Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Czy powinienem teraz kupić złoto?

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dobry wieczór, jakiś czas temu zainwestowałem 3000 euro w złoto, ponieważ było to najbardziej efektywne inwestycje. W tej chwili wydaje się, że znów opłaca się kupić złoto, ale jak to wygląda długoterminowo? Czy można zakładać, że gospodarka będzie ciągle i niezawodnie się odradzać? Oznaczałoby to, że poziom stóp procentowych również ponownie wzrośnie. Czy oznaczałoby to koniec kursu złota? Nie chcę dzisiaj inwestować w bezpieczną lokatę, która przyniesie mi straty już w przyszłych miesiącach. Jakie inne inwestycje mogłyby być obiecujące w najbliższym czasie? Dzięki.

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj znajduje się trochę informacji na temat: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=36258 Skąd wiedziałeś, że złoto było wtedy najbardziej efektywną inwestycją? Na twoje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Albo istnieje wiele odpowiedzi. Jeden mówi a, drugi b, a trzeci c. Wszystko, co ci pozostaje, to stworzyć własny obraz świata i dostosować swoje założenia do bieżących wydarzeń. Nikt nie wie, co się stanie. Co się stanie, ostatecznie będzie determinowane decyzjami wszystkich graczy na rynku.

Napisany przez ProperSoul
Hej, w zasadzie zgadzam się z Bolitho: Nikt nie może przewidzieć, co się stanie. Musisz sobie wyrobić własne zdanie i w tym celu musisz przeczytać wiele różnych źródeł (jeden możliwy źródło, kolejne) i porównać je, a następnie wyrobić własną opinię. I tak samo wielu ludzi powie Ci, że pewien odsetek - zazwyczaj od 20% do 33% całej kwoty inwestycji - powinno być zainwestowane w bezpieczną przystań jaką jest złoto. Ponieważ niezależnie od formy inwestycji istnieje zawsze pewne ryzyko. Zawsze. Zazwyczaj złoto jest kupowane w celu zachowania siły nabywczej na bardzo długi okres czasu. I do tego złoto doskonale się nadaje. Zawsze podaję ten sam przykład: W latach 20. XX wieku za uncję złota można było kupić bardzo dobrze skrojony garnitur. I dzisiaj jest tak samo. To, że dolar w tym czasie stracił znaczącą wartość nabywczą, a w Niemczech od tego czasu jest już piąta (Zachód) lub szósta (Wschód) waluta - powinno dość dobrze uświadomić Ci wartość złota jako rodzaju skladowania wartości. Jeśli jeszcze nie jest to dla Ciebie jasne: złoto to bardzo długoterminowa inwestycja. Służy głównie zabezpieczeniu lub zachowaniu wartości, a nie wzrostowi wartości. Ponieważ istnieją znacznie lepsze formy inwestycji jeśli chodzi o wzrost wartości. Mam nadzieję, że to trochę pomogło w zrozumieniu

Napisany przez suzzi
Złoto jest walutą kryzysową par excellence. Banki centralne mogą drukować pieniądze bez limitu - ale do dziś nikt nie potrafi wyprodukować złota. Jego produkcja jest również możliwa tylko w ograniczonych ilościach. Złoto natomiast zachowało swoją wartość w długotrwałej perspektywie. Przez setki lat cena wykonanego na miarę garnituru męskiego wynosiła zazwyczaj wartość około uncji złota (31,1 grama, obecnie około 1000 euro). Aby zabezpieczyć się przed inflacją, hiperinflacją lub załamaniem gospodarczym za pomocą złota, oszczędzający powinien zakupić je w formie fizycznej, czyli w postaci monet, sztabek lub ETC zabezpieczonych złotem (Exchange Traded Commodities). Najbardziej popularną i łatwą do handlu formą inwestowania w złoto są monety i sztabki złota, które występują w różnych nominałach. Handel złotem jest zwolniony z podatku VAT - w przeciwieństwie do srebra. Osoba, która trzyma złote monety lub złote sztabki dłużej niż rok, może skorzystać z nieopodatkowanego zysku.

Napisany przez ihrtraumtaenzer
Tutaj krótko przedstawiam moje spojrzenie: Zasadniczo uważam wymianę fałszywych pieniędzy na ten metal za właściwą decyzję z następujących powodów: unikam w ten sposób dostępu wszelkich bandytów drogowych do mojej ciężko zarobionej siły nabywczej, czyli państwa, banków, ubezpieczeń i innych szumowin, które chcą się bogacić kosztem mnie, pozostają na uboczu, a wartość tego metalu nie może spaść do zera, jak ma to miejsce w przypadku większości innych systemów pomnażania kapitału (np. ubezpieczenia na życie, fundusze, udziały w firmach i ogólnie wszystko oparte na fałszywych pieniądzach), ponieważ zawsze wymaga pewnej pracy, aby zachować metal w czystej postaci. Tylko wtedy, gdy nikt by go nie chciał, wydobycie byłoby bezsensowne. Ale ponieważ jest wystarczająco dużo osób, które chcą go gromadzić (biżuteria, sztabki itp.), wydobycie się opłaca. Obecnie przemysł niekoniecznie potrzebuje tego metalu w tak dużych ilościach, żeby nie nadążać z wydobyciem. Warto więc zastanowić się, czy nie istnieje lepsze narzędzie przechowywania wartości niż metal, którego cena ma raczej wartość idealną. Koszty wydobycia uncji złota powinny obecnie wynosić między 300 a 850 dolarów. Dlaczego więc uncja kosztowałaby 5000 dolarów? Niestety dla mnie to nie ma sensu. Czy nie ma konkurencji w tym sektorze? Co robią producenci złota ze swoimi zyskami, inwestują je w złoto? Mnóstwo pytań. Ale jak już wspomniałem - lepsze niż fałszywe pieniądze!

Napisany przez Gerald
Myślę, że złoto nadal jest najbezpieczniejszą formą inwestycji. Nawet nieruchomości nie są już tak bezpieczną inwestycją, jak pokazała sytuacja w Hiszpanii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata