Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Skutki obniżenia stóp procentowych

Napisany przez Fidelio
Cześć, stopa procentowa jest po prostu stopą procentową, po której banki komercyjne mogą zaciągać kredyty w banku centralnym. Przy niskiej stopie procentowej dla banków komercyjnych jest więc atrakcyjne pozyskanie pieniędzy od banku centralnego i przekazanie ich na przykład firmom realnej gospodarki. W rezultacie obniżenia stopy procentowej zazwyczaj obserwuje się zwiększone zachowania inwestycyjne w dotkniętej regionie walutowym. Moje pytania: Jakie są skutki obniżenia stopy procentowej dla siły waluty bazowej? Czy także zagraniczne banki komercyjne mogą pożyczać pieniądze od obcego banku centralnego? Jeśli tak, czy obniżenie stopy procentowej prowadzi również do wzmocnienia wydanej waluty poprzez zwiększone zapotrzebowanie z zagranicy? Proszę powiedzcie mi, jeśli myślę zbyt naiwnie. Dziękuję! Fidelio

Re: Skutki obniżenia stóp procentowych

Napisany przez 2Bolitho
Problem polega na tym, że bank centralny w uproszczeniu tworzy pieniądze znikąd. Nowe pieniądze nie mają pokrycia w towarach ani usługach. W rezultacie pieniądz traci na wartości, a waluta staje się odpowiednio słabsza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata