- śr mar 09, 2011 3:10 pm
Cześć.
Obecnie otrzymuję zasiłek ALG II i mam pracę w tzw. strefie gLeitzone (wynagrodzenie od 600 do 700 euro) od lutego. Oznacza to, że obecnie składki na ubezpieczenie zdrowotne najprawdopodobniej są płatne przez pracodawcę, wcześniej zawsze były płatne przez centrum pracy.
Wkrótce jednak odziedziczę pewne środki i tym samym opuszczę ALG II! Czy składki na ubezpieczenie zdrowotne wciąż będą opłacane przez pracodawcę??
A co jeśli stracę tę pracę, nie otrzymam już ALG II, bo muszę żyć z dziedzictwa! wtedy musiałbym opłacać składki na ubezpieczenie zdrowotne samodzielnie, wszystko jasne. Ale jaka kwota? Około 850 € to około 145 €, tak mi kiedyś powiedziała moja kasa chorych. Ale jeśli przelęję sobie więcej z dziedzictwa miesięcznie, to składka na ubezpieczenie zdrowotne będzie obliczana na nowo!
Teraz natrafiam na trudności przy obliczaniu moich stałych kosztów życia. Wiadomo, ile wynosi czynsz, wydatki na jedzenie i tak dalej... ale jak teraz uwzględnić składkę na ubezpieczenie zdrowotne? Im więcej przelęgam sobie na konto, tym wyższa będzie kwota, którą musiałbym płacić na ubezpieczenie zdrowotne, ponieważ, o ile rozumiem, ubezpieczyciel idzie za kwotą, którą otrzymuję miesięcznie na konto, prawda? Więc jest to taki mały błędny krąg, ponieważ nie mogę planować, ile pieniędzy potrzebuję miesięcznie do życia! Załóżmy, że miałbym 1500 € stałych kosztów, to musiałbym przelęgać sobie trochę więcej, bo ubezpieczyciel również chce swojej części. Więc zlecam sobie maximum 2000 € (aby mieć mały zapas na koniec miesiąca), ale czy oni też obliczą składki za 2000 €, czy nie??
Czy co miesiąc musiałbym pokazywać kasie chorych wyciągi z konta, ile sobie przelałem? czy mogą to sprawdzić?
Mam nadzieję, że ktoś zrozumie mój problem przy obliczaniu, ile z dziedzictwa muszę sobie każdego miesiąca przelać!