Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Bank błędnie obliczyła kurs wymiany i nie chce przyznać się do błędu.

Napisany przez Fairplay
Witaj drodzy forumowicze,

chciałbym krótko opisać mój problem. Dzisiaj o godzinie 14:00 byłem wraz z moją żoną w naszym banku domowym i chciałem wymienić 1300 euro na bahty. Cała operacja odbywała się na koncie mojej żony, która dobrze mówi po niemiecku, ale szybko się gubi w takich sprawach.

Poszliśmy do naszej kasy oszczędnościowej, ja z zewnątrz przez zakrzywione szyby obserwowałem całą sytuację. O godzinie 14:00 kurs wymiany według naszego banku wynosił 1 EUR równy 31,82 bahtom. Czyli za 1300 EUR dostalibyśmy 41 350,00 bahtów.

Jednakże średni kurs o tej godzinie wynosił około 1 EUR do 39 bahtów, co oznaczałoby, że za 1300 EUR otrzymalibyśmy około 50 700 bahtów.

Kiedy zauważyłem ten błąd, po 30 minutach poszedłem do tego samego banku i zapytałem o aktualny kurs wymiany. Pani powiedziała, że 1 EUR to około 39 bahtów, co potwierdziło moje przypuszczenia.

Nagle pojawiła się ta sama kobieta, która 30 minut wcześniej wymieniła nam pieniądze, i zapytała, czy jest jakiś problem. Uprzejmie zwróciłem jej uwagę, że występuje tu ewidentny błąd w obliczeniach.

Wtedy z lekką irytacją powiedziała, że kurs zawsze się zmienia. Zapytałem ją, czy o godzinie 14:00 nie wynosił 31 bahtów? Powiedziała, że to nie ma znaczenia, ona tylko coś wpisuje do komputera.

Potem zaczęła krzyczeć i powiedziała, że sami jesteśmy winni i powinniśmy odejść.

Jutro mam umówione spotkanie z dyrektorem banku, bo nie chcę takiej sytuacji pozostawić bez odzewu.

Czy to naprawdę moja wina?

Pozdrawiam

Napisany przez BenniG
Hm, więc myślę, że pracownica nie wymyśliła 31,82 batów. Prawdopodobnie wcześniej powiedziała twojej żonie tę wartość. W takim razie, myślę, że zostało kupione w stanie widocznym.
Ponadto bank chce zarabiać na wymianie walut, więc wymienia ją na gorszy kurs batów, a jeśli wymienisz baty z powrotem na €, możesz być zmuszony zapłacić 45 batów za jeden €.

Oczywiście, 20% prowizji uważam już prawie za zawyżone, ale może to być standardowe dla mniej popularnych walut.

Napisany przez Fairplay
Opłaty zostały doliczone dodatkowo i nie były one zapowiedziane jako prowizja. Mówiono nam, że otrzymamy aktualny kurs wymiany. Za samą wymianę musieliśmy zapłacić osobno.

Napisany przez StGe1973
Nun tak, albo pracownica źle się wyraziła, albo źle ją zrozumiałaś. Oczywiście, bank stosuje się do bieżącego kursu wymiany, ale ma różne ceny dla zakupu i sprzedaży walut. Im bardziej egzotyczna i nietypowa waluta, tym gorsze kursy. Kiedyś często opłacało się wymieniać walutę w kraju niż wcześniej w Niemczech. Najpierw płacisz opłatę, czyli koszty operacyjne banku, albo mogą one być od razu uwzględnione w kursach zakupu. Głównym punktem zawsze jest kurs wymiany.

Twoje pytanie jest w zasadzie takie jak gdybyś pytała, jak znasz koszty netto rzemieślnika (jego ceny zakupu, wynagrodzenia itp.) i dziwisz się, że na twoim rachunku są zupełnie inne cyfry i żądana jest kwota o 50% wyższa. Odpowiedź jest identyczna z kursem wymiany, zarówno rzemieślnik, jak i bank chcą na tym zarobić, a tę marżę płacisz jako klient.

Prawdopodobnie pracownica banku podała ci na dzień zakupu kurs kupna banku, a nie kurs wymiany. Chyba że to był naprawdę błąd komputera, ale jest to bardzo, bardzo mało prawdopodobne...

Napisany przez Fairplay
Dziękuję za Twoją odpowiedź, sprawa została załatwiona dzisiaj. Szef banku odwołał decyzję i przyznał, że pracownica powinna była udzielić dokładniejszych informacji.

To naprawdę miłe! Fajnie, że są jeszcze ludzie, z którymi można porozmawiać.

Napisany przez BenniG
Czyli pracownica nie popełniła błędu, ale to standardowy kurs sprzedaży bahta przez bank domowy?

To naprawdę bardzo życzliwe zachowanie banku. Czy jesteście tam dobrymi klientami?

Napisany przez Fairplay
Otóż, zgodnie z szefem banku istnieje obowiązek udzielenia porady. Jego pracownica tego nie spełniła. W ramach tej jasnej i zdecydowanej porady klienci mają możliwość podjęcia decyzji. Należy jasno zaznaczyć, jak niekorzystna byłaby wymiana waluty w ich własnym kraju w tym przypadku. A za nieodpowiednie zwolnienie przeprosił. Nie jest uprawniona do podejmowania takich decyzji i przynajmniej powinna włączyć swojego przełożonego, aby ewentualnie osiągnąć porozumienie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata