Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wartościowe zabezpieczenie emerytalne za niewielkie pieniądze.

Napisany przez ADMCI4
Okooło dwóch lat temu zgodziłem się na rozmowę doradczą w moim banku oszczędnościowym związana z Rentą Riester. Od tego czasu ciągle trochę się denerwuję, bo myślę, że ten kontrakt nie przynosi zbyt dużo korzyści i po prostu nie rozwija się. Miesięcznie nie mogę zainwestować więcej niż te 25 euro. Jeśli ktoś ma przełomowy pomysł, jak mogę zrobić więcej na moją starość niż z Riestera, będę bardzo wdzięczny.

Napisany przez aurr
Spójrz na nas... https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=3189 Aktualnie dyskutujemy, na pewno możesz się czegoś nowego nauczyć ;-) Krótka prezentacja: No cóż, być lepszym niż program emerytalny Riester nie jest szczególnie trudne: - Na przykład otwórz konto w innym banku - książeczka oszczędnościowa, lokata etc. - Ustaw stałe zlecenie płatnicze i przekazuj zaplanowane raty oszczędności co miesiąc - W ten sposób oszczędzający pozostaje w pełni elastyczny, otrzymuje swoje pieniądze w razie potrzeby i na końcu na pewno nie ponosi dodatkowych kosztów. - Tymczasem towarzystwo ubezpieczeniowe nie otrzymuje z tego żadnych korzyści...

Napisany przez Karl117
Cześć Możesz poprosić o porównanie ubezpieczeń w ramach Riester. Być może istnieją umowy lepsze niż ta, którą masz obecnie. Porada finansowa wideo: emerytura Riester Ponadto, jeśli jesteś pracownikiem, możesz zapytać swojego szefa, czy oferuje on plan emerytalny w ramach firmy. Program emerytalny w ramach firmy (np. ubezpieczenie na życie z kapitałem początkowym) jest opłacalny, ponieważ składkę płacisz z dochodu brutto. To z kolei zmniejsza Twój podatek dochodowy i składki na ubezpieczenie społeczne. Warto na to zwrócić uwagę. Pozdrowienia, Karl117

Napisany przez Planvoll
aurr;26281 pisze: - W związku z tym oszczędzający pozostaje w pełni elastyczny, otrzymuje swoje pieniądze, gdy ich potrzebuje, i na końcu na pewno nie stracił na tym. O czym chcesz tutaj zawsze pisać, aurr? O rezerwach, z których można krótkoterminowo korzystać, czy o emeryturze, z którą (dzięki Bogu) nie powinno się tak krótkoterminowo rozporządzać! Oczywiście można także podążać za twoim hasłem: Jesteś emerytem za 30 lat, idź do urzędu socjalnego!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata