Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Was jest Wasze podejście do pieniędzy, finansów i inwestycji.

Napisany przez LEAFE
Cześć wszystkim

Z mojego punktu widzenia jest to jedna z najważniejszych kwestii związanych z inwestowaniem. Uporządkowanie swoich minimalnych finansów i pieniędzy w celu skutecznego inwestowania. Jestem bardzo ciekawy Waszych doświadczeń.

Jakie są Wasze doświadczenia w tej sprawie? Jak doprowadzacie Wasze przekonania dotyczące pieniędzy, finansów i inwestycji na właściwy kurs? Czy zgodzilibyście się zapłacić za zdobycie udanych informacji czy uważacie, że można to osiągnąć tylko poprzez aktywne działanie?

Jeśli już zdobyliście jakieś informacje, skąd dokładnie? Czy macie mentora?

Napisany przez StGe1973
Co dokładnie rozumiesz przez mentalność i przekonania? Wiara to sprawa religii, którą każdy może trzymać w jaki sposób chce.

Inwestycje opierają się na faktach lub twojej interpretacji tych faktów, a następnie zdecydujesz, czy zainwestować czy nie. Jeśli nie znasz faktów lub brakuje Ci wiedzy do ich interpretacji, to z prawdopodobieństwem możesz stracić pieniądze.

Poza tym zawsze obowiązuje podstawowa zasada: Im większe ryzyko, tym większe szanse na zwrot. To, jakie ryzyko chce podjąć, musi każdy sam dla siebie zdecydować.

Napisany przez LEAFE
Dziękuję za osobistą ocenę mojego pytania

Co do twojego pytania: Wierzenia i nastawienie w odniesieniu do tego, jak pieniądz oddziałuje na ciebie. Jak na przykład zyski lub straty mają na ciebie emocjonalny wpływ. Co robi z tobą wysokie/niskie ryzyko mentalnie.

Napisany przez StGe1973
No cóż, obawiam się, że nie jestem odpowiednią osobą do rozmowy na ten temat....

Mamy swoje źródło dochodu poprzez firmę oraz nieruchomości prywatne, które wynajmujemy. Przynajmniej do tej pory w moim życiu zajmowałem się tymi dwoma kwestiami na tyle dobrze, że oba działały bardzo dobrze i mam nadzieję, że będą działać dalej.

Inwestycje w inne rzeczy (o których prawdopodobnie myślisz) to srebro, złoto i ETF-y. Jest to jednak nasza gra pieniężna, do której nie mam żadnego emocjonalnego związku. W końcu i tak odziedziczą to nasi spadkobiercy, bo nigdy nie będziemy tego potrzebować. Chyba że chodzi o srebro lub złoto, w razie jakiegoś rodzaju globalnego krachu systemowego...

Obecnie myślę o zainwestowaniu około 20-30 tysięcy euro w akcje BASF lub Covestro. Ale najpierw musi odbyć się narada rodzinna, a jeśli do tego dojdzie, to nasi spadkobiercy będą mogli zajmować się potencjalnymi zyskami lub stratami....

Napisany przez 2utopus
Na YouTube znajdziesz wystarczającą ilość darmowej treści - czy to od Finanztip, czy Finanzfluss itp. - nie trzeba za to płacić dodatkowo. (Szczególnie na początku, mając niewielkie fundusze.)

Zresztą: od kiedy - ale jesteście ciekawi...

Napisany przez coonie
Po tym jak zauważyłem, że przy inwestowaniu pieniędzy i wcześniejszych inwestycjach nigdy nie wiadomo, jaka decyzja będzie najlepsza, rozumiem już, co miałeś na myśli mówiąc o wierze. Zawsze chodzi o formułowanie przypuszczeń o przyszłości na podstawie faktów, co ma zdecydowanie wiele wspólnego z wiarą. Niektórzy wierzą w świetlaną przyszłość kryptowalut, inni nie. I tak dalej. Uważam, że ważne jest, aby inwestowanie zawsze wiązało się z ryzykiem. I kiedy chodzi o ryzykowne inwestycje, nie powinno się angażować pieniędzy, których ewentualnej straty w najgorszym przypadku bylibyśmy nie w stanie znieść.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata