Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kwota pieniędzy - 10000 euro - rozsądnie zainwestować.

Napisany przez dchrist1
Cześć wszystkim, w ciągu najbliższych tygodni otrzymam kwotę prawie 10000 euro, którą moi rodzice zaoszczędzili dla mnie przez 20 lat. Teraz zastanawiam się, jak mogę zainwestować te pieniądze. Ponieważ za około 5 lat będę musiał spłacić moje studenckie kredyty (Bafög), chciałbym zainwestować te pieniądze na ten okres. Ubezpieczyciel podał mi gwarantowaną stopę procentową na poziomie 4,5%. Co byście zrobili? Chciałbym również zainwestować małą kwotę w akcje jako spekulację. Choć nie mam jeszcze dużo doświadczenia w tej dziedzinie, chętnie się nią zajmę. Myślę, że utrata 2000 euro nie byłaby zbyt bolesna dla mnie. Czy moglibyście podzielić się swoimi opiniami? Czy uważacie, że 4,5% to dobry zysk i czy radzicie mi zainwestować wszystko? Muszę jednak dodać, że w tej chwili nie jestem zależny od tych pieniędzy. Pozdrowienia D.Christ

Napisany przez Grundgesetz
Cześć, Obecny rynek odsetek wygląda dość słabo. Przy 10-letniej lokacie 4,5% to dość niewiele. W razie potrzeby sprawdź jeszcze oferty innych banków, takich jak Credit Europe Bank czy BIGBANK. Ponadto nie polecałbym ci inwestowania w akcje. Pozdrawiam

Napisany przez cstahl
10 lat inwestować pieniądze to dla mnie zdecydowanie za długo. Kto wie, jak dalej potoczy się kryzys finansowy. Wolałbym więc trzymać je na rachunku oszczędnościowym. Nawet pieniądze otrzymane w prezencie są zbyt cenne, by je ryzykownie inwestować na giełdzie. Inni ciężko pracowali, aby je zaoszczędzić, a potem po prostu je zmarnowali. Bardzo by mnie to bolało. Najpierw dokładnie się zorientowałbym, zgłębiając odpowiednią literaturę itp. Dopóki nie będę pewien, lepiej trzymać je na rachunku oszczędnościowym.

Napisany przez habari
Możesz na przykład zainwestować te pieniądze w Fundusze inwestycyjne. Fundusze są bezpieczne w przypadku niewypłacalności, elastyczne i dochodowe. Długoterminowa inwestycja w fundusze oferuje wyższe stopy zwrotu niż inne formy inwestycji. Ostatecznie istotna jest również odpowiednia selekcja funduszy. Fundusze powinny być szeroko rozproszone (fundusze akcyjne o globalnym zasięgu / fundusze mieszane / fundusze rynków wschodzących). Na stronie www.fondsshop-vergleich.de możesz niezależnie uzyskać informacje na temat funduszy inwestycyjnych. Dowiesz się tam także, jak tanio zarządzać inwestycjami w fundusze i zaoszczędzić dużo pieniędzy.

Napisany przez ProperSoul
Cześć D., po pierwsze: Przestań uprawiać hazard! Jeśli nie masz pojęcia, najpierw przeczytaj literaturę związaną z tym tematem i zrób pewnego rodzaju symulację... Stwórz na papierze lub w Excelu portfel fantasy i zobacz, co jest możliwe... Tutaj w lokalnej kasie oszczędnościowej często przeprowadzane są giełdowe gry symulacyjne, co, myślę, nadal się odbywa. Być może to byłoby coś dla Ciebie. Można także uczyć się na temat inwestycji bez ryzykowania w grze. 4,5% oprocentowanie roczne przez 5 lat jest dość imponujące. Tyle nie dostaniesz na zwykłym lokacie terminowej. O jakie ubezpieczenie chodzi? I co jest bardzo ważne: CZY ROZUMIESZ INWESTYCJĘ, W KTÓRĄ CHCIAŁBYŚ ZAINWESTOWAĆ? Ja osobiście nie zainwestowałbym pieniędzy w coś, czego nie rozumiem. Jeśli ubezpieczyciel gwarantuje Ci stopę procentową, prawdopodobnie chodzi o lokatę terminową. Jeśli nie, trzymaj się z dala od tego. Lepiej obecnie ulokuj pieniądze na koncie oszczędnościowym oprocentowanym na 2% rocznie (np. Bank of Scotland lub ING-DiBa). Mam nadzieję, że mogłem pomóc. Pozdrowienia

Napisany przez dchrist1
Dziękuję za wasze liczne i przede wszystkim pomocne odpowiedzi. Uważam, że studiowanie literatury na razie jest najlepszym wyborem. Teraz zamierzam zainwestować pieniądze w fundusze. W przeszłości miałem dobre doświadczenia z Uniglobal Union Investment. Został mi on polecony przez moje bank (Volksbank), który również załatwił wszystko. Czy możecie teraz polecić jakieś konkretnie fundusze? Przeczytałem trochę strony fondsshop-vergleich, ale muszę przyznać, że nie jest ona zbyt przejrzysta. Z tego, co zrozumiałem, powinienem zamiast iść do takiej banku jak Volksbank, który załatwi wszystko, pójść np. do profinance-direkt, ponieważ koszty tam nie są tak wysokie, czyż nie? Pozdrawiam

Napisany przez Graufell
Cześć, dchrist1! Rozliczanie funduszy nie jest zbyt skomplikowane podczas zakupu. Tak naprawdę możesz to zrobić samodzielnie i zaoszczędzić sporo pieniędzy. Jednak przed tym gorąco zalecam zapoznanie się stopniowo ze światem funduszy. Istnieje kilka sposobów na zakup funduszu: a) Poprzez bank z przedstawicielem - będziesz płacił pełną prowizję przy zakupie. W przypadku UniGlobal wynosi ona 5%. b) Zakup online poprzez bank. Kupujesz wybrany fundusz bezpośrednio na giełdzie. Oszczędzasz na prowizji. Płacisz tylko kilka euro opłat bankowych i giełdowych. c) Poprzez internetowe sklepy z funduszami. Zakup funduszu nie wiąże się z opłatą prowizji. d) W bezpośrednich bankach (bez internetowych sklepów z funduszami). CortalConsors, Comdirect i inne. Te banki oferują hojne rabaty nawet do 0% prowizji przy zakupie. Lub można spróbować negocjować prowizję ze swoim przedstawicielem bankowym. Często to działa. Co do UniGlobal: Jest to fundusz akcji o zasięgu globalnym. Zawsze oceniam fundusze m.in. po tym, jak się zachowują podczas i po kryzysie. UniGlobal stracił 35% wartości w 2008 roku i w przeciwieństwie do większości innych funduszy nie odzyskał jeszcze swojej najwyższej wartości sprzed kryzysu. Inwestorzy, którzy zainwestowali w 2007 roku lub na początku 2008 roku, wciąż są na minusie. Nawet przy długoterminowym podejściu ten fundusz nie prezentuje się dobrze. Od 1980 do 2000 roku UniGlobal praktycznie się nie podniósł. W zasadzie wcale. Potem gwałtownie wzrósł, by równie gwałtownie spaść. Aktualne wydanie magazynu Börse online ma sensacyjny tytuł: Najlepsze fundusze świata. Sprawdź to. Będzie pomocne. Na koniec chciałbym zauważyć, że nie powinieneś inwestować wszystkich pieniędzy w jedną klasę aktywów. Masz 100% akcji. Jest to niewyważone. Dodaj do tego tzw. fundusze obligacji. Czyli papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu. Obligacje korporacyjne, obligacje skarbowe ... itp. A być może także fundusze inwestycji otwartych w nieruchomości. O ile stan prawny wreszcie zostanie wyjaśniony. Lub jako laik możesz zakupić jeden do trzech elastycznych funduszy mieszanych. Te fundusze mają w składzie różne klasy aktywów, takie jak akcje, obligacje, gotówka, waluty obce ...itp. i dostosowują strukturę w ramach funduszu w zależności od sytuacji na rynku. Czasem więcej akcji, czasem więcej obligacji. Powodzenia!

Napisany przez EuroPaule
dchrist1 pisze: Kiedyś miałem dobre doświadczenia z funduszem uniglobal od Union Investment.
Cześć, To dobre doświadczenie oznacza, że miałeś szczęście w momencie inwestycji. Decydujące było to, że same akcje dobrze się rozwijały. Sam fundusz nie jest ani fatalnie zły, ani super dobry. Cytat od dchrist1 Został mi polecony przez mojego banku (Volksbank), który również wszystko załatwił. Prawda jest taka, że został Ci sprzedany przez Twoją Volksbank. Mogą oni sprzedawać tylko fundusze Union, nawet jeśli istnieją lepsze fundusze innych firm (np. DWS, Fidelity, Pioneer itp.). Zauważ: Banki nie doradzają. One sprzedają. Wyłącznie. Bez wyjątków! To nic strasznego, klient musi tylko wiedzieć, gdy wchodzi do salonu sprzedaży i rozmawia z sprzedawcą (często błędnie nazywanym doradcą bankowym). Cytat od dchrist1 Czy macie może teraz jakieś fundusze, które polecilibyście? Przed pytaniem o fundusz powinieneś zastanowić się, w jakie rynki i sektory chcesz zainwestować. Wtedy możesz szukać odpowiedniego funduszu do realizacji. Na przykład: Jeśli zakładasz, że większość wzrostu gospodarczego będzie miała miejsce w krajach rozwijających się (Emerging Markets), powinieneś szukać funduszu inwestującego w tych regionach. Lub takiego, który zawiera europejskie firmy, które są doskonale przygotowane do tych rynków. Następnie sprawdzisz, co znajduje się w funduszu. W żadnym wypadku nie patrzysz na to, ile przyniósł do tej pory zysku. To już przeszłość, inni na tym zarobili, ty nie masz nic. Cytat od dchrist1 Przeczytałem trochę strony fondsshop-vergleich, ale muszę powiedzieć, że nie jest ona zbyt przejrzysta Jeśli dobrze zrozumiałem, nie powinieneś iść do banku, takiego jak Volksbank, który załatwia wszystko, ale na przykład do profinance-direkt, ponieważ tam koszty nie są tak wysokie, prawda? To prawda. Jeśli sam podejmujesz trud znalezienia właściwego funduszu, nikt nie zarabia prowizji sprzedaży (opłata za emisję). Hop siup, zaoszczędzone są 5%! Nie dostaniesz tam funduszy Union. Są one (prawie wyłącznie) dystrybuowane przez banki geNo. Ale to nie problem, nie ma żadnego funduszu Union, który nie mógłby być zastąpiony lepszym funduszem innej firmy. Poprzez który dyskont chcesz to zrobić, jest prawdopodobnie dość obojętne. Rzeczywista realizacja odbywa się przecież poprzez specjalizowane banki funduszowe. Powodzenia! Paule

Napisany przez dchrist1
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi. Ostatnio zostałem zwrócony przez pracownika Ascent i pozwoliłem im udzielić mi porady. Powiedzieli, że wybiorą dla mnie odpowiednie fundusze. Po rozmowie pokazano mi następujące fundusze: Carmignac Patrimoine Carmignac Patrimoine (część A): Przedsiębiorstwo, raport, wyniki funduszy i ceny funduszy oraz Templeton Growth Fund Templeton Growth Fund, Inc. Czy możecie mi najpierw powiedzieć, czy istnieją jakiekolwiek wady związane z przeprowadzeniem tego za pośrednictwem Ascent, a przede wszystkim, czy oba polecane mi fundusze są dobre? Powiedzieli też, że mógłbym użyć Carmignac do regularnego wpłacania 60 euro co miesiąc, a gdy przejdę na emeryturę, mieć górę pieniędzy Jest to celowo nieco zgrubione. Pozdrowienia D. Christ

Napisany przez EuroPaule
dchrist1 pisze: Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi. Ostatnio zostałem zagadnięty przez pracownika Ascent i po prostu zgodziłem się skorzystać z ich porady.
Cześć, Porada? Czy zrobiliście umowę, w której określono zakres porady i sposób wynagrodzenia za tę poradę, uzależniony od nakładu pracy? Czy też zakończeniem rozmowy jest to, że człowiek z Ascent otrzymuje prowizję za to, że kupujesz wymienione fundusze za jego pośrednictwem? Jestem bardzo pewien, że to drugie jest prawdą, ponieważ Ascent to sprzedażowa struktura specjalizująca się w funduszach. Pracownicy tam nie są znani w branży ze swojej znakomitej wiedzy fachowej. Więc to było po prostu zwykłe spotkanie sprzedażowe. Nic innego, niż w Raiffeisenbank, tylko z szerszą ofertą funduszy. Cytat dchrist1 Mówili, że wybrali dla mnie odpowiednie fundusze. Potem po rozmowie zostały mi pokazane następujące fundusze: Carmignac Patrimoine Carmignac Patrimoine (część A) : Przedsiębiorstwo, raporty, wydajność funduszy i ich ceny oraz Templeton Growth Fund Templeton Growth Fund, Inc. Ci goście robią to sobie dość łatwo. Oferują fundusze, które łatwo się sprzedają. Carmignac jest obecnie absolutnie modnym funduszem, a Templeton Growth (TG) jest takim klasykiem, który istnieje od wieków. Podejrzewam, że obecnie ci goście oferują te fundusze każdemu, kto nie nadąża za trendami. Jeśli już chcesz inwestować w TG, to lepiej nie w amerykański fundusz (Inc.), a w luksemburską wersję. Amerykański fundusz generuje problemy przy rozliczeniach i podatkach. Rozliczenie przez Ascent? Oni tylko pośredniczą, na szczęście nie zajmują się rozliczeniami. Jeśli porada była warta opłaty za emisję, to możesz tam zainwestować. Na pięć lat to dla mnie zbyt dużo akcji = zbyt duże ryzyko dla zwrotu Bafög. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Graufell
Po co zawsze dodawać zbędnych pośredników? Ascent niczego nie robi za darmo. Ponadto, zaufać możesz tylko sobie. Wybierz ugruntowany bank bezpośredni, takie jak comdirect, direktanlagebank, cortalconsors lub inne, albo skorzystaj z dyskonta/facilitatora funduszy. W żadnym wypadku nie płać opłaty za emisję dla swoich funduszy. Na razie nie ma sposobu na uniknięcie Carmignac Patrimoine. Jest w porządku. Nie zdecydowałbym się na czysty fundusz akcji, tak jak Templeton Growth (i inne). Te czysto akcyjne fundusze byłyby dla mnie zbyt podatne na wahania. Kiedy przyjdzie do krachu, to u nich będzie najbardziej gwałtownie. Wybierz dwa lub trzy elastycznie zarządzane fundusze mieszane, takie jak Patrimoine. Dodatkowo Ethna Aktiv i/lub FI Alpha Renten global. Również te dwa są elastycznymi funduszami mieszzanymi. Te fundusze mieszane mają wielką zaletę - menadżerowie funduszy działają zgodnie z sytuacją rynkową. Czasami więcej akcji, czasami więcej obligacji, czasami dużo gotówki. Praktycznie nie musisz niczego sam robić. To jak zarządzanie majątkiem. Jeśli zamierzasz teraz zainwestować, nie dziw się, że nie idzie w górę, a może nawet w dół. Rynki stoją w miejscu i nie wiedzą, czy powinny rosnąć czy maleć.

Napisany przez Brayn
Cześć dchrist Co by się stało z 5.000 EUR w ciągu 10 lat Fundusz oszczędnościowy – Deka Specjalny Stopa zwrotu w ciągu 10 lat - 46,94% = 3.094 EUR (saldo konta) ubezpieczenie na życie kapitałowe Stopa zwrotu w ciągu 10 lat - 60,00% = 2.000 EUR (saldo konta) Handel walutami Stopa zwrotu w ciągu 10 lat = 96.790 EUR (2,5% miesięcznie)Miesiąc Oto link: BVI Federal Association of Investment and Asset Management e. V. Pozdrawiam Brayn

Napisany przez Graufell
Proszę nie wybierać złych funduszy inwestycyjnych jako przykłady porównawcze. To jest złodziejstwo. Oto Carmignac Investissement. Początkowy kapitał 5000 euro sprzed 10 lat. Przyniósł: 13 579 euro z roczną stopą zwrotu wynoszącą 10,5%. To także złodziejstwo. Ponieważ do czego mi służy cofnięcie się w przeszłość? Przegląd wsteczny nie daje żadnych wskazówek dotyczących przyszłego zwrotu z inwestycji. Handel walutami jest przeznaczony dla profesjonalistów mających dużo czasu. A nie dla studentów, którzy muszą się uczyć. Po co ta ogromna czcionka?

Napisany przez marketmaker2
Użytkownik Brayn nie zamierza tutaj udzielać porad, a jedynie sprzedawać, aby zgarnąć swoją prowizję. Każdemu powinno to być jasne. Przy okazji zapomina wspomnieć o istniejącym i niebagatelnym ryzyku związanym z jego rekomendacją.

Napisany przez dchrist1
W pełni zgadzam się z marketmaker2 i Graufell. Mówienie o tym, ile można zrobić z 5000 euro w ciągu 10 lat brzmi zachęcająco... ale nie chcę znaleźć się na końcu z jeszcze mniejszą sumą niż obecnie. Ryzyko jest ogromne. Gdybym kupił akcje VW i sprzedał je w październiku 2008, pewnie również mógłbym zarobić sporą sumę. Ale... gdyby, gdyby zawsze można by jeździć na rowerze... Tego nie zrobiłem, więc muszę zadowolić się tym, co mam. Dokładnie takich ludzi jak Brayn nie lubię, bo myślą tylko o sprzedaży. Najlepiej sprzedają nawet te umowy, które przynoszą największą prowizję... Chciałbym wiedzieć, czy tacy ludzie kiedykolwiek słyszeli cokolwiek o jakości doradztwa w swoim życiu. Ascent to również taka organizacja... Dowiedziałem się, że sprzedawca w Ascent zakończył swoje szkolenie jako rolnik w zeszłym roku.... Mimo wszystko dziękuję innym za konstruktywną krytykę. I przepraszam, jeśli trochę zbyt się rozpisałem. Pozdrowienia D. Christ

Napisany przez ADMCI4
Cześć D. Christ, no cóż, to, że ludzie chcą sprzedawać, to żadna szkoda, w końcu jest to część naszego życia gospodarczego. Zawsze chodzi o to, czy TAKŻE KUPUJĄCY odniesie korzyść. Osobiście nie znam Bryana (tylko z forum), ale znam Ascent AG. Moje osobiste zdanie: unikaj struktury sprzedaży! Pozdrowienia i powodzenia Twój Alexander Irmscher

@Irmscher Finanz: Dobrze. Problem z prowizjami w sprzedaży w branży finansowej był już omawiany w tym forum. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez dchrist1
@IRMSCHER FINANZ: Nie, to nie jest wstyd. Moim zdaniem jakość doradztwa z reguły niestety na tym cierpi. Dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez EuroPaule
@IRMSCHER FINANZ: Nie, to nie jest hańba. Moim zdaniem jakość doradztwa często niestety na tym cierpi. Cześć, twierdzę: W przypadku sprzedaży prowizyjnej nie można w ogóle mówić o doradztwie. Tak, wiem, że można szybko nadepnąć na odcisk całej branży. Ale jak doszedłem do takiego wniosku? Zasadniczo należy założyć, że w biznesie wykonywana jest tylko praca za którą następuje zapłata. W przypadku sprzedaży funduszy wynagrodzenie pochodzi od spółki funduszowej w formie prowizji. Prowizje od opłaty za wejście (AA) i prowizje od aktywów (Bepro) określają dochód rzekomego doradcy. Te prowizje zależą od produktu (funduszu), który jest sprzedawany, w szczególności prowizje od aktywów. Nie ma wynagrodzenia za doradztwo, które byłoby uzależnione od jego zakresu i jakości. Pośrednik (tak zazwyczaj nazywa się doradcę przez dostawców produktów) jest wynagradzany przez spółkę funduszy za sprzedaż funduszy, a nie przez klientów za dobre doradztwo. W tle: Przez ponad 10 lat pracuję dla dostawców funduszy, obsługując banki, zarządzających majątkiem i niezależnych doradców. Znam setki niezależnych pośredników i przedstawicielstw na terenie całych Niemiec, z którymi pochodzą powyższe wnioski. Ponieważ model doradztwa opłacanego godziwie praktycznie również się boryka, model opłaty za usługi wydaje mi się sensownym rozwiązaniem. Tutaj pośrednik ustala z klientem, że na przykład otrzyma 1% prowizji rocznie od zarządzanej kwoty, dbając tak dobrze, jak potrafi, o pieniądze klienta i całkowicie rezygnuje z opłat za wejście. Pozdrowienia, Paule P.S.: Moim zdaniem skandaliczne jest to, że zarówno banki, jak i przedstawicielstwa systematycznie i bezczelnie okłamują klientów, twierdząc, że sprzedaż to doradztwo.

Napisany przez Brayn
Graufell pisze: Proszę nie wybierać złych funduszy jako przykłady do porównania. To jest oszustwo. Oto Carmignac Investissement. Kapitał początkowy 5000 euro sprzed 10 lat. Przyniósł: 13 579 euro z rocznym zyskiem w wysokości 10,5%. To również oszustwo. Ponieważ do czego mi posłuży spojrzenie w przeszłość? Spojrzenie wstecz nie daje żadnego pojęcia o przyszłym zysku. Handel walutami jest dla profesjonalistów, którzy mają dużo czasu. A nie dla studentów, którzy muszą się uczyć. Na co z tej ogromnej czcionki?
Cześć Graufell Fundusz Sparkassen został wybrany, ponieważ jest bardzo popularny wśród klientów Sparkasse i dlatego również znany (niestety). Zasadniczo zgadzam się z Tobą, że wyniki z przeszłości nie są gwarancją przyszłości. Napisz więc proszę, według jakich kryteriów budujesz swój majątek lub zabezpieczenie emerytalne. Myślę, że to zainteresuje wszystkich tutaj na forum. Kontynuujesz: Handel walutami jest dla profesjonalistów z dużą ilością czasu. A nie dla studentów, którzy muszą się uczyć. Zatem handel walutami jest prowadzony przez profesjonalistów w firmie brokerskiej WPHBank, przez licencjonowanych traderów. Nie pojawiło się również żadne słowo ode mnie, że trzeba mieć dużo czasu. Skąd więc wziąłeś takie przekonanie?? Proszę napisz tutaj swoje odpowiedzi. Pozdrawiam Brayn

Napisany przez Brayn
marketmaker2 pisze: Użytkownik Brayn nie chce tu nikogo doradzać, ale sprzedawać, aby zgarnąć swoją prowizję. To powinno być jasne dla każdego. Przy tym zapomina on zwrócić uwagę na istniejące i niebagatelne ryzyko związane z jego rekomendacją.
Cześć marketmaker2 Twierdzisz: Chcę sprzedać, aby zgarnąć prowizję. Jest to tylko częściowo prawda. Pokaż mi tylko 1 osobę, która nie sprzedaje. Nawet Twoje miejsce pracy sprzedaje Cię każdego dnia. I też otrzymujesz pieniądze, aby móc kupić jedzenie i picie. Jedzenie, picie itp. - wszystko żyje z kupna i sprzedaży. W przeciwnym razie umrzemy z głodu i pragnienia. Jeśli nie dostajesz pieniędzy za swoją pracę, to czy pracujesz za darmo? Mam te produkty. Dlaczego nie miałbym informować ludzi o udowodnionej wiarygodności produktu??? Być może są tutaj ludzie, którzy szukają wiarygodnej możliwości? Być może są tutaj ludzie, którzy nie osiągnęli bogactw z hyipów i funduszy inwestycyjnych? Jeśli za to dostanę jeszcze kilka euro, to co w tym złego, jeśli klient jest absolutnie zadowolony?? Proszę o odpowiedź tutaj na forum. Pozdrawiam Brayn

Napisany przez Brayn
dchrist1 pisze: Widzę to dokładnie tak samo jak marketmaker2 i Graufell. Fajnie jest rzecz jasna to wszystko, co można zrobić z 5000 euro w ciągu 10 lat... ale nie mam ochoty, aby potem mieć jeszcze mniej niż mam teraz. Ryzyko jest ogromne. Gdybym kupił akcje VW i odpowiednio je sprzedał w październiku 2008 roku, prawdopodobnie też mógłbym zarobić sporo kasy. Aaaaaaaaaaale.... gdyby, gdyby... nie mam... więc muszę zadowolić się tym, co mam.... Dokładnie takich ludzi jak Brayn nienawidzę, bo myślą tylko o sprzedawaniu. Najlepiej jeszcze sprzedawać te umowy, które przynoszą największą prowizję... Chciałbym wiedzieć, czy tacy ludzie w ogóle kiedykolwiek słyszeli cokolwiek o jakości doradztwa w swoim życiu. Ascent to ta sama banda... Dowiedziałem się teraz, że mój sprzedawca w Ascent zakończył rok temu swoje szkolenie rolnicze..... Mimo wszystko jeszcze raz dziękuję innym za konstruktywną krytykę. I przepraszam, jeśli trochę za daleko poszedłem w swoich wypowiedziach. Pozdrowienia D. Christ
Cześć Christ Muszę cię niestety rozczarować. Gdybym szedł za największą prowizją, musiałbym na przykład sprzedawać ubezpieczenia na życie, w których klient po 22 latach nadal nie ma nawet zainwestowanych pieniędzy na koncie (czas trwania 35 lat) Po odjęciu rzeczywistej inflacji katastrofa. Lub udziały, plany oszczędzania na budowę - po prostu wszystko, co się zna. Jakość doradztwa! To dostaniesz, a potem możesz podzielić się swoimi doświadczeniami tutaj. Nie oceniaj z góry rzeczy, których nie znasz. Zgoda? Pozdrowienia Brayn P.S. Życzymy Ci wszystkiego najlepszego....

Napisany przez Brayn
IRMSCHER FINANZ pisze: Cześć D. Christ, no cóż, sprzedawanie rzeczy to nie jest żaden wstyd, w końcu to część naszego życia gospodarczego. Zawsze pozostaje pytanie, czy KUPUJĄCY również ma korzyści z tego. Osobiście nie znam Bryana (tylko z forum), ale znam Ascent AG. Moje osobiste zdanie: unikaj struktury sprzedaży! Pozdrowienia i dużo sukcesów Twój Alexander Irmscher
Cześć Alexanderze Nadal należymy do starej gwardii! według zasady: Jeśli klient jest zadowolony, to i my jesteśmy zadowoleni Albo: Klient jest królem a nie ofiarą. Szacunek Brayn

Brayn pisze: Cześć Brayn, Najpierw chciałbym powiedzieć, że cieszę się, że aktywnie uczestniczysz w dyskusji na forum. Ponadto cieszę się, że ujawniasz się jako sprzedawca i beneficjent przy prowadzeniu swoich inwestycji. Sprzedaż jest - jak już wielokrotnie omawiano - czymś zupełnie normalnym. Problem pojawia się jednak, gdy sprzedawca: a) podszywa się pod „dobrego doradcę” i b) nie informuje lub niewystarczająco informuje klienta o treściach i ryzykach swojego sprzedawanego produktu. Ty również w swojej rekomendacji inwestycji reklamowałeś ją jako „stawka na pewniaka”, mimo że wiąże się to z poważnymi ryzykami. Na szczęście zostało to już wyjaśnione - dzięki pomocy kilku doświadczonych użytkowników forum. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez Brayn
Cześć marketmaker2 Dla Ciebie chętnie jeszcze raz wymienię „Zabezpieczenia”: - Deutsche Bank Papierów Wartościowych Czy mógłbyś mi powiedzieć, co rozumiesz przez bezpieczeństwo?? Być może coś takiego: https://www.geldader.biz Uwaga!! Nie jest przeznaczone do rejestracji!! Nie polecam też!! Więc powiem marketmaker2: Pozdrowienia z świata bezpieczeństwa! Brayn P.S. Być może wyjaśnisz mi, w jakiej inwestycji inwestor ma 100% pewności?? PPS: Proszę marketmaker2 o przyszłość: a) najpierw przeczytaj (jeśli to możliwe, także kliknij na link) b) spróbuj zrozumieć i wtedy odpowiadaj lub zadawaj pytania

@Brayn: Z linku, który umieściłeś, można wywnioskować następujące informacje: - ogólne ryzyko związane z polecanymi (przez Ciebie) inwestycjami, które rzekomo są tak bezpieczne: W wyniku handlu i spekulacji możesz stracić część lub całość zainwestowanych środków, dlatego nie powinieneś spekulować kapitałem, którego utraty nie możesz sobie pozwolić. Bądź świadomy wszystkich związanych z handlem ryzyk. Jeśli bank papierów wartościowych zbankrutuje (hasło Kaupthing), depozyty klientów są zabezpieczone tylko w wysokości 90% do maksymalnie 20 000 euro. Wyższe kwoty nie są zabezpieczone. Twój prawo do odszkodowania zależy od wartości twoich żądań związanych z papierami wartościowymi przy wystąpieniu zdarzenia podlegającego odszkodowaniu. Prawo do odszkodowania jest ograniczone do 90% twoich roszczeń, ale nie więcej niż 20 000 EUR. Górna granica odnosi się do twojego ogólnego postulatu wobec firmy papierów wartościowych. Jest to niezależne od liczby twoich kont czy depozytów. Te ważne informacje nie powinny być celowo zatajane przed potencjalnymi klientami przez sprzedawcę... trzeba być albo naiwnym, albo złowieszczym, albo jednym i drugim, aby mówić o bezpiecznej inwestycji w tym kontekście. marketmaker2

Napisany przez ADMCI4

Witaj D.,
[...]
CZY ROZUMIESZ INWESTYCJĘ, W KTÓRĄ CHCESZ ZAINWESTOWAĆ?

[...]
Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

Pozdrowienia

Tak naprawdę to zasada złota dla inwestora kapitałowego.

Kto po 10 - 15 minutach absolutnie nie ma pojęcia, o czym mówi [url]doradca[/url] finansowy lub pośrednik, powinien raczej trzymać się z dala od inwestycji.

Każda inwestycja jest związana z ryzykiem (zmienność wartości i/lub całkowita utrata), jeśli chce się uzyskać wyższy zysk niż przy klasycznym oszczędzaniu na książeczkę oszczędnościową.
To ryzyko jest ponadto również kwestią psychiczną, ponieważ na przykład zmienność rynkowa może szybko prowadzić do emocjonalnych błędnych decyzji ze strony inwestora.

Oczywiście, moim zdaniem, warto być otwartym na lukratywne oferty. Obejrzeć i skorzystać z porad, nikomu nie zaszkodzi. Przynajmniej poszerzy to własny horyzont.

@Inwestycja od Brayna:

Być może najpierw należy zdefiniować pojęcie bezpieczeństwa? Wygląda na to, że Brayn ma inne pojęcie bezpieczeństwa?!

Podczas gdy kryzys finansowy pokazał jedno: jedynym prawdziwym bezpieczeństwem jest podatnik lub osoba pracująca.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez Brayn
Post został usunięty przez moderatora

Brayn pisze: Czy zostałeś tak dokładnie poinformowany przez inną instytucję? Na pewno nie.
Drogi Brayn, oczywiście przy poważnych i ryzykownych inwestycjach informuje się o ryzykach, na przykład poprzez stostronicowe broszury. Na resztę nonsensów z Twojego postu nie będę już reagować, bo tłumaczenie przestaje być warte mojego czasu. Może ktoś inny ma ochotę Z poważaniem, marketmaker2

Napisany przez Graufell
marketmaker2 pisze: Może ktoś inny ma ochotę
Nie, ja też nie.

Napisany przez Mike Spezi
Nikt chyba nie ma! Ale uważam, że niektóre zalecenia tutaj są naprawdę imponujące. Patrząc na sytuację początkową pytającego, jest on biednym studentem, który w ciągu najbliższych 5 lat będzie potrzebował pieniędzy, aby wypełnić swoje zobowiązania. Jego rodzice ciężko oszczędzili niebagatelne 10 000 euro przez 20 lat. A tutaj są udzielane zalecenia, gdzie może stracić całe swoje pieniądze w 10 minut. Nawet jeśli został ostrzeżony o tym ryzyku wcześniej, to niestety nic mu to nie pomoże! Ryzyko spekulacyjne na poziomie 100% dotyczy tylko pieniędzy, których utraty można znieść w 100%. z poważaniem mike

Napisany przez Brayn
Graufell pisze: Nie, ja też nie.
@ Graufell @marketmaker W ogóle nie polecam Wam dalszego czytania. (Transakcje na rynku pieniężnym i kapitałowym autorstwa A. H. J. Stürwolda, byłego radcy Bundesbanku) Myślę, że to jest numer, który jest dla Was za duży. W takim razie pozdrawiam Was z świata rentowności! Pozdrawiam Brayn

Napisany przez Brayn
Mike Spezi pisze: Nikt chyba! Ale uważam, że jest imponujące, jakie zalecenia tu czasami się pojawiają. Patrząc na sytuację osobę zadającą pytanie, jest to biedny student, któremu w ciągu najbliższych 5 lat potrzebne będą pieniądze, aby spełnić swoje zobowiązania. Jego rodzice oszczędzili żmudnie przez 20 lat 10 000 euro. Czasami tu padają zalecenia, które mogą sprawić, że w ciągu 10 minut straci całe swoje pieniądze. Nawet jeśli był ostrzeżony wcześniej o tym ryzyku, to niestety to mu nic nie da! Ryzyko spekulacyjne na 100% tylko z pieniędzmi, których utratę można znieść w 100%. Pozdrawiam Mike
Cześć Mike Co byś polecił w takiej sytuacji, Christ?? Pozdrawiam Brayn

Napisany przez Mike Spezi
Oto, moim zdaniem, trudne zagadnienie. Mówimy tutaj o dość niewielkiej sumie. Jeśli dobrze zrozumiałem pytającego, chodzi mu jedynie o część kwoty 2000 euro do grania. Oczywiście, przy tak małej kwocie opcje są ograniczone. 4,5% oprocentowanie dla inwestycji nie jest złe, o ile jest to stopa netto i nie są naliczane żadne dodatkowe koszty. Na początek, zrobiłbym dokładnie to, co napisał pan Graufell. Czyli zapoznałbym się dokładnie z tematem i sprawdził informacje w odpowiedniej literaturze. Zawsze uważam, że warto wiedzieć, co się robi. Do ćwiczeń poleciłbym również fundusz mieszany, w którym ryzyko pozostaje na rozsądnym poziomie. Aby śledzić rozwój różnych funduszy, również przez dłuższy czas, zawsze zaglądam na stronę Cortal Consors. Tam można także sprawnie i kosztoszczędnie dokonywać i zarządzać swoimi transakcjami. Pozdrawiam mike

Napisany przez Brayn
Mike Spezi pisze: Nikt chyba nie ma! Ale uważam, że to imponujące, jakie zalecenia czasami tu padają. Jeśli spojrzę na punkt wyjścia pytającego, jest to biedny student, który za najdalej 5 lat potrzebuje pieniędzy, aby spełnić swoje zobowiązania. Jego rodzice oszczędzili trudno zarobione 10 000 euro przez 20 lat. Tutaj czasami padają zalecenia, gdzie w ciągu 10 minut może stracić całe swoje pieniądze. To, że być może został wcześniej ostrzeżony przed tym ryzykiem, niestety mu nie pomoże! 100% ryzyko spekulacyjne tylko z pieniędzmi, których stratę można znieść w 100%. Pozdrowienia Mike
Cześć Mike CZY NA PEWNO ROZUMIESZ INWESTOWANIE PIENIĘDZY?? Pozdrowienia Brayn

Napisany przez simomello
Jakie byłoby Twoje podejście do inwestycji w panele fotowoltaiczne??

Napisany przez Sommertag
dchrist1 pisze: Witam wszystkich, w ciągu najbliższych tygodni otrzymam kwotę prawie 10000 euro, którą moi rodzice oszczędzili dla mnie przez 20 lat. Teraz zastanawiam się, jak najlepiej zainwestować te pieniądze. Ponieważ za około 5 lat muszę zwrócić przyznane mi środki z programu Bafög, chciałbym zainwestować tę kwotę na ten czas. Ubezpieczyciel podał mi gwarantowaną stopę oprocentowania na poziomie 4,5%. Co byście zrobili? Chciałbym też zainwestować pewną kwotę w akcje. Choć nie mam w tej dziedzinie jeszcze zbyt dużego doświadczenia, chciałbym się nią zająć. Myślę, że 2000 euro nie zaszkodziłoby zbyt wiele, gdybym je stracił. Czy mogę usłyszeć wasze zdanie? Czy uważacie, że 4,5% to dobre oprocentowanie i czy zalecilibyście mi zainwestować całą kwotę? Należy zaznaczyć, że w tej chwili nie jestem jeszcze uzależniony od tych pieniędzy. Pozdrowienia D.Christ
Chciałbym ostrzec wszystkich przed firmą Kredit Europe Bank. Moja lokata terminowa, którą wykupiłem na czas, nie została wypłacona na czas. Dopiero po interwencji prawnika otrzymałem pieniądze z opóźnieniem o 11 dni. Odsetki za zwłokę były dwukrotnie monitowane. Więc - trzymajcie się z daleka od tej firmy!

Napisany przez Arkos
dlaczego masz prawo do stypendium Bafög, skoro masz 20000 euro? Jesteś pewien, że wtedy nie zostanie ono odjęte?

Arkos pisze: Dlaczego masz prawo do Bafög, skoro masz 20000 euro? Czy jesteś pewny, że wtedy nie zostanie ono zawieszone?
Wyraźnie skończył studia, skoro już mija pięcioletni okres karencji. Pięć lat po zakończeniu studiów musisz zacząć spłacać swoje Bafög. Jeśli teraz, lub rok temu, otrzymał pieniądze od rodziców, to najprawdopodobniej oni oszczędzili je na własne nazwisko i podarowali mu. Wygląda na to, że nie każdy wie, jak działa Bafög, co moim zdaniem byłoby bardzo rozsądne. Pozdrawiam

Napisany przez Arkos
Szczerze mówiąc, nigdy nie otrzymałem Bafög. Ale jeśli mogę to inaczej ująć. Dlaczego on otrzymuje Bafög, skoro jego rodzice mogą dodatkowo zaoszczędzić 20000 euro tylko po to, aby mu je podarować? Ale nie mniej, z tego co wiem, otrzymuje on ulgę specjalną, jeśli spłaci Bafög przed upływem 5 lat: Dla całkowitego lub częściowego spłacenia przed terminem, 8% - 50% tej kwoty zostanie umorzone. bafoeg-antrag.de - Umorzenie i zwolnienie z zwrotu Bafög W zależności od tego, ile zostanie mu umorzone, wczesna spłata byłaby zatem metodą inwestowania z najlepszym zwrotem!

Tak brzmi... Pozdrowienia

Napisany przez Orakel
Kto chce zainwestować jednorazową lub regularną kwotę dzisiaj i będzie potrzebował jej w chwili X, ten absolutnie nie powinien polegać na funduszach inwestycyjnych, udziałach ani obligacjach państwowych. I w żadnym wypadku nie powinien korzystać z agencji sprzedaży takich jak na przykład Ascent. Tak samo nie powinno się używać akcji i funduszy do zabezpieczenia emerytalnego

Napisany przez winfoer
Takich użytkowników powinno się od razu zablokować...

Napisany przez Yakfreak
On także niedługo zniknie, zgłosiłem ten post, a tutaj sprzątanie przebiega dość szybko

Napisany przez Simon.Bormann
Możesz także zainwestować swoje pieniądze prywatnie i osiągnąć bardzo wysokie oprocentowanie. Istnieją platformy kredytowe online, takie jak np. auxmoney, gdzie możesz inwestować w prywatne pożyczki z wysokim zwrotem i niskim ryzykiem niewypłacalności.

Napisany przez matty73
Chciałbym wziąć 10 000 euro i zainwestować je w 4-5 ETF-ów za pośrednictwem konta u brokera online. Jeden na EuroStoxx 600, jeden na MSCI World, jeden na wysoko oprocentowane obligacje, jeden na surowce (złoto, metale, itp.) i jeden na akcje REIT lub kilka akcji związanych z nieruchomościami.

Napisany przez LendingSchool.d
Cześć Christ,

zawsze zalecam na początku inwestowanie w tzw. fundusz indeksowy, na przykład z Dax. Dzięki temu uzyskasz dobrą dywersyfikację oraz bezpieczną inwestycję z dobrym zyskiem. Możesz na początek zainwestować kilka tysięcy euro (np. DWS Investa). Istnieją także fundusze zarządzane przez menedżera funduszy, np. Carmignac Investissement, za co musisz jednak zapłacić niewielką opłatę.

Kolejną alternatywą są kredyty P2P. Możesz udzielać pożyczki innym osobom prywatnym. W USA jest to już ugruntowany model, a także w Polsce istnieje kilka takich platform kredytowych P2P.

Pozdrawiam serdecznie,
LendingSchool

Napisany przez Baxter Sachwert

Cześć wszystkim,

w ciągu następnych tygodni otrzymam kwotę niemal 10000 euro, którą moi rodzice zaoszczędzili dla mnie przez 20 lat. Teraz zastanawiam się, jak najlepiej zainwestować te pieniądze.

Ponieważ za około 5 lat będę musiał spłacić moje Bafög, chciałbym zainwestować te pieniądze na ten czas. Ubezpieczyciel podał mi gwarantowaną stopę procentową na poziomie 4,5%. Co byście zrobili? Chciałbym również zainwestować pewną kwotę w akcje. Choć nie mam w tym obszarze zbyt dużego doświadczenia, chciałbym się nim zająć. Myślę, że 2000 euro nie zrobi mi wielkiej krzywdy, jeśli miałbym je stracić. Czy moglibyście podzielić się swoją opinią? Uważacie, że 4,5% to dobra stopa i radzilibyście mi zainwestować wszystko? Chcę dodać, że w tej chwili nie jestem zależny od tych pieniędzy.

Pozdrowienia

D.Christ

Cześć,
nie ma ubezpieczenia o gwarantowanej stopie procentowej 4,5%. Ponadto przy zawarciu umowy należy doliczyć prowizję oraz bieżące opłaty administracyjne! Ogólnie obowiązuje zasada: zabezpieczenie kapitału jest najważniejsze! Istnieje dostawca Baxter-sachwert, który inwestuje w domy opieki i zabezpiecza środki w ramach pierwszego rangi cesji częściowej hipoteki na nieruchomość niew obciążoną, oferując także zabezpieczenie kwoty inwestycji za pośrednictwem ubezpieczenia Lloyds. Przy lokacie na 5 lat otrzymuje się stałą stopę procentową na poziomie 5% rocznie. Wszystko to bez dodatkowych opłat. Jeśli jesteś zainteresowany, możesz pobrać prospekt na stronie baxter-sachwert(kropka)de. W razie pytań, możemy umówić termin telefoniczny.

Pozdrawiam serdecznie,
Gert Suffert / Partner

Napisany przez Katakuna

jakie byłoby zainwestowanie w instalacje fotowoltaiczne??

Myślę, że chce pomnożyć te 10 000 ;-)

BTT: Na banku prawie nie ma oprocentowania, może kilka akcji. Oczywiście wiąże się to z ryzykiem. Najlepiej będzie, jeśli zapoznasz się z tematem, a potem sam podejmiesz decyzję.

Napisany przez etoro
;32581]Cześć wszystkim,

w ciągu najbliższych tygodni otrzymam kwotę prawie 10 000 euro, którą moi rodzice oszczędzili dla mnie przez 20 lat. Zastanawiam się teraz, jak mogę zainwestować te pieniądze.

Ponieważ za około 5 lat będę musiał spłacić moje stypendium (BAFöG), chciałbym zainwestować je na ten okres. ubezpieczenie podało mi gwarantowaną stopę procentową na poziomie 4,5%. Co byście zrobili? Chciałbym też wziąć pewną kwotę i spekulować na giełdzie. W tej dziedzinie jeszcze dużo nie wiem, ale chciałbym się nią zainteresować. Myślę, że 2000 euro nie zaszkodziłoby zbyt wiele, jeśli miałbym je stracić. Czy moglibyście podzielić się swoją opinią? Uważacie, że 4,5% to dobra stopa i zaleciłbyście mi zainwestować wszystko? Chcę zaznaczyć, że w tej chwili nie jestem jeszcze zdany na te pieniądze.

Pozdrowienia

D.Christ mój tip: Każda bank ma opcję Wikifolios.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata