- czw wrz 02, 2010 3:51 pm
Witaj
odziedziczyłem około 100 000 euro w spadku. Teraz zastanawiam się, co z nimi zrobić.
Z jednej strony, 7 lat temu kupiłem mieszkanie. Nadal spłacam kredyt na to mieszkanie, który zostanie spłacony za 5 lat. Spłacanie tego kredytu w zasadzie nie stanowi dla mnie problemu.
Mogę teraz skorzystać z części spadku, aby spłacić kredyt za moje mieszkanie. W ten sposób moja pensja byłaby ponownie w całości do mojej dyspozycji.
Niemniej jednak nie chciałbym tego zrobić, ponieważ, jak wspomniałem, mogę spłacać kredyt w innym sposób.
Obecnie mam dwa pomysły.
Z jednej strony, mogę sobie wyobrazić inwestowanie odziedziczonej kwoty w złoto. Prawdopodobnie nie zarobiłbym zbyt wiele pieniędzy w przeciągu czasu, ale byłoby to także bardzo bezpieczne inwestowanie.
Z drugiej strony, mógłbym też wykorzystać te pieniądze na zakup drugiego mieszkania. Można by było kupić takie, które zostało by opłacone odziedziczonymi pieniędzmi, lub zaciągnąć dodatkowy mniejszy kredyt i kupić nieco bardziej luksusowe mieszkanie, które generuje już atrakcyjne dochody z najmu.
Nie jestem pewien, co byłoby lepsze. Chociaż myśl o posiadaniu mieszkania, które generuje obfite zyski z czynszu (około 1000 euro), jest dla mnie kusząca. Jednak ponownie musiałbym się zadłużyć, co również jest kwestią warta rozważenia.
Dotąd nie rozmawiałem z moim bankiem. Chciałbym najpierw dowiedzieć się, co można zrobić.