Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: dostać pieniądze, co z nimi zrobić

Napisany przez birkenstock
Witaj odziedziczyłem około 100 000 euro w spadku. Teraz zastanawiam się, co z nimi zrobić. Z jednej strony, 7 lat temu kupiłem mieszkanie. Nadal spłacam kredyt na to mieszkanie, który zostanie spłacony za 5 lat. Spłacanie tego kredytu w zasadzie nie stanowi dla mnie problemu. Mogę teraz skorzystać z części spadku, aby spłacić kredyt za moje mieszkanie. W ten sposób moja pensja byłaby ponownie w całości do mojej dyspozycji. Niemniej jednak nie chciałbym tego zrobić, ponieważ, jak wspomniałem, mogę spłacać kredyt w innym sposób. Obecnie mam dwa pomysły. Z jednej strony, mogę sobie wyobrazić inwestowanie odziedziczonej kwoty w złoto. Prawdopodobnie nie zarobiłbym zbyt wiele pieniędzy w przeciągu czasu, ale byłoby to także bardzo bezpieczne inwestowanie. Z drugiej strony, mógłbym też wykorzystać te pieniądze na zakup drugiego mieszkania. Można by było kupić takie, które zostało by opłacone odziedziczonymi pieniędzmi, lub zaciągnąć dodatkowy mniejszy kredyt i kupić nieco bardziej luksusowe mieszkanie, które generuje już atrakcyjne dochody z najmu. Nie jestem pewien, co byłoby lepsze. Chociaż myśl o posiadaniu mieszkania, które generuje obfite zyski z czynszu (około 1000 euro), jest dla mnie kusząca. Jednak ponownie musiałbym się zadłużyć, co również jest kwestią warta rozważenia. Dotąd nie rozmawiałem z moim bankiem. Chciałbym najpierw dowiedzieć się, co można zrobić.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, zasadniczo zarówno nieruchomości, jak i złoto mogą być sensownymi instrumentami inwestycyjnymi. Ale generalnie należy tutaj raczej stosować i zamiast lub. Sensowna strategia inwestycyjna dla większych kwot zawsze obejmuje dywersyfikację w różne formy inwestycji. Na przykład nieruchomości, złoto, papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu i akcje ....... Po prostu i, nie lub. Osobiście uważam, że obecnie inwestowanie w złoto jest bardzo ryzykowne. Ze względu na całą panikę związaną z kryzysem, cena złota (w euro) osiągnęła rekordowy poziom. Jeśli jednak waluty światowe nie zawiodą, ceny złota mogą znacznie spaść. Ale to tylko jedna opinia. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Graufell
Na początek spłaciłbym moje bieżące kredyty, jeśli to jest możliwe zgodnie z umową. To pozwoli zaoszczędzić ogromne ilości odsetek. Następnie rozłożyłbym resztę kapitału na różne klasy aktywów, takie jak obligacje korporacyjne, obligacje państwowe, akcje, nieruchomości. Najlepiej poprzez Fundusze inwestycyjne. To jeszcze bardziej rozproszy ryzyko i wymaga mniej pracy. Inwestowanie w drewno jest obecnie modne. Jest również dobrym dodatkiem. Ważne jest, aby odpowiednio wymieszać aktywa rzeczowe i pieniężne, oraz rozproszyć ryzyko pomiędzy nimi. Nie polecam inwestowania w złoto. To było lub jest tylko sztuczne podsycanie strachu. Jeśli masz czas, chęci, energię i nerwy, możesz zainwestować w mieszkanie na wynajem. Jednak moim zdaniem, to tylko przysparza kłopotów.

Napisany przez ProperSoul
Graufell pisze: Złoto raczej nie. To wszystko było tylko rozdmuchaną paniką.
Chciałbym teraz zadać krótkie pytanie. Zastanawiam się naprawdę, czy to jest tylko panika, czy może jednak jest w tym trochę prawdy, ponieważ na przykład Stany Zjednoczone zgromadziły ogromny dług, ostatnio z pakietami ratunkowymi dla banków i gospodarki, podobnie jak zrobiła to także Niemcy. Moje całkowicie osobiste zdanie: Jest tam z pewnością pewna dawka paniki, ale także pewna dawka prawdy. Osobiście uważam, że długi zgromadzone przez dziesięciolecia nie zostaną spłacone i coś się wydarzy. Pytanie tylko, co się wydarzy i przede wszystkim kiedy to nastąpi. Ale to tylko moje zdanie.

Napisany przez MoneyMachine
birkenstock pisze: cześć odziedziczyłem około 100 000 euro w spadku. Teraz zadaję sobie pytanie, co z tym zrobić.
Możesz mi to dać

Napisany przez EuroPaule
ProperSoul pisze: Moja całkowicie osobista opinia: Z pewnością jest w tym trochę paniki, ale także trochę prawdy. Osobiście uważam, że długi, które narosły przez dziesięciolecia, nie będą mogły zostać spłacone i coś się stanie.
Cześć, ostatecznie wszystko, co się czyta, to tylko opinia. I argument o wysokim zadłużeniu jest oczywiście trudny do odrzucenia. Ale kiedy i w jaki sposób to się przełoży na sytuację, są to znowu tylko opinie... . Ja widzę to tak: Obecna cena złota została napędzona zawsze bardzo krótkoterminową paniką na rynkach kapitałowych. Odzwierciedla ona strach przed szybko następującą bardzo wysoką inflacją. Dotychczas jednak nic jeszcze szybkiego nie widać. I przy dokładniejszym przyjrzeniu się może wystąpić dokładnie przeciwny ruch. W silnie zadłużonym Japonii od dawna panuje deflacja. Widzę obecnie ryzyko, że obecne spekulacje na temat rosnącej inflacji zostaną zawiedzione, a cena złota spadnie znacznie z tego powodu. Oczywiście z naszego punktu widzenia pozostaje pytanie, co zrobi euro w stosunku do dolara. Nic pewnego nie wiadomo. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ProperSoul
EuroPaule pisze: Nic pewnego nie wiadomo. Pozdrowienia, Paule
Cześć Paule, myślę, że nikt nie jest w stanie przewidzieć, co się stanie. I właśnie ta niepewność skłania ludzi do kupowania złota. Uważam, że bez względu na deflację czy inflację, ludzie widzą w złocie i srebrze swoją bezpieczną przystań w niepewnych czasach. Bo bądźmy szczerzy: Czasy, mimo obecnej stabilności, są dosyć niepewne. Jestem bardzo ciekawy, jak to się potoczy.

Napisany przez fugger77
Cześć....jeśli nie przeszkadza ci miesięcznie spłacać mieszkanie w ten sposób....to zatrzymaj pieniądze i zainwestuj je...to, czego będziesz potrzebować w ciągu 3 lat, ulokuj na rachunku oszczędnościowym...na przykład w Royal Bank of Scotland...który także aplikowałem na stronie versicherung-finanzen24.de Resztę możesz rozłożyć na Fundusze inwestycyjne...lub w ETF-y, które są dostępne bez opłaty wyjściowej, która w funduszach inwestycyjnych może sięgać nawet 6%. Ponadto można tutaj prosto odtworzyć indeksy, ponieważ tylko 10% funduszy inwestycyjnych bije MSCI World, reszta rozwija się jeszcze gorzej.... Albo zacznij interesować się giełdą i spróbuj zarobić na trendach, takich jak na przykład Apple...znajdziesz tutaj świetny biuletyn giełdowy z portfelem zwycięzców. Oni tam coś dobierają i już zarobili 170.000€ z 100.000 od początku 2010! Powodzenia Fugger

Napisany przez birkenstock
W międzyczasie rozmawiałem/am z moim bankiem. Trochę to było jedno tuli drugiego i w końcu wygląda na to, że decyzja o tym, co zrobić z pieniędzmi, należy do mnie. Prawdopodobnie spłacę nimi część mojego kredytu na własne mieszkanie, ale niestety bank nie zezwala na wszystko. Ale przynajmniej zrobiłbym już duży krok naprzód. Nie jestem pewien, co zrobić z resztą. inwestowanie na giełdzie to dla mnie delikatna sprawa, po prostu zbyt bardzo boję się stracić dużo pieniędzy, po prostu nie jestem do tego typem. W najbliższym czasie wnikliwie zapoznam się z poradami tutaj i jeszcze raz porozmawiam z bankiem. Mimo to nie rezygnuję całkowicie z pomysłu na rzecz drugiego mieszkania, ponieważ ten pomysł mi się podoba. Wygląda na to, że jednak z pomysłem na złoto zrezygnuję

Napisany przez fugger77
Oczywiście...zmniejszenie kredytu jest również bardzo dobre... 7-8 lat temu miałem tak samo z tematem giełdy...ale tam, gdzie tkwi życiowy strach, staje się również ciekawie...Jestem bardzo zadowolony z mojego zwycięskiego portfela, bo z perspektywy 1€ dziennie, to świetna usługa na cały rok... Gdy pomyślę ile już zostawiłem bankom i ubezpieczycielom w formie opłat...no cóż, już sobie poradzisz... Pozdrowienia

Napisany przez fugger77
No dobrze, a jeśli chodzi o lokatę terminową... szczerze mówiąc, 2,2% przy mojej wcześniejszej rekomendacji sprawi, że twoi bankierzy będą zaskoczeni... Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata