Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne w firmie ubezpieczeniowej lub banku

Napisany przez ADMCI4
miłej soboty wieczoru! Mam konto bankowe w banku oszczędnościowym, który regularnie chce doradzać mi w kwestiach finansowych. Chciałbym odpowiedzieć na ich ostatnie żądanie i już teraz trochę się przygotować. Jeśli chcę zabezpieczyć się na starość, czy lepiej jest zawrzeć umowę ubezpieczenia czy oszczędzać poprzez umowę oszczędnościową w banku oszczędnościowym? Gdzie mogę uzyskać lepszy zysk i dodatkowo zaoszczędzić na podatkach? Będę wdzięczny za wiele wskazówek, BigMonkey

Napisany przez Graufell
Cześć, BigMonkey! Prywatne inwestowanie w przyszłość ma sens. Ale zanim zwiążesz się na dziesięciolecia z czymkolwiek, musisz się dokładnie zorientować. Już to robisz, pytając tutaj. Ale to nie wystarczy. Musisz zrozumieć różne produkty związane z inwestowaniem na starość, w przeciwnym razie sprzedawcy produktów (bankowi, ubezpieczeniowi) wprowadzą cię w błąd. Poświęć więc kilka tygodni i kilka euro na poszukiwanie informacji. Zamów na przykład broszurę Prywatne inwestowanie na starość od Stiftung Warentest. Lub którąś z publikacji Ökotest. Być może na temat ubezpieczeń emerytalnych lub funduszy inwestycyjnych. Możesz wszystko łatwo zamówić przez internet. Odwiedź strony internetowe organizacji konsumenckich i przyswoj informacje na temat inwestowania na starość. Być może tutaj: Verbraucherzentrale Hamburg e.V. Kliknij na sekcję Inwestowanie na starość i czytaj. Skorzystaj z wyszukiwarek internetowych. Gdy już dobrze zrozumiesz, posłuchaj, co poleca ci bank. Jeszcze nic nie podpisuj. Następnie poproś o dwa lub trzy oferty inwestowania na starość od różnych firm ubezpieczeniowych. Podczas rozmowy będą cię nalegać, aby natychmiast podpisać umowę. Nie rób tego. Najpierw przemyśl. Przeczytaj dyskusje na forum na temat inwestowania na starość. Gdy już dobrze zrozumiesz, możesz wybrać coś, co pasuje do ciebie i w czym się dobrze czujesz. Wszystkie te informacje pomogą ci zaoszczędzić tysiące euro i pozwolą stawić opór naciskom twoich doradców. Do rozważenia jako forma inwestowania na starość wchodzą klasyczne ubezpieczenia emerytalne, ubezpieczenia emerytalne z funduszami, plany oszczędnościowe bankowe, plany oszczędnościowe z funduszami. Nie wspominając o posiadaniu własnego domu. Wszystkie te produkty mają haczyki i pułapki, które mają na celu wyciągnięcie twoich pieniędzy z kieszeni, nie dając ci z tego żadnych korzyści. Informuj się, informuj i jeszcze raz informuj.

Napisany przez Gerd
Cześć Tutaj zostało ponownie wyjaśnione, jak zwykle, co należy zrobić. BigMonkey chciał jednak konkretne wskazówki dotyczące świadczeń i możliwości oszczędności podatkowych. Tutaj tylko ogólnikowo. Riester i Rürup można odliczyć od podatku. Ubezpieczenia emerytalne od 60 roku życia są objęte ulgą podatkową. Fundusze, plany oszczędnościowe bankowe, plany inwestycyjne w fundusze i inne formy lokat nie są objęte ulgą podatkową. Decydujące jednak jest, co sam chcesz i jaka masz mentalność inwestycyjna. W trakcie rozmowy zadawaj pytania dotyczące zalet i wad proponowanego produktu.

Napisany przez Graufell
Gerd pisze: Cześć Tutaj znowu zostało wyjaśnione, jak często się dzieje, co nie powinno być robione.
Zgadza się. Z perspektywy agenta ubezpieczeniowego, samodzielnie pozyskane informacje są oczywiście piaskiem w jego trybach. Bardzo szkodliwe. Twoje informacje są jak zwykle jednostronne i niekompletne. Do czego jest oszczędzający, jeśli ma on preferencyjne traktowanie podatkowe, ale zamiast tego otrzymuje skąpą stopę zwrotu, a w przypadku niektórych towarzystw ubezpieczeniowych nawet stopę zwrotu ujemną? Co obliczył pan Dasdi1970 w tym poście: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4325 Średnia stopa zwrotu wynosi 0,44%. Z dodatkowymi, niespełnionymi nadwyżkami nawet 1,69%. No, czy to się nie opłaca. Podobne wyniki prezentują również eksperci z czasopisma Öko-Test. Do czego jest oszczędzający długoterminowy umowa na łeb na szyję, którą trzeba opłacić tysiącami euro, zaczyna oszczędzać od salda ujemnego i dopiero po osiągnięciu odpowiedniej stopy zwrotu, gdy ma 90 - 125 lat, zostaje na plusie? Na te wszystkie kwestie natrafi BigMonkey, jeśli będzie się dobrze informował. Bo od ciebie tego nie usłyszy. Również fundusze, plany oszczędzania w funduszach i plany oszczędzania bankowe mają swoje haczyki. Ale przynajmniej ma się coś z wieloletnich wpłat i nie trzeba najpierw pracować nad odrobieniem strat przez lata, ponieważ najpierw trzeba spłacić wszystkie koszty związane z zawarciem umowy. I chętnie powtórzę to po raz kolejny: Informuj się, informuj i ponownie informuj. Google pomaga.

Napisany przez Gerd
Cześć Jednakże ciągłe powtarzanie nie poprawia jakości twoich wpisów. To, co Pan Dasdi1970 obliczył, zostało już wystarczająco obalone na odpowiedniej stronie. Jednakże on nie jest tak uczciwy w reklamowaniu swoich produktów jak Ty.

Napisany przez Dasdi1970
Gerd pisze: Cześć Poprzez ciągłe powtarzanie, Twoje wpisy nie stają się lepsze. To, co obliczył Pan Dasdi1970, zostało już odpowiednio obalone na odpowiedniej stronie. Jednakże on nie jest tak otwarty jak Ty w kwestii reklamowania swoich produktów.
Proszę o wyjaśnienie, Gerd, co dokładnie zostało obalone? To, że Europa nie zawsze jest najlepsza, czy jak? Ja też tego nie twierdziłam. A jeśli Debeka oferuje 1,87% gwarantowanej stopy zwrotu, to jest to nadal poniżej inflacji, co oznacza, że nie ma zysku, a właściwie jest to stratą. Nie mam zamiaru nikomu narzucać, jak inwestować swoje pieniądze, ale czy ktoś właściwie uważa, że gwarantowana stopa zwrotu poniżej 2% naprawdę się opłaca? O mój Boże! Trzeba naprawdę uświadomić zwykłemu człowiekowi, ile właściwie pieniędzy potrzebowałby jako emeryt, aby pokryć swoją lukę emerytalną! Być może macie kilka pozytywnych przykładów klientów, którzy dzięki ubezpieczeniom na życie / rentowym odnieśli solidny zysk, spokojnie przez ponad 25 lat. Naprawdę byłoby to dla mnie bardzo interesujące...

Napisany przez Graufell
Gerd pisze: Cześć Niemniej jednak nie jest tak otwarty jak ty w kwestii reklamowania swoich produktów.
Reklama polega na przekonaniu kogoś do dokonania zakupu na korzyść sprzedawcy produktu lub usługi. Przepraszam, jestem osobą prywatną i nie mam nic do sprzedania. Jestem całkowicie neutralny i chcę jedynie dzielić się moją wiedzą finansową z zainteresowanymi osobami.

Napisany przez Gerd
To niestety ogranicza się do wiedzy o 2 funduszach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata