dchrist1 pisze:
Kiedyś miałem dobre doświadczenia z funduszem uniglobal od Union Investment.
Cześć,
To dobre doświadczenie oznacza, że miałeś szczęście w momencie inwestycji. Decydujące było to, że same akcje dobrze się rozwijały. Sam fundusz nie jest ani fatalnie zły, ani super dobry.
Cytat od dchrist1
Został mi polecony przez mojego banku (Volksbank), który również wszystko załatwił.
Prawda jest taka, że został Ci sprzedany przez Twoją Volksbank.
Mogą oni sprzedawać tylko fundusze Union, nawet jeśli istnieją lepsze fundusze innych firm (np. DWS, Fidelity, Pioneer itp.).
Zauważ:
Banki nie doradzają. One sprzedają. Wyłącznie. Bez wyjątków!
To nic strasznego, klient musi tylko wiedzieć, gdy wchodzi do salonu sprzedaży i rozmawia z sprzedawcą (często błędnie nazywanym doradcą bankowym).
Cytat od dchrist1
Czy macie może teraz jakieś fundusze, które polecilibyście?
Przed pytaniem o fundusz powinieneś zastanowić się, w jakie rynki i sektory chcesz zainwestować. Wtedy możesz szukać odpowiedniego funduszu do realizacji.
Na przykład:
Jeśli zakładasz, że większość wzrostu gospodarczego będzie miała miejsce w krajach rozwijających się (Emerging Markets), powinieneś szukać funduszu inwestującego w tych regionach.
Lub takiego, który zawiera europejskie firmy, które są doskonale przygotowane do tych rynków.
Następnie sprawdzisz, co znajduje się w funduszu. W żadnym wypadku nie patrzysz na to, ile przyniósł do tej pory zysku. To już przeszłość, inni na tym zarobili, ty nie masz nic.
Cytat od dchrist1
Przeczytałem trochę strony fondsshop-vergleich, ale muszę powiedzieć, że nie jest ona zbyt przejrzysta
Jeśli dobrze zrozumiałem, nie powinieneś iść do banku, takiego jak Volksbank, który załatwia wszystko, ale na przykład do profinance-direkt, ponieważ tam koszty nie są tak wysokie, prawda?
To prawda. Jeśli sam podejmujesz trud znalezienia właściwego funduszu, nikt nie zarabia prowizji sprzedaży (opłata za emisję). Hop siup, zaoszczędzone są 5%!
Nie dostaniesz tam funduszy Union. Są one (prawie wyłącznie) dystrybuowane przez banki geNo. Ale to nie problem, nie ma żadnego funduszu Union, który nie mógłby być zastąpiony lepszym funduszem innej firmy.
Poprzez który dyskont chcesz to zrobić, jest prawdopodobnie dość obojętne. Rzeczywista realizacja odbywa się przecież poprzez specjalizowane banki funduszowe.
Powodzenia!
Paule