Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Międzynarodowa karta kredytowa dla 21-latka - bez prawdziwej pracy/bez statusu studenta.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, wkrótce podróżuję do Australii i pilnie potrzebuję karty kredytowej do celów na miejscu. Oczywiście musi ona być darmowa, w sensie, że mogę dokonywać transakcji międzynarodowych bez dodatkowych opłat. Oznacza to, że gdy zapłacę za moją zupę z meduzy w supermarkecie w Sydney za pomocą karty kredytowej, którą tu zdobyłem, nie powinny zostać na to nałożone dodatkowe opłaty za płatność za granicą. Dwie bezpłatne karty kredytowe (również bezpłatne do zgłoszenia, z możliwością bezpłatnego wypłacania gotówki na całym świecie) są oferowane przez DKB i comdirect (są to banki internetowe, więc tanie), niestety oba wnioski o otwarcie konta osobistego zostały odrzucone - nawet bez debetu. (Przepraszam, jeśli brzmi to jak poziom szkoły podstawowej, ale nie mam zielonego pojęcia o tych sprawach). Obecnie pracuję jako freelancer - promotor - więc nie mam stałego zatrudnienia ani stałej pensji (co nie jest chyba w dobrym guście dla ludzi w krawatach), nie mam też długów (w rejestrze dłużników). Posiadam tylko konto osobiste w Sparkasse i konto oszczędnościowe w Deutsche Bank. Kolejnym krokiem byłoby oczywiście znalezienie karty kredytowej, która może generować opłaty miesięczne (ale nie więcej niż 5€), ale umożliwiająca jednocześnie darmowe wypłaty na całym świecie. Od czego zacząć? Jako eksperci finansowi, jakie karty kredytowe mogą Panie polecić, jaka byłaby najtańsza opcja? Ponieważ podróżuję dużo, a później rozpoczynam studia, każdy cent się liczy. Powinno to więc być jak najbardziej ekonomiczne. Czekam na wasze rekomendacje, Pozdrawiam.

Re: Międzynarodowa karta kredytowa dla 21-latka - bez prawdziwej pracy/bez statusu studenta.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć Annette, Niestety muszę cię rozczarować, tego czego szukasz nie ma. Zapewnienia o bezpłatnym wypłacaniu pieniędzy na całym świecie i/lub braku opłat za transakcje zagraniczne nie do końca są prawdziwe. Ogólnie żadna karta nie pobiera opłat za transakcje zagraniczne, ALE jeśli znajdujesz się poza strefą euro (co jest przypadkiem Australii), naliczane są opłaty za wymianę waluty obcej w wysokości od 1-2,5% kwoty transakcji, w zależności od banku. To samo dotyczy kart, które pozwalają na bezpłatne wypłaty na całym świecie - za wypłatę nie płacisz nic... jednak gdy ponownie znajdziesz się poza strefą euro lub na bankomacie w strefie euro, gdzie istnieje możliwość wypłaty w walucie obcej (np. USD), ponownie będziesz musiał(a) zapłacić opłaty za walutę obcą w wysokości od 1-2,5%. Jeśli chcesz uniknąć kosztów płatności w Australii, musisz mieć kartę z australijskiego banku... ale czy bank w ogóle ci ją wyda, to kwestia dyskusyjna, dopóki nie masz stałej pracy i zamieszkania w Australii. Odrzucenie twoich wniosków przez DKB i Comdirect wskazuje na negatywną informację w rejestrze kredytowym... DKB może odmówić, jeśli nie pasujesz do ich profilu, ale Comdirect nie udziela kredytów, a nawet karta kredytowa to po prostu karta debetowa, która obciąża twoje konto od razu po dokonaniu płatności. Negatywny wpis w rejestrze kredytowym nie oznacza od razu, że masz długi... może to oznaczać, że miałeś(aś) długi w ostatnich latach, nie dotrzymałeś(aś) terminów płatności, ale ostatecznie spłaciłeś(aś) swoje zobowiązania itp. Poleciłbym ci złożenie wniosku o informację o swojej sytuacji w rejestrze kredytowym, jest ona dostępna raz w roku bezpłatnie, lub zaopatrzenie się w nią za 16 euro i uzyskanie dostępu online przez całe życie. Jeśli już dwie banki odrzuciły twoje wnioski... powinnaś zrezygnować z pomysłu otrzymania bezpłatnej karty kredytowej i mieć nadzieję, że w ogóle otrzymasz kartę. Ogólnie mówiąc, można radzić freelancerom, aby zwrócili się do swojego banku, do którego wpływają środki, ponieważ doradca klienta tam najlepiej może ocenić, czy można im zaufać z kartą kredytową, czy nie. W przeciwnym razie, oprócz karty przedpłaconej lub niewielkich szans na uzyskanie pozytywnej odpowiedzi w jednym z wniosków, mało jest możliwości... ponieważ, jak już wspomniałam, coś wyraźnie stoi na przeszkodzie. Nawet studenci otrzymują konto w DKB lub Comdirect... dlaczego mieliby nie zaakceptować freelancerów... którzy również otrzymują limit niższy niż osoby z ustabilizowanym dochodem. Życzę powodzenia w twoich planach i udanej podróży do Australii... daj znać, jeśli masz więcej pytań. Pozdrawiam, esco

Napisany przez ADMCI4
Cześć Escorpio, dziękuję za szybką odpowiedź. Kilka miesięcy temu zamówiłem informację o mojej zdolności kredytowej w Schufie i nie było tam wpisów dotyczących długów ani innych zobowiązań. Co to jest ta karta prepaid? Czy są to karty pieniężne, które można doładować środkami i używać do płatności? Rozważałem tę opcję, ale obecnie mam tylko konto oszczędnościowe w Sparkassen, które jest bezpłatne, o ile dokonuję przelewów online. Czyli musiałbym być w stanie doładować moją kartę pieniężną z Australii za pomocą bankowości internetowej, czy to możliwe? Co zrobiłbyś na moim miejscu? Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Hej, co bym zrobił na twoim miejscu? hm... na początek pytanie, ile jeszcze masz czasu... jeśli lecisz za dwa tygodnie, to nie pozostaje wiele czasu na zabawę. Jeśli masz jeszcze trochę czasu... zalecałbym spróbowanie zdobycia karty kredytowej, która początkowo może nie do końca spełniać twoje oczekiwania... na przykład aplikacja o kartę kredytową, która nie ma opłaty rocznej, nie umożliwia bezpłatnego wypłacania gotówki, ale umożliwia użycie w Australii z opłatą od 1-2,5%. Jeśli to w ogóle nie wychodzi... warto rozważyć kartę prepaid. Karta prepaid Visa/Mastercard to normalna karta kredytowa, która nie jest wypukła... czyli nie można płacić przy użyciu urządzeń typu Ritsch Ratsch... ale można płacić wszędzie tam, gdzie jest terminal. Pieniądze, które chcesz wydać, musisz wcześniej przelać na tę kartę (trwa to około 5 dni, zanim pieniądze zostaną zaksięgowane) i możesz je wydawać, aż karta zostanie opróżniona. Zazwyczaj przelewy idą na niemieckie konto, a w tytule podaje się numer karty. Ogólnie rzecz biorąc, zalecałbym spróbowanie otrzymania karty Visa Payback (PAYBACK Visa Karte - Anmeldung), która ma kilka projektów do wyboru itp. Jest bezpłatna w pierwszym roku, a od drugiego roku kosztuje 29 euro rocznie, chyba że wydasz co najmniej 3000 euro rocznie, wtedy jest bezpłatna w kolejnych latach. Karta ta dostępna jest zarówno jako kredytowa, jak i prepaidowa, a opłata za korzystanie z obcej waluty wynosi 1,5% (czyli w dobrej średniej), można nią także bezpłatnie wypłacać pieniądze na całym świecie... dodatkowo z opłatą wynoszącą 1,5%. Jeśli odrzucą twoje podanie o kartę kredytową, automatycznie otrzymasz kartę prepaid z takimi samymi warunkami. Masz również możliwość, jeśli początkowo dostaniesz niewielki limit, na przykład 500 euro... równolegle do naładowania karty poprzez przekazanie pieniędzy na konto BW Bank. Tak, to bym zrobił na początek i zaakceptował ewentualne koszty 29 euro w kolejnym roku. Nie ma sensu stać w Australii z ręką w kieszeni z powodu 29 euro oszczędności. esco Ps.: Kartę prepaid, gdzie musisz przedpłacić... warto wziąć tylko z uznanej niemieckiej banku.. nie od takich w Turcji czy gdzie indziej.

Napisany przez Andor
Cześć Annette, tak, znalezienie właściwej karty kredytowej może być problematyczne, mówię z własnego doświadczenia. Również szukałam igły w stogu siana i trafiłam na kartę przedpłaconą Neteller. Karta Net+ Prepaid MasterCard jest darmowa i nie wymaga sprawdzania zdolności kredytowej. Jednak za wypłatę gotówki z bankomatu pobierana jest opłata w wysokości 4 euro. Najlepszą cechą tej karty przedpłaconej jest wysokie tłoczenie, które odróżnia ją od zwykłych kart kredytowych. Do tej pory nie miałam żadnych problemów z akceptacją tej karty przedpłaconej... Mam tutaj link do strony: https://www.neteller.com/pl/features/net-plus-card, gdzie możesz się dowiedzieć więcej o tej karcie. Na blogu przedstawiane są również inne karty kredytowe, być może znajdziesz tam ciekawą propozycję. Mam nadzieję, że moje rady Ci pomogą. Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
Andor pisze: Cześć Annette, tak, faktycznie jest problem znaleźć odpowiednią kartę kredytową, mówię z własnego doświadczenia. Ja także szukałem bez skutku i w końcu trafiłem na kartę przedpłaconą Neteller. Net+ Prepaid MasterCard jest darmowa i nie wymaga oceny zdolności kredytowej. Jednak za każdym wypłaceniem gotówki z bankomatu pobierana jest opłata w wysokości 4 euro. Najlepszą cechą tej karty przedpłaconej jest wysoka rzeźba, która odróżnia ją od innych „normalnych” kart kredytowych. Do tej pory nie miałem żadnych problemów z akceptacją tej karty przedpłaconej ... Mam tutaj link: Przelewy i płatności online | NETELLER ? Usługi > Karta Net+, gdzie możesz sobie sam zrobić obraz tej karty. Na tym blogu przedstawione są również inne karty kredytowe, być może znajdziesz tam interesującą wskazówkę. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem. Pozdrowienia
Tak nie do końca się zgadza, że nie różni się od zwykłej karty kredytowej. Każda karta przedpłacona różni się od zwykłej, mimo wysokiej rzeźby... dlatego na karcie przechowywany jest określony kod, co oznacza, że nie wszędzie można nią płacić, np. w pociągu Deutsche Bahn, ponieważ nie mają połączenia do sprawdzenia karty.

Napisany przez Andor
Cześć Escorpio, Dzięki za wskazówkę!!! Oczywiście miałem na myśli, że karta jest ""optycznie"" nie do odróżnienia od normalnej karty kredytowej, co oczywiście zdecydowanie zwiększa chęć akceptacji. Oto przegląd znaczenia poszczególnych cyfr numeru karty kredytowej: - pierwsze 4 cyfry oznaczają firmę karty kredytowej - 5. cyfra określa rodzaj karty kredytowej (np. Amex: niebieska, złota, platynowa) - szósta cyfra wskazuje, czy to druga karta, karta partnerska, firmowa, itp... - pozostałe 10 cyfr to numer konta (ostatnia cyfra to cyfra kontrolna) Mam nadzieję, że teraz jesteś ze mnie zadowolony... ;-) Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Andor pisze: Cześć Escorpio Dzięki za wskazówkę!!! Oczywiście miałem na myśli, że karta jest „wizualnie” nie do odróżnienia od zwykłej karty kredytowej, co oczywiście znacznie zwiększa chęć jej akceptacji. Oto przegląd znaczenia poszczególnych cyfr numeru karty kredytowej: - pierwsze 4 cyfry oznaczają firmę kart kredytowych - 5. cyfra oznacza rodzaj karty (np. Amex: niebieska, złota, platynowa) - 6. cyfra wskazuje, czy to druga karta, karta partnerska, karta firmowa itp. - pozostałe 10 cyfr stanowią numer konta (ostatnia cyfra to cyfra kontrolna) Mam nadzieję, że teraz jesteś zadowolony ze mnie... ;-) Pozdrowienia
*szczerzy się* 5 lub 6 cyfra również wskazuje, czy to karta prepaid... chyba 5. cyfra to reguluje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata