- śr lis 18, 2009 10:57 am
Hej Sascha!
Wstęp: Nie jestem w stanie ocenić jakości doradztwa Twojego znajomego!
Nie wiem, w jakiej firmie zawarłeś umowę inwestycyjną, ale w dobrych inwestycjach zawsze powinna być możliwość zawieszenia płatności w sytuacjach kryzysowych (bezrobotność, choroba).
Zazwyczaj inwestycje typu private equity nie są niczym złym czy niegodziwym. Jednak oczywiście NIGDY nie wolno dawać obietnic zwrotu inwestycji. Być może mylisz to z historycznymi stopami zwrotu, które wynoszą między 16 a 18% (średnia 50-letnia na szczeblu międzynarodowym). Można się na nie powoływać, ale oczywiście nie można dawać gwarancji na przyszłość.
Takie stopy zwrotu są jednak konieczne, aby móc generować zyski powyżej 10% w warunkach rzeczywistej inflacji! I to praktycznie bez inflacji, ponieważ inwestuje się w aktywa rzeczowe, a nie w papierowe pieniądze.
Osobiście współpracuję od pewnego czasu z dostawcą private equity, który oferuje, nazwijmy to, interesujące perspektywy na przyszłość.
Firma ta odnosi duże sukcesy na rynku wtórnym private equity i ma również bezpośrednie inwestycje w bardzo obiecujących sektorach, takich jak farmacja, internet, oprogramowanie. Ponadto inwestuje wyłącznie w niemiecki sektor małych i średnich przedsiębiorstw, co jest pozytywnym podejściem!
Nie chcę tu śpiewać pieśni pochwalnej na temat tej firmy, ale ta inwestycja jest dla mnie 100% pewna ze względu na strukturę.
I, drodzy krytycy, oczywiście nie sprzedaję tego w taki sposób, nie obiecuję również wysokich zwrotów. Każdy zainteresowany może sobie samemu pomyśleć; są organizowane prezentacje dla klientów na terenie całego kraju.
Mogę jednak powiedzieć, że pomnażanie pieniędzy w kolejnych latach jest bardzo prawdopodobne ze względu na zestawienie portfela i podpisane już umowy przez zaangażowane firmy.
Opłata manipulacyjna nie występuje!
Nie chcę nic więcej mówić, każdy może sam się dowiedzieć. Polecam dokładne przyjrzenie się firmom partnerskim. Całkowicie dokładne. Być może ktoś będzie miał własne pomysły na potencjał wzrostu w poszczególnych branżach.
V+ BETEILIGUNGS 2 GMBH - Prolog
Chętnie podam terminy przez e-mail, kiedy zainteresowany klient lub pośrednik może się przyjrzeć ofercie.
Jako pośrednik niezależny - albo być może wyłączny - warto poszerzać swoje horyzonty.
Jestem ciekawy reakcji tzw. typowych podejrzanych. ;-)