Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Student mający 25000 euro boi się inflacji.

Napisany przez barnabas
Cześć wszystkim, kilka słów o sobie. Mam 27 lat, studiuję na kierunku nauczycielskim (około 3 lata do końca). Teraz do mojego problemu - bardzo boję się inflacji. Udało mi się oszczędzić około 25000 euro przez praktykę, prace dorywcze itp. Obecnie pieniądze są ulokowane na koncie oszczędnościowym. Jak wszyscy doradzają, jasne. Najlepiej teraz kupić Dom lub mieszkanie i skorzystać z korzystnych możliwości finansowania. W ten sposób pieniądze są ulokowane w aktywach rzeczowych, a inflacja może szybko spłacić długi. Niestety jako studentowi nie jest mi to możliwe, ponieważ nikt nie udzieli mi kredytu bez stałej pracy. Moje pytanie brzmi teraz, co mam zrobić z moimi 25000 euro. Nie zależy mi na dużych zyskach z tytułu odsetek czy czegoś podobnego, chcę tylko, aby moje pieniądze zachowały swoją siłę nabywczą. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie.

Napisany przez micheldeutscher
Chciałbym to podzielić. Stworzyć pięć stosów po 5000 euro czyli 25 000 euro. Następnie starym, ale sprawdzonym sposobem zainwestować w coś, co się rozumie, nadzoruje i wie, co wyjdzie na końcu. Zawsze wybieraj najlepszą stopę oprocentowania lokat terminowych dla nowych klientów przy kwocie 5000 euro. Jeśli staje się ona mniejsza, wypowiedz umowę, poszukaj nowego banku i zawsze starać się osiągnąć od 2,5 do 3%. W międzyczasie rozważyć ciekawe oferty lokat terminowych. Oprocentowanie jest obecnie bardzo niskie, kiedyś z 4,5% wzrosło do 5,5%, a potem do 7,0%. Kiedyś miałem około 15 kont lokat terminowych. Ale te czasy minęły... wszystko jest trochę skromniejsze. Pozdrowienia

Napisany przez ProperSoul
Cześć, więc jeśli naprawdę masz taki strach przed inflacją, czy rozważyłeś już zakup baryłek lub monet zlota lub palladu? Mam na myśli to, że złoto zawsze ma wartość własną i ma reputację najtwardszej waluty na świecie... Oczywiście, złoto jest obecnie bardzo drogie. Ale wszystkie prognozy na najbliższe 2-3 lata wskazują, że cena złota nadal będzie rosła, osiągając około 1300 - 1400 euro za uncję. To tylko taki pomysł. Jeśli to nie dla Ciebie, to zaproponuję coś w stylu michel: ulokuj 5000 euro w lokacie terminowej z najlepszym oprocentowaniem. Jest tutaj 5 dobrych albo bardzo dobrych rachunków oszczędnościowych lub porównywarka z innymi bankami. Możesz tam sobie coś znaleźć. Powodzenia życzy propersoul

Napisany przez EuroPaule
barnabas pisze: W tej chwili pieniądze leżą na koncie oszczędnościowym. Moje pytanie teraz brzmi, co mam zrobić z moimi 25000 euro. Nie chcę osiągać dużych zysków z odsetek ani niczego podobnego, chcę tylko, żeby moje pieniądze traciły na wartości zakupowej. Bardzo dziękuję z góry za wszystkie wskazówki i sugestie.
Cześć, To z kontem oszczędnościowym nie jest takie złe. Jeśli faktycznie mamy do czynienia z wyraźnym wzrostem inflacji, to stopy procentowe na koncie oszczędnościowym również wzrosną. (Rynek tak zadecyduje.) Więc nie wpadaj w panikę. Powinieneś w obliczu obaw związanych z inflacją unikać przede wszystkim inwestycji w obligacje skarbowe o długich okresach zapadalności. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez MaklerHH
Inflacja sama w sobie nie jest czymś złym, zwłaszcza w przypadku krótkoterminowych lokat, takich jak lokaty terminowe, nie martwiłbym się zbytnio, ponieważ nawet w takim scenariuszu stopy procentowe by zareagowały. Problemy pojawiają się dopiero w przypadku bardzo silnej inflacji, gdy stopy procentowe nie nadążają za nią. Wtedy zdecydowanie warto zainwestować w aktywa realne, takie jak nieruchomości i akcje. Ale nawet tutaj będą zarówno zwycięzcy, jak i przegrani.

Należy ulokować maksymalnie (reguła kciuka) 10% swojego majątku w złocie. Są również fundusze złota - wtedy złoto jest kupowane i przechowywane nie fizycznie w sejfie bankowym lub w domu - ale to tak na marginesie - raczej umiarkowanie. Trzeba to również kochać, wspaniałe uczucie trzymać w ręku małą sztabkę. Mam różne sztabki po 1 gramie z różnymi motywami - można je również kolekcjonować - są bardzo małe, 999,99 czystości. Raczej hobby, ma wiele wspólnego z emocjami. Sztabka sprawia, że lepiej się śpi w nocy. Ono musi być przechowywane, nie przynosi żadnych zysków - moja prognoza: należało wejść w to 10-15 lat temu - cena złota w średnim okresie będzie spadać. Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule
micheldeutscher pisze: Należy zainwestować maks. (reguła kciuka) 10% swojego majątku w złoto.
Cześć, Nie ma to nic wspólnego z samym złotem. Zaleca się zasadniczo rozproszenie swoich inwestycji i nie nadmierne wagi poszczególnym lokacjom. Cytat od micheldeutscher w krótkiej perspektywie cena złota spadnie. Dlaczego? Pozdrawiam, Paule

Cena złota spadnie średniookresowo. Zawsze istnieje ryzyko wahania cen - w ciągu następnych 20 lat siła nabywcza złota spadnie (prognoza). Tak przeczytałem niedawno. Dzisiaj, 11.05., również stoi w gazecie BILD. Moją wiedzę fachową czerpię wyłącznie z renomowanej gazety BILD, w której dziale finansowym króluje doskonałość. A tak na poważnie - sądzę, że cena złota jest sztucznie nadmuchana i spadnie, nie ma już miejsca na wzrost, raczej na spadek. Pozdrawiam!

Napisany przez barnabas
Najpierw dziękuję Wam. Chyba dla kogoś takiego jak ja, najbardziej sensowne jest lokowanie pieniędzy na koncie oszczędnościowym. Jeszcze miałem pomysł, żeby kupić tanią nieruchomość. Ale widocznie jest zbyt wiele haczyków (najemcy, podatki, konserwacja itp.) Pozdrowienia, barnabas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata