Re: Międzynarodowa karta kredytowa dla 21-latka - bez prawdziwej pracy/bez statusu studenta.
Napisany przez ADMCI4 -
- wt lut 08, 2011 4:02 pm
Cześć,
wkrótce podróżuję do Australii i pilnie potrzebuję karty kredytowej do celów na miejscu. Oczywiście musi ona być darmowa, w sensie, że mogę dokonywać transakcji międzynarodowych bez dodatkowych opłat. Oznacza to, że gdy zapłacę za moją zupę z meduzy w supermarkecie w Sydney za pomocą karty kredytowej, którą tu zdobyłem, nie powinny zostać na to nałożone dodatkowe opłaty za płatność za granicą.
Dwie bezpłatne karty kredytowe (również bezpłatne do zgłoszenia, z możliwością bezpłatnego wypłacania gotówki na całym świecie) są oferowane przez DKB i comdirect (są to banki internetowe, więc tanie), niestety oba wnioski o otwarcie konta osobistego zostały odrzucone - nawet bez debetu. (Przepraszam, jeśli brzmi to jak poziom szkoły podstawowej, ale nie mam zielonego pojęcia o tych sprawach).
Obecnie pracuję jako freelancer - promotor - więc nie mam stałego zatrudnienia ani stałej pensji (co nie jest chyba w dobrym guście dla ludzi w krawatach), nie mam też długów (w rejestrze dłużników). Posiadam tylko konto osobiste w Sparkasse i konto oszczędnościowe w Deutsche Bank.
Kolejnym krokiem byłoby oczywiście znalezienie karty kredytowej, która może generować opłaty miesięczne (ale nie więcej niż 5€), ale umożliwiająca jednocześnie darmowe wypłaty na całym świecie. Od czego zacząć? Jako eksperci finansowi, jakie karty kredytowe mogą Panie polecić, jaka byłaby najtańsza opcja? Ponieważ podróżuję dużo, a później rozpoczynam studia, każdy cent się liczy. Powinno to więc być jak najbardziej ekonomiczne.
Czekam na wasze rekomendacje,
Pozdrawiam.