszkanie i ponownie sensownie ulokować zysk

Napisany przez Sellicando

To jasne, dlatego napisałem(a)m też zakładając, że zostanie to zatwierdzone przez urząd budowlany.

Na razie nie wiem jeszcze, na jakiej działce to będzie, ponieważ na razie wszystko krąży tylko jako pomysł w głowie :-)

Cześć,

W większości przypadków istnieje albo plan zagospodarowania przestrzennego, albo zabudowa musi wpisywać się w charakter najbliższego otoczenia (zobacz §35 BauGB). Jeśli kupisz działkę w nowym osiedlu, bardzo prawdopodobne, że istnieje plan B. W nim zapisane jest jasno, co jest dozwolone, a co nie. Szanse na możliwość budowy miejsc parkingowych, instalacji fotowoltaicznych lub czegoś podobnego na działce budowlanej uważam za bardzo niewielkie. Poszukaj online kilku planów zagospodarowania przestrzennego miast w swojej okolicy i zobacz, jak są skonstruowane oraz jaki cel gmina nimi dąży. Często istnieje także obowiązek budowy.

Jeśli znajdziesz działkę bez planu B, będzie ciekawie argumentować przed urzędem budowlanym, dlaczego Twoje rozważania wpisują się w najbliższe otoczenie.

Czy na pewno chcesz w przyszłości sam(a) tam zbudować? Czy tylko spekulujesz na wzroście wartości i później, na przykład po 10 latach, znowu sprzedać?

Jeśli nie, to zastanów się nad prawem do użytkowania wieczystego. Mój sąsiad zakupił działkę rok temu i na 2,5% opłacie za użytkowanie wieczyste (rosnącej o indeks) oddał ją w dzierżawę na 99 lat. Teraz regularnie ma dochody, a działka pozostaje w jego posiadaniu przez pokolenia. Po 99 latach trzeba wtedy zdecydować, czy ponownie będzie sprzedana.

Napisany przez ZehWeh
Nawet jeśli znajdziesz taki kawałek ziemi. Aby go sprawić opłacalnym, trzeba włożyć w niego pieniądze, a myślę, że nawet parking kosztuje szybko sześciocyfrową sumę. Po prostu wylewanie cementu i malowanie miejsc parkingowych na nim to nie jest sposób

Napisany przez username
Sellicando pisze:
Cześć,

Jeśli nie, zastanów się nad prawem użytkowania wieczystego. Mój sąsiad rok temu kupił działkę i wydzierżawił ją na 99 lat za 2,5% czynszu wieczystego (rosnącego wraz z indeksem). Ma teraz regularne dochody, a działka pozostaje w jego posiadaniu przez pokolenia. Po 99 latach trzeba będzie zdecydować, czy znowu zostanie sprzedane.

To więc byłaby dzierżawa na podstawie prawa użytkowania wieczystego, zgodnie z którym czynsz określa czynsz wieczysty. Czy dobrze to rozumiem?
Najlepiej byłoby więc, gdybym miał działkę skomunalizowaną, która początkowo nie wywołuje obowiązku budowy, którą mógłbym potem zaoferować do dzierżawy, prawda?
Jeśli mogę wciąż sprzedać działkę w dowolnym momencie, to na pewno jest to interesujące.

Napisany przez username
ZehWeh pisze:
Nawet jeśli znajdziesz taki kawałek ziemi. Aby go uczynić opłacalnym, trzeba znowu włożyć w to pieniądze i myślę, że nawet parking szybko kosztuje sześciocyfrową kwotę. Po prostu wylewanie cementu i malowanie powierzchni parkingowej to nie wszystko.

Tak, myślę, że pomysł z parkingiem, stacjami ładowania czy fotowoltaiką odpadł.

"

Czyli byłoby to dzierżawienie gruntu na podstawie prawa użytkowania wieczystego, zgodnie z którym czynsz dzierżawny określa się na podstawie czynszu za użytkowanie. Czy dobrze to zrozumiałem?

Potrzebowałbym więc optymalnie zagospodarowanego terenu, który początkowo nie ma obowiązku budowy, którego mógłbym zaoferować do dzierżawy, tak?

Jeśli mimo wszystko będę mógł sprzedać działkę w dowolnym momencie, jest to na pewno interesujące.

W tej kwestii nie jestem specjalistą... Kupujesz zatem działkę pod zabudowę za np. 200 tys. EUR i znajdujesz osobę zainteresowaną postawieniem na niej domu. Z nią zawierasz umowę o użytkowaniu wieczystym i dzierżawisz jej działkę na np. 99 lat. W zamian otrzymujesz od niej czynsz. Wysokość jest dowolnie ustalana, na przykład 2%, i może być związana z indeksem.

Teoretycznie możesz sprzedać działkę z umową dalej, ale sądzę, że nie odniesiesz z tego zbyt dużych zysków. Załóżmy, że ceny działek wzrosną, a dochód pozostanie taki sam - nowy nabywca otrzyma wtedy niższą stopę zwrotu.

Jeśli już, to dlatego, że nie potrzebujesz pieniędzy i chcesz regularnie osiągać dochody. Ale wtedy dochodzi jeszcze kwestia podatków...."

Napisany przez username
A więc wczoraj jeszcze raz się zorientowałem. Dla użytkownika prawa wieczystego to zdecydowanie atrakcyjna opcja. Dla mnie jako darczyńcy również, ale jeśli umowa wygasa i nie jest kontynuowana lub dochodzi do zwrotu nieruchomości, muszę przejąć zbudowany Dom i zrekompensować właścicielowi co najmniej 2/3 wartości rynkowej domu. Jeśli więc wybuduje Dom za 200 tys., to byłoby to co najmniej 132 tys. Pieniądze musiałbym najpierw znaleźć. Nawet jeśli ostatecznie posiadam Dom, który jest wart więcej, nadal muszę ponieść koszty finansowe i biurokratyczne (wziąć kredyt, ogłosić Dom na sprzedaż, sprzedać Dom wraz z wszystkim, co się z tym wiąże). Typowo instytucjami udzielającymi prawa wieczystego są gminy, kościoły lub fundacje, raczej rzadziej osoby prywatne.

Mimo to jest to miły wskazówka, z pewnością dla niektórych osób dobrym rozwiązaniem.

za 99 lat :-)

Napisany przez username
Oczywiście, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, ten kontrakt przetrwa po mnie. Jeśli jednak dojdzie do sytuacji, w której konieczne będzie przejęcie nieruchomości, sprawa wygląda inaczej. Mam pewne negatywne doświadczenia związane z poleganiem na najemcy z racji mojego mieszkania własnościowego. Inni mogliby spojrzeć na to bardziej spokojnie i mniej liczyć się z koniecznością przejęcia nieruchomości.

Napisany przez 2utopus
Warto zawsze dobrze się zainformować przed zainwestowaniem. Zazwyczaj to, co wydaje się zbyt piękne, aby było prawdziwe, nie jest takie, jak się wydaje.
(Co poszło nie tak z wynajmem? Czy trafiłeś na osobę zbierającą śmieci? Czy sprawdziłeś wczesniejsze informacje kredytowe lub poprzednich najemców?)

Jeśli chodzi o spółdzielnie: https://buergerwerke.de/strom-bezieh...schaften/ - ale oczywiście można również na tym stracić.

Po prostu nie ma bezpiecznych inwestycji z wysokim zwrotem z niskim nakładem pracy ...

Coś, co idzie dobrze, można zawsze powiedzieć z pewnością tylko o przeszłości - przyszłość tutaj jest bardziej spekulatywna.
Czy to kryptowaluty/złoto/nieruchomości/ETF/wino/sztuka/klasyczne samochody/lokata terminowa/pożyczki P2P są najlepszym wyborem,
teraz nikt nie wie - prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jest dobra mieszanka wszystkiego. (Tego, co się rozumie ...)

Napisany przez username
Stopa zwrotu nie musi być tak wysoka. Chodzi tylko o to, aby zapewnić inflacyjną rekompensatę w przyszłych latach. Wolę bezpieczeństwo niż wyższą stopę zwrotu.

Dokładnie. Był to bałagan. Problem polegał jednak na tym, że nie był od samego początku. Z biegiem czasu zaczął trochę tracić zmysły i zupełnie zaniedbał mieszkanie. Potem umarł, nie pozostawił spadkobierców, niczego. I tak się skończyło. Przeanalizowałem (i naprawdę przeanalizowałem wiele) wszystkie scenariusze, pytania i możliwości wcześniej i ten scenariusz nie pojawił się. Nawet gdyby, być może uznałbym go za dość mało prawdopodobny.

No cóż, raz mieszkanie zostaje całkowicie uporządkowane i zremitowany.

Całkowicie słuszne, że nigdy nie wiadomo, co naprawdę zadziała. Niemniej jednak, na podstawie historii, rozwoju itp., można zastanowić się nad rzeczami, które są prawdopodobne. :-)

Gwarancji nigdy nie ma - reguła na pewno zostaje ^^

"

Poprawne, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, ten kontrakt przetrwa nawet mnie.

Jednakże, jeśli nastąpi wcześniejsza wygaśnięcie, będzie to wyglądać inaczej. Jako właściciel mieszkania jestem trochę negatywnie nastawiony do zaufania najemcy.

Pewnie inni patrzyliby na to z większym spokojem i mniej liczyliby się z wygaśnięciem.

Prawdopodobnie użytkowanie wieczyste faktycznie nie jest dla ciebie właściwym rozwiązaniem.

Ale pozwól mi zfilozofować trochę...

Wygaśnięcie to jednak największe zmartwienie posiadacza użytkowania wieczystego. Traci on grunt z budynkiem i otrzymuje tylko niewielką wartość pieniężną. Ty z kolei musisz zapłacić pewną kwotę, ale przy dalszej odsprzedaży na pewno uzyskasz znacznie więcej - to powinno być dla ciebie wartym pewnego wysiłku. Liczy się nie bieżąca cena budowy, ale wartość obrotową za 99 lat (która jest niższa dla starych budynków). Większość osób użytkujących wieczyście jest zadowolona, gdy umowa zostaje przedłużona lub grunt zostaje wystawiony na sprzedaż. Do tego czasu płacą one podczas trwania umowy około podwójnej wartości gruntu dla ciebie - a grunt nadal należy do ciebie ;-)"

Napisany przez 2utopus

Renta nie musi być tak wysoka. Ważne, aby zapewniła zabezpieczenie przed inflacją w ciągu następnych lat. Wolę bezpieczeństwo niż wyższą rentowność.

Przy inflacji na poziomie 7-8% bezpieczeństwo raczej jest niemożliwe do osiągnięcia - zobacz, jakie stopy procentowe oferują bezpieczne konta oszczędnościowe/depozyty terminowe.

Co prawda, tutaj tylko same cyfry są bezpieczne - to, ile siły nabywczej będziesz miał za X lat, to zupełnie inna sprawa.

Czy zastanawiałeś się nad inwestowaniem w ETF-y (MSCI-World/FTSE-Allworld itp.)? Przyglądając się przeszłości, można osiągnąć rentowność na poziomie 5-7% rocznie - o ile się inwestuje przez odpowiednio długi okres. W zamian zobaczysz jednak wahania na wyciągu z portfela inwestycyjnego. -> Tak więc bezpieczeństwo jest względne... a mieszanina ETF-ów i depozytów terminowych może dostosować potencjalne ryzyko inwestora.

Cytat od username

Całkowicie racja, że nie ma pewności, co naprawdę zadziała. Niemniej jednak, na podstawie przeszłości, rozwoju itd., można przewidzieć pewne rzeczy, które są prawdopodobne. :-) Zawsze nie ma gwarancji - jedyną pewną zasadą pozostaje niepewność ^^

Tak - ale jak prawdopodobne wydawały się wcześniej takie wydarzenia jak wybór Trumpa na prezydenta/Brexit/Pandemia koronawirusa/Wojna na Ukrainie? A ludzie, którzy nie mieli pojęcia, inwestowali w nieruchomości na Wschodzie / udziały w statkach / Prokon / ... i spadli na twarz.

Oczywiście można również inwestować w istniejące już miejsca parkingowe - ale jeśli nadejdą samochody autonomiczne, a polityka będzie chciała ograniczyć ruch indywidualny lub wielu ludzi nie będzie mogło/się nie zdecyduje na posiadanie własnego samochodu (np. z powodu pracy zdalnej i dostaw żywności do domu) -> czy wtedy będziemy potrzebować tak wielu miejsc parkingowych?

Ale jeśli zapytasz doradcę bankowego lub ubezpieczeniowego, najprawdopodobniej dostaniesz informację tylko o produktach, na których obecnie pobierane są wysokie prowizje.

Napisany przez username
utopus pisze:
Czy kiedykolwiek zainteresowałeś się ETF-ami (MSCI-World/FTSE-Allworld itp.)? Tutaj (biorąc pod uwagę przeszłość) można osiągnąć stopę zwrotu od 5-7% rocznie - jeśli inwestuje się wystarczająco długo. W zamian wartości na wyciągu z konta są dość niestabilne. -> Więc bezpieczeństwo jest względne ... a jeśli połączy się ETF-y z lokatą terminową, można odzwierciedlić swoją własną zdolność do ryzyka.

Mam kilka ETF-ów, w tym MSCI-World. Ale jakoś nie czuję się komfortowo z wpłacaniem pięciocyfrowych kwot, ponieważ nie jest to naprawdę namacalne.
Pieniądze są cyfrowane i jeśli ktoś (kto może wpłynąć na rynki akcji) postanowi coś zrobić, gdy ja śpię, mogę obudzić się rano z dużą stratą wartości.

Napisany przez 2utopus
To - w zależności od indeksu i metody replikacji - aż do 1700 największych firm akcyjnych na świecie - jeśli tylko niektórym lub jednej branży idzie źle, nie będzie to tak bardzo odczuwalne - oczywiście, jeśli cała światowa gospodarka ma problemy, pytanie jest czy sytuacja z książkowym pieniądzem będzie lepsza - po co mieć na przykład 10 000€ na koncie - jeśli stracą wartość z powodu wysokiej inflacji lub trudności w dostawie, albo nie można po prostu kupić pożądanego przedmiotu? Posiadając udziały w spółkach w ETF-ie, ma się nadal odpowiednią wartość materialną w postaci udziałów w firmach - nawet jeśli wartość (cyfry) raczej się wahają. Zatem zależy to od indywidualnego poczucia ryzyka - jeśli się na przykład zakłada, że ETF może spaść maksymalnie o 50% - a samemu można znieść stratę do 10%, to powinno się zainwestować tylko 20% w akcje (ETF) i 80% w lokaty terminowe.

Napisany przez ZehWeh
Ktoś, kto może wpływać na rynki akcji....

Kim oni są? Wiesz kto to główni akcjonariusze tych akcji o najwyższej kapitalizacji rynkowej? To nie są pojedyncze osoby (pomijając założycieli firm), ale same spółki funduszy, takie jak Blackrock, Vanguard czy Berkshire, czyli instytucje, które same tworzą fundusze ETF, a zainwestowane pieniądze nie są ich własne, ale pieniądze inwestorów ETF! Nie mogą więc po prostu powiedzieć Teraz po prostu sprzedamy wszystkie akcje Apple i sprowadzimy kurs na dno. Spółki funduszy są odpowiedzialne wobec swoich inwestorów, a istnieją surowe mechanizmy kontroli.

Poza tym, całkowicie absurdalne jest wierzyć, że pojedyncze osoby mogą wpłynąć na globalny rynek akcji. Wyjątkiem mogą być tu tylko niektórzy przywódcy narodów, ale ilu takich jest? 10?.... Od katastrofy w Ukrainie i niepokojów na rynkach na świecie, rynek akcji znów się już odbudował.

Napisany przez username
Coś tam mogę powiedzieć, pomimo koronawirusa w lutym i marcu 2020 r. ETF-y były dość stabilne (np. MCSI WORLD). Ale gdy Trump na środku marca nagle zamknął Amerykę, zaczęła się gwałtowna zapaść. Inny koniec świata i decyzja jednej osoby.

Na pewno bardzo rzadki przypadek, ale ten świat raczej nie stanie się mniej szalony ;-)

Napisany przez ZehWeh
Ten, kto był mądry, w marcu 2020 roku robił zakupy i cieszył się z wzrostu wartości o ponad 40-50% po 4 miesiącach.

W innym przypadku obowiązywała zasada, która zawsze obowiązuje na giełdzie. Pozostań spokojny i przetrwaj kryzys.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata