Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak obliczane są składki?

Napisany przez tinkawolf
Cześć. Obecnie otrzymuję zasiłek ALG II i mam pracę w tzw. strefie gLeitzone (wynagrodzenie od 600 do 700 euro) od lutego. Oznacza to, że obecnie składki na ubezpieczenie zdrowotne najprawdopodobniej są płatne przez pracodawcę, wcześniej zawsze były płatne przez centrum pracy. Wkrótce jednak odziedziczę pewne środki i tym samym opuszczę ALG II! Czy składki na ubezpieczenie zdrowotne wciąż będą opłacane przez pracodawcę?? A co jeśli stracę tę pracę, nie otrzymam już ALG II, bo muszę żyć z dziedzictwa! wtedy musiałbym opłacać składki na ubezpieczenie zdrowotne samodzielnie, wszystko jasne. Ale jaka kwota? Około 850 € to około 145 €, tak mi kiedyś powiedziała moja kasa chorych. Ale jeśli przelęję sobie więcej z dziedzictwa miesięcznie, to składka na ubezpieczenie zdrowotne będzie obliczana na nowo! Teraz natrafiam na trudności przy obliczaniu moich stałych kosztów życia. Wiadomo, ile wynosi czynsz, wydatki na jedzenie i tak dalej... ale jak teraz uwzględnić składkę na ubezpieczenie zdrowotne? Im więcej przelęgam sobie na konto, tym wyższa będzie kwota, którą musiałbym płacić na ubezpieczenie zdrowotne, ponieważ, o ile rozumiem, ubezpieczyciel idzie za kwotą, którą otrzymuję miesięcznie na konto, prawda? Więc jest to taki mały błędny krąg, ponieważ nie mogę planować, ile pieniędzy potrzebuję miesięcznie do życia! Załóżmy, że miałbym 1500 € stałych kosztów, to musiałbym przelęgać sobie trochę więcej, bo ubezpieczyciel również chce swojej części. Więc zlecam sobie maximum 2000 € (aby mieć mały zapas na koniec miesiąca), ale czy oni też obliczą składki za 2000 €, czy nie?? Czy co miesiąc musiałbym pokazywać kasie chorych wyciągi z konta, ile sobie przelałem? czy mogą to sprawdzić? Mam nadzieję, że ktoś zrozumie mój problem przy obliczaniu, ile z dziedzictwa muszę sobie każdego miesiąca przelać!

Napisany przez Reibold
Cześć! Dotychczas pracodawca płacił połowę składki, reszta była odprowadzana z Twoich dochodów. Jeśli zrezygnujesz z pracy, zostaniesz dobrowolnym członkiem funduszu zdrowia. Wtedy płacisz obecnie 16,75% swoich dochodów, ale co najmniej 143,51 €, w tym ubezpieczenie opieki. (Dla osób bez dzieci jest to kilka euro więcej na ubezpieczenie pielęgnacyjne) Pytanie brzmi więc, jakie są Twoje dochody w tej sytuacji. I to powinieneś zadać funduszowi zdrowia. Moim zdaniem wszystkie dochody, takie jak odsetki, dywidendy, zyski kapitałowe itp., powinny być uwzględnione, niezależnie od tego, czy są one wypłacane i wydawane. Ale wypłata z istniejącego majątku raczej nie powinna być brana pod uwagę. Teoretycznie sensowne mogłoby być posiadanie pracy zarabiającej nieco ponad 400 €. Wtedy składka na fundusz zdrowia byłaby obliczana tylko od tego wynagrodzenia, a pracodawca ponownie pokryłby połowę składki. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych Neuburg an der Donau

Napisany przez EasyD
Eksperci z zakresu ubezpieczeń zdrowotnych uważają, że sprawdzenie, ile pieniędzy zostanie przelane z dziedzictwa na konto osoby ubezpieczonej, jest mało prawdopodobne. Jestem dość pewny, że dziedzictwo nie może być uznane za źródło dochodu do obliczenia dobrowolnych składek na rzecz ubezpieczenia zdrowotnego. Natomiast zyski z odsetek z tego tytułu - tak. Jeśli nie ma innych źródeł dochodu, konieczne byłoby zapłacenie minimalnej składki w wysokości około 145 euro miesięcznie, o której mówiliście. Zyski z odsetek - nie wiem, jak duży jest ten spadek - nie powinny przekraczać 851,67 euro rocznie, jeśli ma być płacana tylko minimalna składka. Po kolejnych poszukiwaniach informacji, wygląda na to, że w waszym przypadku faktycznie musielibyście płacić tylko minimalną składkę. Źródło: https://rentenberatung-aktuell.de/20070717169/krankenversicherung/erbschaft-ist-nicht-beitragspflichtig

Napisany przez tinkawolf
Cześć. Dzięki najpierw za odpowiedzi. Więc minimalna składka na ubezpieczenie zdrowotne będzie obowiązywała tylko jeśli miesięczne dochody nie przekraczają 851€, tak? Co jeśli jednak przelewam więcej na konto bieżące? Czy to nie będzie brane pod uwagę? Bo jeśli ktoś ma wyższą pensję niż właśnie 850€, wtedy wydaje się, że tylko dochód pobierany przez siebie miesięcznie nie jest uważany za pensję, tak? Co dokładnie jest uważane za dochód... Są odsetki. Chciałabym wpłacić pieniądze (do 80.000€) na rodzaj funduszu emerytalnego, który w pierwszym roku daje 1,3%, a w piątym roku 3%... Więc po roku zobaczy się, ile jeszcze mają na koncie aktywa, wtedy otrzymają te 1,3% odsetki! Zatem te 851€ nie powinny być przekroczone, co jeśli jednak? W pierwszym roku można otrzymać około 900€ odsetek, czy muszę to zgłosić kasie chorych czy nie? Bo to więcej niż 851€, ale tylko jednorazowa płatność... nie mogą więc ponownie obliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne, czy mogą? Jeśli tak, na jak długo? bo w drugim roku pozostanie mniej aktywów, więc będą też mniejsze odsetki wypłacane pod koniec drugiego roku! Wiadomo, że należy szukać pracy, mam obecnie pracę, ale nigdy nie wiadomo jak długo! dlatego zawsze wolę wiedzieć, ile byłoby bez świadczenia ALG II i bez pracodawcy opłacającego składkę na ubezpieczenie zdrowotne, którą sam musiałbym opłacić! Ponieważ ten kwotę muszę uwzględnić podczas miesięcznego przelewu mojego majątku! Zatem jeśli nie ma innych źródeł dochodu do dyspozycji, należy płacić minimalną składkę w wysokości około 145,- € miesięcznie. Czy muszę płacić tę kwotę, nawet jeśli wypłacam sobie miesięcznie wyższą kwotę? Na przykład 1500€? Bo tutaj na forum, w starszym wpisie przeczytałem o bezczelnej kasie chorych, która zażądała wyciągów z konta, ale nie mogę po prostu ich zapytać, czy chcą wyciągi, bo spojrzą na mnie dziwnie! forum-krankenversicherung.de - WYCiąGI Z KONTA? @Easy: Ponownie przeszukaliście, czy mogę zapytać, skąd pochodzi wasze stwierdzenie? Byłoby uspokajające wiedzieć, że niezależnie od tego, ile się miesięcznie wypłaca z majątku, trzeba zapłacić tylko minimalną składkę! Dodatkowa informacja: O, tam jest link do źródła, był tak mały, że przeoczyłem, przepraszam. Przeczytam go sobie spokojnie. Och, co za chaos. Ale dobrze, i tak muszę powiadomić moją kasę chorych, że ​​wkrótce odziedziczę... prześlą mi dokumenty. HM, kiedy im powinienę powiedzieć? przecież nawet nie wiem dokładnie, kiedy można się spodziewać pieniędzy...

Napisany przez EasyD
Przelew na własne konto osobiste nie jest równoznaczny z wypłatą wynagrodzenia. Dla składek zdrowotnych jest zupełnie nieistotne, czy przelali 5,- € czy od razu pełne 80.000,- €. Jeśli zgodnie z Państwa obliczeniami otrzymują Państwo 900,- € odsetek, to jest to roczny zysk. Jednak obliczanie minimalnej składki w ZUS opiera się na kwocie 851,67 € miesięcznie. Innymi słowy, przy kwocie 80.000,- € nawet 10% zysku rocznie nie stanowiłoby dla Państwa problemu (zawsze przy założeniu Państwa przykładu). Jeśli Państwa miesięczny dochód w ZUS dobrowolnym przekracza 851,67 €, obowiązują aktualne stawki. W 2011 r. wyglądają one następująco: - obniżony składka ZUS: 14,9% - ubezpieczenie pielęgnacyjne: 1,95% lub 2,2% dla osób bezdzietnych powyżej 23. roku życia Przykładowe obliczenia: Zarabiasz miesięcznie 1.000,- €, masz 40 lat i nie masz dzieci: 1.000 x 0,171 = 171 W tym przypadku miesięcznie musiałbyś opłacać składkę ZUS w trybie dobrowolnym w wysokości 171,- €.

Napisany przez tinkawolf
Dziękuję za cierpliwość! Dobrze, więc powiem ubezpieczycielowi zdrowotnemu, że niedługo odziedziczę majątek. Na razie mam jeszcze pracę, więc na razie nie będę musiał płacić nic z majątku, bo składki są automatycznie pobierane z pensji. Dzięki spadkowi wypadłem z programu ALG II - jeśli stracę pracę (co jest możliwe, ponieważ planowany jest przeprowadzkę), zawiadomię ponownie ubezpieczyciela zdrowotnego i dobrowolnie się ubezpieczę. Ponieważ odsetki są naliczane rocznie, a nie miesięcznie, i przekazany mi majątek nie jest uważany za pensję - czy będę płacić tylko minimalną składkę do ubezpieczenia zdrowotnego, prawda? Ważne jest, aby być zawsze w kontakcie ze wszystkimi, gdy zachodzą jakieś zmiany: brak pracy, przeprowadzka itp. Czy wszystko jest zrozumiałe?

Napisany przez Reibold
Cześć Tinkawolf! Wygląda na to, że wszyscy zgadzamy się, że powinieneś płacić składki zdrowotne od dochodów z odziedziczonego majątku, ale nie od samego majątku. Nawet jeśli przelisz te środki z konta inwestycyjnego na swoje konto osobiste. A teraz inny temat do poruszenia: Czy naprawdę chcesz zadowolić się stopą oprocentowania na poziomie 1,3%? Przy kwocie 80 000 € masz całkiem inne możliwości. Na dobrej koncie oszczędnościowym możesz już dostać 2,2% zysku. A jeśli mądrze rozłożysz pieniądze na różne fundusze, możesz jeszcze więcej zyskać. Pozdrawiam Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i makler funduszy

Napisany przez tinkawolf
Na całą kwotę nikt nie może mi niczego policzyć, ale na kwotę, z którą miesięcznie żyję, jak najbardziej. Tak przynajmniej słyszałem od mojego brata, który skonsultował się z dwoma kasami chorych. Powiedział, że co miesiąc zabiera sobie 1000 € z majątku, został zapytany o swoją wiek i czy ma dzieci, a następnie obliczono jego składkę. Dobrze, że rano prześlę e-mail do mojej kasy chorych, nawet jeśli obecnie mam pracę i moje majątek ich na razie nie interesuje. Dopiero kiedy stracę pracę i zacznę brać co miesiąc coś z majątku, muszę się ponownie skontaktować z kasą chorych i powiedzieć ile! Zobaczymy, zazwyczaj są rzetelnie doradzani, wszystko było trochę zagmatwane, co trzeba podać, a co nie, co mogą zobaczyć.... Jeśli chodzi o inwestowanie pieniędzy: dziękuję za radę, dużo się rozejrzeliśmy i znaleźliśmy na razie dobrą rozwiązanie! Nie chcemy ponownie mocno zainwestować pieniędzy, ponieważ musimy z nich żyć i zawsze mieć do nich dostęp! Dziękuję serdecznie za pomoc!

Napisany przez Reibold
Cześć Tinkawolf! Oczywiście, to od Ciebie zależy, czy chcesz otrzymywać więcej czy mniej odsetek. Jednak opisana przez Ciebie forma inwestycji nie wydaje się zbyt elastyczna. W przeciwieństwie do tego, konto oszczędnościowe, np. w Banku Szkocji, jest bardzo elastyczne. Z tego konta możesz codziennie przelać dowolną kwotę. Nie ma to nic wspólnego z blokowaniem pieniędzy. Przynosi ono jednak około 700 € więcej odsetek w pierwszym roku. Można otworzyć takie darmowe konto w prosty sposób przez Internet. Pozdrowienia Alexander Reibold

Napisany przez FinanzFrage
Czy ktoś ma porównanie, gdzie mogę poprawnie zobaczyć składki ubezpieczenia? Dotychczas znalazłem tylko dziwne formularze.

Napisany przez EasyD
FinanzFrage pisze: Czy ktoś ma porównanie, gdzie mogę rzeczywiście zobaczyć składki ubezpieczenia? Do tej pory znalazłem tylko takie dziwne formularze.
Wyszukujesz dokładnie jakiego rodzaju kalkulator porównawczy?

Napisany przez FinanzFrage
Przepraszam... źle to wpisałem. Tutaj https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=2491 jest poprawnie Dziękuję za szybką pomoc. Czy mógłby ktoś to usunąć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata