Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Książka gospodarstwa domowego - Wydatki - Inwestycje

Napisany przez Nielz
Hej,

zarejestrowałem się tutaj, aby poznać wasze opinie na temat aplikacji do prowadzenia budżetu domowego. Osobiście używam dwóch takich aplikacji (Finanzguru i Money Manager od Realbyte). Chociaż w dłuższej perspektywie prawdopodobnie zrezygnuję z Finanzguru. Obie aplikacje mają swoje zalety i wady.

Problem, jaki mam z większością aplikacji do prowadzenia budżetu, polega na tym, że mimo tego, że mam wydatki i przychody pod kontrolą, inwestycje w papierach wartościowych nadal są uznawane jako wydatek. Chociaż tak naprawdę nie jest to właściwy wydatek. Zawsze irytuje mnie na przykład konieczność na końcu miesiąca obliczania wydatków minus inwestycje, aby poznać moje właściwe wydatki.

Czy macie z tym również problemy i jak je rozwiązujecie?

Cieszę się z każdej odpowiedzi.

W razie pytań proszę pytajcie.

Serdeczne pozdrowienia,
Nielz

Napisany przez 2utopus
Czy wydatek jest inwestycją, zawsze jest względny - dla jednej osoby zakup klocków Lego/wina/whisky/kunst/klasyków samochodowych jest wydatkiem - inni traktują to jako inwestycję. Czy mieszkanie własne (i związane z nim wydatki) to wydatki czy inwestycje? Czy ubezpieczenie emerytalne to wydatek czy inwestycja?...

Napisany przez Nielz
To dotyczy przede wszystkim papierów wartościowych, takich jak akcje, fundusze ETF, obligacje, metale szlachetne i kryptowaluty.

Wielokrotnie mieszkanie użytkowe jest wydatkiem.

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Korzystam z Excela, tworząc go w taki sposób, jak jest mi potrzebny.

Napisany przez IsNichWahr
Znam te aplikacje, ale nie rozumiem problemu. Inwestycje są oczywiście wydatkami, ale zazwyczaj wiążą się z wartościami depozytu. Jeśli mają problem z integracją majątku w aplikacjach, lepiej szukać alternatyw...

Napisany przez 2tneub
Znam ten program, ale na zdjęciach wydaje się również być kategoria Przekazanie. Czy nie można z tego skorzystać, inwestując depozyt w księgach wartościowych i księgując przelewy z konta na depozyt jako przekazy? Podczas sprzedaży papierów wartościowych, obok przekazów, można jeszcze księgować zrealizowane zyski.

Podobnie przedstawiam to również u siebie w Excelu.

Napisany przez StGe1973
Nielz,

w przypadku prowadzenia książki domowej chodzi nie o oddzielenie wydatków według różnych kryteriów, musisz to zrobić sam/a. Głównie chodzi o to, że ludzie często nie wiedzą, ile dokładnie pieniędzy wydają na różnorodne rzeczy. Albo myślą, że wiedzą, ale znacznie niedoszacowują, ile naprawdę wydają. To często prowadzi do długu, ponieważ ludzie zaciągają raty, finansowania itp. myśląc, że mają nadwyżkę w wysokości x złotych na miesiąc, mimo że tak nie jest.

Dlatego książki domowe nie różnicują wydatków według rodzajów, ale po prostu chcą Ci powiedzieć: W miesiącu x potrzebowałeś/łaś dokładnie takiej sumy pieniędzy, bez względu na to, na co dokładnie je przeznaczyłeś/łaś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata