Sterntaler pisze:
Dzień dobry.
Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad zmianą z ubezpieczenia zdrowotnego państwowego na prywatne. Dodatkowa składka sprawia, że decyzja ta jest dla mnie jeszcze łatwiejsza.
ubezpieczenie państwowe staje się coraz droższe, a świadczenia pozostają maksymalnie takie same. Obecnie zarabiam 3600 euro brutto, czyli jestem poniżej granicy wymiaru składek.
Czy mimo to mogę złożyć wniosek o przyjęcie do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, czy muszę mieć wyższe dochody?
Dziękuję, Sterntaler
Cześć Sterntaler,
niestety nie!
Wyobraź sobie, że kiedyś opublikowałem podobny wpis.
Tam wszystko jest dokładnie opisane.
Zapytanie wtedy pochodziło od Rolanda
https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=3360
Odp:
ubezpieczenie zdrowotne państwowe czy prywatne?
Cześć Rolandzie,
Na początku chciałbym ci pogratulować twojej wyobraźni. Niestety, nie przyniesie ci to kompletnie nic! Chyba że uda ci się przekonać pracodawcę do wypłacenia ci wyższej pensji.
Jak już zostało wspomniane, musisz teraz udowodnić, że zarabiasz powyżej limitu uprawniającego do ubezpieczenia / limitu rocznego wynagrodzenia. (wcześniej wystarczało 1 rok)
Jeśli nie spełnisz tego warunku, jako pracownik jesteś automatycznie ubezpieczony w GKV zgodnie z SGB!
Aby utrzymać tę sytuację i aby wszyscy lepiej zarabiający nadal mogli być przymusowo ubezpieczeni na chorobowe w GKV, ustawodawca regularnie podnosi granicę uprawniającą do ubezpieczenia! Jeśli więc udało ci się osiągnąć stary limit w tym roku, już teraz zostało zapewnione, że nie osiągniesz go w przyszłym roku ::smutny: i nadal pozostaniesz ubezpieczony w GKV. Jak długo ten chore obciążenie będzie kontynuowane, stoi pod znakiem zapytania! Niech żyje zasada solidarności! To naprawdę uspokajające uczucie, że nawet płacąc prawie 600
euro miesięcznie składki do GKV, możesz korzystać z tak samo słabych świadczeń jak ten, kto płaci 50
euro miesięcznie!
To, co pisze Lautrer, jest zasadniczo dobrym pomysłem. Jednak
ubezpieczenie analityczne ma sens tylko wtedy, gdy mogę przewidzieć, że w niedalekiej przyszłości zostanę zwolniony z obowiązku ubezpieczenia, lub jeśli byłem i zostanę znowu objęty ubezpieczeniem obowiązkowym, co pozwoli zachować moje dane zdrowotne.
Skoro jesteś teraz w sytuacji, w której musisz nadal solidarnie postępować:wink:, zalecane jest zawarcie dodatkowych / uzupełniających polis do istniejącego ubezpieczenia GKV. Na przykład,
ubezpieczenie stomatologiczne i świadczenia stacjonarne. To musisz zdecydować indywidualnie i ustalić swoje priorytety.
To, co pisze Tygrys, oczywiście znowu jest ogromnym błędem albo źle się wyraził! Zwłaszcza gdy naprawdę zachorujesz, prywatne
ubezpieczenie zdrowotne jest korzystne!!
Nie powinno się tutaj zawsze kłaść nacisku tylko na oszczędność.
Ostatni punkt:
Jestem nieco w sprzeczności co do dodatkowych dochodów po spełnieniu 3 lat do limitu ubezpieczenia.
Jeśli jako pracownik jestem ubezpieczony prywatnie i w kolejnym roku moje zarobki spadną poniżej granicy uprawniającej do ubezpieczenia, zostanę ponownie objęty obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV, ale istnieje możliwość jednorazowego zwolnienia się z obowiązku ubezpieczenia, aby pozostać w PKV! Jednakże w przyszłości wyklucza to powrót do GKV. Wniosek o zwolnienie powinien być złożony do 31 marca danego roku w GKV.
Osoby ubezpieczone z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym, które kończą 55 lat w danym roku kalendarzowym, są zwolnione z obowiązku ubezpieczenia, niezależnie od dochodu. W tym przypadku wniosek o zwolnienie nie jest konieczny.
pozdrowienia
Mike