Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Papiery wartościowe giełdowe czy spółka funduszy?

Napisany przez urhs
Cześć wszystkim! Kolejne pytanie podstawowe, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Jako przykład porównania dwóch funduszy o takiej samej strategii i zasobach: 1) HSBC GIF Indian Equity AD LU0066902890 2) HSBC GIF Indian Equity IC LU0164881350 1) notowany na giełdzie, możliwy do oszczędzania, koszt 1,5% (1,91 TER) 2) funduszowy, niezdatny do oszczędzania, koszt 0,75% (1,05 TER) 1) wzrost w % 1,81, 12,01, 120,72, 32,40, 164,97 2) wzrost w % 2,02, 12,48, 122,62, 35,82, 176,47 Zasadniczo jest jasne (poza historią oszczędzania), na co powinno się zdecydować. Jednak miałem doświadczenie z funduszem BGF World Mining, gdzie Hedged tradowany na giełdzie znacząco gorzej i opóźnionie w porównaniu z innymi o tej samej strategii i zasobach . Zanim zacznę spekulacje: jeden z Was na pewno wie, o co chodzi... Dziękuję - jeszcze raz - i pozdrowienia, urhs

Napisany przez Graufell
Hm, ja, i co dokładnie chciałeś teraz wiedzieć? Wprowadź te dwie numery na jakiejś stronie finansowej. Szybko znalazłem coś na stronie Akcje | Kursy akcji | Fundusze | giełda | waluty | finanzen.net. Porównaj oba fundusze obok siebie. Wygląda na to, że są to częściowe fundusze. Jeden ma minimalny wkład w wysokości 1.000.000, jest kapitalizujący i nie oferuje planu oszczędnościowego. Wygląda na to, że ten fundusz jest przeznaczony dla inwestorów instytucjonalnych. Druga część funduszu wypłaca dywidendy, ma możliwość planu oszczędnościowego i wymaga minimalnego wkładu w wysokości 5000. Przy planie oszczędnościowym na pewno można kupować części z części. Co takiego planujesz?

Napisany przez urhs
Dziękuję, Graufellu, za szybką odpowiedź! Porównanie już w dużej mierze przeprowadziłem - praktycznie różnią się one tylko kosztami, miejscami handlowymi, możliwością oszczędzania przez plan i kapitalizacją. Moje pytanie dotyczące doświadczeń z BGF World Mining Hedged brzmi: czy opłaca się kupować fundusze niedostępne na giełdzie, czy ich stopy wzrostu zawsze są niższe z powodu braku aktywności rynkowej, z natury takie? W takim przypadku niższe koszty zarządzania itp. przestają mieć znaczenie... Kim są inwestorzy instytucjonalni? Banki, fundusze typu dachowego i tak dalej? Do zobaczenia ;-) Urhs

Napisany przez Graufell
Posprawdź to szybko tutaj: Inwestorzy instytucjonalni - Wikipedia To są banki, ubezpieczenia...itp. To czy kupujesz fundusz przez giełdę czy przez TFI (Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych) zależy tylko od dystrybucji. Sam fundusz (z jego rocznymi kosztami) pozostaje taki sam. Większość funduszy można kupić zarówno na giełdzie, jak i przez TFI. W większości przypadków można to zrobić za pośrednictwem swojego banku domowego. Lub za pośrednictwem brokera online, takiego jak CortalConsors lub Cominvest. To tylko dwa przykłady spośród wielu. Jedyną różnicą są koszty nabycia. Zakup przez giełdę może być znacznie tańszy. Zawsze zależy to od wysokości twojego kapitału inwestycyjnego. Tańsze niż na giełdzie jest tylko wtedy, gdy kupujesz udziały funduszu bez opłaty emisyjnej lub z dużymi rabatami. Cechy funduszu pozostają takie same. Ceny funduszy na giełdzie wynikają z podaży i popytu; ceny TFI (ceny jednostek uczestnictwa) są ustalane raz dziennie. Czy planowałeś rozpocząć plan oszczędzania w funduszach?

Napisany przez EuroPaule
Teraz mam jednak doświadczenie z funduszem BGF World Mining, że fundusz zabezpieczony przed walutowym ryzykiem na tle innych przy takiej samej strategii i składzie rozwija się znacznie gorzej i opóźnionie. Cześć Urhs, jest to bardzo trudne do oceny w przypadku tego rodzaju funduszu. Z jednej strony jest to amerykański fundusz akcji, aż do wybuchu problemów z Grecją, wszystkie mieli problem z tym, że euro wzmacniało się w stosunku do USD. To spowodowało stałe rozczarowanie dla inwestorów z euro, ponieważ większość wzrostu wartości akcji była "zjedzona" przez spadek wartości USD. Poza tym, w przypadku World Mining, ceny surowców często rozwijają się przeciwnie do USD. Jeśli więc USD zyskuje na wartości w stosunku do euro, często ceny surowców spadają. Dlatego wprowadzono wersję zabezpieczoną przed ryzykiem walutowym, która łagodzi (lub eliminuje) ryzyko walutowe, ale generuje dodatkowe koszty. Różnica w stopie zwrotu do USD Tranše jest przedstawiona na poniższym wykresie. Jednak na tym wykresie widzisz również, że różnice i przebieg wyników nie są istotne. Jak opisał Graufell, nie ma to nic wspólnego z tym, jak i gdzie są sprzedawane akcje. Prezentowane na stronach takich jak fondsweb.de itp. ceny zawsze są cenami spółki funduszu, małe różnice w ciągu dnia na giełdzie nie mają znaczenia. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata